Toscana i Sicília 2017 per Andrea Franchetti

Descobreix els vins del 2017 d’Andrea Franchetti a Toscana

Trinoro, anyada 2017

La gelada va afectar alhora la majoria de vinyes d’Europa el matí del 19 d’abril, especialment  aquelles situades al fons de les valls, que van perdre la seva producció. Nosaltres vam encendre fogueres a tota la superfície des de les 3 de la matinada. Gràcies a aquest esforç, els borrons secundaris, encara amagats als pàmpols, van restar fora de perill i posteriorment vam analitzar i comptar cada planta para determinar en quines finques hi hauria una brostada secundària més tardana; llavors vam eliminar els primers pàmpols que, de no fer-ho, acabarien per produir uns raïms sobremadurs arribat el moment de la verema. Aquest examen extenuant es va fer a tres parcel·les de merlot i cabernet franc.

El sòl estava terriblement sec després de les escasses pluges caigudes durant l’hivern; a això s’hi va afegir una onada de calor africana a principis de juny que va afectar tota la finca, i tothom es va veure immers al bell mig d’un laberint vermell implacable que va durar tot l’estiu. Després del foc vam anar-nos-en a l’aigua, i la vam polvoritzar contínuament en l’aire durant la primera llum de l’alba, per tal de crear una boirina a sobre les vinyes que caigués a sobre l’assedegada vegetació. Vam insistir a fer això cada nit durant 3 mesos, fins que totes les reserves d’aigua es van esgotar i va arribar la tardor.

Al setembre a la majoria de les vinyes toscanes s’hi observaven baies que semblaven grans de pebre, i l’anyada del 2017 semblava estar compromesa pertot Itàlia. Les parcel·les de Trinoro anaven molt endarrerides, fet pel qual hi va haver prou temps per a una brillant regeneració i creixement del raïms. Com que les plantes tenen una mitjana de 25 anys són capaces d’emmagatzemar i gastar enormes quantitats d’energia, així que es van mantenir molt verdes en lloc de col·lapsar, fins i tot fins ben entrat el mes de novembre.

Hi va haver alguns intents de veremar la varietat merlot tan aviat com ara el 9 de setembre, però el gruix es va fer durant la darrera setmana de mes. També ho vam intentar ansiosament amb la varietat cabernet franc el 3 d’octubre, però vam haver d’esperar fins el 12 i el 13 per tal de veremar la resta gairebé per complet. La varietat cabernet sauvignon va ser parcialment veremada el 17 per tal d’evitar que es pansifiqués, però la millor part de la collita va arribar al celler el 24, com en molts altres anys. Tots els mosts eren veritablement densos i difícils de fermentar degut a la seva concentració, tot i què, sorprenentment, el contingut en sucre de diversos depòsits era baix: fenomen degut a l’efecte de bloqueig provocat per la calor d’aquest any sobre les plantes.

Al febrer vam donar un primer cop d’ull als depòsits i ens vam trobar una mena de substància negra y plana; després de molts airejos i tràfecs l’estructura i les diferents fruites van començar a emergir de l’obscuritat dels vins i, tan aviat com vaig ser capaç de reconèixer els diferents crus, els vaig assemblar, cap a finals d’abril. Tots els vins estan creixent a hores d’ara, i en aquest punt s’hi troben encara més aromes que no pas la forma; sóc capaç de percebre un vi fascinant que esdevindrà deliciós d’aquí una dècada.

Descobreix els vins del 2017 d’Andrea Franchetti a Sicília

Franchetti 2017

Els raïms que vam fer servir per elaborar el vi de Franchetti 2017 van madurar de forma constant i gradualment durant el final de l’estiu i, especialment, a la tardor. Vam poder veremar-les al moment òptim per tal d’obtenir-ne la millor combinació de fruita i estructura sense precipitar-nos: em vaig veure corrent cada matí per trobar cada petit avenç a la seva maduració.

Vam fer un deliciós assemblatge de petit verdot i cesanese d’Affile. El vi té records de fruites vermelles, és veritablement fresc i té la bellesa i fermesa de la fruita.

L’assemblatge és 50% petit verdot i 50% cesanese d’Affile.

Andrea Franchetti – 5 de maig del 2018

Hits: 18

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *