Vins de Lisboa – Veniu a descobrir més que una ciutat

Per Nuno de Oliveira Garcia

Portugal és mundialment coneguda pel seu vi de Porto, vi que, com alguns sabeu, no s’elabora amb raïms procedents de la ciutat de Porto, sinó de la regió del Douro que comença 100 km a l’est de la ciutat i s’estén fins a Espanya. El nom vi de Porto ve perquè des de Porto –la segona ciutat de Portugal després de Lisboa– el vi s’exportava en vaixells, sobretot cap a Anglaterra. Però si el vi de Porto és l’ex-libris dels vins portuguesos, els vins de Lisboa es dirigeixen cada vegada més cap a l’èxit. En efecte, els vins de la regió de Lisboa –que difereixen dels de Porto perquè no estan fortificats (no se’ls hi afegeix aiguardent)– estan cada vegada més buscats, el seu nivell de qualitat no ha deixat d’augmentar i són dels més històrics i apreciats del país.

La regió de Lisboa és vasta i ocupa un territori enorme al voltant de la ciutat que li dóna el nom, i afegeix gairebé 10 subregions. Algunes d’aquestes subregions s’han de conèixer com és el cas de la mítica Colares amb els seus vins gairebé eterns (a 10 km de Sintra i a 30 km de Lisboa), la bucòlica Bucelas (a mitja hora de la ciutat, al nord), on regnen els blancs de la casta Arinto, o la calorosa Alenquer (a 45 minuts) d’on procedeixen negres poderosos. Carcavelos, una altra regió al costat de la turística i elitista zona d’Estoril, tenia els vins més interessants de tota la regió –un fortificat i envellit en fusta com el vi de Porto–, però en la que actualment amb prou feines hi sobreviu un sol productor. Les vinyes s’han anat substituint per edificis d’habitatge i hotels, per la qual cosa avui dia és preferible comprar bones ampolles d’alguns vins vells de Carcavelos que visitar les seves vinyes residuals.

Però tornem a Colares. Aquesta és certament la subregió amb major aptitud enoturística. Està molt a prop de Sintra i dels seu famosos palaus i castells, i al costat del mar amb platges i restaurants atractius que serveixen el millor peix del món (en paraules de Sergi Arola que passa regularment vacances en aquesta zona). En realitat, és la proximitat al mar –al brau Oceà Atlàntic–-, i un clima particular –exposició a vents salins i boires matinals– els factors que més marquen el perfil marítim dels vins de Colares.

També les varietats són emblemàtiques i autòctones de la regió, amb el monopoli de la ramisco (en els negres) i de la malvasia de Colares (en els blancs) plantats en peu franc a sòls sorrencs resistents a la fil·loxera. Els negres són balsàmics, amb una bonica acidesa mineral, secs i amb un taní que agraeix l’evolució en ampolla, mentre que els blancs són minerals amb aromes salines i iodades.

La regió no compta amb més de mitja dotzena de productors i tots es disputen el mateix raïm, gairebé tots són productors antics i tradicionals, amb l’excepció del Casal de Santa Maria –que mereix una visita i que es considera el celler més occidental de la Península Ibèrica– i del productor Cascas Wines (que no pot visitar-se). Al costat de Colares, imperdible la visita a l’Adega Viúva Gomes així com tastar alguns dels seus vins històrics, molts d’ells encara a la venda. En el top de la llista hi ha el seu Colares del 1969 (el 1965 i el 1934 també estan en bona forma), en perfecte estat per tastar i descobrir l’evolució perfecta d’aquest terrer tan específic. Els blancs evolucionen igualment bé durant algunes dècades, però es poden beure amb menys guarda que els negres. A la regió, a més de la Adega Regional de Colares –les instal·lacions mereixen visita per la seva magnificència–, es recomanen els productors ja esmentats: Cascas Wines i el Casal de Santa Maria.

