Inici de cicle

L'any climàtic comença amb temperatures més altes del que és habitual i amb escasses precipitacions. Això, unit a una producció generosa a la campanya 2022 i la sequera, provoca un important dèficit hídric.

A la fi d'octubre es registren 40 mm de precipitació, que donen pas a una tardor ja amb temperatures baixes i precipitacions abundants a finals de novembre i mitjan desembre.

Primer trimestre: brotada

Les precipitacions es mantenen fins a principis de febrer, quan també es registren temperatures de fins a -7 °C. El dia 23 hi ha una nevada que deixa una capa de neu de fins a 8 cm d'alçada.

A finals de març i principis d'abril es registren temperatures anormalment altes de fins a 24 °C. El dia 4 es produeixen danys per fred (s'aconsegueix 1 °C) en els ceps més vells que estaven més avançats i començant la brotada, no afectant les vinyes més joves que estaven encara en repòs vegetatiu.

Les setmanes següents es registren temperatures elevades que arriben als 27 °C i provoquen un avançament del cicle.

L'última setmana d'abril i la primera de maig es registren temperatures molt altes i la sequera s'accentua, amb només 27 mm de pluja en els 3 mesos de febrer, març i abril.

Segon trimestre: floració

Del 15 de maig al 5 de juny es produeix la floració i es registren precipitacions de 50 mm durant l'última setmana de maig que afecten el quallat (sobretot en vinyes joves que anaven més endarrerides), havent d'extremar la cautela per les condicions que eren favorables per al desenvolupament de malalties.

Tercer trimestre: maduració i verema

Les condicions d'humitat i temperatura ideals per al desenvolupament vegetatiu avancen el cicle després de la floració, observant-se els primers grans que van començar el verol el 10 de juliol. En aquesta data hi ha una petita onada de calor que accelera aquest procés. Gràcies a les reserves hídriques del sòl, les plantes mostren un desenvolupament vegetatiu idoni.

El 22 d'agost es produeix una onada de calor amb temperatures superiors a 40 °C durant una setmana que provoquen la disminució del pes de les baies. Aquesta onada de calor ens obliga a fer una selecció de les vinyes velles i més avançades per a començar la verema el 29 d'agost. Aquesta selecció de vinyes que mostraven tanins madurs, òptima maduresa fenòlica i bona acidesa, unit a la selecció de raïms i grans al celler, ens va permetre seleccionar els grans no afectats per la sequera i la calor, per a elaborar Teso la Monja, Alabaster i una part important de Victorino abans del 4 de setembre.

És precisament aquest dia quan es produeixen precipitacions de 40 mm, donant lloc a una verema amb pluges que es repeteixen el 8 de setembre (registrant 10 mm) i el 17 (15 mm). Aquestes pluges, que pràcticament només van afectar les vinyes joves, van provocar un alentiment de la verema.

Aquestes vinyes es van equilibrar amb l'aigua i van superar els efectes adversos de l'onada de calor obtenint un gran equilibri a la maduresa fenòlica i l'acidesa.

El 25 de setembre es va donar per finalitzada la verema.