Domaine Louis Jadot

Domaine Louis Jadot
Borgonya
Beaune
Any de fundació: 1859

Ser fidels a la naturalesa podria ser el lema de la Maison Louis Jadot, un celler que busca el caràcter del raïm sense maquillatges. Una família de viticultors que es van convertir en négociants, però que sempre han portat la vinya al cor.
Va ser fundada el 1859 per Louis Henry Denis Jadot, i està dirigida des del 1992 per Pierre-Henry Gagey, fi ll d’André Gagey, qui manté viu el llegat d’aquesta casa bicentenària des del 1954.
La família Jadot va abandonar la seva vida a Bèlgica el 1794 per establir-se a Beaune i convertir-se en viticultora. El 1826 va comprar a Beaune la parcel·la Clos des Ursules 1er Cru Vignes Franches, que avui en dia segueix sent un dels pocs monopoles que hi ha a la Bourgogne.
Louis Henry Denis Jadot es va aprofi tar dels vells orígens familiars i va comprar els drets comercials del négociant Lemaire-Fouleux per exportar els seus vins cap al nord d’Europa. Ja entrat el segle XX, fou Louis Jean Baptiste qui va expandir la propietat familiar comprant diverses parcel·les Grand Cru, primer a Corton-Charlemagne i, més tard, el 1913, va recuperar la parcel·la de Chevalier-Montrachet “Les Demoiselles” que ja havia estat del seu avi el 1845. La següent generació, guiada per Louis Auguste Jadot, va ampliar les possibilitats de futur associant-se amb Rudy Kopf, fundador de Kobrand Corporation, importador de Jadot als Estats Units.
El 1954, André Gagey va entrar com a delegat de Louis Auguste i, el 1962, el va succeir com a director. Als anys 70 va prendre dues decisions revolucionàries: va contractar en Jacques Lardière com a enòleg, qui va introduir l’estil de mínima intervenció que caracteritza Jadot i va establir contractes amb altres cellers per oferir-los la seva experiència. El 1985, Madame Jadot va prendre la decisió de vendre l’empresa a la família Kopf.
Maison Louis Jadot va néixer com a tal el 1985 amb la unió del Domaine des Héritiers Louis Jadot, que mantenia les propietats originals de la família Jadot, i el Domaine Louis Jadot, el nou nom que rebia Domaine Clair Däu, propietari de parcel·les a Gevrey-Chambertin tals com Clos de Bèze Grand Cru, Bonnes Mares Grand Cru, Clos Vougeot Grand Cru, Musigny Grand Cru, Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses, Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques i Pernand-Vergelesses 1er Cru Clos de la Croix de Pierre.
El seu actual president, Pierre-Henri Gagey, ha continuat expandint el llegat de la Maison amb la compra del Château des Jacques i les seves 88 ha als Crus de Beaujolais el 1996, del Domaine Ferret i les seves 17 ha a Fuissé el 2008, i del Domaine Prieur-Brunet, amb 18 ha a Santenay, el 2017. També té contractes d’exclusivitat amb el Domaine du Duc de Magenta i el Domaine Gagey.
En definitiva, la Maison Louis Jadot controla 240 ha repartides entre Bourgogne i Beaujolais, de les que 225 ha es troben a la Côte d’Or. Dels més de 600 lieux-dits que hi ha a Bourgogne, Jadot n’elabora aproximadament a 150.
El celler i seu de Jadot es troba a la carretera de Beaune a Savigny, i és una construcció del 1997 coneguda com La Sablière. Amb teulada de fusta de castanyer, té una forma circular que es replica en l’ordenació dels recipients de fermentació dels vins negres. Aquí és on s’elaboren i es guarden durant la criança els vins dels 1er Cru i Grand Cru. El 2009 es va ampliar per donar també cabuda als vins blancs.
Les denominacions regionals s’elaboren a Givry, on Jadot va inaugurar el 2008 un segon celler, repetint l’estructura circular de La Sablière, a la qual anomenen Cellier des Pierres Rouges en reconeixement a l’aspecte vermellós de la terra calcària que domina el paisatge.
Jadot treballa seguint els mètodes de Lardière, que el jove Frédéric Barnier continua sense canvis des de la successió com a enòleg en cap el 2010. La verema es realitza manualment i amb un impacte mínim durant l’elaboració, sense premaceracions en fred ni realitzant remoguts del most per accelerar la fermentació. La temperatura puja espontàniament i finalitza a poc a poc mentre el barret es va barrejant amb el vi acabat d’elaborar.
La criança dels vins negres es realitza en bótes de roure francès elaborades per Cadus, una boteria fundada el 1995 per Jadot. Realitzen criances d’entre 12 i 18 mesos per tal de buscar l’equilibri entre complexitat, subtilitat i potencial de guarda en els Grands Crus i els 1er Crus. Els Bourgogne regionals tenen un estil més afruitat i es crien en acer inoxidable per tal de preservar-ne la frescor. La criança de la chardonnay depèn de l’estil de cada regió. Abans de l’embotellat clarifi quen espontàniament i, com a molt, realitzen un lleu filtratge. En aquest cas, no és l’estil de Barnier, tampoc de Lardière, és simplement l’expressió de Bourgogne a través de Jadot.