Bordeaux 2023 per Bordeaux Vins Sélection
UNA COLLITA PLENA DE TENSIÓ
Les estacions ja no són el que eren. Cada any es repeteixen episodis climàtics inèdits. Més que mai, el viticultor ha d'entendre els designis exclusius d'una anyada i transcendir-los a través de gestos cada vegada més precisos, tant en el maneig de la vinya com en el celler. 2023 no és una excepció; va causar temors, entre gelades i un brot històric de míldiu a la primavera. Per descomptat, en totes dues ribes els terroirs no van reaccionar de la mateixa manera. Alguns agricultors van veure reduïdes les seves collites; uns altres van poder tirar endavant gràcies als recursos humans, tècnics i financers. A Sauternes, d'altra banda, hi havia somriures pertot arreu; l'abundància es va combinar amb la qualitat.
La 2023 és, sens dubte, una anyada polifacètica que va tenir un final feliç. Els primers mostos degustats es van revelar plens de lluentor, frescor i intensitat, amb tanins particularment vellutats.
Donem un cop d'ull a un any climàtic atípic que va deixar poc descans als seus fidels.
Un hivern oceànic
Un hivern típicament oceànic, pròxim a l'habitual en els últims vint anys, tant en termes de temperatures -inferiors a 0 °C durant 17 nits-, com de precipitacions, amb variacions significatives d'un mes a un altre, però mai excessives. El període hivernal va ser lleugerament més fred (fins a mitjans de març) i prou plujós.
Una primavera de contrastos
L'alternança d'episodis de gran suavitat i frescor va propiciar una brotada uniforme, més tardana (últims dies de març) que l'any passat; la qual cosa va permetre que la majoria de les parcel·les s'escapessin de les gelades de principis d'abril. No obstant això, algunes àrees sensibles es van veure afectades, particularment aquelles plantades amb merlot, una varietat de raïm conegut per la seva maduració primerenca.
Des de principis d'abril fins a juny, les temperatures suaus (+1 °C a l'abril i maig, +3 °C al juny), juntament amb una humitat relativa molt alta a causa de les precipitacions regulars, van provocar una forta pressió de míldiu. La periodicitat de les pluges al maig i juny explica la incidència de malalties fúngiques i pèrdues significatives de rendiment en el sud i est de la Gironde. Altres zones, com el Médoc, es van salvar força.
Posteriorment, la pujada de les temperatures, superiors a les mitjanes decennals, va afavorir una alta fertilitat en el número i grandària de les inflorescències i va oferir condicions ideals per a la floració (des del 22 de maig fins al 10 de juny). Aquest període relativament sec (26 dies de temperatures per sobre dels 25 °C), amb vents oportuns, va resultar propici per a la pol·linització. La fecundació de totes les flors va ser molt homogènia en aquesta etapa.
Durant el quallat, la propagació del míldiu i la podridura negra es va tornar encara més virulenta. De l'agricultura integrada a l'ecològica, passant per la biodinàmica, una única consigna: un seguiment quirúrgic. Va ser necessari augmentar el nombre de passades a les fileres, incrementar la freqüència de tractaments i tenir cura de les polvoritzacions. Amb seqüències de pluges successives, les finestres d'intervenció van ser molt estretes. En aquestes situacions, per falta de mà d'obra o equip adequat, algunes propietats no van poder lluitar contra la invasió del patogen i sofririen pèrdues significatives. Unes altres van poder contenir els atacs desplegant recursos humans i tècnics significatius; les seves vinyes en bon estat donarien lloc a una collita abundant. Les tempestes dels últims deu dies de juny (fins a 45 mm de pluja diàries) van segellar definitivament el destí de les parcel·les ja maltractades pel míldiu, mentre que en unes altres van provocar un engrossiment ràpid de les baies. Contra el míldiu, la reactivitat dels equips va ser fonamental.
Un estiu finalment salvador
No es van produir les onades de calor abrasadores de 2022. Juliol, encara que va romandre sec, no semblava un mes d'estiu, amb una segona quinzena fresca, tant en temperatures mínimes com màximes (27 °C en comparació amb els 30 °C en 2020 i 2022). Les primeres baies van començar el verol entre el 10 i el 12 de juliol, i la mitjana del verol es va aconseguir el 24 de juliol en les parcel·les més primerenques, en condicions bastant seques, amb un lleuger dèficit d'aigua (-90 mm al juliol). Les vinyes no van sofrir un estrès hídric important.
