Root
La finca Château Latour ha estat al cor de la història de Médoc amb una extraordinària estabilitat al llarg dels segles des del 1378.
A principis del segle XVIII, el celler es va anar consolidant i destacant per la qualitat i el preu dels seus vins. El reconeixement va anar creixent fins al punt que, el 1767, un barril de Latour valia vint vegades el preu de l'actual vi de Bordeus. Aquesta prosperitat va permetre anar especialitzant progressivament la finca a la seva activitat vitivinícola i estenent el nombre d'hectàrees de vinya.
La propietat està situada a l'extrem del sud-est del municipi de Pauillac, a la regió de Médoc, al límit amb Saint-Julien. La proximitat a l'estuari Gironde i a l'oceà modera l'hivern i refresca la vinya. Això concedeix uns 2 o 3 graus de diferència a Pauillac, cosa que afavoreix que es pugui veremar fins sis dies abans que a la resta de la regió. El sòl de grava força les arrels a buscar sota terra la font d'alimentació i l'escassetat d'aigua durant l'estiu afavoreix que els raïms tinguin una concentració més gran de sucres, intensitat de color i afegeixin complexitat a l'estructura tànnica del vi.
Aquesta ubicació excepcional i el seu terroir únic li van permetre ser classificat com a Premier Cru el 1855, amb motiu de l'Exposició Internacional de París.
Al llarg dels anys, la gran quantitat de successives herències va multiplicar el nombre de copropietaris –fins al 1962, exclusivament descendents de la família Ségur–, fet que va portar a la venda de la major part de les accions i la posterior agrupació com Societat Civil. El 1963, el grup financer anglès Pearson i la societat Harveys de Bristol van comprar la majoria de les accions.
El 1993, el celler va ser adquirit per l'empresari François Pinault, tornant així a ser propietat francesa. El 1998, es va nomenar Frédéric Engerer com a director. Sota el seu lideratge es van realitzar canvis importants destinats a continuar la recerca de l'excel·lència en els vins de Château Latour.
El 1999, va començar la renovació total dels cellers, la sala de dipòsits, els sistemes de vinificació i les zones d'emmagatzematge, que van permetre una precisió encara més gran en l'elaboració dels vins.
Actualment, són 78 hectàrees en producció, encara que generalment només s'utilitzen per al Gran Vin els raïms que procedeixen de les 47 ha que envolten el château (L'Enclos). La varietat principal és la cabernet sauvignon (80%), seguida de la merlot (18%) i la cabernet franc i petit merlot, que suposen un 2%.
Es practica la viticultura biodinàmica, es fan servir fertilitzants orgànics i se segueix el calendari lunar. El 2008 es van reintroduir els cavalls per a un major respecte del sòl i un menor impacte de l'empremta de carboni.
Tot plegat, unit a la indiscutible qualitat dels seus vins, ha aconseguit que Latour tingui una situació privilegiada i envejable a la jerarquia de Bordeus.