Collita 2011 per Juan Carlos López de Lacalle

“Durant la nostra història, una de les obsessions quan cultivem les nostres vinyes, ha estat la de mantenir net el nostre entorn agronòmic, la nostra flora i fauna i, sobretot, buscant l’equilibri natural dels nostres sòls. Aquesta obsessió, convertida en objectiu, ha suposat un esforç humà, econòmic, un canvi substancial en el maneig de la vinya i el més important, un canvi de mentalitat de tot el nostre equip tant al camp com al celler.

Aquesta collita 2011 ha estat la primera en la que a totes les nostres parcel·les hem aplicat rigorosament els criteris de l’agricultura ecològica i ens hem iniciat en l’ús, a vinyes concretes, de pràctiques de l’agricultura biodinàmica.

Estem segurs que moltes vegades hem pronunciat la frase: “Hem de respectar a la mare natura” quan ens referim a moltes de les activitats que els éssers humans desenvolupem a les nostres indústries, projectes d’oci, i fins i tot dins del nostre esdevenir quotidià. Però quan un viticultor, mirant la seva vinya, fa seva aquesta afirmació, quan a través de la seva relació i la seva labor veu la seva vinya com a vehicle natural per accedir als missatges que la naturalesa ens transmet, comencem a omplir de contingut els fonaments d’unes pràctiques agronòmiques respectuoses.

L’agricultura ecològica i biodinàmica representa en aquests moments per Artadi un objectiu prioritari. Estem neguitosos per desenvolupar, cada dia amb més profunditat, un programa vitícola que ens condueixi a l’elaboració d’uns vins que reflecteixin fidelment l’esperit dels nostres sòls units a les variables climatològiques.
La riquesa edafològica amb què comptem a la nostra Rioja Alabesa fa inesgotable el ventall de possibilitats per descobrir sensacions úniques en els nostres vins.
A Artadi comptem en aquests moments amb 80 hectàrees de vinya amb la que pretenem elaborar vins que representin, el més fidelment possible, el potencial organolèptic del nostres enclavaments i vinyes més emblemàtics.

A partir d’aquest moment i any rere any, treballarem en el respecte per extraure de la nostra Mare Natura les autèntiques personalitats dels nostres vins per convertir-los en elements únics.

Aquestes són les nostres apreciacions sobre l’anyada 2011:
La naturalesa és tan poderosa i sàvia que, quan pretenem trobar explicacions a la dinàmica acció-reacció, moltes vegades no les trobem.

Aquesta seria, potser, la premissa per entendre el comportament i les característiques de l’anyada del 2011.
No estic segur de que pugui ser conseqüència al canvi climàtic o a les pròpies peculiaritats d’aquesta anyada; el que sí és cert, és que hem cultivat les nostres vinyes amb un 32,3% menys de pluviometria que el registre mig a la nostra comarca. La precipitació enregistrada durant aquest any 2011 fou de 366,3 litres/m2 anual davant dels 541,3 litres/m2 de precipitació mitjana; és a dir, ens enfrontem a un any extremadament sec.

Vam iniciar el cicle vegetatiu amb unes escasses reserves hídriques. Vam patir un hivern molt sec. S’inicià la brostada amb una mica més d’energia gràcies a unes pluges copioses (114 litres/ m2), durant els mesos de març i abril. Bon aspecte de les vinyes, amb bona presència de gotims als brots.

La presència de pluges al principi de la floració, va dificultar, en certa mesura, el quallat del fruit, formant-se gotims aïllats. Vam afrontar el període estival amb temperatures molt baixes en els últims dies del mes de juny i durant tot el mes de juliol. Aquesta estranya circumstància va provocar un alentiment del procés vegetatiu i de maduració.

Aquest registre de temperatures baixes, canvià radicalment durant els mesos d’agost i setembre, fet que provocà altes temperatures i un rígid estrès hídric, sobre tot a les zones localitzades al sud de la nostra comarca.
La sequera hivernal, el fred els primers dies d’estiu i les altes temperatures del final de l’estiu, van determinar paràmetres climatològics en el cultiu del cep, molt allunyats dels registres habituals a la nostra comarca. La preocupació del cultiu ecològic rondava com una espasa de Damocles sobre els nostres caps durant tot el procés vegetatiu. Era la primera vegada que ens enfrontàvem al cultiu de la nostra vinya amb el propòsit i la promesa de no lluita contra els medis naturals sinó associar-nos a ells per l’obtenció d’uns raïms i un vi fruit de la nostra simbiosi.

Tot i que nosaltres hem volgut estar tot el temps al seu costat, qui mana és la Mare Natura i els puc dir, de manera rotunda, que gaudirem d’una anyada clarament fruital i fresca. La constitueixen tanins amables envolupants i en algunes parcel·les trobem tanins densos, molt densos.

En aquests estadis de la degustació, els vins ens transmeten netedat, transparència, fruita, frescor, energia muscular, força de joventut i quan ens enfrontem a parcel·les emblemàtiques, ens estimulen amb vibracions més profundes, major reflexió, recorreguts voluminosos, textos i sons més difícils d’interpretar que ens auguren una anyada amb grans valors”.

Impactos: 3

Deja un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *