Venda a l’Avançada 2021. La situació del mercat

La campanya de la Venda a l’Avançada de la collita 2021 ha suposat una tornada a la normalitat.

Després de dos anys atípics i amb limitacions de mobilitat, per fi aquest any vam viatjar a Bordeaux del 25 al 28 d’abril, amb visites privades a Château Mouton Rothschild, Cos d’Estournel, Château Lafite Rothschild, Château Montrose, Château Latour, Les Carmes Haut-Brion, La Mission Haut Brion, Château Palmer, Château Margaux, Cheval Blanc, Château Pavie, Tertre Roteboeuf, Château Angélus, Château Ausone, Le Pin, Château Lafleur i Vieux Château Certan. A aquestes degustacions hi sumàrem també les organitzades per l’Union des Grands Crus. Allí, palpàrem la il·lusió generalitzada per veure’ns de nou i per tornar a compartir experiències, tot i que l’afluència de compradors fou inferior a la de les campanyes de 2018 i 2019 per la baixa participació de clients americans i asiàtics.

La collita 2021 a Bordeaux venia amb l’etiqueta de “difícil”. Per a nosaltres, i després de tastar centenars de mostres de bota, és una anyada heterogènia, amb alguns vins excel·lents i amb un estil molt allunyat dels generosos 2018, 2019 i 2020. Els 2021 tenen un perfil més magre i un grau alcohòlic que decreix entre 1 i 1,5% vol. respecte de la terna d’anyades precedent. Una collita que ens trasllada als noranta, però amb un nivell de precisió i nitidesa mai vist. Conscients del canvi de perfil, alguns cellers han apostat més per infusionar que per l’extracció. Al final, com cada any, hem realitzat una selecció minuciosa per escollir les ampolles que pensem que són més interessants i que valen la pena.

La reducció dràstica de volum a la majoria de châteaux –a causa de les inclemències del clima i a la ultra selecció– ha provocat que el nombre d’ampolles sigui molt inferior a les tres anyades anteriors.

Malgrat les dificultats per aconseguir la quantitat desitjada d’alguns vins, en total hem comprat un volum més important que en les collites precedents. Creiem que és una anyada que reconciliarà a molts aficionats amb Bordeaux, i que a la vegada, pel seu equilibri i frescor, ofereix una bona capacitat de guarda.

I què succeirà comercialment amb els vins del 2021?

Bordeaux és en l’àmbit global qui marca la pauta. Els négociants han comprat tot el vi ofert pels châteaux. Això es deu al fet que amb la pandèmia, paradoxalment, han venut molt, els stocks han baixat de manera sensible i tothom necessita i vol reposar volums. Els preus, en general, s’han mantingut estables malgrat la reducció de l’oferta.

Entre els vins espanyols, continuen generant expectació els tres vins del Peter Sisseck i les parcel·les més exclusives de l’Álvaro Palacios a Priorat, Bierzo i Rioja, que assoleixen cotes altíssimes de refinament i profunditat. La gran demanda local i internacional fa que continuï augmentant la seva cotització i les recents i magnífiques puntuacions –dels seus vins de la collita 2021– atorgades pel Luis Gutiérrez a Robertparker.com no fan més que engrandir el mite. Per a nosaltres suposa que en molts casos haguem de restringir les vendes als clients històrics i intentar repartir en proporció les ampolles disponibles de cada anyada.

Comando G és un dels cellers que en poc temps ha sabut captivar als aficionats. El perfil fragant de les seves garnatxes de Gredos i les escasses produccions fan que el desig, i amb això, la demanda i el preu segueixin una trajectòria ascendent, fent molt difícil trobar ampolles amb 5 o 6 anys a les cartes dels millors restaurants.

De Marcos i Miguel Eguren, La Nieta és la parcel·la més buscada. Un gran Rioja al que quasi no se li dona temps per a gaudir-lo en la seva plenitud i que s’esgota a l’Avançada. De Rioja també, i per segon any, presentem amb quantitats limitadíssimes els vins de l’Eduardo Eguren.

I a Méntrida, destaca l’il·lusionant projecte de Vinícola Mentridana amb Curro Bareño (Fedellos do Couto).

Una anyada plena de magnífiques sorpreses i amb moltes ampolles imprescindibles que gairebé duplicaran el seu preu quan s’ofereixin físicament a la tardor del 2023. Recomanem comprar.

A la nostra tradicional oferta de Venda a l’Avançada aquest any repetim una Prevenda Especial de Château Latour. A més, i per segona vegada, oferim en Prevenda Especial 13 dels cellers més desitjats dels Estats Units amb vins emocionants que no podem deixar de recomanar: Harlan Estate, Eisele Vineyard, Shafer Vineyards, Diamond Creek, Kistler Vineyards, Occidental, Father John, Evening Land, Domaine de la Côte, Sandhi, Piedrasassi, Cayuse Vineyards i Sine Qua Non.

Què és i per què comprar a l’Avançada?

Als circuits internacionals dels grans vins és habitual que els négociants reservin els vins a l’avançada abans de la seva sortida al mercat. Els compradors tasten el vi directament de la bota abans que acabi tot el període de criança —abans d’embotellar— i valoren la qualitat de la collita. D’aquesta manera analitzen les possibilitats del vi, compren un nombre determinat de caixes segons les disponibilitats del celler, les paguen a l’elaborador i després les ofereixen als seus clients a un preu avantatjós uns mesos abans del lliurament físic de les ampolles. La plusvàlua del vi depèn de la qualitat de la collita, del prestigi de l’elaborador i del nombre d’ampolles posades a la venda. Alguns vins mítics fàcilment dupliquen el preu i, fins i tot, arriben a triplicar-lo quan uns mesos després es lliuren les ampolles. Aquesta pràctica, que és habitual en zones de prestigi com Bordeaux, és relativament nova al nostre país, on tan sols en 15 cellers exclusius, i a causa de la gran demanda arreu del món, fem la nostra reserva i comprem a l’avançada per no quedar-nos-en sense. Així doncs, us oferim la possibilitat de comprar a l’Avançada i gaudir de dos grans avantatges: comprar al millor preu i asegurar-vos algunes ampolles abans que s’exhaureixin.

Per què comprar a l’Avançada a Vila Viniteca?

Experiència: Des del 1932. Ens avala una llarga tradició, molts anys d’experiència i un gran equip de professionals que us ajudaran a fer una bona tria. Fa 23 anys que som pioners a Espanya en la Venda a l’Avançada.
Acurada selecció: Degustem en bota per garantir-vos la nostra millor elecció, amb informació detallada de cada vi i les nostres opinions personals.
Compra per unitats: A diferència de la majoria de négociants de la plaça de Bordeaux, us oferim la possibilitat de comprar per ampolles al mateix preu, sense necessitat de quedar-vos amb una caixa completa de cada vi. Això us permet seleccionar les vostres ampolles preferides sense l’obligació de comprar més vi del que us interessi.
Àmplia oferta: Tenim el major volum d’alguns vins. Alguns d’ells s’embotellen en exclusiva per a nosaltres. En aquesta collita 2021 podrà escollir entre més de 200 vins blancs i negres.
Exclusivitat: Algunes de les cuvées les comercialitzem en exclusiva mundial. Oferim també la possibilitat de comprar en diferents mides d’ampolla. Alguns dels formats s’embotellen en exclusiva per a nosaltres.
Sense intermediaris: Els vins els rebem directament del celler.
Entrega gratuïta: A qualsevol punt de la Península a partir de 1.000 € de compra.

 VENDA A L’AVANÇADA #AVAN21 AQUÍ

Hits: 480

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *