Perelada

Perelada
Cava Plaça del Carme, 1 - 17491 Peralada. Girona
Cava 17491 Perelada. Girona.
Any de fundació: 1923

Castell Perelada és una empresa molt reconeguda pels seus vins i sobretot pels seus caves. A part del vi tenen una àmplia oferta d’oci i cultura: l’Hotel Golf Perelada (5 estrelles), diversos restaurants, equipaments esportius –Club de Golf Perelada–, i lúdics– Casino Castell de Perelada.
Els jardins del Castell són escenari del Festival Internacional de Música Castell de Perelada. L’any 1923, Miquel Mateu Pla, va comprar el conjunt del Castell de Perelada composat pel castell que havia pertangut als comtes de Perelada i l’antic convent carmelita annex al castell. Una de les il·lusions més grans de Miquel Mateu era revifar la pràctica vitivinícola de la zona, per aquest motiu va fundar el celler actual, recuperant d’aquesta manera la tradició secular d’elaboració de vi que es remuntava al segle XVI. Els monjos carmelites van constituir el celler del convent, on produïen vi pel comtat de Perelada. Actualment el convent acull el Museu del Vi, on es conserven eines del celler d’abans, així com testimonis reals que expliquen l’evolució de l’industria vitivínicola amb els anys. El celler es troba en el petit poble de Perelada, situat al nord-est de Catalunya i que constitueix un dels pobles vitivinícoles més cèntrics de la DO Empordà. Encara que la majoria de finques es troben sota aquesta denominació, tenen dos propietats més. Una, adquirida el 1979 a Vilafranca del Penedès –que els permet elaborar vins sota la DO Cava – i una altra, d’adquisició més recent (2000), a la DOQ Priorat, on tenen els cellers Cims de Porrera (Cims de Porrera i Solanes) i Casa Gran del Ciurana (Cruor, Gran Cruor i GR-174).
Dins la DO Empordà posseeixen 155 hectàrees de vinyes conreades en espatllera a tres nivells i amb poda cordó Royat. Aquestes vinyes estan distribuïdes en 5 finques: la Finca Garbet (7 ha), la Finca Malaveïna (19 ha), la Finca la Garriga (41 ha), la Finca Pont de Molins (38 ha) i la Finca Espolla (50 ha). La Garbet està situada al nord del Cap de Creus, plantada amb cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah i chardonnay, plantades el 1989.
La climatologia està marcada per la tramuntana. Els hiverns són suaus, amb escasses gelades i l’estiu és calorós però moderat degut a la seva proximitat al mar. L’índex de pluges es situa al voltant dels 600 mm anuals.
El celler de Perelada compta amb una sala de criança oxidativa de 4.500 bótes, la majoria de les quals són de roure americà de gra fi i de roure francès Allier i Nevers.