Domaine Zind-Humbrecht
Alsàcia
68230 Turckheim. France.
Any de fundació: 1959

Leónard i Olivier Humbrecht dirigeixen un dels tres cellers més prestigiosos d’Alsàcia. La seva filosofia biodinàmica s’ha plasmat en uns vins d’una gran puresa que transmeten de manera cristal•lina la sensibilitat de cada sòl. Domaine Zind-Humbrecht es va fundar el 1959 amb la unió de dos famílies productores: les de Zenón Humbrecht a Gueberschwihr i Émile Zind a Wintzenheim. Ambdues famílies produïen vi amb el seu propi nom. Els Humbrecht han mantingut la tradició vitivinícola de pares a fills des de 1620. En aquella època llogaven les vinyes, que tenen encara avui dia, prop de Gueberschwihr. No obstant això no van començar a embotellar els seus propis vins fins 1947 i des de llavors només elaboren la seva pròpia producció. El 1992 van inaugurar un nou celler a Herrenweg i inmediatament després van començar a aplicar pràctiques orgàniques i biodinàmiques als seus cultius fins que, al 2002, a obtenir aquesta certificació per tot el domaine.

Tenen 41,9 ha de vinya, la majoria a municipis d’ancestral tradició vinícola: Thann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim i Turckheim. Entre totes les plantacions es troben alguns Grand Cru de reputat prestigi, com Rangen Clos St. Urbain, Goldert, Hengst i Brand, així com parcel·les no classificades –les anomenades “lieux dits”– però de gran reconeixement i prestigi com Clos Windsbuhl, Rotenberg, Clos Hausererm Herrenweg, Heimbourg i Clos Jebsal. Tots són excel·lents terrers amb gran història i magnífics raïms. Premsen els raïms suaument de 12 a 14 hores. Les fermentacions duren de 2 a 14 mesos, segons el nivell de sucre que tinguin els mosts, i amb control de temperatura, entre 19 i 23ºC. Les vinificacions es realitzen en vells fudres de fusta de 900 a 9.000 L. No tots els vins realitzen la fermentació malolàctica. Fins a la data de l’embotellada el vi roman en contacte amb les mares. El període de criança, depenent de la cuvée, varia de 12 a 18 mesos. Els vins no es passen per fred ni clarifiquen, únicament es filtren lleugerament per plaques per eliminar els residus més grans. La producció anual del celler oscil·la entre 170.000 i 250.000 ampolles segons la collita, sent el 75% per a l’exportació.