Les condicions climàtiques

El mes d’abril fou fresc i plujós. Les temperatures van ser més suaus al maig i juny, però encara van caure algunes pluges al juliol. Posteriorment vam poder gaudir d’un perllongat període de temps sec i agradable. Entre el 15 de juliol i el30 de setembre sols vam tenir 33 mm de pluja, quant en anys anteriors la quantitat pel mateix període estava per sobre dels 120 mm. A finals de setembre tinguérem alguns dies de pluja però en conjunt fou un mes molt sec (48 mm de pluja, considerablement inferior als 81 mm de mitja registrada en anys anteriors). El mes d’octubre portà alguns aiguats, però el total de pluges caigudes durant la primera quinzena continuà molt per sota de la mitja. Amb un principi de temporada molt humit i un final mol sec, les condicions climàtiques del 2012 són en general molt similars a les observades l’any 2000. Les corbes de temperatura per ambdós anys són remarcablement similars.

 

El cicle vegetatiu de les vinyes i el període de maduració

La vinya brotà lleugerament més tard de l’habitual, el 30 de maig pel merlot i el 3 d’abril pel cabernet franc. Les vinyes van créixer de manera desigual a l’abril, cm a resultat de les diferents condicions climàtiques. La floració començà a finals de maig amb un temps molt favorable, però la fase de la floració es veié interrompuda per la pluja caiguda el 2 de juny. La meitat de la floració va arribar l’1 de juny pels merlot i el 2 de juny pel cabernet franc. Les vinyes continuaren el seu lent desenvolupament durant juny i juliol, amb l’inici de la maduració alguns dies més tard de l’habitual (5 d’agost pel merlot i 11 d’agost pel cabernet franc). El bon temps durant els mesos d’agost i setembre propiciaren unes excel·lents condicions per la maduració de les vinyes. La verema començà el 27 de setembre pel merlot i el 6 d’octubre pel cabernet franc, i finalitzà el 13 d’octubre. El 2012 fou, conseqüentment, una anyada de maduració tardana. Fins a finals de juny les precipitacions regulars permeteren a les vinyes no patir d’escassetat d’aigua. L’estrès hídric arribà al juliol i agost, i en termes de precipitacions totals a 30 de setembre aquest ha estat un dels 10 anys més àrids que hem tingut en les darreres 5 dècades –molt proper a l’any 2000. Hi hagué un elevat risc de míldiu a principis de la temporada, i la floració heterogènia provocà certa preocupació respecte l’anyada 2012. Però tots aquests dubtes es dissiparen per les excepcionals condicions favorables que prevalgueren a partir del mitjans de juliol. La majoria de les parcel·les van arribar al final del seu cicle de creixement a mitjans d’agost, permetent a la fruita madurar en condicions excel·lents.

El pes del raïm fou proper a la mitja observada en els anys anteriors, amb un rendiment total lleugerament inferior a la mitjana. Malgrat algunes pluges caigudes a principis d’octubre, es va veremar el raïm en un excel·lent estat de salut. La composició dels raïms fou equilibrada, amb una bona però no excessiva concentració i uns prometedors nivells de components fenòlics. Aquestes senyals foren igualment bones per les dues principals varietats de Cheval Blanc: merlot i cabernet franc.


Conclusió

L’anyada 2012 veié iniciar el cicle vegetatiu amb certes dificultats amb un brotada i floració heterogènia i un cert risc de míldiu. Les vinyes estaven en perfecte estat sanitari a principis de la temporada de creixement amb abundants reserves d’aigua i nitrats. L’estrès hídric que s’inicià l’agost frenà el creixement de les vinyes i permeté que els raïms maduressin en unes condicions òptimes. Aquesta situació durà fins més enllà de mitjan setembre i les pluges discontínues de finals de setembre i principis d’octubre no afectaren el notable potencial desenvolupat durant els mesos precedents (el total de pluges es mantingué bastant per sota de la mitja). Totes les xifres són positives i 2012 va encaminada a ser una altra anyada clàssica a Cheval Blanc.

Impactos: 32

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *