Tequilas
El tequila és la famosa beguda que s'elabora a Mèxic des del segle XVI, a partir de la destil·lació del most fermentat de l'agave tequilana weber “azul”, l'única espècie de planta permesa. Des de fa dècades, té denominació d'origen i només es pot produir als 181 municipis autoritzats repartits en 5 estats, majoritàriament a Jalisco.
Segons el període de maduració, es classifiquen en:
Tequila blanco, plata o silver: és el més jove, amb un sabor més fort i una aroma més fresca i cereal. Sol tenir un color transparent.
Tequila joven, oro o gold: resulta de la mescla d'un tequila blanc amb altres madurats en botes.
Els que maduren en botes de roure o alzina, de fins a 600 litres, es denominen:
- reposado (entre 2 i 12 mesos),
- añejo (de 12 a 36 mesos)
- extra añejo (a partir de 3 anys).
El tequila cristalino se sotmet a un procés de filtració addicional, després de l’envelliment en fusta, per a eliminar el color i donar-li un aspecte transparent. Sol tenir un sabor i aroma més elegant i suau.
Es poden prendre sols, tot i que existeix tota una cultura al voltant de la preparació de diferents còctels i combinats.