Pel BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne).

Els dos primers mesos de l’any van ser de grans contrastos: gener va ser més fresc de l’habitual i febrer significativament més temperat. El mes de març es va dividir en dos, amb una primera quinzena fresca i una segona molt suau. Aquesta suavitat va estimular la represa del cicle vegetatiu i els primers brots verds es van observar ja els primers dies d’abril. Però aleshores va arribar una massa d’aire fred, procedent d’Escandinàvia, que va provocar un descens de les temperatures i 4 nits de gelades (3, 4, 9 i 10 d’abril). Els danys van ser en gran part limitats, excepte en determinats sectors del Yonne, especialment a la base dels vessants. La vegetació es va alentir temporalment, però es va reprendre ràpidament gràcies a l’augment gradual de les temperatures a partir del 12 d’abril. Les dates de brotada mitjana van ser uns dies més tard que les observades el 2021. Les temperatures mitjanes es van disparar a principis de maig i es van mantenir a un nivell molt per sobre de les mitjanes estacionals. La vegetació va evolucionar ràpidament; les primeres flors es van observar a mitjan maig i la floració es va produir ràpidament. L’anyada 2022 va ser una de les més primerenques en l’etapa de floració mitjana després del 2020, 2011 i 2007.

El dèficit de precipitacions va augmentar del gener al maig. Però el mes de juny va ser especialment plujós i la precipitació acumulada va assolir el doble de la mitjana. No obstant això, aquestes pluges es van produir durant episodis de tempestes, especialment entre el 21 i el 25 de juny, acompanyades de pedregades en 6 ocasions. El dany va ser bastant localitzat, però de vegades significatiu.

Els pics de calor van tenir lloc al juliol, després d’una onada de calor durant la segona quinzena de juny. Les primeres baies verolades es van observar una mica abans de mitjan juliol. La calor opressiva que assolava aleshores i la virtual absència de precipitacions van alentir el desenvolupament del verol. El verol no va començar fins als últims dies de juliol i va ser necessari esperar fins a mitjan agost perquè es completessin a la major part de les vinyes. La persistència d’una forta calor a principis d’agost va permetre un bon avanç de la maduració del raïm i, en particular, una forta degradació de l’àcid màlic durant la primera quinzena. El ritme es va alentir lleugerament amb l’aparició de tempestes entre el 14 i el 20 d’agost, amb un descens important de les temperatures. Però el retorn del temps càlid i sec va permetre que la maduració es produís en bones condicions, afavorint una evolució regular dels nivells de sucre tot mantenint l’acidesa total. Les varietats de raïm negre van tenir un clar avantatge sobre les blanques, diferència que es va mantenir fins a la verema.

Des del punt de vista fitosanitari, l’oïdi va mantenir una forta pressió entre la floració i el tancament del raïm, però en general es va contenir bé, excepte alguns errors puntuals en la protecció o dinàmiques tardanes. La pressió del míldiu es va mantenir entre baixa i moderada segons els sectors i/o departaments. La flavescència daurada va continuar la seva expansió al Beaujolais, Saône-et-Loire i a alguns municipis de Mâconnais Sud, però va seguir en descens al Mâconnais Nord. Es van descobrir alguns casos aïllats en cinc nous municipis de Côte-d'Or i, per primera vegada, alguns casos positius a un municipi de Yonne.

Les primeres collites de les parcel·les destinades a la producció de Crémant de Bourgogne van començar a mitjan agost, les dels vins tranquils aproximadament una setmana després. Tanmateix, va existir una heterogeneïtat de situacions, depenent dels perills climàtics (gelades, pedregades), les varietats de raïm, la càrrega de les parcel·les i les limitacions hídriques i tèrmiques, que van generar una dispersió de la collita, possible gràcies a la persistència de les bones condicions climàtiques, especialment durant la primera quinzena de setembre.

La collita 2022 va experimentar unes condicions climàtiques úniques i excepcionals, però no per això va ser menys generosa i qualitativa.