BIERZO

 

 

L’any 2013, amb el seu marcat signe atlàntic i el seu temps insòlitament fresc i lent, va fer que revisquéssim emocionadament la pel·lícula completa d’aquests últims 15 anys d’esforç i èxit als vessants de Corullón. Des de la nostra arribada al Bierzo, recordem poques anyades tan complexes i amb aquest grau d’exigència. La fortuna de comptar amb unes localitzacions de vinya tan adaptades al medi fou essencial per assumir la situació i, obtenir-ne, finalment, uns vins d’elevada bellesa, de fragilitat preciosa, d’una delicadesa gairebé inexplicable.

La pluja, sempre protagonista dels hiverns del Bierzo, no va faltar a la seva cita el 2013, deixant reserves suficients per als mesos posteriors, bastant secs i de temperatura temperada.

Amb l’arribada de la primavera, observem ja l’estranyesa que definiria la resta de l’any, doncs l’estació trigava en assentar-se, manifestant el seu perfil tímid i vacil·lant. Aquesta evolució inusual es va complicar encara més per alguns desafortunats successos, com ara la calamarsa que va acabar amb bona part de la collita a zones tan admirades com la Muria en Viariz, San Martín i la nostra vinya més emblemàtica, La Faraona.

Tot allò va suposar un retràs insòlit. La tardana aparició de la flor de la vinya va ser la constatació més clara de que la del 2013 es convertiria en una collita laboriosa, complexa i extraordinàriament exigent pel que fa al seguiment i la feina a la vinya. Potser, un dels majors reptes de la nostra història en aquest meravellós indret.

L’estiu gairebé no va ser-hi: les temperatures lleugeres i, sobre tot, l’absència de la característica llum de juliol i agost van ser traces determinants de la temporada i d’un procés vegetal lent i discret.

I així, amb una dilació de tres setmanes respecte a l’any normal, arribem a la verema. Després d’una llarga espera, comencen el 23 de setembre a recollir un raïm sa i ple de vitalitat.

Les pluges de veremes i la rellevància d’unes ubicacions privilegiades

Portàvem només 10 dies de recol·lecció quan van irrompre les temibles pluges de veremes. Les coneixíem de sobres, doncs van aparèixer amb freqüència als nostres primers anys al Bierzo. Amb elles, vam començar a témer per l’estat sanitari del raïm al qual li costava madurar més que mai.

Una vegada més, les escollides localitzacions, llegat de tants segles de viticultura a la regió, es van adaptar a la situació convulsa. Les zones que van haver de suportar les repetides precipitacions, de fins a 20 litres, van ser precisament les que millor podien resistir aquell excés, per la seva altitud, pel sòl i el seu gran drenatge, per la seva producció limitadíssima, pels seus paràmetres d’acidesa i pel seu equilibri. Per tractar-se, en definitiva, de vinyes perfectament adaptades a la humitat i als capritxos d’un clima tan particular.

La sublimació del costat més atlàntic del Bierzo definirà per a la història l’any 2013. Per nosaltres ha representat una sort de revisió, una tornada als orígens del caràcter que la zona acostumava a imposar, un pas més a prop de la humitat oceànica, que la nostra vinya sap prendre com si fos quelcom propi. D’allà que, finalment, a través d’aquesta anyada podem canalitzar l’expressió dels nostres vessants empinats i pissarrosos en vins d’aguda delicadesa i finesa. Plens d’aromes florals i frescos, el seu fons de mineral humit, fumat i fred ens recorda aquelles primeres collites.

Fa quinze anys, com ara, el prodigi de l’adaptació i la serenitat de les nostres vinyes de Corullón ho ha significat tot.

Consulta tots els vins de Descendientes de J. Palacios de la collita 2013 aquí

Impactos: 2

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *