Qui som

Qui som

Fundada el 1932 a Barcelona i, actualment, dirigida per la tercera generació, Vila Viniteca és una de les distribuïdores de vins fins més importants d'Europa.

Vila Viniteca és detallista, distribuïdor, majorista, importa i exporta, i participa també en diferents projectes vitícoles en associació amb alguns dels cellers més reconeguts de la geografia espanyola. Com a distribuïdor, Vila Viniteca representa en exclusiva a més de 400 cellers de tot el món, amb els elaboradors més reputats en l'àmbit nacional i mundial.

Vila Viniteca compta amb delegacions pròpies a Catalunya i Madrid, des d'on atén una àmplia cartera de clients nacionals i internacionals, i entre els quals destaquen alguns dels restaurants de més reconeixement i les grans cadenes hoteleres. El nostre magatzem logístic es troba a Esparreguera (Barcelona), amb una capacitat per a 6.000 palets, i una flota de vehicles propis que efectua el lliurament de comandes en 24-48 hores.

Les nostres botigues de vins i la de gastronomia, situades a l'emblemàtic barri de Born barceloní, són una referència i punt de trobada d'aficionats i gourmets.

El maig del 2013 vam inaugurar El Mostrador de Vila Viniteca al barri de Salamanca de Madrid. Un punt de trobada dels amants del vi, on vam realitzar tastos i degustacions de la mà dels nostres sommeliers i dels viticultors i enòlegs més reputats.

Història

Fundada el 1932 al barri de Born de Barcelona, la botiga de queviures Vila ja venia caixes de vi i licor als restaurants de la zona. El 1993 Joaquim Vila s'associa amb Francisco Martí –propietari del celler Ca N'Estruc a Esparreguera (Barcelona), amb una família vinculada al món del vi des del 1548–, i obren una nova botiga de vins al mateix carrer Agullers just a la banda de la botiga de gastronomia. Amb els anys van ampliar l'oferta de vins, seleccionant elaboradors emergents i incorporant-los al seu catàleg d'exclusives. Amb el temps molts d'ells s'han convertit en grans i prestigiosos elaboradors. Actualment, Vila Viniteca representa en exclusiva alguns dels millors cellers espanyols i internacionals i sent la seva major força la distribució als millors restaurants i hotels.

Pioners

L'any 1997 Vila Viniteca va ser la primera empresa espanyola del sector a disposar de pàgina web i, l'any 2000, va ser pionera a Espanya en oferir la possibilitat de comprar vins a l'avançada. Després reeixides campanyes de Prevenda de vins de Bourgogne, aquest 2021 ha llançat la cinquena edició, aquest cop amb 28 exclusius cellers de Bourgogne i set del Rhône.

Cultura del Vi

Des de l'any 2000 Vila Viniteca organitza La Música del Vi. Un esperat esdeveniment en l'àmbit internacional, reservat a clients professionals procedents de tota Espanya i d'un gran nombre de països, on els cellers que representem donen a conèixer les últimes anyades de la mà dels seus creadors. Se celebra bianualment a la Llotja de Mar de Barcelona, a pocs metres de les nostres botigues, i és un dels esdeveniments més prestigiosos i emblemàtics per la gran quantitat de professionals que hi participen. L'onzena edició, celebrada el 2 de març de 2020, va comptar amb la participació de més de 230 prestigiosos cellers que presentaven els seus vins a més de 3.100 assistents professionals: sommeliers, distribuïdors, venedors al detall, periodistes... La pròxima edició serà el 2022.

Anualment, Vila Viniteca organitza el Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles. Es tracta d'un concurs inèdit a Espanya per la dotació econòmica i la modalitat de parelles. Des de la 10a edició, el primer premi és de 30.000€, 7.000€ el segon i 3.000€ el tercer, a més d'importants regals. Una de les particularitats és que les parelles concursants comparteixen la decisió amb un altre membre de l'equip. En la 13a edició, celebrada l'1 de març a la Llotja de Mar de Barcelona, la parella formada per Rubén Pol Ramon, sommelier del restaurant Disfrutarr, i Lucía Viz Giménez, advocada i Casaca Roja, es van emportar els 30.000 euros del primer premi. El segon premi de 7.000 euros va ser per Delia Baeza Orallo, propietària de la distribuïdora i botiga de vins La Fisna, i David Villalón Ferrero, propietari de bar à vins Angelita. La parella formada pels francesos Eric Bordas i François Breteau van aconseguir els 3.000 euros de la tercera posició. Paral·lelament, des de les 11:00 h fins a les 18: 30 h, més de 1.000 convidats van gaudir d'una animada degustació de vins, xampanys, caves i vins de Jerez de més de 60 cellers, a més de destil·lats. També comptem amb la participació d'aigües Sant Aniol, Cafès El Magnífic i Riedel. Al migdia, es va desplegar un gran bufet amb la participació de 13 formatgeries artesanals.

Respecte al 14è Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles, amb un cartell obra del gran dissenyador gràfic Amèrica Sánchez, encara no podem concretar la data donada la difícil situació sanitària. Quan s'hagi decidit el dia, s'anunciarà amb antelació  la data d'obertura de les inscripcions que, com és habitual, es faran a través del nostre web vilaviniteca.es.

Vila Viniteca organitza des del 1994, a finals de novembre, la Festa del "Vi Novell", al Barri del Born de Barcelona. Es tracta de la presentació dels vins de la nova collita, amb la participació de més de 30 cellers de diferents zones vitivinícoles, que presenten exclusivament els seus vins de l'última collita acompanyats per tapes i platets elaborats pels restaurants més emblemàtics de barri. En les últimes anyades, hi han participat més de 3.000 persones.

Vila Viniteca, dins de la seva funció de promocionar i divulgar la cultura del vi, inclou un important programa de tastos. Des d'iniciacions als tasts de vins i monogràfics de diferents zones o cellers, a sopars maridatge amb els elaboradors més reputats. També porta a terme presentacions i degustacions gratuïtes amb la participació d'enòlegs que ens presenten els seus projectes.

Beques Vila Viniteca

EL BULLI FOUNDATION
Vila Viniteca i elBullifoundation han signat un acord de col·laboració per aprofundir en el coneixement del vi a través de la metodologia Sapiens. Aquest mètode creat per elBullifoundation permet ordenar i comprendre qualsevol disciplina amb l'objectiu de reforçar la formació i fomentar la creativitat. El projecte està aplicant el mètode Sapiens al món del vi i està dirigit per Ferran Centelles que comptarà amb el suport d'altres experts que aniran sumant-se durant el procés d'investigació.

OUTLOOK WINE
Vila Viniteca i Outlook Wine mantenen un conveni de col·laboració basat en acord de Schoolarship, que es fonamenta en reconèixer i premiar un dels dos alumnes candidats guanyadors "Best Student of the Year", un award que es lliura a cada any acadèmic.

CETT
Vila Viniteca, amb l'objectiu de contribuir i ajudar a millorar la formació dels professionals del sector de la sumilleria i que, per dificultats econòmiques i/o socials, no poden accedir a estudis d'especialització, convoca anualment la Beca Vila Viniteca oferint dues beques d'estudis per a dur a terme el Curs Superior de Sommelier CETT-UB amb diploma d'extensió universitària. Una oportunitat per adquirir nous coneixements, destreses i competències en l'àmbit de la sumilleria, una professió que ofereix un ventall cada vegada més ampli de perfils professionals i que continua despertant interès en el sector de la restauració, de la comercialització i de la distribució de begudes en les empreses vitivinícoles i entre les iniciatives d'emprenedors.

Club de Vins

Vila Viniteca compta també amb un important club de vins El Club Vila Viniteca, amb més de 20 anys d'història, on els socis reben mensualment una selecció de vins especials i edicions limitades. Recentment hem creat "El Club dels locos®" i "El Sommelier a casa®" per a tots aquells apassionats del vi que desitgen peces úniques i seleccions exclusives.

Col·lecció 75 Aniversari

L'any 2007 Vila Viniteca va celebrar el seu 75 Aniversari. Per tal de commemorar aquesta ocasió tan especial, vam encarregar a 26 elaboradors que fessin un vi únic i irrepetible de la collita 2007. El resultat és una col·lecció de vins excepcional d'edició limitada a 1.000 unitats numerades. Amb la col·lecció es lliuren dos llibres: el primer amb imatges dels autors, de les seves vinyes i cellers, realitzades per Carlos González Armesto; i el segon, amb la descripció i fotografies de cada vi. Inclou un joc d'etiquetes originals. Pati Núñez –Premi Nacional de Disseny– ha dut a terme un acurat treball gràfic en el packaging de la col·lecció i el disseny dels llibres.

Divulgació

Participem en diferents mitjans escrivint articles i realitzant col·laboracions fixes. Des de fa 13 anys, Quim Vila escriu un article setmanal al suplement d'El Periódico de Catalunya i fins al gener del 2009 va col·laborar en l'espai gastronòmic de Catalunya Ràdio "La Forquilla".

Distincions

Vila Viniteca va ser distingida el 2007 com la "Millor Distribuïdora Independent" –empresa amb més recorregut–, a la 1a Edició Premis Empresarials organitzada pel diari Mercados del Vino y la Distribución. I, el 2013, va ser guardonada en els premis "Best Top 10" als millors aparadors de Barcelona. D'altra banda, Quim Vila ha estat guardonat per l'Academia Española de Gastronomía amb el "Premi Víctor de la Serna 2006", per la seva promoció i difusió dels vins espanyols. També va ser nomenat Personatge del món del vi 2007 per Verema.com, la comunitat d'aficionats al vi més influent a Espanya, i "Professional de l'any 2007" per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia. Al juny de 2008 va ser distingit com a cavaller per la Confraria do Vinho do Porto i, el 2009, va rebre el Premi "Tàstum Vinya i Vi en Distribució i Comercialització" concedit per la Conselleria d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i la "Medalla al Mèrit Agrícola francès" atorgat pel Ministeri d'Agricultura francès. El 2010 va ser ascendit a la franja d'"Oficial de l'Ordre des Coteaux de Champagne" i, el 2012, va rebre el "Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia" atorgat per l'Ajuntament de Barcelona. El 2013, va rebre el premi "Fevino" i el 2014, els guardons "Only Wine" a la trajectòria vinícola i la "Medalla Fad".


Negociants, S.L.U., amb domicili social a Barcelona, c/ Agullers, 7, i NIF B-60389731, inscrita al registro mercantil de Barcelona, volum 26436, foli 75, full B-103098, inscripció 1ª.