Descobreix tots els vins del 2017 de Viñedos de Páganos i Sierra Cantabria a la Rioja

Any climàtic 2017

La tardor comença amb bones reserves hídriques, ja que 2016 fou un any humit i d’una collita excel·lent. Les precipitacions de tardor-hivern són lleugerament menors envers un any normal.

Pel que fa a les temperatures, la primera gelada es registra el 23 de novembre, però no és fins a principis del 2017 quan realment arriba el fred. Són les altes temperatures del mes de març les que fan que es produeixi un avançament en les condicions de brostada, arribant-se a veure els primers borrons inflats a mitjan de març.

La darrera setmana de març tornen a baixar les temperatures per, posteriorment, tornar a pujar durant el mes d’abril, fins el dia 28 d’abril, quan es produeix una gelada a tota la zona que fa baixar les temperatures per sota dels -2ºC , trobant-se les parts més precoces de la vinya amb brots de 10 a 15 cm. Gràcies a l’augment de temperatures i les pluges de mitjan de maig, la planta s’alleuja i comença l’activitat de nou. La floració es produeix del 6 al 15 de juny.

El període vegetatiu transcorre amb temperatures màximes normals al voltant dels 28-32ºC, amb unes mínimes entre els 12 i els 14ºC, tot plegat amb un balanç hídric positiu que fa que la planta creixi, sense aturades per excés de temperatura o dèficit d’aigua. Totes aquestes dades unides a la baixa producció i a la gran superfície de vegetació, van provocar l’escurçament dels períodes fenològics. Un altre aspecte important és què, segons la zona, es produeix un diferent percentatge de gotims de segona floració provinents dels rebrots de la segona gelada. Aquest aspecte és clau, i depèn molt de cada vinya i cada zona, veient-s’hi més afectades les vinyes joves de les zones més baixes i més precoces. El verol es produeix de l’1 al 12 d’agost.

Com a part final de procés, al llarg del mes de setembre ben bé no es produeixen precipitacions, especialment a San Vicente, i la verema comença la darrera setmana de setembre, acabant la segona setmana d’octubre.

És durant el mes de setembre quan més s’equilibren els estats fenològics, essent especialment importants els darrers 15 dies de la verema, quan la maduresa fisiològica i la fenològica s’igualen. Possiblement, aquesta ha estat la clau d’una anyada tan atípica i difícil com la del 2017: conservar un estat sanitari òptim fins acabar el cicle i aprofitar els darrers dies de maduració per a què una verema més seleccionada que mai, i més tardana, aconsegueixi un raïm equilibrat i sense cap caràcter vegetal. És a dir: cercar l’equilibri entre no arribar a la sobremaduració ni presentar aromes vegetals. 

Es pot dir que les vinyes més velles i equilibrades tant de vegetació/producció com aquelles que presentaven millors equilibris nutricionals i produccions més homogènies han estat les que millor han mantingut la qualitat durant aquest difícil 2017.

Descobreix tots els vins del 2017 de Viñedos de Páganos i Sierra Cantabria a la Rioja