Per Vila Viniteca

Quan l’any 1999 oferíem per primera vegada a tots els nostres clients la possibilitat de comprar a l’avançada L’Ermita 1998 molts van pensar que estàvem bojos. Qui avançaria els seus diners per un vi del Priorat que a més es proposava a un preu caríssim? Aquell sistema de venda per avançat, en Primeur –com diuen els francesos– o a l’avançada –com nosaltres el vàrem batejar– era tradicional en el comerç dels grans châteaux de Bordeaux però completament inèdit a Espanya. Entre els grans vins espanyols el pioner fou en Peter Sisseck amb el seu inicial Pingus 1995 que proposà al seu importador americà, a un négociant francès i a algun reputat importador europeu. A Espanya no vam començar a vendre’l fins les collites 1997-1998. Álvaro Palacios el seguí, oferint L’Ermita 1997 a l’exportació i ja amb la collita 1998 també començà Artadi amb Pagos Viejos i Viña El Pisón, i Marcos i Miguel Eguren amb el seu Numanthia a Toro.

En aquests 18 anys que portem proposant la venda a l’avançada a Espanya, moltes coses han canviat. Segurament amb el pas del temps i la consolidació internacional d’aquests vins, ja gairebé ningú dubta de la màgia d’aquestes vinyes històriques comparables a les que hi pugui haver a les millors zones d’altres països. Potser en els blancs encara estem lluny d’aquesta percepció i haurem d’esperar una dècada més.

En general, el món dels grans vins espanyols mai havia viscut un moment tan apassionant. No tan sols els vins que ofertem a l’avançada s’esgoten, sinó que per fi també suceeix –com a molts cellers de França, Itàlia, Alemanya o EUA– que molts elaboradors pengen el cartell de venut. Al grup dels desitjats Alión, Aalto, Pago de Carraovejas, Belondrade y Lurton, Emilio Rojo... se’ls han afegit cellers com Pago de los Capellanes, Muga, Marqués de Murrieta, López de Heredia o Rafael Palacios es veuen obligats a interrompre el servei per falta de vi. Un gran èxit dels millors elaboradors, que en els últims anys han apostat radicalment per fer les coses molt bé i per viatjar per aprendre i per vendre.

I realment, què succeeix amb la campanya 2016?

Durant els mesos d’abril i maig vam percebre una inquietud de compra inèdita fins a la data. L’inici de la venda a finals del mes de juny ha estat fulgurant. Mai en campanyes anteriors havíem vist tanta il·lusió generalitzada –entre clients professionals i també particulars– per fer-se amb més vi que en edicions anteriors.

Els vins d’Álvaro Palacios al Priorat continuen sent unes de les estrelles de la venda a l’avançada. Actualment és difícil trobar al món ampolles d’anyades anteriors de Dofí o L’Ermita i el seu nou i desitjat vi de parcel·la, Les Aubaguetes, continua sent objecte de desig en aquesta segona anyada, malgrat que els que van comprar unes ampolles del 2015 encara no les hagin rebut físicament.

De Descendientes de J. Palacios al Bierzo existeix una gran demanda de Corullón (el seu Vino de Villa) que, de la mateixa manera que amb els seus dos Vins de Vinya Classificada, Las Lamas i Moncerbal, amb prou feines queden algunes anyades històriques a botigues i restaurants. Com a factor preocupant, l’anyada 2017 s’anuncia molt curta a causa de les fortes gelades que van malmetre greument la vinya. La part positiva de la collita 2017 és que serà la primera elaborada al novíssim celler –obra de l’arquitecte Rafael Moneo–, amb molt més espai i unes possibilitats fantàstiques per a treballar molt millor. Si els vins d’en Ricardo i l’Álvaro han arribat ja tan amunt, fins on seran capaços de sorprendre’ns en les properes veremes amb unes instal·lacions tan millorades?A Rioja, Quiñón de Valmira és el vi desitjat. Les poquíssimes ampolles de l’inicial 2014 van desaparèixer abans d’arribar a les estanteries i a les cartes dels restaurants. 2015 s’entregarà la propera tardor i 2016 es presenta magnífica.

A Ribera del Duero els vins d’en Peter Sisseck continuen tenint una demanda internacional que impressiona. Pingus i Flor de Pingus s’esgoten i tenen una revalorització espectacular. PSI, el seu vi de més volum, ja pràcticament només es pot aconseguir a l’avançada i són ja molts els restaurants que compren unes quantes caixes perquè el vi no falti a les seves cartes durant tot l’any. Al gran nivell dels seus 2016 s’afegeix el factor de la incerta collita 2017 que també vindrà marcada pels baixos rendiments a causa de la gran gelada del 28 d’abril.

