Selecció del mes

header_club_juliol19_ca

SELECCIÓ Nº. 290, JULIOL DEL 2019

Abel Mendoza

1 Abel Mendoza Viura 2018 (DOCa Rioja)
1 Abel Mendoza Sin Sulfuroso 2017 (DOCa Rioja)
1 Abel Mendoza Jarrarte Joven 2018 (DOCa Rioja)
1 Abel Mendoza Jarrarte 2016 (DOCa Rioja)
1 Abel Mendoza Jarrarte 2015 (DOCa Rioja)
1 Abel Mendoza Selección Personal 2016 (DOCa Rioja)

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

Quan Abel Mendoza i Maite Fernández van iniciar l’aventura d’elaborar vins en els anys 80, el seu projecte ja es va convertir en un dels singulars cellers de Rioja de petita producció, però de gran projecció. Els seus vins interpreten de manera molt personal la diversitat dels ceps i els diferents sòls de les seves parcel·les. El gran reconeixement va arribar amb els seus exclusius blancs monovarietals que, després, es va reforçar gràcies als seus vins negres “grano a grano”. Aquest mes El Club porta als nostres socis a descobrir un celler amb més de 30 anyades sent un dels referents de La Rioja.

ABEL MENDOZA. RIOJA
El celler va ser fundat el 1998 per Abel Mendoza i la seva dona Maite Fernández, i en menys d’una dècada van passar d’elaborar exclusivament vi jove a investigar i innovar en vinificacions i criances. Els primers resultats importants van arribar amb el Blanco 1998 i Abel Mendoza Selección Personal 1998. De fet, durant la seva trajectòria, han recuperat monovarietals blancs que fermenten en fusta i que són d’escassíssima producció.

Les 20 hectàrees de vinya que tenen en propietat estan plantades al marge esquerre del riu Ebre, davant la Sierra de Cantabria i entre els municipis de San Vicente de la Sonsierra, Ábalos i Labastida. Els terrenys de cultiu són accidentats i de composició variada, alternant sòls argilosos, margues i gres fi. Cultiven les varietats negres tempranillo (16 ha), graciano (1,4 ha) i garnatxa (0,4 ha) amb una edat mitjana de 35 anys; i les blanques malvasia, macabeu, torrontés, garnatxa blanca i tempranillo blanco, amb una mitjana de 16 anys, que ocupen una extensió de 2,2 ha. La densitat de plantació i el sistema de poda genera uns rendiments de 5.500 kg/ha. A més, la posició geogràfica de les vinyes els permet gaudir d’una climatologia ideal per a obtenir raïms excel·lents: pluviometria de 480 mm anuals, 2.100 hores d’insolació a l’any, temperatura mitjana del cicle vegetatiu de 16ºC, i de 28 a 12ºC en l’interval dia-nit durant el període de maduració.

Abel Mendoza Viura 2018 neix de vinyes de més de 35 anys situades a la comarca de la Sonsierra, que creixen sobre sòls argil·localcaris. Durant tota l’anyada es van registrar abundants pluges, així com tempestes amb calamarsa a l’estiu, el que va suposar una gran selecció en verema per l’aparició de Botrytis. Finalment, el rendiment va ser de 6.200 kg. El vi va fermentar en botes noves de roure francès de 225 L i va romandre durant 5 mesos sobre les seves mares fines. Es van embotellar 3.016 ampolles el març del 2019.

Abel Mendoza Viura 2018 té un bonic color groc molt pàl·lid i delicat. Al nas és fi amb intenses notes de llimona fresca, polpa d’albercoc i un suau perfum de flors blanques, amb notes d’herbes mediterrànies i un subtil toc de vainilla i fusta lleugerament torrada. A la boca té una entrada embolcallant i sedosa acompanyada per una frescor cítrica que el vertebra i alhora el fa viu i vibrant. El final és llarg i plaent amb intenses notes d’herbes aromàtiques i de pell de llimona. Fantàstic per acompanyar peixos fumats, arrossos de mar o muntanya i carns blanques amb salsa. Per gaudir des d’ara i durant els pròxims 10 anys. Servir entre 6 i 8ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel.

L’anyada 2017 és la cinquena del vi Abel Mendoza Sin Sulfuroso. Es va elaborar amb tempranillo de la parcel·la del Bardallo plantada el 1979, gestionada de forma biodinàmica i amb una superfície de 0,56 ha. El raïm es va veremar manualment en bon estat sanitari l’última setmana de setembre, es va desrapar i es va fermentar en dipòsit. Un cop acabada la fermentació, una part del vi va romandre en botes noves de roure francès durant un any aproximadament, i una altra al dipòsit. Conclòs aquest període es van assemblar i es van embotellar 2.030 ampolles i 20 magnums.

