A cavall d'un moment històric

Moment històric al Priorat. Immersos en el dia a dia, pot semblar difícil captar-ho amb tots els seus matisos. La nostra decisió és clara: discernir el present a partir de l'observació activa. Mentre esperem l’alleujament de les pluges feraces, ens centrem en la terra i les seves vinyes, inspirats pel bon judici vitícola que ens ofereix la història.

Des que els monjos de l'Escaladei van estendre el cultiu de la vinya per els empinats vessants de llicorella, la història de la nostra viticultura ha seguit una narrativa d'ajust i adaptació. Brusca unes vegades, gradual altres, però sempre com una constant dels segles. Les guerres dels remences, la desamortització, l'oïdi i la fil·loxera, la crisi de 1898, l'abandonament rural, l'expansió d'aquest segle... Quan hem conegut l'estabilitat secular? Som mediterranis, si fins i tot Homer considerava el nostre mar agitat, canviant i turbulent!

Després de llargs anys de calma, la realitat ens recorda ara mateix, en els turons foscos i les vinyes del Priorat, que pertanyem al canvi. Que aquest és l'estat normal. I que el natural és assumir-ho amb responsabilitat, coneixement, decisió i sentit del compromís.

Davant l'any més sec

Sequera crítica a Catalunya: aquest és el titular de tots els mitjans. Sota les paraules, una dura realitat. Les tensions s'acumulen en el camp català i setmana rere setmana van filtrant-se en totes les capes de la terra, com si fossin gotes d'aquesta aigua que fa falta. Els paisatges es modifiquen i els cultius pateixen. El procés és ràpid i costa assimilar-lo.

A Gratallops van caure menys de 250 litres entre novembre de 2022 i octubre de 2023. Menys que en els cinc anys precedents. A primavera, etapa crucial, només vam veure 43 litres en quatre mesos. Sota el sol intens, l'escassa humitat desapareix de seguida de les lloses de pissarra. L'aridesa s'ha imposat a la comarca i atès que no sabem quina evolució ens oferirà el futur, hem optat pel camí de l'esforç suprem i la màxima plenitud.

Afirmació viticultora

En el món del vi moltes vegades s'ha exigit més a les vinyes que a les persones. La nostra visió és diferent. Els ceps estan responent amb noblesa i autoestima fins i tot en les condicions més adverses, ho estem comprovant aquestes darreres anyades, així que avui som nosaltres els que assumim l'esforç addicional. Si és per adaptació i solvència, sentim-nos hereus de totes les generacions de pagesos que trepitjant el sòl inestable dels costers han aconseguit superar els reptes de cada temps.

Abans de res, una afirmació conscient: som viticultors. Pertanyem a la gent lligada a la terra, imaginativa quan és necessari, perseverant, tàcita la major part de les vegades i amb un arrelat esperit de cooperació. Aquestes són les nostres maneres tradicionals, que avui, en una època de reptes climàtics inimaginables fins fa poc, prenen la forma d'una viticultura a la mida de cada petita parcel·la, de cada fila i de cada vinya individual.

Som viticultors: concretament, aquesta anyada 2023, 30 persones a les nostres vinyes de Gratallops i Bellmunt, més que mai perquè tots els recursos són pocs davant el context del present. Ulls, mans i músculs per a recórrer els costers un a un, amb un cultiu meditat, excavant cep a cep, retirant herbes, traçant línies d'aigües i construint petites basses, cuidant cada brot i acompanyant cada raïm perquè en cada raïm està contingut el món sencer.

L'aigua

Per primera vegada a la nostra història, hem decidit hidratar les vinyes parcialment. Aportar vida a qui tanta vida ens ha donat. Ho hem fet valorant la realitat geoclimàtica de cada indret, de manera que el reforç s'ha concentrat a les vinyes sobre sòls rocosos, on la mineralitat compacta del pur quars genera una especial necessitat hídrica. També en els alts dels turons, on l'erosió despulla al sòl de matèria i capacitat d'absorció.

Però aconseguir aigua no és fàcil. La sequedat arriba a tots els extrems i el subministrament també pateix l'escassetat. És una lluita d'adaptació, però res és comparable a la resistència i al patiment dels arbres i els matolls, del paisatge sencer.

On són les parets obagues remullades per fils d'aigua que ens acompanyaven pels camins del Priorat fa només cinc o sis anys!

El vi

En el temps calent i sec que vivim, els grans de raïm romanen petits, concentrats a l'interior, com una fresca casa de poble enganxada a la roca i protegida dels ardors per gruixuts murs i un bassal d'aigua cristal·lina. Són delicats i poderosos a l'hora, com no han de ser-ho per resistir i triomfar sobre les ardents proves del clima.

D'ells neixen els vins més essencials que hàgim obtingut de les vinyes empinades a les vessants càlides. Paradoxa, prodigi i adjectius que s'esgoten per explicar la grandesa, l'aroma pur, les sensacions d'emoció. Aixoplugats de sabor i aromes honestes, fidels a la seva geologia, ens inunden d'inspiració, ens meravellen amb les seves delicades fragàncies jovials i intactes. La seva textura commoguda destaca equilibri i harmonia, i conté millor que mai la gran energia del sol. El seu gust meravellós s'aferra al sabor de la terra i estremeix amb la seva màgia gairebé com si sentíssim un miracle.

És el misteri profund del raïm de garnatxa. Hi són donant-nos un gran vi i una gran lliçó. Si el món ens desafia amb els seus canvis, com no hem de seguir l'exemple del raïm del Priorat. I treballar i treballar i treballar.

Dades rellevants

Precipitació anual: 268 mm (Finca Dofí), 249 mm (L'Ermita).
Temperatura mitjana: 16,5 ºC (L'Ermita), 17 ºC (Les Aubaguetes).
Brotada: a partir del 22 de març
Floració: a partir del 5 de juny
Verol: a partir del 14 de juliol

Dates de verema:
La Ermita: 5, 6, 9 i 11 d'octubre
Les Aubaguetes: 28 de setembre, 3 i 4 d'octubre
La Baixada: 8 i 10 de setembre
Finca Dofí: Del 4 al 27 de setembre
Gratallops Vi de Vila: Del 2 de setembre al 10 d'octubre