Selecció del mes

SELECCIÓ NÚM. 317, OCTUBRE DEL 2021
"Sierra Cantabria"
header_seccio_club_octubre_ca

Sierra Cantabria Blanco 2020, DOCa Rioja
XF Sierra Cantabria Rosado 2020, DOCa Rioja
Sierra Cantabria Cuvée 2017, DOCa Rioja
Sierra Cantabria Crianza 2017, DOCa Rioja
Sierra Cantabria Reserva 2014, DOCa Rioja
Sierra Cantabria Colección Privada 2018, DOCa Rioja

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

 

La família Eguren va ser una de les principals protagonistes de la revolució de La Rioja dels anys noranta i s’ha convertit en una de les referències indiscutibles del panorama vitivinícola. Marcos i Miguel Eguren van seguir la tradició dels seus pares i a San Vicente de la Sonsierra van elaborar un vi que va trencar esquemes: San Vicente 1991. En l‘actualitat compten amb tres cellers a La Rioja, un celler a Toro i una altra a Castilla-La Mancha. Aquest mes a la selecció d'El Club, els socis podreu gaudir de sis dels seus fantàstics vins de Rioja, inclosa la seva última novetat: la primera anyada d'un deliciós rosat elaborat amb Xandra Falcó després de tres anys de treball. 

La família Eguren es dedica al cultiu de la vinya des de l’any 1870, tot i que va ser el 1957 quan Guillermo Eguren va fundar el celler Sierra Cantabria a San Vicente de la Sonsierra –entre el riu Ebre i la serra de la qual pren el nom– per fer el pas de viticultor a elaborador, encara que ell realment es considera un col·leccionista de vinyes. Així ho interpreten els seus fills, els germans Miguel –director del celler– i Marcos –enòleg–, la quarta generació de la família que porta les regnes, juntament amb el seu pare i Eduardo Eguren, fill de Marcos Eguren, ja de la cinquena generació i amb Cuentaviñas, el seu projecte propi des de l’any 2017 després d’heretar tres vinyes.
Junts treballen per aconseguir vins que perdurin en el temps, que siguin nous clàssics i que uneixin fruita, potència, estructura, elegància, frescor i subtilesa. Sierra Cantabria, Viñedos Sierra Cantabria, Señorío de San Vicente i Viñedos de Páganos són els seus projectes a Rioja, a Toro compten amb Teso La Monja i, a Castilla-La Mancha amb Dominio de Eguren.
El paisatge vinícola de Sierra Cantàbria –amb 170 ha entre San Vicente de la Sonsierra, Laguardia i Labastida– s’estén en terrasses que es despleguen des de la Sierra fins al riu Ebre, amb una bona exposició solar sud-sud-oest. Els sòls, de composició argil·localcària, pobres en matèria orgànica, nutrients i sals minerals, són molt apropiats per al conreu de la vinya. D’altra banda, l’abundància de còdols, restes d’al·luvió i grava, els hi proporcionen un drenatge òptim de l’aigua. Al subsol hi ha roca esquerdada que facilita a les arrels la recerca d’aportacions complementàries.
Per la seva situació, les vinyes gaudeixen d’un microclima únic de caràcter mediterrani-continental, l’interval tèrmic entre el dia i la nit afavoreix la síntesi de polifenols (responsables en els vins negres del color, de l’astringència, del cos i de l’estructura).
La principal varietat plantada a la finca és la tempranillo, juntament amb petites quantitats de garnatxa, viura, graciano, malvasia riojana i tempranillo peludo amb edats compreses entre els 35 i els 70 anys. Les densitats de plantació varien entre les 3.000 i les 4.600 cep/ha i els rendiments oscil·len de 18 a 47 hl/ha.
La família Eguren aplica la viticultura biodinàmica a les seves vinyes amb una mínima intervenció i sense ús d’herbicides. Es respecten els ritmes de la natura i els cicles lunars, es fa una gestió eficient de la vinya amb recursos propis, es potencia la vida del sòl mantenint el mantell vegetal i fomentant la presència de microorganismes... A més, utilitzen el seu propi compost (basat en fem d’ovella) i segueixen el protocol nutricional Méthode Cousinié, dels francesos Jean Pierre i Brice Cousinié que visiten les vinyes en diferents cicles vegetatius agafant mostres de llimbs (la part eixamplada del full del cep), baies i sòls per analitzar la necessitat de nutrients. D’aquesta manera, es preparen els tractaments de fertilització de l’hivern per a cada tipus de sòl i tractaments foliars per a un òptim cicle vegetatiu.
Actualment, la família Eguren exporta a prop de 50 països dels cinc continents, amb els Estats Units, Japó, Alemanya i Suïssa com els principals mercats.

Anyada 2020
Va iniciar el seu cicle anual amb abundants pluges al novembre i desembre, el que va suposar acumulacions d’aigua de fins a 200 l/m2. Gener i febrer es van caracteritzar per temperatures suaus i ser relativament secs. Al març van baixar els termòmetres i van augmentar les pluges fins a registrar 100 l/m2. La brostada va començar a mitjans de març a les zones més primerenques i, a la fi del mes, a les més tardanes. En línies generals, es va observar un avançament a la vinya d’aproximadament dues setmanes. Abril va ser un mes de temperatures suaus i pluges per sota de la mitjana que van derivar en un bon desenvolupament vegetatiu. La vinya es va mostrar sana i amb esplendor. El maig també va registrar temperatures suaus i pluges dins de la mitjana. Amb aquest clima, durant la primera setmana de juny, pràcticament havia acabat la floració en gairebé tota La Rioja. No obstant això, una sèrie de tempestes van provocar atacs de míldiu molt forts i difícilment controlables, el que va obligar a realitzar més tractaments dels habituals i va resultar en una pèrdua d’entre 20-40% dels raïms fecundats. Les tempestes van començar a desaparèixer a finals de juny, el que va ajudar a sanejar la planta. Les temperatures, que no van aconseguir arribar als 30 ºC, també van ajudar a un creixement del raïm lent i fructífer, de manera que l’inici del verol va començar a partir del 20 de juliol. Agost va registrar temperatures lleugerament inferiors a la mitjana de l’última dècada. Van ser dies secs i assolellats fins a finals de mes, als quals van seguir tempestes amb pluja i una mica de calamarsa que van afectar la vegetació. El mes de setembre va començar amb incertesa i por per la continuació de les pluges, ja que el risc de botrytis era gran. Per sort, després d’unes lleugeres precipitacions durant els primers dies, el temps es va anar assentant i va haver una maduració gairebé completa. Raïm sa, amb bona maduresa i un increment en la mida del fruit que va compensar la pèrdua per míldiu. La verema va tenir lloc del 21 de setembre a l’1 d’octubre.

Sierra Cantabria Blanco 2020 és un assemblatge de 35% sauvignon blanc, 35% tempranillo blanco (que es van veremar el 21 de setembre del 2019), 20% viura, 5% malvasia i 5% maturana (que es van veremar el 25 de setembre del 2020). La verema es va fer de forma manual en caixes amb selecció del raïm i es va realitzar una maceració en fred durant 10 hores. La sauvignon blanc va fermentar en un 50% en bota de roure francès d’un vi i en un altre 50% en bota de dos vins durant 2 mesos. La resta de les varietats ho van fer en dipòsits d’acer inoxidable. Va fermentar a una temperatura controlada d’entre 14 i 16 ºC amb llevat autòcton seleccionat de la pròpia vinya.

Sierra Cantabria Blanco 2020 és un vi net i brillant amb un atractiu color groc daurat i bonics reflexos acerats. Al nas és intens i exuberant amb un ventall de notes de fruites tropicals i cítriques que recorden la fruita de la passió, la pinya i la llimona sobre un fons de fruits secs i fumats i un evocador toc floral. A la boca té una entrada molt agradable i una fluïdesa molt refrescant que roman al paladar deixant al seu pas el perfum d'aromes cítriques i sensacions lleugerament salines. De textura untuosa, àgil, elegant i rodó, és ideal per gaudir des d'ara i en els propers 5 anys. Bon company d'aperitius, peixos blancs al forn i formatges de vaca suaus de pasta tova. Per servir entre 8 i 10 ºC a la Copa Viognier de la sèrie Vinum de Riedel (6416/05).

Sierra Cantabria Blanco 2020 és un vi fresc i expressiu que reflecteix la identitat de la Sonsierra riojana”, el defineix Marcos Eguren.

XF Sierra Cantabria és el projecte de Xandra Falcó amb Marcos i Miguel Eguren a La Rioja. Després de 3 anys, l’anyada 2020 és la primera i ret homenatge al seu pare Carlos Falcó, al seu marit Jaime Carvajal –els quals li van donar suport per emprendre aquesta aventura vinícola–, i al seu oncle Fernando Falcó, que va ser conseller de Sierra Cantabria durant 10 anys.

XF Sierra Cantabria Rosado 2020 està elaborat amb un 35% de garnatxa, un 30% de sauvignon blanc, un 25% de viura, un 5% de maturana i un 5% de tempranillo. La verema va tenir lloc el 21 de setembre del 2020 i va ser exclusivament manual, primer amb selecció a la vinya i, després, al celler mitjançant doble taula de selecció. Totes les varietats blanques van macerar durant 2 dies i es van incorporar al most de vins negres una setmana després per romandre en contacte amb les pells durant 72 hores. Va fermentar a una temperatura controlada de 16 ºC amb llevats autòctons.

XF Sierra Cantabria Rosado 2020 té un preciós color rosat pàl·lid. Al nas desplega tot un conjunt d'aromes cítriques com l'aranja i la taronja sanguina amb records de fruits vermells. Entrada sua en boca suau i rica en matisos, amb una refrescant i vibrant sensació afruitada, allargant unes delicioses aromes de fruits vermells i anisats. El final és persistent i sàpid. Un vi molt captivador per gaudir ara o en els propers 2 anys acompanyant des d'una taula d'embotits, a sushi i fins i tot un risotto. Servir entre 8 i 10 ºC a la Copa Zinfandel de la sèrie Vinum de Riedel (446/15).

XF Sierra Cantabria Rosado 2020 és un vi vibrant, floral i ple d’emoció que neix de la complicitat forjada entre dues famílies amb llarga tradició vinícola, una invitació a gaudir d’un estil de vida mediterrani, optimista i apassionat”, explica Xandra Falcó.

Anyada 2017
La tardor va començar amb bones reserves hídriques pel bon any que va ser el 2016, humit i d’una excel·lent collita. Les pluges de tardor i hivern van ser lleugerament menors a les habituals i, referent a les temperatures, la primera gelada es va registrar el 23 de novembre, tot i que el fred va arribar a inicis del 2017. Les altes temperatures de març van provocar un avanç de la de brostada, el que va suposar que a mitjans d’aquest mes ja es veiessin els primers borrons inflats. A l’última setmana del març van baixar les temperatures per tornar a pujar al mes d’abril. No obstant això, el 28 d’abril es va registrar una segona gelada que va suposar un descens per sota dels -2 ºC. Per sort, l’augment del termòmetre, així com les pluges de mitjans de maig, van alleujar la planta que va iniciar de nou la seva activitat. La floració va tenir lloc del 6 al 15 de juny i el verol, de l’1 al 12 d’agost. Alguns raïms són de segona floració procedents dels rebrots de la segona gelada. Durant el mes de setembre amb prou feines va haver-hi precipitacions i va ser quan més es va equilibrar l’estat fenològic de la vinya. En aquesta anyada va ser clau conservar l’estat sanitari òptim i aprofitar els últims dies de maduració per a una verema (més seleccionada i tardana) amb un major equilibri. Aquesta va tenir lloc de l’última setmana de setembre a la segona d’octubre.

Sierra Cantabria Cuvée 2017 està elaborat amb tempranillo d’una vinya de 10 hectàrees amb sòls franc-sorrencs i restes de grava i còdol. Es va veremar del 25 al 27 de setembre del 2017. Els raïms es van desrapar i la fermentació alcohòlica es va realitzar amb llevat autòcton. La maceració amb les pells es va allargar durant 13 dies per a una posterior fermentació malolàctica en bota. S’ha criat en bota de roure francès (85%) i americà (15%), amb un 40% de bota nova, des del novembre del 2015 amb trasbalsos cada 4 mesos. Es va embotellar el juny del 2019.

Sierra Cantabria Cuvée 2017 té un atractiu color robí amb preciosos reflexos violacis. Al nas és intens i expressiu amb un ampla gama d’aromes que van des de les fruites vermelles fresques, com la cirera i el gerd, fins a un suggeridor fons especiat que recorda la vainilla, el clau i la regalèssia. A la boca té una textura sedosa i plaent que s'expandeix pel paladar amb uns tanins suaus i amples. El final és sàpid i carnós, amb records de fruits vermells frescos que s'allarguen i li donen multitud de matisos. Per acompanyar una taula d'embotits, carn a la brasa, arròs de muntanya i fins i tot ànec amb salsa de fruits del bosc. Servir a una temperatura entre 15 i 17 ºC en una copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Sierra Cantabria Cuvée 2017 és vi un negre amb un marcat caràcter primari, molt aromàtic, acompanyat per una criança curta que li atorga elegància en la seva evolució sense perdre la frescor i la vivacitat”, afirma Marcos Eguren.

