Condicions climàtiques

L’hivern de 2010-2011 fou sec i fred. El mes de març fou poc plujós i de temperatures suaus, arribant a ser gairebé estiuenques, durant els últims 10 dies. Efectivament, l’estiu començà a l’abril, amb una mitjana de temperatures mensuals de més de 5ºC i un 83% menys de pluges del que és habitual.

A finals de maig, les precipitacions mensuals des de principis d’any van disminuir un 55%. Al juny, les pluges van ser freqüents però febles, la irradiació i les temperatures van ser normals per aquest període. Els dies 26 i 27 de juny van ser especialment càlids, amb temperatures superiors als 40ºC, provocant danys a la majoria de les baies exposades, especialment al cabernet sauvignon. A diferència de la primavera, l’estiu fou força fresc i les precipitacions normals pel mes de juliol, i una mica superiors a la mitjana a l’agost. Les temperatures es van enfilar fins els 40ºC els dies 20 i 21 d’agost. Setembre fou força sec (80% de dèficit d’aigua comparat amb la mitjana dels últims 30 anys) i amb unes temperatures al voltant dels valors habituals, amb molts dies prop dels 30ºC.

Les condicions excepcionals de la primavera van causar brots primerencs que es van accelerar com a conseqüència de l’escalfament del sòl. La floració es va donar en bones condiciones, amb molt sol (el 16 de maig s’assolia la mitja floració) però amb estrès de nitrogen, que combinat amb una baixa mineralització, provocà alguns avortaments fisiològics, particularment en els ceps més joves i en els sòls d’argila. L’extens període sec de finals de maig frenà el creixement, que es recuperà altre cop a mitjan juny, després de la pluja. El verol començà lentament a principis de juliol, accelerant-se a partir del dia 20. La meitat de la floració fou enregistrada el 19 de juliol pel merlot i el 25 de juliol pel cabernet sauvignon.

Resum dels estadis fenològics – collita 2011:

Estadi Fenològic

Dates

Brostada

26 de març

Mitja floració

16 de maig

Mig verol

23 de juliol

Verema 2011:

Les precipitacions durant l’estiu combinades amb les nits càlides de setembre van accelerar el procés de maduració i van incrementar el risc de botritis. Les temperatures van ser suaus i en el tast notem una bona sincronització entre la maduració tècnica i la fenòlica; especialment en el cabernet sauvignon.
La verema començà el dia 12 pel merlot, seguit del cabernet del 19 al 26 de setembre, sense interrupció. Vam realitzar una selecció acurada a la vinya, rebutjant qualsevol gra que estigués afectat per botritis o verd.

Dates de verema:

Merlot: del 12 al 19 de setembre

Cabernet sauvignon: del 19 al 26 de setembre

Cabernet franc: el 21 de setembre

Petit verdot: el 24 de setembre

Impactos: 52

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *