Root
És el celler més emblemàtic de la zona. Després de tres generacions de viticultors i elaboradors, l’any 1985 Ramón Castaño Santa construeix el nou celler. Actualment està dirigit pels seus tres fills: Ramón, Juan Pedro i Daniel. Mariano López és l’enòleg i Fran Serrano el responsable de viticultura. Posseeixen 400 ha de vinya a la denominació d’origen Yecla. L’extensió de conreu ofereix perfils de vinya diferenciada, 100 ha es troben en pla, 250 ha en vessants i 20 ha en pendents pronunciades. Les varietats negres dominen la plantació: el 60% és l’autòctona monastrell (de 5 a 45 anys d’edat), un 12% de merlot (12 anys), un 8% de garnatxa (de 10 a 40 anys), un 7% de tempranillo (14 anys), un 5% de cabernet sauvignon (15 anys) i un 2% de syrah (10 anys). Les varietats blanques són testimonials: un 3% de macabeu de 12 anys, un 2% de chardonnay de 2 anys i un 1% de sauvignon blanc. El 90% dels ceps estan empeltats sobre peu americà, els ceps blancs ho estan sobre el R-110 i un 10% són vinyes de peu franc. Destaquen tres finques molt diferenciades per la seva situació i geologia. La finca Las Gruesas, amb 160 ha de vinya ubicada en vessants a la zona nord de Yecla i un sòl calcari i pedregós, combina la poda en vas i l’espatllera amb rendiments de 2.000 a 5.000 kg/ha. La finca El Espinal, amb 116 ha, es troba a la zona sud-oest a 500-600 metres d’altitud. El relleu més ondulat reparteix l’orografia en un 80% de vessants i la resta en pla, sobre un sòl franc-argilós. La finca Pozuelo, amb 115 ha, es troba orientada al nord-oest i a uns 700-800 metres d’altitud, sobre sòls pardo-calcaris.
A més de les seves vinyes, també controlen i elaboren el raïm de 150 ha d’altres viticultors, amb un 80% de monastrell. El clima, de caràcter continental, difereix de la resta de la província. Les precipitacions són molt escasses (250-300 L) i de caràcter torrencial, tenen una exposició de 3.000 hores de sol a l’any, i intervals de temperatura en períodes de maduració que varien de 32 a 12ºC. Els hiverns són molt freds i els estius molt calorosos i quasi tòrrids. Aquestes condicions afavoreixen el potencial de maduració i concentració fenòlica de la varietat monastrell, que en aquesta zona troba un lloc perfecte on desenvolupar les seves qualitats. El celler compta amb 58 dipòsits de ciment, 43 d’acer inoxidable i 24 de mida petita. Per la criança, utilitzen botes de roure americà i francès.