Venda a l’Avançada 2019. La situació del mercat

Ningú suposava fa 9 mesos la difícil i complicada situació social i econòmica que estem vivint aquest 2020. A mitjans d’octubre de l’any passat, en una visita a uns dels grans châteaux de Bordeaux per tastar en primícia la recent fermentada collita 2019 i alguns vins ja embotellats, es palpava un ambient estrany com a conseqüència de les dificultats que es preveien per aquest 2020 en l’economia mundial i, en concret, pel comerç dels grans vins: els aranzels que Trump havia promès pels vins europeus, les conseqüències que tindria el Brexit en el mercat anglès, les protestes a HK o la inestabilitat que provocava la guerra comercial entre Xina i els EUA. En d’altres països, cellerers i col·legues que importen i distribueixen vins fins –amb qui ens uneix una llarga amistat des de fa anys– parlaven d’un cert alentiment del consum i molts auguraven ja una imminent crisi econòmica. El que ningú no podia suposar és que aquesta crisi, encara de proporcions incalculables arribaria per un virus.

Davant d’aquesta situació que va començar a incubar-se a Xina, on explotà a finals de gener coincidint amb el desplaçament de milions de persones per la celebració de l’any nou xinès i que arribaria ràpidament a Europa ocasionant el confinament a mitjans de març, el món del vi patí un xoc profund davant les caigudes dràstiques del consum i la conseqüent anul·lació de comandes i impagaments.

Es van començar a posposar i anul·lar fires, esdeveniments i degustacions. La tradicional setmana de Primeurs de Bordeaux penjava d’un fil, fins que finalment, i com era d’esperar, es va suspendre. La majoria de châteaux i négociants van començar a proposar l’enviament de mostres als seus millors clients per no “saltar-se la venda a l’avançada” de l’anyada i perdre encara més diners. Davant d’aquesta situació tan excepcional, a Vila Viniteca vam decidir posposar l’inici de la nostra tradicional –des de fa 21 anys– campanya de venda a l’avançada fins a l’1 de setembre.

Donada la impossibilitat d’efectuar desplaçaments, vam tastar a les nostres oficines durant els mesos de maig i juny la majoria dels vins que proposem a la nostra oferta de venda a l’avançada. Aquesta gravíssima situació mundial provocà que el Négoce fes una forta pressió als châteaux: o baixaven sensiblement els preus –tot i la gran qualitat de l’anyada– o els importadors decidirien no comprar. Els descensos generalitzats de les tarifes, d’entre un 10 i un 30% van ocasionar l’efecte desitjat, i la campanya que va començar més tard del que és habitual, es va desenvolupar de manera positiva esgotant-se la majoria de cupos dels grans vins oferts. Tan sols no van baixar els preus alguns châteaux com Lafleur i Tertre Roteboeuf que no entren en les fluctuacions brusques del sistema i que aposten per l’estabilitat, amb lleugers retocs a les grans anyades. En aquesta collita que tenien previst pujar, van decidir congelar preus.

A Espanya, Álvaro Palacios i Peter Sisseck que són dos dels elaboradors amb més transcendència mundial van decidir reduir les seves tarifes aproximadament un 10% i van apostar per entregar la collita 2018 –venuda a l’avançada l’any passat– uns mesos abans del que és habitual per ajudar a l’hostaleria, les botigues i els distribuïdors. Bravo! La resta de cellers va decidir,  alguns a l’últim moment, no augmentar preus. L’anyada és molt bona a moltes zones i la producció final d’alguns cellers és més escassa, però creiem sincerament que un augment –tot i que fos gairebé insignificant– de les tarifes, estava enguany fora de lloc.

Els vins d’Álvaro Palacios a Priorat continuen tenint una gran demanda provocant que la seva cotització augmenti quan s’entreguen físicament. En aquesta anyada 2019 L’Ermita és excepcional. A El Bierzo, la culminació de La Faraona 2018 (segona anyada juntament amb la 2014) el col·loca definitivament a la llista de vins de desig. En aquesta anyada també ens ha encantat Las Lamas. Quiñón de Valmira continua poc a poc consolidant-se entre els amants dels vins refinats. Un petit augment del percentatge de gotims sencers en la vinificació li aporta un plus d’elegància i frugalitat. Aquest 2019, l’oferim al millor preu de la seva, encara, curta història.

Els vins de Peter Sisseck continuen situant-se entre el més alt i el més valorat, no només pels consumidors nacionals, sinó també a les millors cartes de vins i a les subhastes més prestigioses del món. Amb l’anyada nº25 de Pingus arriba un vi d’emoció. Quina profunditat! Quina bogeria! Flor de Pingus i el cada cop més fresc i precís PSI continuen essent dos dels vins espanyols amb més plusvàlua i diferencial percentual de preu entre comprar-los a l’avançada o físicament. A Bordeaux, Château Rocheyron, la propietat que comparteix amb Silvio Denz a Saint-Émilion, presenta potser la seva millor anyada fins la data i amb un descens de preu d’un 20%. A Anglaterra, l’importador el vengué tot en dues setmanes. Imprescindible comprar.

Els vins de Marcos i Miguel Eguren a Rioja i Toro continuen en la línia ascendent. Una anyada pels amants dels vins intensos. Benjamín Romeo ha elaborat una fantàstica anyada 2019 equilibrada i concentrada. En aquesta collita els vins de Juan Carlos López de Lacalle s’han vist reduïts en producció –fins un 35% respecte la 2018– però amb la fruita precisa i cristal·lina habitual marca de la casa. A Gredos, Dani Jiménez-Landi i Fernando García continuen el seu camí decidit i serè iniciat fa 12 anys. L’anyada càlida i seca marcà una reducció dràstica de la producció a la majoria de les parcel·les. Com ja és habitual, amb prou feines uns centenars d’ampolles pel mercat nacional. A la joint-venture entre Comando G i Uvas Felices, l’anyada ens quedarà gravada a la memòria pel terrible incendi que succeí a Cadalso de los Vidrios a finals de juny del 2019. Els raïms d’algunes parcel·les de La Mujer Cañón, Reina de los Deseos, Voladuras i algunes vinyes que participen en l’Hombre Bala es van veure seriosament afectades pel fum. Es van vinificar i seleccionar escrupolosament els diferents lots, i finalment, a finals del mes de gener es va descartar embotellar Reina de los Deseos i es decidí reduir dràsticament la producció d’El Hombre Bala. Bertrand Sourdais ha elaborat la seva millor anyada fins la data a Dominio de Es i ens presenta la nova i fantàstica parcel·la Carravilla. Al Rhône els vins de Michel Tardieu, a les 15 denominacions que elabora, han aconseguit una puresa i profunditat que els fa molt aptes per a la guarda. Dirk Niepoort continua fent màgia als seus tres cellers de Douro, Bairrada i Dão, on segueix elaborant alguns dels millors vins de Portugal. Al Roussillon, Hervé Bizeul ha afrontat una anyada tòrrida, de baixos rendiments i de fruita madura, ideal pels amants de les garnatxes del sud. Andrea Franchetti ens ofereix tres dels seus vins de Toscana i Sicilia. Profunds, carnosos i de llarga guarda. Dels Hospices de Beaune, en aquesta anyada 2019 hem comprat una bota de Beaune 1er Cru Clos des Avaux, que està criant la Maison Joseph Drouhin.

Els vins de l’anyada 2019 en moltes zones es posicionen per sobre dels fantàstics 2018, i la majoria de cellers redueixen o mantenen preus. Una gran oportunitat.

Hits: 296

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *