Toscana 2015 per Andrea Franchetti

Unes veremes llargues a Trinoro

17 de setembre

un color groc es respira a l’aire de la Val d’Orcia, els dies han començat a ser solemnes: la tardor! El raïm segueix el seu curs, tot i que la fatiga de les plantes que han fet tot el seu cicle comença a notar-se. Fa uns dies vaig passejar-me per les parcel·les per tastar el merlot, que madura sempre abans que les altres varietats. Crec que demà passat ja podrem decidir per quines parcel·les comencem a veremar, entre tres o quatre. Crec que demà passat ja podrem decidir per quines parcel·les comencem a veremar, entre tres o quatre.

22 de setembre

Després de la calor provinent d’Àfrica d’aquest estiu, el terreny quedà força àrid provocant que les pells del raïm s’arruguessin. Però els dies 14, 15 i 21 de setembre va ploure molt, com que el sòl i les vinyes estaven molt seques, van poder absorbir tota l’aigua permetent al raïm desenvolupar-se fins avui. Estem veremant grans quantitats d’un merlot de gran qualitat, de baies petites i pell ferma, amb la maduresa òptima i nivells de sucre i acidesa baixos. Estic veremant abans que la intensitat aromàtica i estructura es dilueixin, una decisió que designarà l’estil del vi, ja que aquest any, vull vins foscos, sòlids i profunds. La pressió de la lluna està produint una acceleració en la maduració del raïm, provocant que el most s’enfosqueixi segons els nostres testos realitzats sota la llum de neó del laboratori. Durant la nit encara estàvem reomplint els carretons amb caixes, ensopegant amb la terra dura i el vent sota els llums del tractor.

24 de setembre

Ens afanyem a veremar els últims raïms de merlot, sota la lluna i el gel. Fa molt fred, però el merlot està finalment a punt. Totes les caixes estan farcides de raïms negres preciosos, sembla caviar. La globalitat de la collita del merlot, 45 tones, sembla procedir de les nostres millors parcel·les.

about-history

2 d’octubre

És gris i fa molt vent. El merlot amaga un color vermell imperial en el seu most negre. Excepcionalment les pells gruixudes que va desenvolupar el raïm durant el mes de juliol, les hem hagut de treballar de valent als dipòsits, per poder extreure’n el color. Els primers dipòsits han estat fermentant durant deu dies. El vi sembla que s’hagi lubrificat, ha pres diverses capes de sabor mentre ha estat en contacte amb la matèria espessa la qual encara està aportant estructura. El segon grup de dipòsits de merlot, veremat només tres dies més tard, són dolços, afruitats i profunds. Així de ràpid avançava el grau de maduració del raïm mentre veremàvem. Aquest any tindrem dos estils completament diferents de merlot.

9 d’octubre

Ara toca esperar el cabernet franc, sembla que enguany va més lent? Una setmana abans, Trinoro ha tornat a ser sec, fent que el líquid del raïm s’evaporés. Dies després van arribar pluges lleugeres i poc regulars al principi. Més tard es van intensificar tornant-se violentes. Amb elles va arribar la calor i les malalties. Els tractors avancen per les vinyes escampant un núvol de pròpoli. Finalment el sol surt triomfant. El clima es torna suau, el raïm manté la seva pell gruixuda, està molt actiu i evoluciona, així que continuo esperant el moment oportú.

12 d’octubre

Hem estat veremant durant tot el dia amb un equip molt ràpid que ha collit 17 tones d’un cabernet franc extraordinari amb un ventall aromàtic molt divers, just a temps, ja que una nova pertorbació amenaça amb destruir el raïm portant tres dies de pluja. Amb el que ja tinc al celler, ja podria fer un bon Tenuta di Trinoro i dos magnífics cabernets francs parcel·laris. He decidit deixar madurar el raïm a les vinyes de Camagi. Estan en molt bona forma així que superaran les pluges, a més estan situades a la muntanya on espero que el vent sec i fred bufi durant la nit.

18 d’octubre

El dia 16 d’octubre, després de les pluges, hi ha una maduració violenta i imprevista del raïm. Vam veure com el pH del cabernet franc de Campagi passava de 3,6 al 4,26 en una tarda, l’augment més ràpid que he vist mai. Veremaré tot el cabernet franc que ha quedat a les vinyes, entre avui i demà, i començaré amb el cabernet sauvignon. Vaig tractar les altres parcel·les de cabernet sauvignon amb cera, i amb una mica de sort aguantarà fins que la veremem cap al 24 d’octubre, juntament amb el petit verdot que està plantat a les muntanyes.

about-philosophy1

26 d’octubre

Vam recollir un formidable cabernet sauvignon i un petit verdot ja que el clima a la muntanya es va tornar fred i amb vent. Hem aconseguit un cabernet sauvignon noble, acurat i madur i un petit verdot peculiar i intens. Ells dos sols podrien fer un altre tercer vi, però he decidit barrejar-los amb el caràcter profund del merlot i del cabernet franc al Tenuta di Trinoro.

2 de novembre

He tastat tots els vins, i hem tingut una anyada molt elegant i consistent, que conté una complexitat sincera del raïm veremat. El merlot és complex i exquisit, el cabernet franc veremat abans del 13 d’octubre és atraient, afruitat i d’una gran frescor, i aquell recollit més tard és molt profund.

És difícil obtenir un vi que és alhora madur, detallat i àgil com ho és aquest. Mirat globalment ha estat un any energètic per a la planta: després d’unes condicions caloroses i seques durant l’època vegetativa, va arribar un període plujós, però les plantes van absorbir l’aigua fàcilment, sacrificant la meitat del seu sistema foliar i desenvolupant-se utilitzant l’aigua. Van mantenir el fruit intacte fins la data d’una verema força tardana, que ens ha permès d’obtenir un vi complex i deliciós. Aquest any no hi ha hagut ni la mida ni l’alcohol que un agost calorós produeix. Estic content perquè vaig prendre les decisions encertades i vaig poder aprofitar de la manera adequada cada pluja. Alguns podrien haver mort després d’una anyada com aquesta. Ahir a la nit el joc es va acabar. Era a la tarda, estava al mig de les vinyes i de cop vaig veure la natura actuar, va succeir sense cap raó, i després, quan hi vaig intentar reflexionar, ho vaig perdre”.

 Descobreix tots els vins de Tenuta di Trinoro 2015 aquí

Hits: 28

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *