GRANS MOMENTS DEL 2024
SINÈRGIA: CELEBRANT EL LLEGAT D'ELBULLI
A principis de novembre del 2023, sopant amb Ferran Adrià, em parlava del seu darrer projecte relacionat amb els xefs més creatius de la història. Va destacar a Rasmus Munk d'Alchemist, amb el que el seu germà Albert Adrià anava a fer un "quatre mans" a principis de febrer, que jo vaig suposar que seria a Enigma.
Vaig anotar la data i unes setmanes després li vaig recordar a l'Albert que em reservés dues places. A principis de gener, vaig rebre un correu d'Alchemist i allà vaig descobrir la meva confusió i que la cosa no era un "simple" quatre mans: "SINERGIA - Celebrating the Legacy of elBulli". Només tres nits, a Alchemist (Copenhague), 51 plats, amb actuacions, art, música i projeccions. Una fusió gastronòmica dels universos d'Alchemist, Enimgma i elBulli 1846. Un espectacle únic per a retre homenatge al llegat d'elBulli que es va convertir en molt més que un tribut. Moltes gràcies a Ferran i Albert Adrià, al magnífic amfitrió Rasmus Munk, als bullinians Rafa Zafra i Albert Raurich, i als seus excepcionals equips –més de 200 persones– per fer possible aquest viatge inoblidable.







LE MATCH DU SIÈCLE XI. 'LES CINQ DE CURNONSKY'
L'onzena edició de Le Match du Siècle va ser un gran festival al Restaurant Candlelight de l'Hostal de la Gavina de S’Agaró. Un menú fantàstic amb receptes històriques i també inèdites de Romain Fornell i José Pulido, acompanyades d'un maridatge excepcional amb els vins de Curnonsky. La selecció dels vins es va basar en els preferits de Maurice Edmond Sailland, conegut com a Curnonsky (1872-1956), un novel·lista, gastrònom, humorista i crític culinari francès, qualificat de “Príncep dels gastrònoms”. Va fundar la revista de gastronomia Cuisine et Vins de France juntament amb Madeleine Decure. Fa gairebé 100 anys, va considerar que existien cinc "crus" que donaven lloc als millors blancs del món: Château-d'Yquem a Sauternes, Montrachet a la Bourgogne, La Coulée de Serrant al Loire, Château-Grillet al Rhône i Château-Chalon al Jura. Una festa excepcional!


LE MATCH DU SIÈCLE X. "L'ACORD PARFAIT", L'ESCORTA PERFECTA (SAUVIGNON I CHENIN DEL LOIRE vs. BLANCS DE BORDEAUX vs. CHAMPAGNE)
La desena edició de Le Match du Siècle va ser un festival únic al restaurant La Huertona de Ribadesella amb l'angula com a protagonista. Un fantàstic menú amb 8 receptes –la majoria inèdites– amb aquest menjar com a estrella, elaborades per Rosa Ruisánchez i José Manuel Viejo.





24è SOPAR PETRUS. 2001-2024. EL CELLER DE CAN ROCA (1/1/2021)
Des de fa 24 anys, un grup d´amics celebrem a finals de novembre un sopar molt especial. La tradició del sopar –conegut com el sopar del Petrus– es va iniciar l'any 2001, amb una cita especial per sopar i destapar un Petrus 1995 que al Celler de Can Roca tenien a un preu tremendament barat. Aquell dia es va instaurar que cada any aquells amics soparíem a El Celler, destaparíem un Petrus dels que tinguessin a la carta i cadascú portaria una ampolla molt especial. Des de llavors i al llarg de 24 anys hem gaudit de la cura, de l'afecte i de la generositat del Joan, del Josep, del Jordi i de tot el seu meravellós equip. Els Roca són una família extraordinària.



ACADÉMIE INTERNATIONALE DU VIN
El viatge de primavera d'aquest any de l'Académie Internationale du Vin es va fer al Mosel.

El Simposi de Tardor de l'Académie Internationale du Vin es va celebrar a Reims a principis de desembre amb grans tastos, conferències de Peter Sisseck, Jane Anson, Thomas Duroux, Josh Bergström, Jean-Baptiste Lecaillon i Marc-André Selosse, i unes magnífiques visites als cellers de Bollinger, Selosse, Dom Pérignon, Louis Roederer, Krug i Ruinart.





