Selecció del mes

SELECCIÓ NÚM. 299, ABRIL DEL 2020

"JOVES PROJECTES"

header_seccio_club_abril_ca

1 Muchada-Léclapart Univers 2017 (Sanlúcar de Barrameda)
1 Encontres #6 Oriol i Marc 2018 (Tarragona)
1 Bimbache Blanco 2018 (El Hierro)
1 Curii 2016 (Alicante)
1 Micrit Monastrell 2017 (Jumilla)
1 Dominio de Anza Selección de Parcelas 2017 (DO Bierzo)

Preu especial socis d'“El Club”: 109,50

En aquesta selecció d’abril, i a punt d’arribar a la selecció número 300, presentem sis joves projectes que, sens dubte, donaran a parlar en els propers anys. Sis vins fets per viticultors valents que han decidit elaborar deixant-se portar pel seu arrelament a la terra, la seva inspiració i el seu coneixement. Vins singulars, transgressors i d’orígens molt variats: del Bierzo a Sanlúcar de Barrameda, passant per Tarragona, Jumilla o Alacant i arribant fins a l’illa d’El Hierro.
Alejandro Muchada, al costat del champagnès David Léclapart, exploren en biodinàmica nous camins amb la palomino i la moscatell a Andalusia.
Marc Lecha arriba a la sisena edició dels seus originals “encuentros/encontres/encontros” amb viticultors de tota la península. En aquesta ocasió amb Oriol Pérez de Tudela a Vilabella, Tarragona.
Bimbache Vinícola és un singular projecte capitanejat per Rayco Fernández i Pablo Matallana a l’illa més aïllada de les Canàries. Bimbache és el nom que reben els primers pobladors que van habitar El Hierro.
Violeta Gutiérrez de la Vega i Alberto Redrado estan recuperant varietats i vinyes antigues a la Marina Alta d’Alacant amb el seu projecte Curii.
José María Vicente de Casa Castillo juntament amb Lala, Roberto, Alfonso i José d’Envínate han decidit elaborar un fantàstic monastrell a Jumilla d’una vinya en peu franc que anava a ser arrencada. Presentem la seva primera anyada.
I, finalment, Diego Magaña que va deixar la protecció familiar a Navarra per iniciar el seu propi projecte a la vall de Valtuille.

MUCHADA-LÉCLAPART. SANLÚCAR DE BARRAMEDA
Muchada-Léclapart és el projecte d’Alejandro Muchada amb David Léclapart (Champagne Léclapart) a Sanlúcar de Barrameda. Tots dos exploren nous camins de les varietats palomino fino i moscatell i elaboren blancs de parcel·la, sense criança, sota velo de flor i aplicant la biodinàmica.
La història del projecte va començar el 2011, quan Alejandro Muchada viatjava com a motxiller per França per aprendre sobre agricultura ecològica. Per atzar, va coincidir amb David Léclapart, cosí d’una amiga d’una amiga, amb qui va fer la seva primera verema. Es va presentar a Trépail, el poble de Reims on Léclapart, vigneron de culte, treballa 3 hectàrees de vinyes familiars des del 1998. Aquell estiu va ser un viatge iniciàtic cap a la biodinàmica. El 2016, després de diverses veremes i moments compartits, van decidir iniciar aquest projecte conjunt, en el qual s’uneix Sanlúcar i Champagne.
Actualment, ambdós treballen 3 hectàrees de vinya plantades amb palomino fino i moscatell –en la seva majoria de més de 50 anys, de selecció masal– seguint, per descomptat, els principis de l’agricultura biodinàmica. Les parcel·les es troben al Pago de Miraflores (Sanlúcar de Barrameda) i el Pago Abulagar (Chipiona). Se centren en el treball i l’atenció a la vinya, amb un conreu superficial amb tracció animal, coberta vegetal i la recerca de l’equilibri entre sòl i cep. Al celler, també se segueix la filosofia de la mínima intervenció. Aquest tipus de treball resulta en una producció de 6.000 a 7.000 kg/ha, lluny dels habituals 15.000-20.000 kg/ha que s’acostumen a aconseguir a la zona. 

