Bufadors és el projecte més íntim i familiar de Ton Mata –3a generació de la família Recaredo– junt amb la seva dona, Encarna Castillo. Per a ells representa molt més que vi: és un projecte de futur que estan consolidant amb la construcció d’un microceller que és també casa seva.
Tots dos estan obsessionats pels escumosos de terroir, capaços de representar un paisatge. La Vinya del Rascarà és un vi d’una sola vinya, plantada amb xarel·lo el 1999 sobre un sòl extremadament calcari a Can Rossell de la Serra (entre els municipis de Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit). El cultiu és ecològic i biodinàmic.
L’elaboració és molt precisa i tot el que conté l’ampolla ve de la mateixa vinya. Els llevats provenen del mateix raïm. Per iniciar la segona fermentació, la font de sucre és el most procedent de raïm sobremadurat de la mateixa anyada i de la mateixa vinya. Sense cap mena d’additiu enològic ni sulfurós ni cap altre tipus de clarificant. No està estabilitzat per fred ni filtrat.
La primera fermentació es realitza en botes grans de 600 litres. La criança en ampolla amb les seves mares, amb tap de suro natural, s’allargarà durant més de 5 anys, per tal que la xarel·lo pugui mostrar tota la seva complexitat. El degollament es fa de forma manual, sense congelar el coll de l’ampolla.
Per a Ton Mata i Encarna Castillo: “La Vinya del Rascarà és un vi sense concessions i això és el que el fa únic. És d’una contundència i una transparència brutals i, al final, és un vi nu”.