La primera fase de maduració va tenir lloc a principis d'agost sota un clima ombrívol (21 °C durant els primers 20 dies, en comparació amb una mitjana de 26,5 °C en 2022), encara que la precipitació va continuar sent baixa. Al raïm li va costar madurar i molts van témer, amb les pluges del 15 d'agost, un efecte de dilució i falta de concentració a les baies.
Canvi d'escenari a partir del 18 d'agost: per fi va arribar l'estiu, amb els seus dies calorosos i secs. Aquesta onada de calor, que es va prolongar fins al 24 d'agost, va donar una empenta a la maduresa dels blancs, que es van veremar a partir del 23 d'agost. Les pells van adquirir un bell color ambre i les baies van guanyar en concentració. Sense aquesta calor des de finals d'agost a principis de setembre, no hi hauria hagut una evolució tan favorable de la maduresa. Al final, el raïm presentava una bella frescor aromàtica i nivells potencials d'alcohol moderats (12,5 a 13% vol).
Llargues veremes
Després d'un breu respir, les temperatures –que van tornar a ser excepcionalment càlides entre el 4 i el 7 de setembre– van ser beneficioses per a aconseguir una maduresa suficient en les parcel·les generosament carregades. L'anyada de 2023 (d'abril a setembre) ocupa el tercer lloc entre les més càlides, darrere de 2022 (primer lloc) i 2003 (segon lloc), amb 61 hores més de sol que la mitjana dels últims trenta anys.
Per a evitar la deshidratació del raïm, es van veremar les varietats negres de vinyes joves o plantades en sòls arenosos i pedregosos. Les precipitacions al voltant del 10-12 de setembre (35 mm de pluja el 12 de setembre) van obligar a posposar la collita restant a la segona meitat de setembre.
Un final de temporada miraculós: els raïms de cabernet (franc i sauvignon) i merlot tardans van completar la seva maduració en condicions idealment càlides fins als primers dies d'octubre (encara es van registrar 30 °C el 12 d'octubre). El soroll de les tisores es va escoltar novament a principis d'octubre; la gran heterogeneïtat va imposar la recol·lecció parcel·la per parcel·la, així com veremes successives. La majoria dels châteaux estaven encantats amb el perfecte estat de salut del raïm, amb un 15 a 20% més de pes. L'última setmana de setembre es va viure amb alleujament en aconseguir la maduresa perfecta dels merlots, i els cabernets a principis d'octubre.
Respecte a Sauternes, la contaminació homogènia de botrytis a les baies madures es va desenvolupar des dels primers dies de setembre; es van complir totes les condicions per a donar una gran anyada: acidesa i concentració. Una collita excepcional, tant en qualitat com en quantitat (amb una mitjana de 15 hectolitres per hectàrea).
Perfil dels vins
Sens dubte, els blancs secs són extraordinaris, superiors –diuen alguns– als d'anys anteriors, amb una trama que se sosté delicadament. Els sauvignons blanc i gris collits d'hora es van revelar brillants, amb intensos aromes de fruites grogues i exòtiques. Els sémillons, collits abans de les pluges de mitjans de setembre, van proporcionar una estructura carnosa.
Els vins de merlot, de perfil clàssic, sorprenen pels seus colors intensos.
Una magnífica anyada per a la cabernet, que combina frescor i intensitat aromàtica.
Un epíleg feliç
A l'espera que els vins s'afinin en el celler, els comentaris de les primeres degustacions són unànimement entusiastes; sigui quina sigui la varietat de raïm, tothom elogia l'excel·lent aroma i maduresa de la fruita. Vins equilibrats, estructurats i llaminers, que prometen una bona guarda.
En el context del canvi climàtic, l'anyada del 2023 una vegada més il·lustra la tendència observada en els últims anys: l'avanç dels cicles vegetatius i reproductius de la vinya. Avaluar i adaptar-se són les prioritats per a continuar produint vins de qualitat.