Toscana i Sicília 2019 per Andrea Franchetti

Tenuta di Trinoro 2019

2019: la collita de maduració més tardana dels darrers deu anys

La primavera va ser freda, amb un mes de maig que amb prou feines va existir. El 7 de maig hi va haver una gelada que ens va obligar a passar tota la nit encenent més de 9.000 torxes a les nostres vinyes plantades a menor altitud, per evitar danys durant la floració. Tot seguit va arribar un prolongat període de fred que va retardar la floració, especialment per a la sémillon blanc i la merlot. Vam obtenir uns raïms poc compactes, baies petites i pells gruixudes.

La major part del mes d’agost vam tenir unes temperatures tan elevades que els ceps es “van desactivar” (van parar el seu cicle vegetatiu), estaven ja molt esgotats després de l’extraordinària collita de l’any anterior. Tot seguit va arribar un altre descens de les temperatures a finals de mes, que va paralitzar la maduració de tots els ceps, especialment per a la cabernet sauvignon i la petit verdot, que tenen una maduració tardana. 2019 va ser la collita amb la maduració més tardana que hem vist als últims 10 anys. Vam començar la verema el 14 de setembre amb la sémillon, per la qual vam fer entre 2 i 3 passades, i collint una primera petita quantitat de merlot dels vessants, amb mitja verema entrant al celler al voltant del dia 10. El període d’espera entre la merlot i la cabernet franc enguany va ser molt curt, amb la cabernet franc entrant gairebé tota el dia 18. Fins i tot, tenint un inici d’octubre plujós i fresc, ens va impressionar la qualitat i la quantitat: 5 o 6 excel·lents parcel·les de merlot, el mateix per la cabernet franc, gràcies a uns raïms més petits i compactes, amb menys baies, i  deixant més raïms sense veremar als ceps en aquesta collita.

En canvi, la cabernet sauvignon i la petit verdot, van trobar una tardor més càlida de l’habitual –vam portar  màniga curta fins a la darrera setmana d’octubre– i els raïms es van veremar els dies 23 i 24. Les temperatures fredes del mes de maig, i també de  finals d’agost, van tenir una profunda influència sobre els vins, deixant en ells una petjada de frescor tot i la constant calor de l’estiu i de la tardor. Ara, els vins són menys densos del que és habitual, com a conseqüència de l’estrès de les plantes durant la maduració. Només esperem que expressin la seva màxima esplendor a la bota.

Vídeo de la verema Tenuta di Trinoro 2019

Franchetti 2019

La temporada va ser excel·lent, amb uns sòls humits, gràcies a una bona quantitat de pluja al principi del període de la brostada, i posteriorment al principi de la floració, a la primavera; les onades de calor de l’estiu van ser suaus per al cultiu del raïm negre, cesanese i petit verdot, destinats al nostre vi Franchetti (amb un assemblatge enguany amb una proporció de 50-50 de les dues varietats). Només cap al final vam veure cansament amb una parada abans de la maduració final a la petit verdot, però creiem que aquest lleuger retard ens va anar bé per al vi amb unes aromes intenses a la varietat cesanese, juntament amb la nostra espera de diverses nits fredes i suaus a la fi d’octubre, a 1.000 a la vessant nord del Mont Etna.

Hits: 71

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *