Alonso del Yerro

Alonso del Yerro
Ribera del Duero 09300 Roa. Burgos.
Ribera del Duero 09300 Roa. Burgos.
Any de fundació: 2002

El matrimoni format per Javier Alonso i María del Yerro, el 2002 van fer realitat el seu somni: Viñedos Alonso del Yerro. El seu únic objectiu era el de l’elaborar un vi diferent a la Ribera del Duero. Conscients de la necessitat de formar un gran equip de professionals, es van posar en contacte amb Stéphane Derenoncourt (consultor de diversos châteaux a Burdeos com Château Pavie-Macquin, Château Canon-la-Gaffelière, La Mondotte, Domaine de l’A, Château Smith Haut Lafitte..., així com a Napa Valley, Turquia, Índia i Xina, entre d’altres), perquè els assessorés en tot el que es refereix a la vinya i l’elaboració. El primer pas fou encarregar al prestigiós consultor vitivinícola Xavier Choné un profund estudi del terrer amb el que es van diferenciar fins 6 tipus diferents de sòls, amb textures dominades per l’argila, la grava i l’argila-calcària. La propietat –situada al municipi de Roa a la província de Burgos– comprèn 26 hectàrees de vinya amb una edat mitjana de 16 anys, dividida en 4 parcel·les que Javier i María han dedicat als seus fills: Viña Montserrat, Quinto de Pedro, Santa Marta i Pago de los Mayores. Les finques es troben situades en vessants i altiplans amb diferents orientacions, amb altituds que oscil·len entre els 800 i els 840 m respecte el nivell del mar. Donada la gran diversitat de sòls, la vinya es va dividir en 27 subparcel·les. Tota la vinya està conduïda en espatllera amb densitats de 2.850 ceps/ha i els rendiments que obtenen són de 30 hl/ha. Les pràctiques agrícoles aplicades a la vinya són respectuoses amb el medi ambient, no es fan servir productes químics i, tant a la vinya com al celler, es segueix i respecta el caràcter natural del vi i el terrer d'on neix amb molt d'èmfasi.

Durant la verema, el raïm es preselecciona a la vinya i gràcies a la realització de tastos setmanals dels raïms a partir del mes de setembre, es decideix el moment òptim de la collita. La verema es realitza en petites caixes de 12 kg i una vegada al celler el raïm passa per dos taules de selecció i posteriorment a dipòsits de maceració per gravetat.

El celler disposa de dipòsits d’acer inoxidable de 100 hl, on els vins maduren entre 25 i 30 dies. Una vegada realitzada la fermentació, el vi passa a bótes noves de roure francès per a realitzar la fermentació malolàctica. El vi es cria (durant 15 mesos per la cuvée especial María que només s’elabora en anyades excepcionals i durant 12 mesos per l’Alonso del Yerro) en les bótes –en contacte amb les màres– amb bâttonage i microoxigenació durant els primers mesos.

Des de fa ja uns anys, Alonso del Yerro va començar a produir també a Toro. Allà tenen una finca, Pagos de San Miguel, a Morales de Toro, Zamora, on elaboren Paydos. Vinyes de tinta de toro plantades entre 1930 i 1988 i un total de 8,80 hectàrees a uns 700 metres sobre el nivell del mar.

  • Vins de celler
    1. Paydos 2017

      36,95 €

      Elaborador: Alonso Del Yerro / Format: 75 cl / País: Espanya / Zona: Toro / Tipus: Vi Tranquil / Color: Negre / Varietat: Tinta de Toro / Grau alcohòlic: 14,5

      36,95 €
      221,70 €
    2. Alonso del Yerro María 2018

      59,65 €

      Elaborador: Alonso Del Yerro / Format: 75 cl / País: Espanya / Zona: Ribera del Duero / Tipus: Vi Tranquil / Color: Negre / Varietat: Tinto Fino / Grau alcohòlic: 14,5

      59,65 €
      357,90 €
    3. Alonso del Yerro 2018

      25,75 €

      Elaborador: Alonso Del Yerro / Format: 75 cl / País: Espanya / Zona: Ribera del Duero / Tipus: Vi Tranquil / Color: Negre / Varietat: Tinto Fino / Grau alcohòlic: 14,5

      25,75 €
      309,00 €