Muchada-Léclapart Univers 2017 té un bonic color groc intens amb reflexos lleugerament ambre. Al nas t’enfonses en un mar salí i iodat, on després d’uns instants apareixen records cítrics de pell de llimona madura, nespres, fenc fresc, certes notes torrades i lleugers tocs medicinals. A la boca és ampli, untuós, salí i molt llarg. La salinitat l’allarga i l’acidesa el marca. El conjunt és sàpid i suculent. Un blanc singular, ideal amb tota mena de peixos, crustacis i fins i tot salaons marins. Per gaudir ara –entre 8 i 10ºC– a la Copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Veritas (6449/15 o 6416/15, respectivament) i durant els propers 5 anys.

"Univers és l’entrada al nostre Univers. I, tot i que és una entrada de gamma, és un vi parcel·lari. És el nostre únic vi vinificat en dipòsit d’acer massís (9 mesos). El vinifiquem pràcticament sense intervenció, sense correcció de cap tipus, treball sobre les mares, sense filtrar ni aclarir ni estabilitzar en fred. I, tanmateix, presenta netedat i puresa amb una alta salinitat i acidesa, i assenyalades notes aromàtiques, procedents de la concentració del raïm”, resumeix Alejandro Muchada. 

MARC LECHA. TARRAGONA
Marc Lecha, qui es defineix com a un professional independent del sector vinícola, selecciona cada any vins de viticultors que va conèixer durant la seva travessia amb bicicleta per Espanya el 2013. Aquell viatge li va brindar l’oportunitat de conèixer vins, paisatges, elaboradors i, en certa, manera de continuar amb el seu viatge i convertir aquelles trobades en vins elaborats amb amics. Cadascuna de les seves edicions és limitada i única, en format col·leccionista, i procedeix de diferents racons de l’Espanya vitícola. Al costat d’Encontres #6, el projecte d’Encuentros es compon d’Encuentros #1 Xurxo. 2013 (albariño de Cambados, Rias Baixas), Encontres #2 Fredi. 2014 (garnatxa i carinyena de Torroja, Priorat), Encuentros #3 Bea. 2015 (verdejo de la Seca, Castilla y León), Encontres #Eloi. 2016 (manto, callet i monastrell de Mallorca) i Encontros #5 Silici. 2017 (mencía i garnatxa tintorera de Ribeira Sacra).

Encontres #6 Oriol i Marc 2018 és l’última edició dels seus vins. Un blanc elaborat amb Oriol Pérez de Tudela (Sine Qua Non i Camí de la Font) a partir d’una vella vinya de macabeu plantada en vas el 1950 a Vilabella (Alt Camp), a una alçada de 240 metres i on impera un clima mediterrani. Es tracta d’una partida –la partida de Dalt– que creix sobre sòls argil·localcaris. La viticultura que es practica és ecològica i de molt baixa intervenció. La verema va ser el 28 d’agost del 2018 i, un cop al celler, el raïm es va desrapar completament deixant-lo macerar amb les seves pells durant 96 hores, justament per buscar aquest perfil de vi brisat, tan característic d’alguns vins tradicionals de Tarragona. Els llevats són autòctons (peu de cuba de la mateixa vinya). Un cop premsat, el most va acabar la fermentació en un dipòsit d’acer inoxidable i es va trasbalsar a continuació a dues botes usades de fusta de castanyer de 300 litres. El vi es va filtrar suaument abans del seu embotellat el 19 de juny del 2019. Exclusives 700 ampolles i 30 Magnum.

Encontres #6 Oriol i Marc 2018 té un seductor color daurat brillant i és lleugerament tèrbol. Al nas és embriagador, amb intenses notes de flors blanques, pell de cítrics i poma una mica rovellada. A mesura que passa el temps a la copa, va mostrant notes dolces de mel i un punt especiat de canyella. A la boca embolcalla tot el paladar amb una textura sedosa i untuosa vertebrada per una bona frescor que el fa equilibrat i plaent, i que intensifica les aromes de fruita blanca de pinyol i de llimona. Deliciosos i persistents records de regalèssia amb un toc amarg que et convida a prendre un segon glop. Un blanc exquisit, perfumat i intens, perfecte per acompanyar amanides de pasta, una taula d’embotits i formatges, arrossos, escabetxos lleugers, carns blanques guisades i carns fredes. Per gaudir des d’ara i durant els propers 4 anys, servit entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Per en Marc Lecha, Encontres #6 és “un macabeu de vinyes velles que ret un homenatge a la tradició de vins brisats de Tarragona”.

