Màquina & Tabla

Màquina & Tabla aposta per la peculiaritat del territori a l'hora d'elaborar els seus vins. Les seves propostes es reparteixen per diverses zones vitivinícoles de la geografia peninsular. El viticultor Oriol Illa i Susana Pastor han configurat un projecte familiar que comença a Los Ancares, comarca del Bierzo, i el riu Sil per a continuar per l’erm que creua el riu Duero travessant les zones vitícoles de Rueda, Ribera del Duero i Toro, i arribar al límit sud que marca el riu Alberche i la Sierra de Gredos. Aquest mes us presentem una selecció que inclou els seus primers vins de les denominacions Toro i Bierzo. Vins fruit de velles vinyes, varietats locals, ceps amb peu franc i supervivents de situacions orogràfiques extremes.

Oriol Illa començà al món del vi de la mà de René Barbier i Sara Pérez fent la verema del 2001 a Clos Mogador. Amb ells va obrir Els Irreductibles, un wine boutique restaurant a Gratallops (Priorat). El 2002 el seu camí vinícola el va portar a Els Irreductibles, un wine boutique restaurant, del que va ser mànager i copropietari de nou amb René Barbier i Sara Pérez. La filosofia de l'espai era oferir només articles de primera qualitat a Gratallops (Priorat). Aquesta funció la va compaginar amb la d’enòleg consultor a la Vinya de l'Hereu a Costers del Segre, on va exercir fins al novembre del 2003. Per aquella època –setembre del mateix any– també es va decidir a emprendre el seu propi celler a Font Rubí (Penedès), treballant amb la varietat sumoll, autòctona, proscrita i pràcticament desapareguda. Allà va començar a elaborar Els Jelipins, un negre escàs –menys de 2.000 ampolles–, natural i sense maquillatge. Aquest dinamisme i inconformisme l'han portat a Castella i Lleó amb la intenció de continuar recuperant varietats autòctones i oblidades respectant el medi natural. Actualment, compagina el seu propi projecte Màquina & Tabla amb l'assessoria del nou celler de José Pariente.

Després de 10 anys buscant parcel·les, ceps vells i aprenent sobre tècniques oblidades, neix el projecte Màquina & Tabla, format per vinyes singulars i de gran valor vitícola. Totes les parcel·les seleccionades es troben a territoris que han atret a la Susana i l’Oriol per la seva singularitat i la seva capacitat de configurar la imatge de geografia líquida que estan buscant. L’autenticitat i els matisos sense intervenció ja caracteritzaven i diferenciaven els vins d'Illa i, per tant, fan el mateix amb els vins d'aquest jove celler, una singularitat que també es reflecteix en la seva imatge gràfica.

La major part de les finques de Màquina & Tabla està allunyada de la modernització que s’ha viscut en moltes zones vitivinícoles. Es tracta de parcel·les recuperades d'aquells viticultors allunyats dels avenços del sector i que ara permeten conrear vinyes sense tanques o irrigacions, seguint un sistema tradicional de cultiu (sense selecció clonal ni patrons productius, per exemple). Des de la verema del 2014, Màquina & Tabla compta amb 8 ha treballades en biodinàmica, valedores de la Certificació Demeter, que distingeix aquells productes que procedeixen de l'agricultura biodinàmica. Es tracta de vinyes patrimoni nacional, per la seva gran singularitat: centenàries de mencía als vessants del Bierzo del riu Sil, vells i petits cultius de garnachas a les terrasses granítiques de la cara nord de la Sierra de Gredos, i tinta de toro, malvasia, garnacha i verdejo amb peu franc dels erms del Duero.

Totes les vinyes del celler tenen més de 60 anys amb produccions molt baixes (entre 8-18 hl/ha). De nou, aquesta producció encaixa amb la filosofia d'Oriol Illa i Susana Pastor: la recerca de la màxima puresa i delicadesa en l'elaboració, vinificació i criança sense perdre de vista les particularitats de cada zona. Vins honestos i vibrants que volen tornar a la regió la riquesa que obté dels seus raïms. La vinificació és senzilla: encubats llargs –en alguns casos amb rapa– amb extracció delicada i sense addició d'anhídrid sulfurós (SO2), llevats o altres elements.