L'anyada 2016 als Hospices de Beaune, Borgoña
Per Ludivine Griveau, administradora del Domaine Viticole dels Hospices de Beaune
UNA ANYADA "QUE SE SENT BÉ AMB ELLA MATEIXA"
LA CLIMATOLOGIA
L’hivern 2015-2016 a Borgonya fou més aviat suau amb temperatures majoritàriament per sobre de les mitjanes de l’estació. Les temperatures van ser suaus fins a tal punt que es podien veure aquí i allà els ametllers en flor a finals de febrer.
La primavera va trigar en arribar tot i que el mes de març fou força suau. La manca de fred no està lligada a les pluges, que són sovint intenses, freqüents i de curta durada. Els següents dies de primavera no van remuntar la mitjana. El mes d’abril fou més fred i menys assolellat... Fins el 27 d’abril, dia en què va tenir lloc l’episodi de gelada sense precedents que afectà gairebé a tota la Borgonya. Arribats a aquesta data, el paisatge començava tot just a canviar i algunes fulles ja estaven completament desplegades. Els Sants del Gel s’esperaven i es temien. Finalment les temperatures van remuntar significativament ben entrat el mes de maig, així com la pluviometria: entre abril i finals de juny els excedents de pluja s’aproximaren al 90% i la insolació, deficitària per tota la Borgonya.
El Mâconnais pateix la calamarsa dues vegades. Chablis no se’n salvà pas més avançada la temporada. En aquest moment de l’any, el nivell de desenvolupament de l’anyada 2016 era força tardà pel que fa a la mitjana d’aquests últims 10 anys.
La vegetació va patir un desenvolupament totalment irregular durant les primeres setmanes de maig i juny: la brostada fou molt variable d’una vinya a una altra segons la intensitat amb la que el gel havia colpejat. Les quantitats de raïm eren incertes i la meteorologia fou decisiva durant la floració. Calgué esperar fins al juliol per a què l’estiu arribés i s’instal·lés, sota un sol radiant, les temperatures estivals van ser superiors a la mitjana de la temporada. La vinya fou testimoni una vegada més d’una resistència increïble...
Com el 2015, durant els mesos d’estiu, la pluja no va aparèixer massa sovint, i de vegades només van caure alguns mil·límetres. La Borgonya va celebrar reviure un estiu càlid i assolellat, ja que cal admetre que la primavera força “caòtica” va marcar els viticultors. El mes d’agost va estar dins la mitjana amb poques precipitacions que arribaren en un bon moment per les necessitats de la vinya. El mes de setembre estigué dins la línia d’aquest estiu càlid amb una mitjana de temperatures 2ºC per sobre de la mitjana normal de temporada.
Cada anyada té la seva pròpia història, les decisions de la data de verema es fan difícils i decisives: és heterogeni d’una vinya a una altra, els costums són alterats pel que fa a l’ordre de la collita realitzat fins ara, el pinot noir galopava mentre que el chardonnay es daurava lentament... Més que mai, els controls de maduresa i la degustació de les baies es feien indispensables. Vam decidir fer-les a les 117 parcel·les del celler.
A principis de setembre, vam començar els controls de maduració, la collita era sana, el chardonnay semblava estar en retard pel que fa al pinot noir, quelcom a tenir en compte. L’estat sanitari era realment extraordinari i la meteorologia s’anunciava molt suau, el que ens permetria collir raïms a una maduresa perfecta.
El 19 de setembre pel nostre Pouilly Fuissé i el 20 de setembre a la Côte de Beaune, vam collir els primers raïms de pinot noir. Al mateix temps, els controls de madureses continuen als chardonnay. Els primers raïms arriben al celler el 26 de setembre. Tots els raïms van passar per la taula de tria. Vam poder constatar que la collita fou més abundant del que esperàvem (a excepció d’alguns sectors afectats per les gelades). Un altre fet a destacar, fou que es van confirmar les sospites respecte les degustacions de les baies de pinot noir i de les seves pells: els raïms eren extremadament gustosos, els tanins i les pells suaus i agradables i el color semblava tenir una bona extracció.
És doncs una anyada “que se sent bé amb ella mateixa” amb unes vinificacions que han començat molt bé.
EL CICLE VEGETATIU
Els primers brots verds es van observar durant els deu primers dies d’abril. El gel del 27 d’abril alenteix, fins i tot bloqueja de vegades el creixement durant vàries setmanes. La vinya s’ha de recuperar suaument. A mesura que els dies passaven, milloraven. A mitjan de maig, la vegetació reprèn de manera irregular el seu cicle vegetatiu. Cap el dia 15 reapareixen les fulles desplegades.
La gran irregularitat de les temperatures dels mesos de maig i juny provocà una floració irregular d’un sector a l’altre, però els intervals de bon temps van arribar en un bon moment per a què la floració es dugué a terme en 8-10 dies. En els sectors afectats pel gel vam ser prudents pel que fa a la poda en verd ja que la sortida de fruit semblava poc abundant. Al contrari, les vinyes que no es van gelar, mostraven una bona sortida de fruit, elles estan conduïdes com de costum, amb borrons dobles i poda en verd, previs. S’ha d’esperar fins a mitjans de juliol pel tancament del gotim. Com l’any passat, els dies van ser càlids i secs, hi hagué vent, les decisions de desfullar es van prendre amb parsimònia. Vam observar algunes vinyes amb fulles cremades sense haver desfullat. Finalment en vam trobar molt menys del que ens temíem. La vinya resisteix d’un manera increïble.
Vam observar algunes vinyes amb fulles cremades sense haver desfullat. Finalment en vam trobar molt menys del que ens temíem. La vinya resisteix d’un manera increïble.
Pel que fa a la pressió de les malalties criptogàmiques, és el míldiu el que es pensava causaria més problemes aquest any, la pressió es considerà històrica. La meteorologia i les observacions parcel·làries ens guien en el moment de prendre decisions del ritme dels tractaments. Les fortes pluges no ens facilitaren la tasca ja que de vegades se’ns va fer difícil entrar a les vinyes. Les coses milloren a partir de juliol; aposta guanyada: no hem tingut míldiu als raïms.
La canòpia completament sa, ha permès una fotosíntesis intensa i regular tant al pinot noir com al chardonnay, permetent a les dues varietats guanyar maduresa i concentració d’una manera important. El període del verol es va assolir al 100% a principis de setembre. La situació de la canòpia és excel·lent. Cap parcel·la ha interromput el cicle i el final de la maduració ha estat serè.