Selecció del mes

SELECCIÓ NÚM. 330, NOVEMBRE DEL 2022
“VINS DE LA SIERRA DE GREDOS"

club_noviembre_cat

Marañones El Quiebro 2018
Agrícola de Cadalso Garnacha 2021
Vitícola Mentridana El Mentridano 2021
Vitícola Mentridana Las Uvas de la Ira 2021
Marañones Treintamil Maravedíes 2019
Marañones 2019

Preu especial socis d'“El Club”: 87,95€

 

Aquest mes a El Club presentem sis vins de la Sierra de Gredos, una zona de les províncies d'Àvila, Madrid i Toledo, repartida entre les denominacions de Madrid, Méntrida, Cebreros i VT Castilla y León. Aquesta selecció és una mostra del gran treball que s’està fent des de fa poc més d'una dècada de la mà d'una nova generació de vinyaters que aposten per les vinyes velles de garnatxa. Dos vins de Vitícola Mentridana amb Curro Bareño (Fedellos de Couto) al capdavant. Tres vins de Marañones, un dels cellers de referència que actualment forma part d'Alma Carraovejas. I Agrícola de Cadalso Garnacha 2021, elaborat per Ramon Esteve sota la supervisió de Comando G.

AGRÍCOLA DE CADALSO. DO VINOS DE MADRID
La viticultura a la Sierra de Gredos es va estendre a l'Edat Mitjana de la mà dels monjos cistercencs del Monestir de Valdeiglesias (Madrid). Des de llavors, sempre ha estat una regió on els pobles han viscut sobretot de l'agricultura i el cultiu de la vinya, destacant la garnatxa i l'albillo real.
Agrícola de Cadalso neix el 2015 i té com a objectiu donar suport als agricultors que es preocupen pel paisatge i la naturalesa de la zona, i ha contribuït a que no desapareguessin vinyes velles que són un patrimoni excepcional.
Agrícola de Cadalso Garnacha 2021 està elaborat per Ramon Esteve sota la supervisió de Comando G amb raïms de garnatxa, cultivats en ecològic i de forma tradicional, de diferents viticultors de Cadalso de los Vidrios. És un petit homenatge als antics vinyaters que s'agrupaven en cooperatives per a subsistir.

Agrícola de Cadalso Garnacha 2021
Està elaborat amb garnatxa de vinyes d'entre 15 i 80 anys que creixen sobre sòls pobres, granítics, meteoritzats amb textura sorrenca a una altitud d'entre 600 i 800 metres. Segueixen una viticultura ecològica i es van veremar al setembre. La fermentació es va realitzar en dipòsits de formigó amb temperatures controlades, utilitzant llevats indígenes i sense rapa. Les maceracions es van allargar de 10 a 15 dies. S’ha criat durant 8 mesos en dipòsits de formigó i 3 mesos més en acer inoxidable. Es va embotellar sense filtrar ni estabilitzar.

Té un bonic i cristal·lí color robí, molt brillant. El nas és perfumat amb fruita vermella fresca, com les magranes, els gerds i les groselles, que s'integren amb tocs de caramel, donant-nos un agradable record a coulis de maduixa, acompanyat d'alguns tocs de flors blaves i herbes de muntanya. A la boca és fluid i té una bona frescor, un taní sedós que es fon amb lleugers fumats i un final subtilment cítric. Ideal per a acompanyar una taula d'embotits ibèrics i formatges semicurats de cabra i ovella, plats de pasta amb salses de carn i arrossos de muntanya. Recomanem servir-lo entre 14 i 16 ºC a la copa Pinot Noir de la sèrie Vinum de Riedel (416/07).

VITÍCOLA MENTRIDANA. DO MÉNTRIDA
L'any 2000, Daniel Landi replantava la vinya més antiga de la família a Méntrida. Allà començava un viatge que l'ha portat a descobrir la geografia de Gredos per les diferents valls i plecs. Una regió on s'abandonaven les vinyes i on l'èxode de la gran ciutat era massiu. La garnatxa era una cosa del que se sentia vergonya. Pobles buits. Llocs de noms oblidats. Un viatge rescatant vinyes, a contracorrent, riu amunt, des de les seves arrels a Méntrida, passant per El Real de San Vicente, Cadalso de los Vidrios, Rozas de Puerto Real, Cebreros, El Tiemblo, fins arribar a Villanueva de Ávila i Navatalgordo, les terres altes on el riu Alberche amb prou feines és un nounat.
Ara és allà on Comando G –Daniel Landi i Fernando Tejero– estan centrats cuidant les vinyes que han seleccionat durant aquests anys i construint la seva casa–celler–granja, on estan plantant vinyes que miren les següents generacions.
Comença una nova etapa per als vins d'El Real de San Vicente amb Curro Bareño (Fedellos do Couto a Ribeira Sacra) al capdavant. Sang nova per a un projecte madur. Vitícola Mentridana pren el relleu. Des d'aquesta primera vinya a Méntrida han passat vint anys, en els quals Gredos ha canviat molt. Ara Gredos existeix i la gent de mica en mica torna als pobles per cuidar les vinyes dels seus avis.