BIMBACHE VINÍCOLA. EL HIERRO
Bimbache Vinícola, un petit i modest celler al nord d’El Hierro, és l’apassionant projecte dels joves Rayco Fernández –propietari d’una petita distribuïdora de vins de Las Palmas de Gran Canaria –i Pablo Matallana –originari de Tenerife que, després d’estudiar amb Louis-Antoine Luyt i treballar amb René Barbier, va tornar a les illes per elaborar els seus propis vins–. Després del seu primer vi Puro Rofe a Lanzarote, van fer el salt a l’illa d’El Hierro el 2018. El territori és un autèntic paradís vitivinícola, amb una reserva de varietats autòctones única i una rica diversitat de sòls i climes. Fins al 40% de les varietats autòctones de Canàries es troben exclusivament en aquesta illa, el que la converteix en un parc juràssic vinícola amb un clima semblant al de Tenerife i vinyes que es troben entre els 200 i els 800 metres d’altitud. Matallana i Fernández no aconseguien trobar totes aquestes característiques en cap dels vins que havien tastat fins al moment. Buscaven caràcter i tipicitat i només ho trobaven en elaboracions artesanals i casolanes. Així que, per a tots dos, Bimbache Vinícola havia de néixer per obligació, l’obligació de donar a conèixer i revaluar les varietats i sòls de l’illa més aïllada i petita de Canàries amb una tradició vinícola que es remunta al segle XVI.
Treballen vinyes pròpies en ecològic i amb arrendades a altres petits viticultors que treballen seguint les seves indicacions, mentre que Matallana encapçala l’enologia. Les seves premisses són conrear varietats autòctones, la feina responsable i sostenible a la vinya, així com una intervenció mínima en el celler, entre altres. Per a ells, mesures lògiques en una illa que és Geoparque i Reserva de la Biosfera des de l’any 2000. En aquesta primera anyada, Bimbache Vinícola presenta tres vins: Bimbache Blanco, Bimbache Tinto i Quintero, un vellíssim vi dolç.

Bimbache Blanco 2018 és un assemblatge de verijadiego blanco i les varietats minoritàries listán blanco, baboso blanco, gual i pedro ximénez. Se sotmet a una premsada suau i la fermentació es va dur a terme amb els seus propis llevats en acer inoxidable i botes de roure austríac, on va reposar durant 12 mesos. Es va embotellar sense filtrar ni clarificar. Només 2.000 ampolles.

Bimbache Blanco 2018 té un seductor color groc palla, molt límpid i brillant. Al nas és molt expressiu i singular, amb intenses aromes cítriques que recorden la pell de llima i les fruites de pinyol madures, amb un punt de pinya, un rerefons d’herbes aromàtiques seques com el fonoll i el llorer i un final lleugerament salí. A la boca té una textura sedosa i densa vertebrada per una frescor intensa que ho fa àgil al paladar. Intenses i plaents aromes de llimona i tocs salins que persisteixen a la fi de boca. Un blanc deliciós i que sorprèn per la seva complexitat aromàtica i la seva frescor. Per gaudir ara i en els propers 7 anys, acompanyant tota mena de peix, a la brasa o amb salsa, marisc cru, sushi i plats especiats amb curri. Perfecte servit entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

CURII UVAS Y VINOS. ALACANT
Curii és el projecte de Violeta Gutiérrez de la Vega, filla de Felip Gutiérrez de la Vega –a qui des de petita els seus pares li van inculcar el valor i la passió pel món dels vins– i Alberto Redrado, sommelier del restaurant L’Escaleta, un reconegut establiment d’Alacant amb dues estrelles Michelin que van fundar el seu pare i el seu oncle. Ella, a més de viure des de petita la passió del seu pare pels vins i la viticultura tradicional, va estudiar enologia a Bordeaux i va treballar a Pauillac i Sauternes. Redrado va ser guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia al Millor Sommelier el 2010 i posseeix un màster en viticultura, enologia i màrqueting del vi. Tots dos es van conèixer el 2008 i van iniciar aquest senzill i petit projecte el 2010. Llavors només van elaborar 800 ampolles que van repartir entre amics i vinòfils. Actualment, Curii compta amb Una noche y un día, Curii Trepadell, Curii Giró, Curii Sr. Hyde i Curii Dra. Jekyll.
Alacant és una zona en la qual es donen la mà una gran diversitat de terrers. Amb muntanyes que s’estenen prop de la Mediterrània, ceps vells en sòls rocosos i calcaris, i el sol sempre present donant la seva energia. Curii vol posar en valor el vi negre de Marina Alta (Alacant), on els viticultors sempre s’havien centrat en el raïm moscatell i els seus diferents usos, o en la venda de vi a l’engròs. A la zona, el vi negre sempre s’ha elaborat en quantitats petites i de vinyes de muntanya, avui gairebé desaparegudes. Actualment, aquest projecte compta amb 3 hectàrees de giró, repartides en 5 parcel·les de secà estricte, i les parcel·les Dra. Jekyll (0,3 hectàrees) i Sr. Hyde (0,5 hectàrees). Per al seu vi blanc (Trepadell, abans anomenat Curii Blanco) i per a Una noche y un día compren raïm sempre al mateix proveïdor i de les mateixes parcel·les.

