Root
El bodeguer i viticultor Tomàs Cusiné Barber és propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei i Cérvoles Celler, i participa en Cara Nord Celler. Es va iniciar com a elaborador al celler familiar de Castell del Remei, i buscant la màxima expressió del terroir i les vinyes de muntanya, el 1997 va adquirir Cérvoles Celler. El 2003 va decidir emprendre un projecte personal, el celler que porta el seu nom al poble del Vilosell. Més endavant, el 2012, va crear Cara Nord Celler a la DO Conca de Barberà al costat de Xavier Cepero i Eric Solomon amb els quals també elabora un vi, Mineral, a la DO Montsant. Després de consolidar la trajectòria d'aquests cellers i revelar-se com un dels viticultors amb més projecció de Catalunya, a l'octubre de 2014, Tomàs Cusiné va tornar a Castell del Remei i va assumir la màxima responsabilitat al celler.
Aquest celler va néixer el 2012 de l'amistat de més de 20 anys entre Tomàs Cusiné, Xavier Cepero i Eric Solomon, tots amb llarga experiència en el sector vinícola. Coneixedors de les DO Costers del Segre, Priorat i Montsant, que comparteixen el territori de les muntanyes de Prades, es van sentir atrets per la majestuositat de la cara nord d'aquesta serra, que pertany a una quarta DO: Conca de Barberà. Una petita denominació d'origen situada al nord de la província de Tarragona amb unes 3.800 hectàrees i més de 20 cellers inscrits. Les vinyes estan concentrades a la regió formada per l'acció erosiva dels rius Francolí i Anguera, que durant anys han anat configurant la fisonomia d'aquesta part de la comarca.
Es tracta d'una zona de gran interès geològic, protegida pel Paratge Natural del Bosc de Poblet. Així que, el 2012, amb l'objectiu de fer viticultura de muntanya, van començar a treballar les vinyes i a vinificar en un petit celler dins de l'històric Monestir de Poblet.
Les vinyes de Cara Nord se situen a 5 km del Monestir de Poblet, entre 350 i 800 m d'altitud, amb sòls de llicorella, calcaris d'argila i còdols, en una geografia difícil que implica reptes constants (canvis de temperatura, parcel·les de difícil accés, radiacions intenses, etc.). Practiquen l'agricultura sostenible amb una mínima intervenció per donar prioritat a la biodiversitat de les vinyes. La zona té un clima transitori entre la suavitat de les comarques tarragonines del litoral i la continentalitat pròpia de les comarques de l'interior, permetent l'entrada dels vents humits i temperats de la costa.
Les varietats escollides han estat garnatxa, syrah, garrut, macabeu, chardonnay i albariño, sent el macabeu la vinya més vella –amb 80 anys i formada en vas– i la resta amb una edat mitjana de 15 anys.