Selecció del mes

SELECCIÓ Nº. 324, MAIG DEL 2022 
Domaine Rolet 

header_seccio_club_maig_ca

1 Domaine Rolet Arbois Blanc Tradition 2014 
1 Domaine Rolet Arbois Rouge Mémorial 1997 (Magnum) 
1 Domaine Rolet Arbois Trousseau 1988 (Magnum) 
1 Domaine Rolet Arbois Chardonnay 2018 

Preu especial socis d’“El Club”: 114,95 €

 

La regió vitivinícola del Jura és una de les més petites —en superfície— de França, però una de les més grans quant a projecció i diversitat. Als últims anys, nombrosos importadors del món posen la seva mirada a una zona desitjada per aficionats i sommeliers, i amb la qual ens uneix una vinificació per a nosaltres coneguda: la criança sota "velo de flor".
El Jura posseeix una gran varietat de sòls i orografia, per la qual cosa la gamma de vins que ofereix és molt variada, amb alguns grans referents i carregats d'història.
Aquest mes de maig us proposem una selecció molt especial: quatre magnífics vins del prestigiós Domaine Rolet que vam triar exclusivament de les seves velles reserves —a la nostra visita del passat mes de desembre— per als socis del Club.
Dos blancs vinificats de dues maneres diferents, Tradition 2014 sota "velo de flor" i també amb criança, però sense la presència del vel al Chardonnay 2018. En els vins negres, dues joies úniques en format magnum, Mémorial 1997 i Trousseau 1988, amb una meravellosa evolució després de 25 i 34 anys, respectivament!
Una selecció absolutament excepcional valorada en 143,40 € i que oferim als socis d'"El Club" al preu especial de 114,95 €. 

DOMAINE ROLET. JURA

Els vins del Jura estan considerats entre els més antics de França i tanmateix són grans desconeguts.
Històricament és una zona de vinya de petits propietaris. Des de l’Edat Mitjana, els ducs i els comtes van potenciar el conreu i van saber assegurar la seva fama amb les seves compres, donacions i concessions de privilegis. Les aliances van obrir la clientela senyorial del nord —sobretot la de París— als vins d’Arbois, de vegades anomenats “vins de reis”, i van ser ràpidament anomenats a les corts de França, Bourgogne i els Papes d’Avignon.
Les vinyes del Jura s'estenen sobre una franja de 80 km de llargada per 6 km d'amplada, travessant tot el departament del mateix nom, des de Salins-les-Bains al nord fins a Saint-Amour al sud. És una zona molt variada: un espai únic entre la plana que limita a l'oest amb la Côte d'Or de Bourgogne —a menys de 100 km— i el massís del Jura a l'est, que separa Suïssa de França. La regió compta amb un passat geològic marcat per un llarg període sota el mar —d'aquesta zona prové el terme “juràssic”— que va formar al seu fons successives capes de margues, argila barrejada amb calcita en diferents proporcions, i de calcària que posteriorment van aflorar a la superfície per finalment patir diversos plegaments durant la formació dels Alps. Aquests plegaments i els successius processos erosius van crear els altiplans, falles i penya-segats característics de la zona i van contribuir al fet que els sòls siguin molt diferents en funció de la seva ubicació geogràfica, depenent de la capa geològica que ha quedat a la superfície.
El clima és semi-continental, amb hiverns freds i estius calorosos i secs. Les precipitacions anuals són elevades, una mica més de 1.000 mm a l'any —contra els 800 mm a Bourgogne—, prou insolació i temperatures mitjanes baixes.
Les comunicacions van arribar força tard a la regió, així que la vinya va evolucionar en un relatiu aïllament, la qual cosa va permetre cultivar raïms que gairebé no es donen en cap altre lloc. Al segle XIX, abans de la crisi de la fil·loxera, comptaven amb més de 40 varietats de raïm —la majoria negres, quan ara la situació és la inversa— i unes 17.000 hectàrees de vinya. Actualment, hi ha poc més de 2.000 hectàrees, ubicades als vessants més ben exposats dels Pre-Alps.
Les varietats autòctones són tres: les negres poulsard —també anomenada ploussard, que dóna vins amb molt poc color— i trousseau —coneguda com a bastardo a la península ibèrica, amb una mica més de tanins i una gran capacitat d'envelliment— i la blanca savagnin, també coneguda com a naturé, és la varietat estrella del Jura, amb una gran riquesa en sucres i acidesa—. Per la seva proximitat a la Bourgogne, es cultiven també la chardonnay —la més estesa— i la pinot noir.
De les set denominacions d'origen dels vins que trobem a Jura, quatre són de caràcter geogràfic: AOC Côtes du Jura —d'àmbit regional—, AOC Arbois (amb possibilitat d'AOC Arbois-Pupillin), AOC L'Étoile i AOC Château-Chalon. Hi ha tres denominacions per a categories de productes: AOC Crémant du Jura —escumosos segons el mètode tradicional—, AOC Macvin du Jura —vins de licor, elaborats des del segle XIV amb mostos sense fermentar— i AOC Marc du Jura —aiguardent—. A més, dins de les diferents AOC geogràfiques es poden elaborar vins en estils diferents que tenen les seves pròpies normes: Vin Jaune (Vi Groc, criat sota vel de flor) i Vin de Paille (Vi de Palla, elaborat amb raïms pansificats).
L'AOC Arbois és la més gran de les denominacions geogràfiques, amb una mica més de 800 ha repartides en 12 municipis. Admet les cinc varietats del Jura i tots els estils de vi i s'enorgulleix de ser la primera AOC de França des de 1936 (tot i que en realitat van ser 6 les denominacions que es van aprovar en aquell moment). La implantació de la vinya es remunta al segle III de la nostra era i ja al segle XII, Arbois se cita entre les vinyes més famoses, juntament amb Bourgogne, Bordeaux i Anjou.

Domaine Rolet va ser fundat l’any 1942 per Désiré Rolet i avui dia representa un dels cellers mítics del Jura. El 1958 els seus quatre fills van prendre el relleu, repartint-se els rols dins del domaine i fent prosperar el negoci. En l'espai de dues generacions, i gràcies a un ardu treball, la família Rolet va passar de tot just 4 ha a 65 ha repartides en les quatre denominacions del territori: 40 d'elles a Arbois, 23 a Côtes du Jura, 2 a L'Étoile i petites parcel·les a l'emblemàtic Château Chalon.
El 2018 els fills van decidir vendre la propietat a tres famílies entusiastes: els Flambert, Dupuis i Devillard. Des del 2020 Christophe Flambert ocupa el càrrec de gerent, amb voluntat de donar continuïtat a l'obra que els Rolet van construir, amb el mateix compromís de meticulositat i rigor en tot allò que fan, aconseguint un equilibri entre tradició i modernitat.
Presten molta atenció a la vinya, ja que només vinifiquen els raïms provinents de les seves pròpies parcel·les, algunes situades en pendents pronunciats que dificulten la feina, i sempre veremades a mà. Actualment les cultiven en ecològic.
Cada varietat la planten al terra que millor s'adapta, per produir vins amb la més pura expressió del terrer i plens d'equilibri i elegància: les margues vermelles i blaves estan dedicades a la poulsard, les graves —que són sòls més càlids— s’adapten perfectament a la trousseau, les margues lleugeres són per a la chardonnay i pinot noir i les margues grises per la savagnin.

Arbois Chardonnay 2018 està elaborat exclusivament amb aquesta varietat, procedent de diferents parcel·les plantades en coster, al lieu-dit “A Chagnon”, al municipi de Montigny-les-Arsures. La roca mare és calcària, coberta de margues grises del Lias, amb abundància de graves gruixudes. Aquest sòl proporciona amplitud i mineralitat als vins.
El vi va fermentar i es va criar durant 10 mesos en botes de roure, de les quals un 30% són noves.

Arbois Chardonnay 2018 té un bonic color groc palla amb reflexos daurats, fluid i brillant. Al nas té una intensitat mitjana, de seguida destaquen les aromes de préssec de vinya, pinya i fruita de la passió, que donen pas a subtils notes de poma al forn amb apunts de roses blanques, sobre un fons de vainilla i crema pastissera. A la boca té una textura que embolcalla, amb volum i un pas molt cremós i refrescant alhora. Al retronasal apareixen grates aromes de fruites de pinyol, notes cítriques confitades i herbes aromàtiques infusionades. El final és persistent i molt fresc, amb lleugeres notes de guix que li atorguen un perfil marcadament calcari.
Per gaudir ara o durant els propers 10-15 anys, acompanyant peixos a la brasa, crustacis, plats de pasta gratinats i formatges tendres de vaca i ovella. Recomanem servir-lo a una temperatura de 12-14 ºC en copa Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Cédric Ducoté, director del celler, ens explica: “la gran diferència entre els vins de Chardonnay de Bourgogne i Jura és que aquests últims tenen més acidesa, donant als blancs un enorme potencial d'envelliment. Entre les denominacions del Jura les diferències es deuen principalment a terra: a les margues d'Arbois donarà un vi més potent i més gras.

Arbois Tradition 2014 és un assemblatge al 50% de chardonnay i 50% de savagnin, de les parcel·les “Château Gimont” i “Sous le Viaduc”, a Montigny-les-Asures, plantades sobre magues grises del Lias, poc freqüents a l'AOC Arbois. A les botes de roure de 228 L que contenen savagnin es deixa que es desenvolupi el vel de flor durant 4 anys, durant els quals una part del vi es va evaporant i permet el contacte del vel amb una cambra d'aire, en una lenta criança oxidativa; en canvi, la chardonnay es cria en foudres que són periòdicament “ouillés”, és a dir, es reomple el volum del líquid evaporat, per evitar l'oxidació. Finalment, es fa l'assemblatge d'ambdues varietats 3 mesos abans de l'embotellament.

Arbois Tradition 2014 presenta un intens color groc daurat, amb reflexos d’or nou, dens i brillant. Té un nas punxant, de gran complexitat, amb aromes de fruita blanca, herbes seques, tocs anisats i de guix. L'entrada a la boca és esmolada, amb estructura, tensió i sapidesa. Deixa un retrogust de fruits secs, fulles seques i apunts cítrics sobre un fons delicadament fumat. Té un final salí, molt fresc, que perdura i fa salivar.
Aquesta cuvée històrica de Domaine Rolet es pot gaudir ara o guardar pacientment durant 10 anys o més. Resultarà ideal amb plats a base de tòfones i altres bolets, guisats especiats, marisc i els tradicionals formatges de la regió: Comté, Morbier i Bleu de Gex. Servir a 12-14 ºC en copa Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Cédric destaca que “als savagnin criats sota vel, només podem seguir la seva evolució gràcies a un mostreig i una anàlisi de cada bota dos cops a l'any. Les paraules clau seran, per tant, seguiment i paciència! Cal recordar que disposem de dues caves de criança complementàries: una fresca i humida, construïda al segle XIV d'arquitectura romànica, que tendirà a reforçar el caràcter mineral/fi i l'altra més aviat seca i temperada que afirmarà la tipicitat i produirà vins més embriagadors”.

Arbois Rouge Mémorial 1997 (Magnum) conté un 70% de trousseau i un 30% de pinot noir, de vinyes plantades als municipis d'Arbois i Montigny. Els sòls estan compostos per margues vermelles i graves, principalment. La criança va ser de més de 20 mesos en foudres de roure per a la trousseau i un breu pas per bota per a la pinot noir.
Arbois Rouge Mémorial 1997 (Magnum) mostra un bonic color caoba amb reflexos de pell de ceba, brillant i de capa molt lleugera. Molt subtil al nas, amb un ampli ventall d'aromes, on predominen les maduixes madures i delicats apunts de pell de taronja, espècies dolces com la canyella i herbes de garriga. Al final apareixen notes de toffee, lleugers torrefactes i fulla de tabac. La boca és increïblement etèria, amb tanins presents, però molt sedosos que acaricien la llengua i van deixant un deliciós retrogust de fruits vermells, panses de Corint i regalèssia. Acaba amb un final que sembla etern, elegant, fresc i molt fi.
Elaborat en una anyada de precocitat i qualitat excepcional. Una gran anyada del Jura que es conservarà durant molt de temps i farà les delícies dels amants dels vins subtils. Un vi exclusiu i seductor que acompanyarà perfectament plats d’aus, sobretot ànec, peix blau, verdures a la planxa i cuina de tardor. S'aconsella servir a 16-18 ºC a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07).

Segons Cédric Ducoté és “una anyada particularment adequada per als negres, suaus i sedosos. Els tanins de la pinot sustenten la complexitat i tipicitat de la trousseau en combinar notes de fruits vermells confitats amb aromes més picants i de regalèssia dolça”.

Arbois Trousseau 1988 (Magnum) està elaborat únicament amb aquesta varietat en una anyada amb molt bon equilibri entre pluges i calor a la primavera i un estiu càlid, sense ser abrusador, que va acabar en una verema de molt bona qualitat. Les vinyes procedeixen dels lieux-dits “Chagnon” i “Levurin” a Montigny i “Montesserin” a Arbois, exposats principalment a l'oest i al sud. Els sòls són rics en margues iridescents i argiles calcàries, les terres predilectes de la trousseau.
Després del desrapat, el vi va realitzar una maceració de 15 dies i va fermentar amb els seus propis llevats naturals. La criança va ser de 9 mesos, amb la meitat del vi en botes i la resta en dipòsits.

Arbois Trousseau 1988 (Magnum) presenta un delicat color teula, molt poc cobert, amb reflexos rogencs. És intens i complex al nas. En primer terme apareixen les notes de fruits vermells madurs, tomàquets secs, sotabosc i apunts de toffee. És discretament llaminer en boca, amb vivesa i un pas increïblement sedós que va deixant un agradable record d'herbes mediterrànies, cuir i subtils fumats. Final molt llarg, profund, sec i especiat, amb una lleugera amargor que li dóna caràcter.
Aquest vi és una oda al temps. No deixa d'oferir delicades notes terciàries, en harmonia amb les notes de fruita confitada encara presents d'una manera sorprenent. Un negre refinat i evocador que resultarà ideal amb plats de caça, rostits amb salsa de nabius i peixos amb salsa, com bacallà i turbot. És aconsellable servir-lo a una temperatura de 13-15 ºC en copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07).

“Aquí el temps ha fet la seva feina en aquest dens Trousseau. Mesc, espècies dolces i un toc de regalèssia apareixen al costat de notes confitades de fruits del bosc. Un Trousseau evolucionat on trobem notes càlides pròpies d’aquesta anyada”, ens diu Cédric Ducoté.