Al nord de Lisboa i a poca distància gràcies a les autopistes, trobem la subregió de Bucelas, entre valls verdes que recorden el paisatge de la Toscana amb més boires matinals. Són, però, aquestes boires les que modelen la varietat reina i fan que en aquesta regió destaqui la qualitat d’una sola varietat: la blanca arinto. Es tracta d’un raïm bastant estès a tot el país, però que a Bucelas troba el terroir perfecte, que li permet mantenir la seva frescor i acidesa típiques juntament amb una exuberància aromàtica. Potser la millor quinta per visitar és la Quinta da Romeira, una de les més sòlides de la subregió, tot i que hi ha molts altres productors excel·lents, com el cas de Coteaux de la Murta. Tasteu també els vins de la regió elaborats per l’experimentat enòleg Paulo Loureano.

No gaire lluny de Bucelas, però amb un clima totalment diferent –més càlid i menys humit–, trobem Alenquer, zona històrica en la producció de vins negres. La llegenda explica que, durant l’ocupació francesa, els soldats anglesos que van ajudar a les tropes portugueses eren uns fanàtics del vi local, fins al punt de no voler tornar a Anglaterra… La veritat és que el clima mediterrani i els sòls calcaris brinden negres poderosos i plens de fruita, veritables perles de plaer. Impensable perdre’s els vins de la mítica Quinta de Pancas (que, però, no es pot visitar), ni els de la Quinta do Monte d’Oiro, bellíssima propietat que mereix una visita pausada, així com tastar els seus diversos vins, especialment l’Aurius (touriga nacional amb una mica de syrah) i el Reserva (syrah i viognier), que és sens dubte un dels més professionals i consistents de la regió.

Lisbon Family Estates

No gaire lluny de la Quinta de Monte d’Oiro es troba la Quinta da Chocapalha, coneguda pels seus vins blancs vibrants i tensos (entre els quals destaquen els elaborats amb les varietats arinto i chardonnay) i els seus negres de touriga nacional. Els dos elaboradors formen part d’una associació Lisbon Family Estates, que també compta amb la Quinta de Sant’Ana a Mafra, una altra bellíssima propietat que mereix una visita prolongada, i fins i tot quedar-se a dormir, i on es pot fer de tot una mica amb la família. No gaire lluny de Mafra, queda el guardonat productor Adega Mãe amb els seus vins blancs que reflecteixen el terrer atlàntic –elaborats per Anselmo Mendes, un dels més grans enòlegs de Portugal– i el seu modern celler, que mereix una visita.

Quinta da Chocapalha

Com es veu, Lisboa no és només una ciutat vibrant i multicultural, també és una apassionant regió de vins amb molts terrers diferents i molta història. Els seus blancs frescos i els seus negres càlids mereixen ser descoberts.

Vins a tastar:
(Colares): Viuda Gomes Ramisco negre 1969 (96/100)
Cascas Wines Ramisco negre 2011 (94/100)
Lisboa (Bucelas): Morgado de Sta. Catarina blanc 2015 (92/100)
Quinta da Murta blanc 2012 (93/100)
(Alenquer): Aurius negre 2012 (93/100)
Quinta de Pancas Grande Reserva negre 2013 (94/100)
(Mafra): Quinta de Sant’Ana Touriga Nacional negre 2012 (92/100)
Lisboa (Otros): Adega Mãe Alvarinho blanc 2015 (92/100)
Chocapalha Vinha Mãe negre 2012 (92/100)

Quinta de Monte d’Oiro

 

Nuno de Oliveira Garcia

Especialista en vins del món, com Sud-àfrica, Argentina, Xile, Espanya o Itàlia, amb diversos viatges a les zones productores, i especialista en vins portuguesos que ha organitzat i liderat desenes de panells de tast en diverses regions d’aquest país.
Crític de vins a la publicació Revista de vinhos, de 2012 a març de 2016.
Docent a l’escola de Turisme de Portalegre (2016-2017). Professor a les dues primeres edicions del curs de sommeliers en el mòdul Vins del Món.
Crític de vins a la publicació Vinho – Grans Escolhas, des d’abril de 2017.

Hits: 65

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *