QUINTA DE NÁPOLES (DOURO)

Any vitícola

L'any vitícola del 2023 va començar de manera antagònica al 2022, amb una tardor i hivern força plujosos, especialment al novembre i desembre, amb índexs que rondaven el 27% al novembre i el 74% al desembre per sobre del valor mitjà mensual (mitjana des del 1931), la qual cosa era molt necessària per a les reserves hídriques del sòl, ja que veníem d'un any dramàtic pel que fa a la precipitació acumulada: el 2022.

El 2023 va començar amb un gener qualificat com a normal pel que fa a les precipitacions, segons l'Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA), i càlid pel que fa a la temperatura mitjana acumulada, seguit d'un febrer extremadament sec, permetent l'inici dels moviments de terres a la Quinta da Arguedeira.

La primavera va començar càlida i seca, la qual cosa va afavorir que la planta es desenvolupés bastant bé vegetativament amb les reserves hídriques al sòl i temperatures suaus, propícies per al creixement, amb la brotada a la Quinta de Nápoles observada per primera vegada a la parcel·la de la Quinta do Carril el 13 de març, un lleu retard a la brotada en comparació amb l'any anterior que després es va recuperar pel desenvolupament de la planta i la consegüent floració precoç a causa de les altes temperatures durant el mes d'abril, el quart abril més càlid des del 1931 (IPMA).

La floració es va produir de manera molt sana, sense corriment fins i tot en varietats propenses a això, com ara la touriga nacional, amb un bon índex de floració/producció. El mes de maig va seguir la tendència d'abril, càlid i sec, permetent que la planta es desenvolupés sense gran pressió de malalties fúngiques. No obstant això, a finals de mes i principis de juny, la presència de fortes tempestes va contradir aquesta tendència, sent juny un mes molt càlid i plujós, amb índexs de precipitació un 49% superiors als valors normals i el cinquè més càlid des del 1931, augmentant la inestabilitat a la vinya, amb focus de míldiu i black rot, que es van traduir en pèrdues de producció significatives, principalment a les zones més altes i de menor pendent orogràfica. La planta no va retardar el seu desenvolupament vegetatiu, sinó que, al contrari, es va accelerar amb les altes temperatures i el control de la vegetació/airejat de la vinya va demostrar ser clau per evitar focus de malalties, juntament amb els tractaments periòdics.

El mes de juliol es va considerar normal pel que fa a la temperatura de l'aire i molt sec respecte a les precipitacions, la qual cosa va afavorir un tancament sa del raïm i un desenvolupament precoç de la maduració, en gran part gràcies a la reserva d'aigua al sòl procedent d'un final de primavera plujós, que va permetre a la planta no estressar-se i bloquejar la síntesi d'hidrats de carboni, tot permetent el desenvolupament constant de la maduració del raïm.

La verema del 2023 va ser la més primerenca de la història, degut en gran mesura a l'avanç de les maduracions al juliol i agost, començant com és habitual amb la parcel·la de pinot noir el 2 d'agost.

Conclusió

Podem considerar el 2023 com un any excel·lent per a l'elaboració de blancs, amb rendiments alts, concentració i acidesa mitjana-alta en general. Després de la criança, el temps ho dirà, però en gran mesura està molt en línia amb el 2021, que per a nosaltres va ser un any extraordinari pel que fa a la producció i elaboració de vins blancs. En els negres, ens espera, la que considero una de les millors anyades, tot i que encara és molt aviat per afirmar-ho, ja que encara cal esperar al primer hivern. Considero que els vins tenen molta frescor, molta puresa a la fruita i equilibri, amb tensió i tanins molt ferms sense ser pesats.

QUINTA DE BAIXO (BAIRRADA)

Es pot concloure que, un cop més, es va veremar abans. L'anyada 2023 va iniciar-se amb un hivern molt sec, amb algunes pluges a primavera, a finals d'abril i principis de maig, un estiu molt sec, i, lamentablement, una verema amb molta pluja.

L'equip de celler va haver de dedicar molta més atenció i rigor al raïm a la taula de selecció, la qual cosa es va traduir en una major quantitat de rebuig.

Es va decidir iniciar la verema l’11 d'agost, dues setmanes abans que l'any passat. D'aquesta manera, vam acabar la collita el 21 de setembre, en un any molt difícil, però gràcies al treball i la dedicació de tot l'equip, vam aconseguir els objectius desitjats: vins amb bona acidesa i equilibri, mantenint la frescor i l'elegància dels vins de la Quinta de Baixo.

QUINTA DE LOMBA (GOUVEIA – DÃO)

Va ser un any estratègic a nivell de producció. El raïm va madurar abans del que és habitual a causa de l'excés de calor i els dies de xafogor, la qual cosa va portar a una verema primerenca.

Tot i que el 2023 va ser un any molt difícil, gràcies al treball i la dedicació de tot l'equip, vam aconseguir els objectius.

A causa de la pronunciada sequera, els vins tenen una acidesa equilibrada, una intensitat de color una mica més elevada i un major grau alcohòlic, tanmateix, hem aconseguit mantenir la frescor i l'elegància.

Les fermentacions dels vins han estat regulars i actualment es troben en procés de criança en dipòsits d'acer inoxidable, de ciment i botes de fusta.