Sierra Cantabria Crianza 2017 està elaborat amb tempranillo veremat manualment del 18 al 26 de setembre del 2017 amb selecció a la vinya. Es va desrapar i va fermentar a una temperatura controlada d’entre 26 a 28 ºC amb llevat autòcton. Va realitzar una maceració amb les pells durant 15 dies, amb dos remuntats diaris al principi i un remuntat lleuger els 10 últims dies. Es va criar durant 14 mesos en bota usada (d’un màxim de tres vins) de roure francès i americà amb trasbalsos regulars cada 6 mesos.

Sierra Cantabria Crianza 2017 té un bonic color vermell robí límpid i brillant. Al nas mostra delicioses i suggeridores aromes de fruits vermells i negres, com les cireres i les mores, que ens conviden a gaudir-ne lentament, sobre un fons d'espècies i un lleuger record torrat. A la boca té una entrada agradable i es desplega pel paladar amb amplitud i volum, acompanyat per uns tanins ferms i rodons. És fresc i directe, amb final un llarg i captivador ple de fruites com les cireres i els nabius frescos del bosc. Un vi negre molt elegant per prendre ara o en els propers 5 anys. Ideal per acompanyar una taula d'embotits, carns a la brasa i arrossos de muntanya. Servir a una temperatura d'entre 14 i 16 ºC en una copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Sierra Cantabria Crianza 2017 és el classicisme afruitat de la tempranillo de la Sonsierra. Afruitat i aromàtic, elegant i fresc, de taní dolç, vellutat, que es mostra complex i equilibrat”, resumeix Marcos Eguren.

Anyada 2014
Finalitzada la verema del 2013, octubre va ser un mes amb temperatures moderades i precipitacions dins de la mitjana. Va ser al novembre, amb les primeres gelades, quan la vinya va començar a perdre la fulla i a preparar la seva etapa hivernal. Març va ser plujós i amb temperatures moderades. A l’abril, els termòmetres van repuntar amb màximes superiors als 25 ºC a la primera quinzena, el que va provocar que s’accelerés la brostada, sense risc de gelades, ja que les mínimes no van baixar de 4 ºC. Maig va registrar algunes precipitacions que van assegurar les reserves d’aigua i l’adequat desenvolupament vegetatiu de la planta durant la floració des de principis de juny fins a la tercera setmana del mes, amb temperatures mitjanes de 20 °C i màximes de fins a 28 ºC de manera que en aquest període es va accelerar el cicle vegetatiu. A partir d’aquest moment, hi va haver precipitacions cada 15-20 dies, de l’ordre de 20 l/m2, amb un desenvolupament vegetatiu òptim. L’inici de verol va tenir lloc a primers d’agost, amb un avançament d’uns 12 dies respecte als temps habituals. El mes de setembre va transcórrer amb normalitat, bona vegetació i equilibri, fins a mitjans de mes que van començar a registrar-se precipitacions i boires que van alentir la maduració. A finals de setembre es va iniciar la verema i, a partir d’aquest període, les precipitacions van ser ocasionals amb temperatures elevades el que va afavorir la botrytis i va obligar a realitzar una exhaustiva selecció amb una minva propera al 30% de la producció total.

Sierra Cantabria Reserva 2014 està elaborat amb tempranillo de vinyes de més de 30 anys que es van veremar del 10 al 12 d’octubre del 2014. Es va desrapar totalment i va fermentar durant 10 dies amb llevats autòctons. El vi va realitzar una maceració post-fermentativa amb les pells durant 11 dies i remuntats dues vegades al dia fins a acabar la fermentació. Durant la maceració, va baixar la freqüència de remuntats segons va avançar el procés per evitar l’extracció del  caràcter vegetal i amarg. La criança –en bota de roure francès (70%) i americà (30%) de 225 L– es va allargar durant 17 mesos amb trasbalsos cada 4 mesos. Es va embotellar el febrer del 2018.

