En l'apassionant món dels grans vins, Bordeaux gairebé sempre ha marcat la tendència. En els últims anys, els Grand Cru Classé, que són el far, l’emblema i la imatge dels seus vins, s'han anat allunyant a poc a poc d'un consumidor que tradicionalment era fidel a aquests châteaux. Les causes han estat variades: el ressorgiment d'altres zones, l'interès mundial per vins més delicats i fragants, la falta de "buvabilité" a la seva joventut, el fet d'oblidar els sommeliers que marquen la pauta, etc. Però possiblement el factor principal, i que és la causa més important de la profunda crisi que viu tota la regió, és la seva política comercial amb augments exagerats de preus a les últimes anyades.

En la nostra visita a la fira Wine Paris & Vinexpo, celebrada a París el passat mes de febrer, vam mantenir unes 20 reunions amb diferents châteaux i négociants. A totes elles, el tema general era la preocupació per l’estancament del mercat global i per la baixa demanda dels Bordeaux disponibles que els négociants i importadors tenien en estoc. Sense una baixada de preus superior al 30% en els vins de la collita 2023, es vaticinava un col·lapse sense precedents. Una cosa mai vista! En 25 anys, mai havíem viscut un presumpte descens d'aquestes dimensions.

Aquesta preocupació, adobada amb la imperant inestabilitat mundial, va seguir durant les nostres degustacions a Bordeaux la setmana del 15 al 18 d'abril, amb visites privades als châteaux més importants.

Molts d'ells preveien una "sortida" imminent, en una venda en primeur que seria molt ràpida. Finalment, ha estat una de les campanyes més primerenques, començant amb Lafite Rothschild, Mouton Rothschild i Cheval Blanc els dies 2, 6 i 13 de maig, respectivament.

La gran caiguda de preus –entre un 25 i un 40%– amb la qual va començar la campanya ha provocat reaccions dispars. Alguns clients hem comprat més que mai. L'excel·lent anyada i les tarifes més baixes han fet que creguem que els vins es vendran molt bé. També hem comprat per a guardar i oferir-los físicament quan estiguin disponibles. És una gran anyada, sense la dolçor, la maduresa i la càrrega de la 2022, però amb un estil recte i una bona qualitat de tanins que ens ha agradat molt. A determinats châteaux –molt pocs–, els seus 2023 són millors que els 2022.

D'altra banda, alguns clients esperen que la campanya avanci i no es decidiran a comprar fins a finals de juny. Sovint, aquesta estratègia fa que et quedis sense alguns vins o que no aconsegueixis les quantitats desitjades.

La tercera opció és la d'aquells que han decidit no comprar. Aquí trobem diferents motius. D'una banda, els aficionats que desconfien d’unes baixades tan impressionants dels preus. I si la collita i els vins no són bons? D'altra, els négociants, importadors i grans distribuïdors que tenen els magatzems plens i estan mancats de tresoreria per a invertir –en un moment en què els tipus d'interès estan cars– i continuar comprant uns vins on potser no existeix la certesa d'una gran revaloració quan estiguin físicament disponibles.

Uns pocs châteaux, que funcionen aliens a la política de preus muntanya russa i que no es regeixen per la comercialització a través dels négociants de Bordeaux, com Château Lafleur –excel·lent a l'anyada 2023– i el magnífic Château Rocheyron de Peter Sisseck i Silvio Denz, han decidit mantenir les mateixes tarifes que l'any passat.

I a Espanya? Què ha passat en els millors cellers amb les quantitats disponibles i els preus?

Álvaro Palacios repeteix tarifes a Rioja, Bierzo i Priorat, excepte La Baixada, que puja un 10%. A més, presenta per primera vegada dos nous vins de parcel·la en quantitats molt limitades: Valdelareina de Rioja i Al Chelo del Bierzo.

Peter Sisseck, tal com fa amb el seu vi de Bordeaux, manté els preus de tots els seus Ribera del Duero, en una anyada amb menys ampolles de Ψ PSI –molt bo– i alguna més de Pingus.

Benjamín Romeo a Bodega Contador publica les mateixes tarifes en una anyada amb més disponibilitat per al mercat nacional.

Eduardo Eguren a Cuentaviñas proposa –per primera vegada a l'Avançada– el seu Tinto Fino de Ribera del Duero, juntament amb CDVIN i Alomado de Rioja. El Tiznado augmenta de preu i la resta es manté.

Marcos i Miguel Eguren, en els seus cellers Viñedos Sierra Cantabria, Viñedos de Páganos i Teso La Monja apliquen un increment aproximat d'un 6% a les seves tarifes.

A Comando G, amb la nova reorganització en vi regional, vins de poble i "1er Cru" –que no es venen per avançat– els seus "Grand Cru" pateixen un augment considerable en una anyada bona que ve marcada pels baixos rendiments i l'escassíssima disponibilitat. La gran demanda dins i fora d'Espanya fa que aquestes parcel·les continuïn sent algunes de les més desitjades en l'oferta a l'Avançada.

Bertrand Sourdais repeteix tarifes a Dominio de Es, en una anyada on la cuvée Viñas Viejas de Soria s'ofereix en quantitats mínimes a causa de la gran pèrdua que va patir per les gelades.

Curro Bareño manté quantitats i preus a Vitícola Mentridana.

Clos des Fées congela les tarifes per sisè any en una collita on La Petite Sibérie no es ven ara, ja que Hervé Bizeul encara no està convençut que tingui el súper nivell que s'autoexigeix. Potser sortirà més endavant.

A Tardieu-Laurent, petits retocs a l'alça i baixada en algunes denominacions i moltes al mateix preu que la collita 2022.

Dirk Niepoort ofereix petits ajustos al seu Poeirinho (Bairrada) i Conciso Branco (Dão) i ens ofereix per primera vegada dos vins més a l'Avançada: Tiara –un excel·lent blanc del Douro– i Turris –el seu vi més especial– elaborat a partir d'una petita parcel·la a Cima Corgo.

També us proposem la nostra tradicional Prevenda Especial de Château Latour i, per quart any consecutiu, 13 dels cellers més desitjats dels Estats Units: Sine Qua Non, Shafer Vineyards, Eisele Vineyard, Kistler Vineyards, Father John, Sandhi, Domaine de la Côte, Evening Land Vineyards, Piedrasassi, Stolpman Vineyards, Cayuse Vineyards, Horsepower Vineyards i Beaux Frères.