Curii 2016 està elaborat amb la varietat giró de vinyes d’entre 30 i 70 anys, situades a la Serra de Bèrnia (Alacant), a una altitud de 630 metres. Els sòls són poc profunds i de naturalesa calcària amb un alt contingut en ferro. La verema va tenir lloc la primera setmana de setembre i es va procedir a un encubat dels raïms sencers en petits dipòsits oberts amb un bâttonage diari. Es van realitzar 30 dies de maceració, sense premsar i dos anys de criança en botes de roure de diferents mides i orígens, amb tràfecs semestrals. Producció total de 2.540 ampolles.
L’anyada 2016 va acabar el cicle sec que va començar el 2012, ja que es va recuperar el règim de pluges habitual. L’excel·lent floració i la quallada va preveure una bona collita, encara que per la por a l’esgotament de les vinyes de muntanya, es va realitzar una severa poda en verd amb la intenció de compensar dos anys especialment secs com van ser el 2014 i el 2015. A la fi de la primavera, va arribar la calor i l’estiu no va donar treva. Es va produir una petita parada a l‘agost i, després d’ella, les corbes de maduració van arribar lentament a bon port amb una verema molt calorosa, de fet, les màximes temperatures de l‘estiu es van registrar al setembre.

Curii 2016 té un delicat color granat d’intensitat mitjana. Al nas mostra una certa dualitat entre frescor i maduresa. Fruites vermelles crocants alhora que madures, cireres, gerds i pomes amb un ampli ventall d’herbes mediterrànies com el romaní i la farigola, acompanyades d’un seductor record terrós i d’espècies picants. A la boca és embolcallant, voluminós i amb capes i capes de tanins que fan de matalàs. A la fi, apareixen notes de fruites negres, gairebé en licor, i una nota terrosa i càrnica cada vegada més present. Un fantàstic vi negre mediterrani ideal –servit lleugerament fresc– acompanyant arrossos de muntanya, bolets de primavera, carns blanques i caça menor. Per gaudir ara i en els propers 6 anys a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Veritas o a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6416/15 o 6449/07, respectivament).

MICRIT. JUMILLA
Micrit és el recent projecte de José María Vicente de Casa Castillo –una finca familiar dedicada al cultiu de 200 hectàrees de vinya des del 1991 a Jumilla– amb Laura Ramos, Roberto Santana, Alfonso Torrente i José Ángel Martínez d’Envínate –projecte que combina la consultoria enològica amb vins propis que elaboren en les mateixes zones on assessoren–. Una vinya vella de gairebé 3 hectàrees amb peu franc de monastrell a Jumilla, que estava destinada a desaparèixer, ha estat l’excusa per iniciar aquesta nova aventura. El 2015 la van arrendar i el 2017 van elaborar el seu primer vi, que van vinificar amb rapa en cups subterranis i que van criar durant 18 mesos en grans foudres usats.
Micrit suposa, doncs, el retrobament i col·laboració d’un grup d’amics que es coneixen des del 2006, any en el que Roberto i Alfonso van realitzar pràctiques al celler Casa Castillo.