A Bordeus, amb la collita 2016, Château Rocheyron d’en Peter Sisseck i Silvio Denz ofereix la seva millor anyada. Un valor cada vegada més sòlid a Saint-Émilion que mica en mica va guanyant una bona demanda internacional. Marcos y Miguel Eguren continuen triomfant amb el seu llarg i insòlit catàleg d’etiquetes d’alt standing. Amb la collita 2016 els seus grans vins de Rioja i Toro sobrepassen encara més el nivell de les darreres anyades. Com a novetat, aquest any presenten dos nous vins a Rioja. El primer, que a pareixerà a la tardor és l’increïble Sierra Cantabria CVC: una picada d’ullet i un homenatge als històrics vins de la zona elaborats amb una barreja de vins de diferents collites. Lògicament, aquí el perfil s’apropa més –en concepte i preu– a un Reserva Especial de Vega Sicilia que a un vi de supermercat d’un celler més industrial. El segon, Sierra Cantabria Mágico 2016 que oferim a l’avançada. Una parcel·la de tan sols 1,18 hectàrees coplantada amb tempranillo, garnatxa, graciano i varietats blanques. Segurament el vi més delicat de la família. Una gran ampolla.

A Teso La Monja l’anyada és espectacular. Alabaster té un equilibri, intensitat y sofisticació de gran classe. Recomanem comprar.

Per primera vegada en els 20 anys d’història de la Bodega Contador d’en Benjamín Romeo oferim en rigorosa exclusiva mundial a l’avançada el seu vi més desitjat: Contador 2016. Una anyada estratosfèrica i imprescindible que proposem ara al millor preu. Compra molt recomanada.

Artadi presenta amb la collita 2016 dos nous vins de parcel·la: San Lorenzo de Quintanilla i La Morera de San Lázaro. Els seus vins en aquesta anyada assoleixen cotes altíssimes de refinament i profunditat. Es pot demanar més als 2016 de La Poza de Ballesteros o Viña el Pisón? Ampolles imprescindibles que gairebé duplicaran el seu preu quan s’ofereixin físicament a la tardor del 2018.

Les parcel·les que en Daniel Gómez Jiménez-Landi i Fernando García mimen a la Sierra de Gredos continuen marcant tendència. Les seves garnatxes d’alçada ofereixen uns grans vins de perfil fragant que no han deixat indiferent a un gran nombre d’importadors i sommeliers. Malgrat que la collita 2016 ha estat de les més abundants en producció, la grandíssima demanda i l’excel·lència de l’anyada fan que també en aquesta anyada els seus vins s’esgotin exclusivament en la venda a l’avançada i que sigui pràcticament impossible aconseguir una caixa quan les ampolles estiguin disponibles. En aquesta 2016 totes les seves cuvées impressionen. Amb les tres pedregades del darrer 7 de juliol la collita 2017 promet ser molt curta. Els preus no faran més que pujar en els propers anys.

Al Rhône, Michel Tardieu segueix oferint unes grandíssimes cuvées –impossibles d’aconseguir si no és a l’avançada– tant al nord com al sud de la regió.

Els vins d’Hervé Bizeul continuen anyada rere anyada entre els referents del Languedoc-Roussillon. Amb la collita 2016 proposa dues novetats: Un faune avec son fifre sous les oliviers sauvages Blanc i Aimer, Rêver, Prier, Se Taire. Els preus de la seva oferta a l’avançada continuen invariables des de fa 10 collites.

Fa 10 anys ofertàvem en exclusiva mundial els dos vins negres icona de Niepoort al Douro: Batuta i Charme. Amb la collita 2016 incorporem també del Douro el seu gran blanc, Coche, a més de les seves referències de Bairrada, Poeirinho i Vinhas Velhas i de Dão, Conciso.

Tot i que Itàlia sigui un país poc donat a la venda en Primeur, amb aquesta ja són deu les anyades des de que oferíssim els grans negres d’Andrea Franchetti a Toscana i Sicília. Uns vins que van guanyant anyada rere anyada en precisió i profunditat.

La 156ª venda dels Hospices de Beaune suposà un retorn a la “normalitat” de preus després del rècord marcat amb la collita 2015. Després de tastar les 47 cuvées elaborades de l’anyada 2016 decidírem licitar per diferents lots per a finalment comprar a preus raonables 3 bótes i 1/5 de negre i 4 de blanc. Els pinot noir 2016 mostraven un estil menys opulent que els 2015 i els chardonnay tenien una bella frescor. Com és habitual, encarreguem a Joseph Drouhin i Louis Jadot –dos dels més prestigiosos négociants– la seva criança i embotellament.

La campanya dels vins 2016 a Bordeus s’ha desenvolupat d’una manera bastant previsible. La inquietud i la predisposició compradora a la majoria dels mercats anunciaven a priori un augment generalitzat de preus. Les gelades bastant esteses al bordelès dels passats 27 i 28 d’abril –amb la consegüent reducció important de la futura collita 2017– certificarien l’augment de tarifes de la majoria de châteaux. Finalment, sobre un total de 360 vins, l’augment mitjà ha estat del 10,17% i 180 s’han venut més cars que a la collita 2010. En general s’han venut a l’avançada gairebé totes les caixes ofertades pels châteaux als négociants.

Els cellers més prestigiosos han guardat una part considerable de la collita 2016 per revendre en uns anys. La bona tresoreria generalitzada dels châteaux, la previsió d’una futura gran demanda dels 2016 a preus molt més elevats i l’expectativa vers d’una petita collita 2017 han ocasionat aquesta situació.

Descobreix tots els vins disponibles a la venda a l'avançada aquí