Sierra Cantabria Reserva 2014 té un bonic color robí, límpid, intens i profund. Al nas és captivador, amb intenses aromes de fruites negres com la mora i els nabius acompanyats d'unes profundes notes terroses, records de figues seques i un toc de regalèssia. A la boca és ampli i sedós, definit per uns tanins polits i vellutats que embolcallen el paladar i que acaben amb un lleuger i agradable toc amarg i saborós. Les aromes afruitades i el seu volum es mantenen sobre una textura terrosa i rica en matisos. Un vi elegant i equilibrat per gaudir ara o en els propers 10 anys. Servir en copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) a una temperatura de 15 a 17 ºC. El company ideal de xai rostit, garrí al forn i aus guisades.

Sierra Cantabria Reserva 2014 és frescor i elegància amb caràcter. Expressió de fruita vermella, taní perceptible, però madur, amb bona acidesa i estructura, caràcter i expressivitat”, sosté Marcos Eguren.

Anyada 2018
Després de la verema del 2017, hi va haver molt poques pluges que van caure en forma de neu i a les que li van seguir dies de lleugera pluja. El 6 de gener es va produir una gran nevada i a partir d’aquesta data fins a finals de març van caure abundants precipitacions, moltes d’elles en forma de neu. Durant el mes d’abril, es va registrar una lleugera pujada de les temperatures i la brostada va començar en la tercera setmana. Maig es va caracteritzar per temperatures fredes principalment a la nit fins al dia 12, quan en algunes zones més baixes hi va haver una lleugera gelada. A partir d’aquest dia, la temperatura va pujar i va comportar un desenvolupament vegetatiu molt ràpid, tant que a finals de maig en algunes zones es van veure les primeres flors, coincidint amb un període d’abundants pluges. A partir de la segona meitat de juny, van pujar les temperatures, va cessar la pluja i el cicle vegetatiu es va accelerar amb una floració plena des de mitjans de juny fins al 24. El mes de juliol va començar amb tempestes i temperatures més baixes de les habituals, així com amb brots de míldiu que, per sort, es van poder controlar molt bé, gràcies a les fresques temperatures. A partir de mitjans de juliol, es va iniciar un període de temps sec i assolellat. A principis d’agost, va començar el verol desenvolupant-se amb rapidesa, gràcies a les bones temperatures, seguint tot un mes d’agost i inici de setembre sec, la qual cosa va ajudar molt al desenvolupament de la vinya i la maduració del raïm. A mitjans de setembre, tres dies de pluges lleugeres van provocar moments d’incertesa per a la sanitat del raïm. No obstant això, les pluges van parar i el procés de maduració va continuar sa, equilibrat i amb una mida de la baia superior als anys anteriors. Octubre va començar amb temperatures dins de la mitjana anual i amb absència total de pluges. La verema va tenir lloc el 8 d’octubre per a les varietats blanques (a excepció de la sauvignon blanc i la tempranillo blanca) i el 12 d’octubre per a les varietats negres. Van ser veremes fresques, assolellades i seques.

Sierra Cantabria Colección Privada 2018 està elaborat amb tempranillo de dues vinyes plantades el 1957 i el 1959, veremades el 15 i 16 d’octubre del 2018 amb selecció manual a la vinya i doble cinta de selecció al celler. Es van dur a terme dues vinificacions: la meitat del raïm es va desrapar i l’altra meitat es va vinificar amb els raïms sencers. Va macerar durant 12 dies amb les pells amb remuntats diaris, disminuint la freqüència en els últims dies. Va fermentar amb llevat autòcton seleccionat a temperatura controlada i va realitzar la fermentació malolàctica en bota. La criança es va dur a terme en botes noves de 225 L –un 50% de roure francès i un 50% de roure americà– durant 16 mesos.

Sierra Cantabria Colección Privada 2018 té un profund i intens color vermell carmesí. Al nas és expressiu i complex, que es va desgranant a mesura que passa temps a la copa, amb aromes de fruits negres com la mora i la pruna, acompanyat d'aromes de cacau, regalèssia i amb un lleuger record fumat i torrat. A la boca destaca la seva amplitud i carnositat, amb un taní amable i rodó que es desplega acariciant el paladar i deixant una sensació final molt rica i plaent amb aromes que recorden a les cireres, la vainilla i el clau. Un vi sucós i complex per gaudir lentament ara o en els propers 10 anys. Servir a temperatura entre 15 i 17 ºC en una copa Riedel Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum (6416/0).

Eguren resumeix l’essència de Sierra Cantabria Colección Privada 2018 com “la unió de la tradició i la modernitat”.