Root
El bodeguer i viticultor Tomàs Cusiné Barber és propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei i Cérvoles Celler, i participa en Cara Nord Celler. Es va iniciar com a elaborador al celler familiar de Castell del Remei, i buscant la màxima expressió del terroir i les vinyes de muntanya, el 1997 va adquirir Cérvoles Celler. El 2003 va decidir emprendre un projecte personal, el celler que porta el seu nom al poble del Vilosell. Més endavant, el 2012, va crear Cara Nord Celler a la DO Conca de Barberà al costat de Xavier Cepero i Eric Solomon amb els quals també elabora un vi, Mineral, a la DO Montsant. Després de consolidar la trajectòria d'aquests cellers i revelar-se com un dels viticultors amb més projecció de Catalunya, a l'octubre de 2014, Tomàs Cusiné va tornar a Castell del Remei i va assumir la màxima responsabilitat al celler.
Propietat de la família Cusiné des del 1982, Castell del Remei és, actualment, una institució en la Denominació d'Origen Costers del Segre. Va ser el primer celler català que va elaborar i va etiquetar vins fins de criança. Es compon d'un complex amb nombrosos edificis: el castell del segle XIX, amb quatre torres i més de 80 finestres, el santuari de la Verge del Remei amb pintures del mestre Obiols, el molí, la farinera, els cellers, la destil·leria, un nucli zoològic i un restaurant obert al públic.
Els primers indicis documentats d'elaboració de vi a la propietat daten del 1780, encara que hi ha vestigis que ja s'elaborava des de l'època romana. El gran impuls a la viticultura d'aquesta propietat es deu, però, a Ignasi Girona i Vilanova, qui a finals del segle XIX va apostar per aquesta activitat en veure la gran demanda que hi havia en aquell moment a causa de la plaga de la fil·loxera que estava arrasant la vinya a França i altres països europeus. Va viatjar a Bordeus per estudiar a fons els seus mètodes i infraestructures i així elaborar vins de criança, i va tornar a Catalunya acompanyat d'un enòleg i famílies de viticultors bordelesos. D'aquesta manera, es va convertir en una propietat que funcionava com un château bordelès. La família Cusiné la va comprar el 1982.
La superfície de vinya plantada és de 170 ha, pràcticament totes situades entre 600 i 800 d'alçada amb una edat mitjana de 25 anys. Les vinyes es troben en una zona fèrtil, de composició majoritàriament al·luvial. Les vinyes a més altitud es troben a la vessant nord del Montsant, sobre sòls de textura franc-llimosa amb moltes graves que faciliten el drenatge. A les varietats autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) es van sumar en el seu moment les d'origen francès que Castell del Remei va introduir a la península en els seus inicis (cabernet sauvignon, syrah, chardonnay i sauvignon blanc).
Des que la família Cusiné va adquirir la propietat i va reestructurar la vinya, es va establir un control exhaustiu del rendiment per assegurar la qualitat dels vins. Les instal·lacions originals ocupen una superfície de 5.500 m2 i es distribueixen en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm d'ample. L'antic celler es troba semisoterrat, el que permet mantenir una temperatura regular durant tot l'any i un sistema de vinificació per gravetat que en aquest moment era revolucionari. També compta amb un annex dissenyat específicament per a l'elaboració de vins blancs. Actualment, disposa de 1.000 botes (de roure francès i americà, al 50%) i una zona de vinificació equipada amb dipòsits d'acer inoxidable termorregulats, premses pneumàtiques i altres mitjans tècnics d'última generació per a elaborar més d'un milió d'ampolles de vi a l'any.