Abel Mendoza Sin Sulfuroso 2017 té un bonic color granat profund i límpid. Al nas és perfumat, amb un intens record de fruites negres i vermelles madures que es conjuguen amb lleugers tocs de caramel, toffee i una punta de fusta torrada. A la boca entra en forma de capes, amb una textura voluminosa i corpulenta que recorre el paladar de principi a fi. Deliciosos records finals de fruita fresca, amb un punt de lavanda seca i una nota càrnica. El vi més natural d’Abel Mendoza que serà el company perfecte d’una taula de formatges i embotits, carns fredes, arrossos de muntanya i carns vermelles a la brasa. Aconsellem servir lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC. Per gaudir des d’ara o els propers 4 anys a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Abel Mendoza Jarrarte Joven 2018 és un tempranillo jove de maceració carbònica. Es va elaborar en dipòsits oberts de formigó, seguint el mètode tradicional de raïms sencers. Va ser un any difícil amb abundants pluges des del mes de gener fins a finals de juliol, i tempestes amb calamarsa a l‘estiu. Finalment, va aparèixer el míldiu i la Botrytis al final del cicle, de manera que va haver-hi molta feina i selecció. La verema va tenir lloc durant els primers dies d’octubre.

Abel Mendoza Jarrarte Joven 2018 té un seductor color granat molt brillant amb reflexos violacis. Al nas és una simfonia de fruites vermelles fresques, multitud de groselles, cireres i gerds amb un intens record de caramel de fira i una punta de regalèssia vermella. A la boca és una explosió de fruita, amb una textura molt voluminosa i globosa que ocupa tot el paladar. Intensos i persistents records finals de fruites vermelles, amb un lleu matís de notes balsàmiques que recorden a l’eucaliptus i que conviden a prendre una segona copa. Perfecte per acompanyar una taula d’embotits, carns blanques i vermelles a la brasa, plats de pasta i pizza. Per gaudir des d’ara i durant els 3 anys vinents, entre 14 i 16ºC, a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Abel Mendoza Jarrarte 2016 està elaborat amb tempranillo de vinyes amb una mitjana de 35 anys. Aquesta anyada es va caracteritzar per ser càlida i registrar períodes de pluja al setembre. La verema va ser manual i en el temps habitual amb una producció mitjana de 5.900 kg. Fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada i un any de criança en botes de roure francès (d’1 i 2 anys). El maig del 2018 es van embotellar 13.902 ampolles.

Abel Mendoza Jarrarte 2015 està elaborat amb tempranillo de vinyes amb una mitjana de 35 anys. El 2015 va ser un any de calor amb tempestes fortes a finals d’agost i amb calamarsa que va danyar algunes zones. La verema va ser manual i més primerenca de l’habitual. La fermentació va tenir lloc en dipòsits d’acer inoxidable a una temperatura controlada i va tenir una criança d’un any en botes de roure francès (d'1 i 2 anys). Producció de 14.800 ampolles.

Abel Mendoza Jarrarte 2015 té un bonic color vermell teula molt profund i brillant. Al nas és seductor amb multitud de fruites de baies negres i vermelles com les groselles, les mores i els nabius. El perfum segueix amb un entramat de notes balsàmiques que recorden el llorer i li atorguen frescor, amb un punt especiat de clau i pebre negre. A la boca és elegant i net, amb una textura formada per uns tanins ferms, però polits que atorguen una bona estructura i cos en el vi. Deliciosos records al final de la boca de caramel torrat i fruita vermella madura. Ideal per acompanyar plats de carn vermella guisada, xai al forn i formatges curats de vaca. Per gaudir des d’ara i durant els pròxims 5 anys, servit entre 15 i 17ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Per tal d’elaborar Abel Mendoza Selección Personal cada any se selecciona una parcel·la o sòl que ha tingut un comportament més destacable en aquesta anyada, i s’elabora per separat. En el cas de l’anyada 2016, el raïm procedeix de Marrate-El Bardallo, una vinya de 2 hectàrees plantada fa 50 anys, situada a Labastida amb sòl argil·localcari llimós i orientació nord-sud. En general, l’anyada va ser càlida i va registrar algunes pluges a mitjans de setembre. El raïm tempranillo es va veremar madur i en un bon estat sanitari. Després del desrapat, va fermentar en dipòsit d’acer inoxidable durant 12 dies. Després, va romandre 13 mesos en bota nova de roure francès. 6.136 ampolles en total.

Abel Mendoza Selección Personal 2016 té un color grana profund i brillant. Al nas és elegant i fragant amb delicades notes de fruites que recorden les mores negres i les groselles, una intensa càrrega balsàmica que fa pensar en el llorer sec, i una nota torrada amb un punt terrós i de te, que li dona complexitat. A la boca entra com si fos una carícia amb una textura sedosa de tanins fosos que recorren el paladar de manera àgil i brinden una sensació etèria. Al final de boca destaquen uns tanins que auguren una bona guarda, alhora que persisteixen intensos records de fruites negres i una punta de regalèssia. Un seductor vi negre perfecte amb plats de caça menor, carns vermelles, així com formatges de vaca i ovella lleugerament curats. Per gaudir en plena complexitat durant el 10 anys vinents. Servir entre 15 i 17ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).