Venta a l’Avançada 2020. La situació del mercat

Després d’un complicat any 2020, amb una estranya campanya de venda a l’avançada de la collita 2019 a causa de la crisis sanitària i econòmica causada per la Covid-19, sembla que, amb la nova situació mundial ocasionada por la vacunació massiva de la població, i una progressiva obertura de restaurants, bars i hotels, una nova normalitat comença lentament a portar una mica més d’optimisme al mercat global dels Grans vins, sempre tan sensible a l’economia i a l’estat anímic de cada país.
L’any passat, les mesures sanitàries i els confinaments marcats per cada estat van impedir les sempre esperades i tradicionals degustacions més o menys multitudinàries dels vins de Bordeaux. Per pal·liar la manca de clients i no saltar-se un any la tradicional comercialització de la collita a l’avançada, la majoria dels châteaux van decidir enviar mostres als crítics més influents del món, perquè poguessin tastar en primícia i als seus països la nova anyada. Però, com van viatjar aquelles mostres de bota a milers de kilòmetres en un moment en el qual el vi es mostra tan fràgil?

Aquest any, les condicions sanitàries van obligar també a realitzar una campanya “a distància”, però amb l’experiència de l’any anterior, amb els Teams i Zooms ja més generalitzats i habituals, els periodistes i comerciants de mig món van poder tastar les mostres de bota que rebien per courrier en millors condicions i amb la presència virtual i les explicacions del productor. A Vila Viniteca vam visitar el Priorat al gener, Rioja al febrer, Gredos a l’abril i Ribera del Duero al juny. La setmana del 3 al 6 de maig vam viatjar per fi a Bordeaux, realitzant el viatge “en primeur” més tranquil dels darrers 21 anys, concentrant les visites als châteaux més interessants i degustant també un bon nombre de mostres en un Négociant. L’ambient era rar i ben diferent al ritme maratonià habitual d’una agenda ajustada i plena de cites i visites concertades. Als châteaux –i a causa de totes les mesures anti Covid-19–, les degustacions eren privades o en grups molt reduïts, es suprimiren les tradicionals degustacions de l’Union des Grands Crus de Bordeaux i l’absència de clients americans i asiàtics reduïa substancialment el nombre d’assistents. A principis de juny vam organitzar també per a l’equip de Vila Viniteca i en petits grups, un bon nombre de degustacions dels 2020 a les nostres instal·lacions de Barcelona i Madrid. Van assistir per presentar els seus vins Bertrand Sourdais, Daniel Landi i Fernando García, Carlos i Patricia López de Lacalle, Marcos i Eduardo Eguren, Benjamín Romeo, Álvaro Palacios i Ricardo Pérez Palacios. També vam degustar les mostres enviades per Tardieu-Laurent, Clos des Fées i Niepoort.

La campanya de venda a l’avançada de l’any passat va acabar sorprenentment millor del que esperàvem. El descens de preus entre un 10 i un 30% de la majoria de châteaux i, a Espanya, el gest de Peter Sisseck i Álvaro Palacios reduint les tarifes aproximadament un 10%, van fer que els seus vins s’esgotessin ràpidament. Amb la campanya 2019 “salvada” arribaria la collita 2020, marcada per una bona qualitat i una reducció important en la quantitat dels vins de nombrosos cellers. Els châteaux van decidir tornar a posicionar les seves tarifes a preus propers a la collita 2018 i en alguns casos van posar a la venda menys caixes a l’avançada. La campanya de l’anyada 2020 ha estat de les més llargues dels darrers anys, finalitzant pràcticament el 30 de juny amb la sortida dels últims châteaux. La demanda ha estat enorme i la restricció en l’oferta ha fet difícil aconseguir els cupos desitjats de les etiquetes icòniques.

A España la situació és semblant. Els grans vins estan cada vegada més buscats pels restaurants i col·leccionistes, i la quantitat tan limitada d’algunes cuvées ens obliga a comercialitzar-los proporcionalment, intentant respectar als clients històrics. Estan pràcticament exhaurits abans de la seva sortida els vins d’en Peter Sisseck, l’excepcional 2020 de L’Ermita i La Faraona d’Álvaro Palacios i Ricardo P. Palacios, les garnatxes de Gredos de Comando G –que prometen una altra anyada memorable– i La Nieta de Marcos i Miguel Eguren. De Portugal, el desitjat Coche blanc de Dirk Niepoort; i de Bordeaux els raríssims i escassos Château Lafleur i Le Pin de Pomerol.

Hits: 144

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *