Anyada 2022 a Bordeaux per Cos d'Estournel
CONSULTA TOTS ELS VINS DE CHÂTEAU COS D'ESTOURNEL EN VENDA A L'AVANÇADA 2022
Durant un any marcat per unes condicions climàtiques sense precedents, vam poder comptar amb el terroir de Cos d'Estournel, d'una resiliència excepcional, i en particular amb les nostres vinyes velles que van demostrar la seva gran capacitat d'adaptació.
A més d'aquest avantatge, el treball dels equips, la seva experiència i el coneixement íntim d'aquest terroir ens han permès anticipar-nos i acompanyar la vinya amb precisió i audàcia.
És per això que amb gran orgull els presento una anyada intensa i delicada que ofereix vins de gran emoció.
Michel Reybier
Diari d'un any d'extrems
Novembre – desembre 2021: sòls abastits d'aigua
Les precipitacions abundants van permetre recarregar els sòls argilosos, pas crucial en l'escenari d'aquesta anyada marcada per la sequera, la qual va començar el gener del 2022.
Febrer – abril 2022: brotació primerenca i fred hivernal
La brotada va començar d'hora i uniformement el 24 de març, seguida d'un episodi de gelades la nit del 4 d'abril. La poda tardana realitzada a moltes parcel·les ha permès limitar els danys a les nostres vinyes, que a més estan més ben preparades per resistir les gelades després de l'hivern més fred durant 10 anys..
Maig – juny 2022: calor i sequera s'instal·len
Després d'un començament de primavera encara fresc, la calor s'instal·la ràpidament a principis de maig, preparant l'escenari per a la collita 2022. En aquest context, la floració, que comença el 16 de maig, 9 dies abans del 2021, és molt qualitativa i homogènia, especialment per al nostre merlot de vinya vella amb una important producció de llavors que aporten estructura i energia als vins.
El clima continua sent càlid i sec, i el creixement de les vinyes continua, sempre primerenc.
A mesura que s'acostava l'estiu, la primera de tres onades de calor abrasadora, del 14 al 18 de juny, va provocar estrès hídric, que també va ser primerenc, cosa que explica perquè els merlot finalment van tenir les baies més petites des del 2010.
La pluja va portar 90 mm de precipitació entre el 20 i el 30 de juny, cosa que va ajudar a alleujar aquest estrès hídric, va donar nova vida a les vinyes i va equilibrar les baies.
L'estiu va tenir un començament més serè.
Juliol – agost 2022: onades de calor
La calor i la sequera es van imposar durant molt de temps, i l'estiu va estar marcat per dues noves onades de calor abrasadora: 10 dies del 9 al 18 de juliol, un dels juliols més calorosos dels últims 22 anys, i 12 dies del 2 al 13 de agost. En aquest context, el verol arriba 12 dies abans respecte 2021. La primavera, ja molt calorosa, afortunadament va permetre que les vinyes s'adaptessin a les temperatures: les baies són menys sensibles i, per tant, no es veuen afectades per una calor que va vorejar els 40°C en alguns dies.
Vam seguir treballant en el terra per conservar la major humitat possible i realitzar un desrapat molt precís, adaptant el plantejament a cada parcel·la i a cada varietat de raïm.
Durant aquest estiu abrasador, ens vam beneficiar d'un avantatge decisiu: les nostres vinyes velles, amb una edat mitjana de 45 anys, van poder aprofitar les reserves d'aigua de la base argilosa.
Setembre 2022: la collita més primerenca des del 1989
La collita s’anuncia naturalment aviat i amb grans esperances. Comencen el 7 de setembre a la vinya Cos d'Estournel, amb 10 dies abans respecte el 2021, i finalitzen el 23 de setembre.
A partir de l'anàlisi dels paràmetres tècnics –maduresa de les pellofes, llavors, acidesa, potencial alcohòlic– la decisió de les dates de verema es va prendre finalment mitjançant la degustació del raïm i gràcies al coneixement íntim dels nostres terroirs. La vinya Cos d'Estournel Blanc també va guiar aquesta decisió: la verema va començar allà el 29 d'agost i va finalitzar el 13 de setembre.
Molt concentrats, els merlot ofereixen intensitat i untuositat, mentre que els cabernet sauvignon, de gran noblesa, aporten energia i frescor als vins, malgrat les condicions climàtiques de vegades severes.
L'anyada 2022 a Cos d'Estournel
Sequera primerenca, temperatures abrasadores. El nostre terrer, que descansa sobre una base argilosa, i les nostres vinyes velles d'arrels profundes estan naturalment preparades per fer front a aquestes condicions. No obstant, requerien una vigilància constant per acompanyar millor a la vinya.
El treball del sòl s'ha realitzat de forma contínua per conservar el màxim d'humitat, i poques vegades el desbrossament ha estat tan precís. Només es va realitzar als costats est i nord per beneficiar-se de la llum més suau del matí. També es va adaptar a les especificitats de cada varietat de raïm: les cabernet sauvignon, més sensibles als cops de calor, eren menys esfullades que les merlot.
Al final, l'inici de la verema, fixat per al 7 de setembre, va ser tan aviat com audaç. Aquesta audàcia va donar els seus fruits molt aviat: després del 10 i 11 de setembre, quan es van collir les 28 hectàrees de merlot sobre grava, les més fràgils, gràcies a l'eficiència dels nostres recol·lectors, notem un augment d’un grau en el potencial alcohòlic de el nostre merlot sobre argila.
Endarrerir la data de collita hauria posat en perill l'equilibri del nostre merlot en grava i la maduresa correcta d'aquells en argila.
Atenció, experiència i sensibilitat continuaran sent, per tant, les consignes d'una anyada de gran intensitat.