L’anyada 2016 a la Côte d’Or

L’hivern de 2016 va ser tardà, amb unes temperatures més fredes els mesos de febrer i març. Va ser més aviat humit si ho comparem amb la mitjana. A principis d’abril van arribar els primers signes de que la vinya es despertava, situant l’anyada en una precocitat relativa i molt comparable a 2015. Aquest inici de la primavera va ser més aviat suau y amb pluges regulars y un mes d’abril més fresc. L’última setmana d’abril, una onada de fred del pol nord va penetrar al cor de les nostres vinyes. Un gel tardà que, segons els sectors, va afectar els primers brots la matinada del 27 d’abril amb una humitat en l’aire significativa (-4ºC a Yonne però només es van necessitar -1/-2ºC a la Côte d’Or per destruir un gran percentatge dels borrons). Allò que no va quedar destruït per aquesta gelada, va quedar-ho a causa de l’efecte lupa del sol que, per si no fos poc, el matí següent va brillar amb intensitat.

El Beaujolais i el Mâconnais generalment se’n van lliurar (excepte algunes vinyes al nord de Mâconnais) però els danys van ser significatius a la Côte d’Or de Marsannay a Rully, passant per Chambolle o Savigny i a la regió Chablisien (especialment al voltant de Chablis). Passen els mesos d’abril, maig i una part de juny amb nombroses pertorbacions i amb unes temperatures, en general, per sota del que és normal per l’estació de l’any. La vegetació s’estancà i les vinyes gelades, de moment, es van quedar aturades. El 13 d’abril glaçà a la regió de Chablis (nord) i de Saône i Loire (Pouilly, Fuissé, Saint-Vérand). El 13 de maig i seguidament, el 27 de maig al Mâconnais (Vergisson, Prissé) i Beaujolais (Romanèche, Chapelle de Guinchay) i afectaà també una part del Chablisien (Préhy, Courgis). El 24 de juny, afectà de nou al Beaujolais i a mitjan juliol algunes picades a Chassagne i a la Côte Chalonnaise (sud). Va ser un inici de temporada molt complicat amb una pressió del míldiu sense precedents en un context de vinyes debilitades per les incidències climàtiques.

Tot i així, amb el mes de juliol arribà un temps molt més clement, tot i que amb unes temperatures per sota les habituals pels mesos de juliol, agost i setembre. La primera reacció de la planta fou brostar fort i ràpid sobre sòls amb una important reserva hídrica! Els nostres viticultors corrien per les files de vinyes per contenir-la. La floració es donà finals de juny, principis de juliol a les vinyes gelades, situant l’any 2016 en els anys més tardans (molt comparable a 2013). El verol succeí durant  la segona quinzena d’agost i alguns gotims van canviar de color en els primers dies de setembre. Calia, doncs, esperar i ser pacient amb les vinyes carregades.

Contrastant amb el principi de l’estació, durant aquest final de setembre va faltar aigua ja que l’estiu va ser bastant sec a la Côte d’Or (menys al Beaujolais i al Mâconnais o a Chablis). Aquesta pluja necessària va arribar el 17 i 18 de setembre i vam decidir esperar i aprofitar aquesta aigua per deixar que la planta usar-la per madurar. Els raïms estaven sans i amb una bona capacitat d’aguantar. Vam començar la verema el 27 de setembre (allargant-se durant 10 dies aquest any, 12 el 2015). Les condicions van ser excel·lents.

La nostra paciència es va veure recompensada i el nivell de maduresa fou molt interessant. Els negres són tendres, amb uns tanins madurs i dolços i d’un extraordinari color negre profund. Els blancs es van collir amb un bon equilibri i les fermentacions van ser dinàmiques.

Les temperatures fredes de l’hivern de 2017 i de la primavera van refredar clarament l’ambient dels nostres cellers. Les fermentacions malolàctiques han estat tardanes tant als pinot com als chardonnay. Els vins blancs són expressius i frescos. La criança en contacte amb les mares aportarà volum i complexitat. Els negres desprès de la malolàctica guarden aquesta tendresa gràcies a uns tanins rodons i amb una fruita fresca molt clara al nas. L’espessor arribarà d’aquí a uns mesos.