Vitícola Mentridana El Mentridano 2021
Està elaborat amb garnatxes velles plantades sobre sòls granítics que ocupen 7,8 hectàrees. Les vinyes, amb una edat mitjana de 40 anys, es troben a 600 metres d'alçada i es van veremar manualment. El raïm va macerar sencer durant 8 dies. Criança de 7 mesos en foudres de roure francès de 3.000 i 3.700 litres.

D'un límpid color robí amb reflexes granats. És fragant al nas, amb fruita vermella madura, intensos records a caramel de maduixa i iogurt de fruites del bosc, acompanyat de subtils tocs de violeta. La boca és amable i llaminera –amb notes de cireres i mores– té volum, equilibri, uns tanins rodons i un final persistent. Acompanyarà a la perfecció tota mena de carns vermelles a la brasa, carns de caça guisades, embotits ibèrics i formatges curats. Recomanem prendre'l a una temperatura d'entre 14 i 16 ºC a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

“És un vi de poble de Méntrida que ens entusiasma doncs procedeix de les vinyes dels nostres avis on vam fer els nostres primers passos com a viticultors. El Mentridano és un vi que pretén transmetre l'elegància i la delicadesa de la garnatxa amb una expressió lleugera i glamurosa que representa el poble de Méntrida”, explica Curro Bareño.

Vitícola Mentridana Las Uvas de la Ira 2021
Està elaborat amb garnatxes velles de 6 vinyes que ocupen 6,9 hectàrees que creixen sobre sòls de lehm granític. Les vinyes tenen 70 anys i estan plantades a 750 metres. Es van veremar manualment i el raïm ha passat per diferents maceracions, d'entre 30 i 60 dies, segons la parcel·la. La criança s’ha portat a terme durant 11 mesos, un 50% a foudres de roure francès de 3.700 litres i un 50% a formigó.

Té un color cirera picota amb uns profunds reflexos violacis. Al nas és profund i complex, amb intenses notes de flors blaves, fruites vermelles i negres madures, un punt làctic, sobre un fons balsàmic, juntament amb delicats tocs especiats i de sotabosc. La boca és àmplia, de textura sedosa. Un vi àgil, sucós, equilibrat, molt elegant, amb un toc mineral i un persistent final cítric, de taronja sanguina i espècies. Perfecte per a maridar amb tota mena d'estofats i plats a base de bolets, així com uns canelons o una lasanya de verdures. Per gaudir servit entre 14 i 16 ºC a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

“És un vi de poble d’El Real de San Vicente dins de la Sierra de Gredos que representa la zona més alta de la DO Méntrida. Vivim amb molta il·lusió i intensitat aquesta primera anyada sota la nostra cura. Las Uvas de la Ira 2021 formada per sis vinyes velles de garnatxa amb personalitats molt marcades, elaborades per separat i assemblades posteriorment. Vi de poble amb una vocació de vi de parcel·la”, diu Bareño.

BODEGA MARAÑONES. DO VINOS DE MADRID
Bodega Marañones va ser fundat l'any 2008 de la mà de J. Fernando Cornejo que es va associar amb l'enòleg, Fernando García Alonso. Referent dels vins de Madrid, les seves instal·lacions es troben al municipi de Pelayos de la Presa, al sud-oest de la província.
Les seves vinyes es troben a la confluència de la Sierra de Gredos i Guadarrama, a San Martín de Valdeiglesias, entre els 650 i els 850 metres d'altitud, i creixen sobre sòl granític.
En total, sumen 25 hectàrees de vinya que s'ubiquen principalment en 4 paratges: Marañones, Andrinoso, Peña Cruzada i Dehesa. És un paisatge muntanyós amb turons, deveses i vessants, on també hi ha oliveres, ametllers i alzines. Les varietats reines són la garnatxa i l'albillo real.
Treballen tres estils de vi segons el tipus de parcel·la. En el cas dels “Vinos de Comarca” o “Vinos de Pueblo”, cada parcel·la es vinifica per separat, per després fer un assemblatge per aconseguir un sol vi. Els “Vinos de Paraje” són el resultat de vinificar parcel·les adjacents que comparteixen clima, orientació, altitud, varietat i edat dels ceps. I, finalment, els “Vinos de Parcela” són els que procedeixen d'una sola vinya amb unes característiques i unes qualitats singulars.
Es practica la viticultura ecològica, arada amb tir animal, seguiment vegetatiu de la vinya, verema manual i vinificació de raïm propi.
Des del 2021, Bodega Marañones forma part del grup Alma Carraovejas i continua treballant per recuperar velles vinyes i revalorar Gredos.

Marañones El Quiebro 2018
Està elaborat exclusivament amb albillo real de vinyes joves que es van veremar a mà en caixes de 12 kg el 30 de setembre de 2018. Fermentació en bota i foudres de fusta de roure francès usats amb una criança de 9 mesos.

Té un brillant color groc pàl·lid amb subtils reflexos verdosos. Al principi, es mostra una mica tímid al nas, però a poc a poc es van desgranant aromes de fruita blanca madura, préssec de vinya i prunes mirabelle, acompanyades de cítrics i de flor d'ametller. Al final, apareixen pinzellades especiades de pebre blanc, nou moscada i vainilla, amb un toc de massa mare. A la boca és cremós, fresc i elegant, amb molta fruita madura i un fons lleugerament fumat i especiat. Molt sàpid. Perfecte per acompanyar tota mena de carns blanques, arrossos de mar i muntanya o una taula de formatges. Recomanem servir-lo a una temperatura de 10 a 12 ºC a la copa Viogner/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

“El Quiebro és prové dels ceps més joves d'albillo que elaborem el 2018. Amb El Quiebro aconseguim un blanc amb fermentació i criança en botes i foudres i un marcat caràcter diferencial respecte a la resta d'elaboracions del celler. És un vi limitat a aquesta anyada”, afirma Javier Blasco, director tècnic del celler.

Marañones 30.000 Maravedíes 2019
Està elaborat amb un 90% de garnatxa i un 10% de varietats locals que es van veremar del 29 d'agost al 13 de setembre del 2019. Van créixer sobre diferents parcel·les: Dehesa, Vista Alegre, Manzanillo i Marañones amb un sòl granític molt meteoritzat i de textura sorrenca. Són sòls frescos, profunds i rics en matèria orgànica, que es troben a una altitud entre 650 i 850 metres. És el que el celler anomena “Vi de Comarca” i procedeix de vinyes amb edats compreses entre els 30 i 70 anys. Maceració prefermentativa en fred i fermentació amb llevats autòctons en tines de fusta de 3.000 a 4.500 litres i en dipòsits d'acer inoxidable. Pigeage i fermentació malolàctica espontània. Criança amb les seves mares en foudres i tines de fusta de roure francès de 2.500 a 11.500 litres durant 8 mesos i una posterior criança de l'assemblatge durant 2 mesos més.

Té un color granat amb reflexos robí. Al nas és intens i complex, amb predomini de fruits vermells i negres com mores, gerds, magranes i prunes, acompanyats de tocs especiats, com el pebre negre, sobre un fons balsàmic i lleugerament torrat. Té un atac llaminer a la boca i un pas vivaç, amb uns tanins ben integrats. El final és persistent i fresc, amb un record especiat. Per a gaudir amb tota mena d'aus rostides, un llom de tonyina a la graella o una taula d'embotits ibèrics i formatges curats. Es recomana servir a una temperatura entre 14 i 16 ºC a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

“San Martín de Valdeiglesias es un pueblo con una historia vitícola extraordinaria. Con 30.000 Maravedíes, que fue la cantidad que pagó Álvaro de Luna por el señorío de San Martín a los frailes del convento de Santa María, queremos expresar la heterogeneidad de orientaciones y viñas en el entorno del municipio gracias a la orografía de las estribaciones de la sierra de Gredos”, explica Blasco.

“San Martín de Valdeiglesias és un poble amb una història vitícola extraordinària. Amb 30.000 Maravedíes, que va ser la quantitat que va pagar Álvaro de Luna per la senyoria de Sant Martí als frares del convent de Santa María, volem expressar l'heterogeneïtat d'orientacions i vinyes a l'entorn del municipi gràcies a l'orografia dels contraforts de la Sierra de Gredos”, explica Blasco.

Marañones 2019
Està elaborat amb garnatxa del paratge Marañones, una vinya de 50 a 70 anys que neix sobre sòls granítics de textura llimo-arenosa a una altitud d'entre 750 i 850 metres amb orientació nord. És un vi de paratge d'una vinya cultivada en ecològica. Es va veremar del 7 al 14 de setembre del 2019 en caixes de 12 kg. Maceració preferementativa en fred. Fermentació en tines de roure francès de 33 hl amb pigeage i trepitjant amb els peus. Criança de 12 mesos en botes usades de roure francès de 500 litres i en foudres de 30 hl. Es va embotellar sense estabilitzar, clarificar ni filtrar.

D'un brillant color robí amb reflexes granats. Al nas es mostra més discret a l'inici ia poc a poc van apareixent les fruites vermelles madures, la pell de taronja amarga, les fulles de tabac i una subtil nota de cuir. La boca és àmplia, de textura granulada i té un final fresc, amb tocs terrosos, de fruita vermella i cítrics. Acompanyarà perfectament una gran varietat de carns vermelles a la graella o estofades, així com verdures rostides i risottos de bolets. Recomanem servir-lo a una temperatura d'entre 14 i 16 ºC a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

“Marañones guarda la puresa de la garnatxa històrica de San Martín de Valdeiglesias, amb la particular complexitat en sòls de la finca, on hi trobem tres tipus de granit: blanc, marró i rosa. Els ceps, amb predominant exposició nord, mantenen la frescor i la vivesa de la garnatxa d'aquest entorn. Marañones és un vi de finca amb el qual intentem mostrar l'expressió pura de la fruita, amb l'elegància i la mineralitat de les nostres vinyes”, ho defineix el director tècnic del celler.