Anyada 2023 a Ribera del Duero per Bertrand Sourdais
2023: Dos camins i un destí
Si hi ha alguna cosa que ha destacat el 2023 és que les vinyes han experimentat dos cicles diferenciats: el de la vegetació i el de la fruita. Tots dos han iniciat el mateix camí, però han seguit diferents bifurcacions, amb els seus propis ritmes.
El temps marca el camí i la vinya s’adapta al llarg de l’any als seus avatars per a créixer, aturar-se, rebrotar o sacrificar les seves fulles per centrar el seu esforç a madurar la fruita, que condensa i memoritza tot el que ha passat durant l’any.
L’inici del 2023 va estar marcat per pluges impròpies de l’hivern, que s’afegien a les de finals de l’any anterior, a més d’algunes nevades. Febrer va arribar amb temperatures suaus i un estiuet que sovint marca el principi d’un nou cicle. Març, abril i maig van ser mesos amb temperatures elevades per a Soria i molt secs, la qual cosa va avançar la brotada al 17 d’abril a un camp sense gairebé vegetació i un paisatge aliè al somni d’una abundant primavera. Les gelades històriques que van assolir els -6 º els dies 17, 18 i 19 de maig van obligar les vinyes a brotar de nou.
Fins aquí, la primera part de la pel·lícula, amb un hivern primaveral i una primavera hivernal que feien presagiar la catàstrofe. Però de vegades els girs del guió ens encaminem cap a un final inesperat.
L’arribada del juny canvia completament la història. Amb pluges i temperatures suaus, la floració s’avança al 4 de juny, la vegetació es llança de nou i aviat conviuen a la vinya flors encaputxades i raïms de mida d’un perdigó amb els estralls de les gelades tardanes. Les altes temperatures arriben al juliol i l’agost, però el camp es manté verd i el sòl se sent encatifat i esponjós, com de cotó. Les vinyes segueixen en creixement, vives i fresques, sense signes d’estrès hídric i notem el principi del verol el 29 de juliol.
El final de la pel·lícula arriba amb les pluges de començament de setembre que fan engreixar la minvada producció de la fruita, que arriba al seu punt òptim, perdent acidesa, però mantenint un bon pH i assolint els 13 i 13,5 graus d’alcohol. Les vinyes, però, segueixen en creixement, transmetent sensació de vitalitat, amb ganes d’acabar un cicle vegetatiu que s’ha endarrerit pels desacoblaments de les estacions, però les temperatures són ja més fresques, pròpies de la tardor.
La verema, el 19 i 20 de setembre a Dominio de Es, arriba quan encara la fruita és viva, amb actitud oberta i jove. Aquesta frescor de la fruita es tradueix en una part aromàtica molt destacable i una fermentació alcohòlica dinàmica i fàcil. I ja se sap que quan un procés no es força, és quan sorgeixen els millors resultats.