Micrit Monastrell 2017 està elaborat amb monastrell de Jumilla que procedeix d’una vinya d’uns 80 anys plantada sobre peu franc a portell (plantació en files paral·leles) i en secà. Els sòls són franc-sorrencs i estan coberts de grava. L’encubat es va fer en cups de pedra subterranis amb part de raïms sencers. L’afinat va durar 17 mesos en botes neutres de roure francès de 500 litres i es va embotellar el març del 2019 sense filtrar.
Micrit és el nom que reben les fines partícules formades per l’erosió de les roques calcàries carbonatades. Aquestes roques calcàries procedeixen del despreniment de la roca mare que es troba en muntanyes que envolten la vinya. La seva erosió correspon a efectes mecànics (conreu de terra), atmosfèrics (vent i pluja) o físics (per meteorització). Aquesta degradació de les pedres calcàries forma el sòl on s’assenta aquesta vinya de la que neix Micrit 2017.

Micrit Monastrell 2017 té un intens color granat molt brillant i profund. Al nas apareixen potents notes de fruites negres en el punt just de maduració, que recorden a les groselles, les cireres i els nabius, i que es combinen amb aromes d’herbes mediterrànies i espècies com el romaní, el llorer sec o el pebre negre i el clau. A la boca és voluminós, amb una textura sedosa que recorre el paladar i que està formada per uns tanins suaus i abundants, que atorguen una bona estructura al conjunt, així com un bon potencial de guarda. Fresc i saborós, té unes persistents notes finals de regalèssia negra, records de fusta torrada i fruita negra sucosa. Un vi negre equilibrat i corpulent, perfecte per acompanyar grans plats de carn vermella, xai al forn, caça menor o una taula de formatges d’ovella i vaca curats. Per gaudir des d’ara i en els propers 7 anys servit entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Micrit 2017 és la nova visió de la monastrell”, afirma José María Vicente.

DOMINIO DE ANZA. DO BIERZO
Domino de Anza és el projecte de Diego Magaña Tejero, jove navarrès de família amb tradició vitivinícola –Bodegas Viña Magaña–, amb experiència també a Bordeus, Borgonya, Argentina i Xile. Tot va començar en un viatge comercial als Estats Units durant el qual va iniciar la seva amistat amb Raúl Pérez, intrèpid i admirat enòleg del Bierzo i Galícia, que ha assessorat i assessora en altres punts de la península. Ell va ser qui el va convèncer per elaborar un vi al Bierzo deixant-li les seves pròpies instal·lacions. Seduït pel paisatge i les vinyes, l’any 2014 va decidir elaborar els seus dos primers vins en aquesta zona: Dominio de Anza Selección de Parcelas i Dominio de Anza El Rapolao.
Després d’elaborar al Bierzo, va aventurar-se a la Rioja Alavesa, una zona que sempre li havia agradat i, a més, estava molt a prop de Navarra. Així que el 2015 va buscar raïm per elaborar un vi a la zona de Laguardia i Elvillar. Allà va comptar amb l’ajuda de David Sampedro (Bodegas Bhilar), enòleg de contrastada experiència en aquesta part de la Rioja, i va decidir comprar una vinya abandonada que estava a punt de desaparèixer. La part més alta de la vinya està plantada amb peu franc. Es tracta d’uns 1.500 m2 que es llaura amb cavall, impossible de mecanitzar, orientada a l’est i, sobretot, protegida dels vents de nord. Així va ser com en 2016 amb la seva vinya en propietat i una mica de raïm que va comprar al mateix viticultor de Laguardia, Elvillar i Kripan va donar el primer pas per crear Anza en aquesta zona de la Rioja.

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2017 és una selecció de mencía (entre altres varietats minoritàries) de dues parcel·les. Una està situada al poble Valtuille de Abajo amb sòls compostos d’argila i l’altra a Otero, amb sòls de pissarra que, gràcies a la seva orientació nord, permet al raïm preservar una bona frescor. El vi es va criar durant 12 mesos en botes de roure francès usades.

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2017 té un bonic color granat intens, brillant i límpid. Al nas és seductor, apareixen intenses aromes de fruits de baia frescos negres i vermells, notes de violeta i records balsàmics que recorden el romaní, així com subtils records de caramel vermell, cacau i fusta lleugerament torrada. A la boca apareixen intenses notes de fruita fresca acompanyada per una textura molt sedosa formada per uns tanins vellutats que rellisquen per tot el paladar. La frescor crea un conjunt harmònic i agradable, amb un final on destaquen les aromes de gerd, maduixa i cirera picota. Un vi negre fresc i seductor que acompanyarà des d’una taula d’embotits fins a carns vermelles a la brasa, caça menor i formatges lleugerament curats de vaca o ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum (6416/0) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).