Schloss Gobelsburg

Schloss Gobelsburg
Austria
3550 Gobelsburg. Austria
Any de fundació: 1996

Schloss Gobelsburg és un celler situat prop d’un monestir cistercenc i amb unes precioses vinyes antigues a la regió de Kamptal (Àustria). Aquesta és una de les tres regions de qualitat del país amb unes 2.500 hectàrees de vinya. Gobelsburg té una propietat de 40 hectàrees.

Aquest és el celler més antic de la regió, fundat el 1137 i dirigit per monjos fins 1995. El 1996 és Michael Moosbrugger qui es responsabilitza de la vinificació i de la direcció del domini. Amb ell arriben renovacions, encara que només en l’estricament necessari i preservant el mètode tradicional de producció: canvis en els mètodes de vinificació i reestructuració de les vinyes. Les vinyes estan plantades amb tres varietats: la meitat amb Grüner Veltiner, un 25% de Riesling i la resta amb varietats negres. Donen molta importància a la viticultura i el treball al camp ja que creuen que el vi es fa a la vinya. De fet, tots els procesos i el projecte en si tenen com a centre el concepte de terrer. El sistema de conducció de la vinya, utilitzant en les millors vinyes, com a Ried Gaisberg, és la Lyra, amb el qual s’aconsegueix una excel·lent qualitat tot i que requereix nombrosos treballs al camp.

La verema es realitza a mà i els raïms són transportats en petites caixes. Un cop el raïm arriba al celler és premsat i la fermentació té lloc en tines d’acer inoxidable amb camises de refrigeració, o en tines de roure, depenent de la varietat del raïm i l’estil del vi. L’embotellada es fa entre març i maig. La fermentació malolàctica es dóna en tots els vins negres i la criança té lloc en bótes de roure durant un any i sis mesos en ampolla.

Els vins negres més nobles, el pinot noir i el merlot, tenen una criança de 18 mesos en bóta i 6 mesos en ampolla. Utilitzen fusta de Manhartsberg, regió al nord de Langenlois, per envellir els seus vins ja que confereixen un caràcter diferent al roure Allier o al americà. Algunes de les bótes tenen rodes per facilitar el seu transport.