L’hivern 2011-2012, que es caracteritzà per una important sequera (o bé, absència de pluges), acabà amb un clima temperat i aparegueren els primers brots a la vinya.

Aquesta suavitat climàtica no durà molt i les baixes temperatures arribaren a la regió de Bordeus a partir del mes d’abril. En aquell moment era massa aviat per avançar pronòstics, però aquesta primavera canviable tingué com efecte una reducció i una heterogeneïtat dels brots. L’inici de la floració fou tardana. La meitat de la floració s’observà el 12 de juny a les vinyes de Cos d’Estournel.

Meitat de la floració. Taula comparativa

         2010           7 de juny

         2011           17 de maig

         2012           12 de juny

A partir de mitjans de juliol, vam assistir a un canvi climàtic radical. Existeix un dit en francès que afirma que “c’est bien août qui fait le moût” (agost fa el most). El mes d’agost del 2012 serà recordat com el més càlid des del 2003 i més sec que l’estiu del 2010. Les temperatures són especialment elevades a partir de la segona quinzena d’agost.
 

A les vinyes de Cos d’Estournel

Observem que malgrat una primavera humida, el balanç hídric estival fou deficitari a Cos d’Estournel, però la nostra vinya fou capaç de fer front a aquesta situació perquè es beneficia d’un microclima temperat i ben ventilat per la seva proximitat a l’oceà Atlàntic i per situar-se a la vora d’un altiplà.

L’estrès hídric de l’estiu del 2012 fou acompanyat d’una forta variació tèrmica entre el dia i la nit (al voltant de 13ºC el 15 d’agost i el 15 de setembre), sense excés de calor en el moment de la maduració del raïm. Tot això ens recordà a la situació del 2010. Aquestes condicions climàtiques foren molt favorables a la síntesis dels antocians i al manteniment de la frescor aromàtica. Aquesta situació tèrmica permeté recuperar una part del retard patit arrel de la floració.

Meitat del verol. Taula comparativa

         2010           9 d’agost

         2011           27 de juliol

         2012           12 d’agost

El treball regular i intensificat als sòls de les parcel·les de major qualitat, l’equilibri natural del vigor de la vinya i una gestió optimitzada de les plantacions permeteren a la vinya de Cos d’Estournel ser més resistent a les condicions climàtiques extremes gràcies a un major implant. Els nostres sub-sòls d’argilosos també tingueren un paper important de reserva de frescor i humitat.

Les velles vinyes de Cos d’Estournel són particularment destacables. El seu profund arrelament ha permès a la vinya florir sense bloquejar la maduració.

 

La verema

Les condicions de la verema foren excel·lents i l’estrès hídric aparegut a partir del principi del verol tingué com efecte una bona maduració dels components fenòlics. També fou motiu de la mida petita dels raïms. La interrupció de la floració de la vinya acabà essent una avantatge. Això explica la separació dels gotims, bens airejats i de baix rendiment.

Les pluges de setembre, que evitaren qualsevol bloqueig de la maduració, ens permeteren obtenir una perfecta sincronització entre la maduresa fenòlica i l’equilibri acidesa/alcohol potencial de la polpa. Cal destacar que es tracta de les veremes més llargues dels darrers 13 anys, això fou degut a les diferències de maduració dels grans merlot i dels grans cabernets. Les condicions climàtiques de les veremes associades a la bona gestació de la vinya i a un baix rendiment ens permeteren obtenir unes maduracions òptimes.

 

Veremes. Taula comparativa entre varietats.

                                       Inici de la verema            Finalització de la verema

 

Merlot                                      28 de setembre                 8 d’octubre

Cabernet sauvignon                    9 d’octubre                15 d’octubre

Cabernet franc                            13 d’octubre                13 d’octubre

Petit verdot                                   12 d’octubre                12 d’octubre

 

Dins el celler per gravetat de Cos d’Estournel

Els raïms són de mida petita amb unes pells fines però robustes. Vam poder constatar una extracció ràpida dels antocians durant les maceracions pre- fermentatives.

L’ús de la gravetat es mostrà especialment beneficiosa aquest any pels merlot amb un potencial tànnic important. També ens permeté controlar millor els components dels mostos gràcies a unes extraccions molt més suaus, mantenint a la vegada el caràcter de la fruita, la untuositat dels tanins i la frescor d’aquesta anyada.

 

Impactos: 58

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *