Wine Spectator August 2013 – Barcelona’s Top Wine Bars (versió en català)
Les millors vinateries de Barcelona
Per Regina Winkle-Bryan
Barcelona és el centre de la cultura catalana a l’est d’Espanya, amb gran varietat de museus i història que data dels antics romans. De la mateixa manera, a Catalunya existeix una gran passió per la gastronomia; no només té bars de tapes i de menjars tradicionals, sinó que és el bressol de la gastronomia molecular i la cuina d’avantguarda.
Els bars de vins han trigat en assolir el nivell. No obstant, una gran successió d’obertures –entre les que s’inclouen el Bar à Vins el 2012 i Monvínic el 2008– ofereix als ciutadans i visitants una experiència més àmplia de gastronomia espanyola, i ampli assortiment de vins. Seguidament presentem alguns dels més actuals i d’avantguarda, i un parell de llocs tradicionals més que val la pena visitar.
BAR À VINS FÀBRICA MORITZ BARCELONA
Ronda Sant Antoni, 41 .Telèfon: (011) 34 934 260 050. Pàgina web: www.moritz.com Obert: diàriament, de 12 pm a 2:00 am. Preu: tapes de 2 a 16$, entrants de 20 a 60$. Targetes de crèdit: American Express, MasterCard i Visa.
Amagat a una cantonada de la renovada cerveseria de Jean Nouvel del s. XIX, és una dels últims bars de vins oberts a la ciutat. No et distreguis amb la cervesa, doncs amb més de 800 ampolles per triar, de 45 a 50 vins a copes, i esdeveniments setmanals, el Bar á Vins ho és tot del vi i res de cervesa. “Hi havia llocs on el vi no era tractat amb el respecte i el coneixement que es mereix, i d’altra banda tenies llocs elegants amb vins cars, però no existia res que estigués enmig d’aquests dos conceptes”, diu Arnau Grinyó de Moritz, tot explicant la necessitat a Barcelona d’un lloc com Bar à Vins. “Estem intentant trencar les barreres que existeixen al voltant del món del vi que fan que sembli complicat i hostil”, diu Grinyó, qui espera que la gent jove sigui atreta per Bar à Vins pel seu ambient senzill i els seus preus accessibles. Amb un preu que oscil·la entre els 3 i els 115$ per copa, hi ha opcions per totes les butxaques.
El Bar á Vins ofereix “rutes” mensuals, que destaquen els vins d’una regió, d’una varietat o d’una temàtica, maridant-los amb menjar del territori seleccionat pel xef Jordi Vilà. La ruta “Perdut al Priorat” és un viatge a través de la història de la regió, i inclou Scala Dei 1975, Celler Mas Doix 2000 i Mas Martinet Viticultors Els Escurçons 2009.
El fet que Bar à Vins pugui oferir tanta varietat de vins a copes és gràcies a un sistema de conservació mitjançant gas argó desenvolupat per Moritz, el qual permet que grans marques com L’Ermita, Vega Sicília i Petrus es serveixin al centilitre. Si et sembla massa cara l’ampolla del Priorat d’Alvaro Palacios L’Ermita 2000 a 790$, tens l’opció de pagar 23$ per un glop de 2 cl.
MONVÍNIC
Carrer Diputació, 249. Telèfon: (011) 34 932 726 187. Pàgina web: www.monvinic.com Obert: de dilluns a divendres; el bar de 1 pm a 11:30 pm; la cuina, d’1:30 a 3:30 pm, i de 8 a 10:30 pm. Els horaris varien a l’agost, tancat per vacances. Preu: tapes de 13 a 33$, entrants de 19 a 53$. Targetes de crèdit: American Express, MasterCard i Visa.
Obert el 2008, Monvínic és un espai pioner creat per Sergi Ferrer-Salat, amb interiors contemporanis dissenyats per Alfons Tost. Molt més que un bar, Monvínic ha rebut un considerable reconeixement internacional per la seva biblioteca, el seu bar de vins, el seu restaurant, la seva sala de tastos i el seu ampli celler amb més de 20.000 ampolles. Es pot triar entre més de 3000 vins per ampolla i 45 per copa. Mentre molts bars i altres restaurants de Barcelona s’han quedat estancats, Monvínic és expansiu, oferint vins d’una llista de 20 països en continua ampliació, tot i que disposa d’un considerable estoc amb més de 500 vins espanyols disponibles.
La carta tradicional ha estat substituïda per una tablet interactiva que s’actualitza constantment per mostrar els nous vins disponibles per copa. Al restaurant, el menú del dia slow food es projecta a la paret i pot variar entre el migdia i la nit, segons els productes més frescos disponibles al mercat. Un 80% dels productes que serveix el chef Sergi de Meia són “km 0”, provinents d’una distància màxima d’uns 100 km de Barcelona. Per un preu excel·lent, pots triar el menú del dia, un àpat de 3 plats (amb vi inclòs). Els plats del menú poden incloure ous remenats amb bolets i espàrrecs verds; vedella amb salsa de tòfona; i sopa de xocolata amb gelat d’amaretto per un mòdic preu de 26$.
D’altra banda, fixa’t en els entrants que van des de cogombre de mar amb hummus i te (55$) a ous d’ànec amb mel, panxeta i caviar (19$). Tots els entrants es serveixen com a mitja ració al bar de vins.
ONOFRE
Carrer de les Magdalenes, 19. Telèfon: (011) 34 933 176 937. Página web: www.onofre.net Obert: de dilluns a dissabte, de 10 am a 5 pm i de 7:30 pm a mitjanit. Preu: tapes de 4 a 22$, entrants de 6 a 18$. Targetes de crèdit: MasterCard, Visa
Servint gairebé exclusivament vins espanyols, la propietària Marisol Gomez Losada ofereix una selecció de 16 vins per copa que canvia freqüentment. Més de 200 marques, representant 18 regions espanyoles, poden demanar-se per ampolla, incloent vins escumosos, rosats i vins de postres. S’arriba a la íntima sala interior passant per unes boniques rajoles Art Nouveau. Allà es pot gaudir d’una sumptuosa selecció de tampes com espàrrecs al forn amb salsa de romesco (6$), amanida de carxofa amb trufa i parmesà (8$), taules de formatges espanyols (Tronchón, Mahón i Picón Asturiano, 16$), i embotits curats selectes anomenats embotits (9$). Entre setmana, està disponible un menú del dia especial, un àpat de tres plats per 20$, vi inclòs.
VILA VINITECA
Carrer Agullers, 7. Telèfon: (011) +34 937 777 017. Pàgina web: www.vilaviniteca.es Obert: de dilluns a dissabte, de 8:30 am a 8:30 pm; els horaris varien durant juliol i agost. Preu: tapes 3-160$; entrants 5-30$. Targetes de crèdit: MasterCard, Visa i American Express.
Un dels bar de vins més antics de Barcelona, Vila Viniteca va obrir el 1932 com una petita botiga de queviures de barri. Des d’aleshores, el bar de vins/botiga/importadora/exportadora ha crescut fins a convertir-se en una dels distribuïdores més grans de vins a Espanya. Vila Viniteca és enorme, i s’estén per tot un carrer empedrat. Entra a la botiga delicatessen, baixa les escales i trobaràs un petit bar amb capacitat per unes 10 persones. Les prestatgeries estan abastades per pots d’olives del Priorat (3$), espàrrecs blancs de Navarra (20$), anxoves del Cantàbric (3,50$) i ventresca de tonyina en oli d’oliva (12$). Qualsevol dels productes delicatessen de les prestatgeries pot ésser servit amb un dels 13 vins a copes. Si no et sents atret per cap d’ells, pots demanar qualsevol dels 7500 vins disponibles a la seva botiga de vins (situada al costat) per acompanyar amb un dels 350 formatges de la botiga delicatessen.
LA VINYA DEL SENYOR
Plaça de Santa María, 5. Telèfon: (011) 34 933 103 379. Pàgina web: www.lavinyadelsenyor.com Obert: a diari, de 12 pm a 1 am. Preu: tapes 3-20$. Targetes de crèdit: American Express, MasterCard i Visa.
Un dels llocs preferits de ciutadans i turistes. La Vinya del Senyor ofereix més de 400 vins en un indret espectacular, amb vistes de la basílica de Santa Maria del Mar en primer pla. En una agradable nit d’estiu, la seva terrassa és el lloc perfecte per degustar un escumós Juvé i Camps Blanc de Noirs 2009 o un Belondrade y Lurton Rueda 2011. Les seleccions de 20 vins a copes canvien quinzenalment, essent l’aigua la única beguda servida a part del vi. El menú de tapes ofereix, entre d’altres coses, ostres de Marennes (8$), olives d’Aragó (3$), pernil Ibèric (15$) i anxoves del Cantàbric (4$).
ZIM
Carrer Dagueria, 20. Telèfon: ND. Pàgina web: www.barzimbcn.com Obert: de dilluns a dissabte de 6 pm a 11 pm; els horaris varien a l’agost. Preu: tapes 3-9$. Targetes de crèdit: No s’accepten
El propietari Francesc Mas comenta, des del darrere de la barra de marbre, “ Nosaltres no som cool”, afegint, “nosaltres només servim productes que ens agraden personalment.” El que veus és el que hi ha, i tot el que s’ofereix és excel·lent. Escull entre 12 negres i blancs, un Rimarts Brut Nature Cava Reserva 2010, o vermut, amb un ventall d’embotits de Cal Rovira, formatges artesanals de La Formatgeria La Seu, olives, patates fregides i cogombrets. Entre els vins negres trobaràs un Carmelo Rodero 2012 de Ribera del Duero o el mallorquí Bodegas Ribas Consell 2010, però no un Rioja, perquè Mas no serveix ni aquesta ni d’altres marques de prestigi. Partidari del minoritari comenta, “Prefereixo servir Coca-Cola que Rioja.” La Coca-Cola no és al menú, però Colonias de Galeón Petit Ocnos 2011 i Paco & Lola Alabariño 2011 sí que hi són. Amb parets de pedra, a la llum de les espelmes i música jazz, Zim té capacitat per un màxim de 20 persones de peu (com a màxim).
Regina Winkle-Bryan és una escriptora que viu a Barcelona.
Impactos: 46