16è PREMI VILA VINITECA DE TAST PER PARELLES
El 16è Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles es va celebrar el 3 de març a la Llotja de Mar de Barcelona. L'esdeveniment va reunir 120 parelles participants i gairebé 1.500 clients i amics, que van viure en directe l'emoció de la Fase Classificatòria i la Gran Final d'un dels concursos més esperats de l'any. En paral·lel al concurs, es va celebrar un showroom-degustació amb més de 60 cellers i marques premium i un bufet amb més de 112 formatges artesanals seleccionats per Ardai.
Els participants van tenir el repte de descobrir, entre altres característiques, el país, la zona, la denominació d'origen, la varietat de raïm, l'anyada, l'elaborador i la marca dels 7 vins tastats a la Fase Classificatòria i dels altres 7 de la Gran Final.
Antoni Carbó, del celler La Salada, i Ramón Jané, de Mas Candí, va ser la parella guanyadora del 16è Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles. Han estat 7 vegades finalistes, guanyadors de l'onzena edició i segons a la sisena i a la setena. Es van emportar els 30.000 euros d'aquesta edició, a més de 2.000 euros per consumir a copes Riedel Superleggero, cortesia d'Euroselecció.
Delia Baeza, propietària de la distribuïdora i botiga de vins La Fisna, i David Villalón Ferrero, propietari del bar à vins Angelita, es van emportar el Segon Premi, dotat amb 7.000 euros i 500 euros més en copes Riedel Extreme. Ja van ser els segons a la vuitena i tretzena edició.
Josep Gallego i David Carril es van emportar el tercer premi del Tast per Parelles, dotat amb 3.000 euros i 200 euros a copes Riedel Wine Friendly.




13a EDICIÓ DE LA MÚSICA DEL VI
El passat 4 de març i per tretzena vegada –de manera biennal des de l'any 2000– Vila Viniteca va reunir més de 280 cellers que, des de Sud-àfrica a Califòrnia, passant per Priorat, Ribera del Duero, Champagne, Bourgogne o Madeira, creen els vins que ens agraden i ens agrada vendre. 3.800 assistents, 10.500 copes i 9.000 ampolles per a tastar.


UN EXCEPCIONAL TAST DE MADEIRAS CENTENARIS
Fernanda i Gonzaga Drummond són un matrimoni molt especial. Des de fa anys es dediquen al comerç d'antiguitats i tota mena d'obres d'art. El vi és la seva gran afició. Al llarg de la vida han anat comprant i atresorant partides de vins molt vells que algunes de les famílies més riques de l'illa han anat venent generalment per necessitats econòmiques o repartiments d'herències. La major part de l'estoc l'han adquirit sense embotellar, en damajoanes o botes, i han estat ells els qui al llarg dels anys han decidit –amb l'ajuda d'algun enòleg i també d'un sommelier– quines partides s'embotellaven o canviaven de recipient per afinar. La seva passió és per al seu plaer i el dels seus amics i tot aquest treball i seguiment de cada lot de vi no està pensat per al comerç. Una ocasió increïble per tastar ampolles excepcionals.



ELS DEL 63
Celebrant amb amics la meravellosa anyada 1963.



PRESENTACIÓ DEL CATÀLEG 2025 IL·LUSTRAT PER FERRAN ADRIÀ
El 12 de novembre vam presentar el catàleg Vila Viniteca 2025 il·lustrat per Ferran Adrià. Amb una generositat indescriptible, a més de les cobertes, ha realitzat una intervenció inèdita a les pàgines interiors.
Ferran Adrià ofereix una profunda reflexió sobre el menjar i la beguda, explorant els orígens de la cuina i tot el que hi ha al seu voltant, i redescobrint els plats icònics d'elBulli a través d'il·lustracions creades per ell mateix.
Els comentaris d'aquest any destaquen els vins que brillaven més a Cala Montjoi.
Un homenatge molt especial a tots els cuiners, cambrers i sommeliers, als bullinians i molt especialment al nostre amic Juli Soler.


EN CASA D'UN AMIC
L'últim dinar a casa d'un amic molt generós que ens va deixar aquest any.

