Per Marta Puparelli

Cada any esperem amb una il·lusió especial la nostra tradicional visita a Château Climens, gairebé sempre la darrera de la nostra setmana de tast de vins a l’avançada a Bordeaux. En canvi, enguany vam començar la setmana amb la dolçor de Climens als llavis el diumenge 2 d’abril. Allà, com ja és habitual, vam gaudir dels diferents lots de verema tastats directament de bóta.

Quatre mots sobre l’anyada 2016: començà amb un hivern molt suau fins el febrer i amb molt poques gelades matinals fins el mes d’abril. Aquesta baixada de les temperatures durant la darrera setmana del mes provocà un alentiment del creixement vegetatiu i la gelada blanca del 29 al matí provocà algun dany localitzat sobre 10 hectàrees. Fou en aquest moment quan es va aplicar un tractament natural de valeriana per afavorir la brostada. La primavera fou, de manera generalitzada, plujosa i amb alguns danys per míldiu, que no van tenir més importància durant la resta del desenvolupament vegetatiu del cep. L’estiu arribà tard i de manera càlida i seca (amb 83 mm acumulats el mes de juny i 12 mm durant el juliol i l’agost). A la tardor l’alternança de condicions humides i seques van afavorir el desenvolupament de la podridura noble. Les pluges dels dies 14 i 15 de setembre (47 mm) i les boires van acabar d’impulsar el desenvolupament de la Botrytis. El desenvolupament del tan desitjat fong fou ràpid, començant les veremes el dimecres 28 de setembre sota una boira que envaïa les vinyes i on el sol s’imposà a partir de les 11. Les primeres baies en veremar-se foren les fruites confit, amb una selecció de raïms bastant fàcil a les vinyes velles i més complicada en aquelles vinyes amb algunes podridures no desitjades o amagades. Cada veremador disposa d’un cistell numerat que és estrictament revisat abans d’entrar al celler. La Botrytis es feu forta gràcies a la nit plujosa (39 mm) del darrer dia del mes de setembre i pel sol radiant de la primera setmana d’octubre.

El programa de veremes és flexible i es va adaptant a cada parcel·la, a cada cep, alternant la collita a les vinyes velles, on se seleccionen uns raïms confit magnífics, amb algunes parcel·les sorrenques més complicades de veremar per l’aleatorietat d’afectació de la podridura noble. Gràcies a la mirada atenta tant de veremadors com de l’equip de celler, s’ha evitat l’entrada de Penicillium, la podridura agre i fins i tot l’Aspergillus niger, que decolora el raïm i deixa una pols negra similar a la del marro del cafè. Aquesta primera tria de verema finalitzà l’11 d’octubre, amb 8 dies de descans per començar la segona i última tria sota una condicions de somni. La Botrytis s’instal·la de manera homogènia i concentrada durant una setmana ennuvolada, però sense precipitacions. Des del dimarts 18 al dissabte 22 d’octubre, es van seleccionant els raïms confit per tal d’assolir l’objectiu de 22º potencials. Tan sols el darrer dia de veremes es van sobrepassar els 23º, però el conjunt de l’any està en equilibri. Cada dia d’aquesta darrera setmana de verema començà amb petites gelades matinals ràpidament compensats per un sol radiant.

En resum, una gran anyada repartida en dues tries, la primera entre el 28 de setembre i l’11 d’octubre, que va representar el 67% de la collita; i la segona, entre el 18 i el 22 d’octubre, que ha representat el 33% de la collita restant. Rendiments impensables de 20 hl/ha en un total de 15 lots, dels quals en vam tastar 8.

El Lot I1 correspon al primer dia de verema i té un sucre residual de 132 g/l. Té un caràcter melós i floral, amb records de flors blanques dolces. A la boca hi ha molta densitat ensucrada i un picant toc de pebre blanc.

El Lot I2 es va veremar el 29 de setembre i té una mica menys de sucre: 110 g/l. Al nas recorda la tinta xinesa i més perfum de fruita que de flor. A la boca sembla més concentrat, més pesat i més ric en alcohol.

El Lot I4 es va veremar el primer dia d’octubre i igual que l’anterior lot té 110 g/l de sucre. Té una percepció aromàtica més elevada de la Botrytis. A la boca és concentrat, tànnic i amb aromes de llimona i cafè acabat de moldre.

El Lot I6 correspon a la verema del 4 d’octubre, en el que es van assolir 143 g/l de sucre. Al nas és extraordinàriament intens, més madur, més licorós i amb records de taronja confitada. A la boca té un final picant i un record lleugerament amarg.

El Lot I7 correspon al micro-assemblatge dels dies 5 i 6 d’octubre i té 138 g/l de sucre. Al nas es mostrava més tímid que la resta de lots. A la boca sembla tenir una menor concentració de sucre i una acidesa molt més marcada. Delicat i profund.

El Lot I8 es va veremar el 7 d’octubre. Un lot amb una concentració de sucre lleugerament superior: 143 g/l. Al nas apareixen les aromes de préssec madur. La boca és més dolça i una mica menys equilibrada. Boníssima textura.

El Lot II9 correspon ja a la segona tria, concretament al dia 18 d’octubre. Amb 136 g/l de sucre té un perfum menys cítric i amb més records de préssec i pebre blanc. Final amarg i amb una bona percepció d'alcohol.

El Lot II10 es va veremar el 19 d’octubre i té una concentració de 136 g/l de sucre. Aquí es nota més l’alcohol i a la boca té més densitat i equilibri. Llarg i molt interessant. Cada lot té petites diferències però amb una línia similar.

En acabar, i com ja és tradició, vam tastar les quatre darreres anyades de Château Climens. Château Climens 2015, acabat d’embotellar apareix la fusta i la fruita més lluny, però hi és. A la boca és dolç, equilibrat i amb un deliciós final que recorda la llimona i un caramel de cafè amb llet. Boníssima ampolla. Château Climens 2014 és més dens a la copa. Al nas apareixen records mentolats i de camamilla. A la boca l’acidesa brilla per sobre la dolçor. Més volum, menys perfum i minsos rendiments de 9 hl/ha. Château Climens 2013 té una percepció més elevada de la Botrytis. Una anyada clàssica on la boca té més taní i una lleugera percepció alcohòlica. Llarg record de llimona. Château Climens 2012 té un perfum deliciós de sotabosc. A la boca té un bon equilibri i longitud. Sàpid i plaent.

En definitiva, la 2016 és una anyada completa, complexa i profunda que creixerà més –si cap– tot coneixent que els desastres meteorològics d’aquesta anyada 2017 han deixat sense producció les 30 hectàrees de vinya de Château Climens.

Marta Puparelli Directora del Departament Tècnic de Vila Viniteca. Estudià Enginyeria Tècnica Agrícola a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i Enologia a la URV de Tarragona. També disposa de la titulació WSET Level III, AWARD in Wine and Spirits entre altres cursos especialitzats (Aromes i fragàncies, seminaris específics, educació olfactiva, etc.).