Selecció del mes

SELECCIÓ NÚM. 313, JUNY DEL 2021
"Galícia"

header_seccio_club_juny_ca
Viña Meín O Pequeno Meín 2019, DO Ribeiro                                             

El Jardín de Lucía 2020, DO Rías Baixas                 
Guitián Godello Fermentado en Barrica 2019 , DO Valdeorras                
Cía. Telmo Rodríguez Gaba do Xil Godello 2019, DO Valdeorras           
Cía. Telmo Rodríguez Gaba do Xil 2019, DO Valdeorras
Dominio do Bibei Lalama 2017, DO Ribeira Sacra  

Preu especial socis d’“El Club”: 84,95€

 

Amb l'arribada de l'estiu us proposem una fantàstica selecció de vins de Galícia formada per quatre blancs i dos vins negres molt seductors de quatre de les Denominacions d'Origen de Galícia. El nou vi de Viña Meín, el celler d'Alma Carraovejas a Ribeiro; l’albariño especial que elabora a Rías Baixas Eulogio Pomares (Zárate) per a Uvas Felices; el deliciós godello fermentat en bota de Guitián; els dos excepcionals vins inicials del celler de Telmo Rodríguez a Valdeorras i, per acabar, un dels cellers que més han ajudat a prestigiar i recuperar les vinyes històriques de la Ribeira Sacra: Dominio do Bibei de Maria i Javier.

VIÑA MEÍN. DO RIBEIRO
Viña Meín es troba a la històrica vall de l’Avia, al costat del llegendari monestir cistercenc de San Clodio, epicentre del desenvolupament de la viticultura a Ribeiro durant l’Edat Mitjana. Ja l’any 1158 es nomena a Meín com a un lloc privilegiat per a la producció de raïm. Fundat el 1988, aquest celler conforma un paratge i patrimoni vitícola molt singular. Les seves 14 petites parcel·les sumen un total de 18,3 hectàrees, la gran majoria de les quals es troben a San Clodio, en el terreny intermedi entre la muntanya i la ribera del riu. Predominen els sòls de sábrego (paraula local per definir el granit descompost) o roques granítiques, moltes d’elles ocultes a les muntanyes i entre la vegetació. Les parcel·les es troben entre els 100 i els 200 metres d’altitud i les vinyes, majoritàriament, estan plantades en vessants i allunyades de la riba del riu en terrasses, bancals i socalcos. Les vinyes són una amalgama d’orografies i ondulacions del territori amb exposicions nord-sud, est-oest i hores de sol. Això significa que cada parcel·la té una complexitat i situació geogràfica específica, la seva pròpia personalitat.
A més de les vinyes de San Clodio –la finca més alta de Viña Meín– també compten amb Finca Meín, Toro, Mosquera, As Searas, Regueira, Ricardo, As Costes i Cuñas de Abaixo. La parcel·la d’Emilio Rojo està just davant de Viña Meín, al marge dret del riu.
Pel que fa a les varietats, entre les blanques, la majoritària és treixadura (65%) seguida de torrontés, godello, albariño, loureira, lado i caíño blanco. En varietats negres conreen principalment caíño longo i brancellao i també tenen alguns ceps de souson i vinya vella de garnatxa tintorera.
La verema és manual i es fonamenta en el coneixement de la varietat i la parcel·la, així que no només es recull cada tipus de raïm per separat, sinó que també es té en compte la parcel·la i la varietat dins d’una mateixa vinya. La selecció dels raïms es fa tant al camp com al celler. Per a l’elaboració es combinen recipients de diferents materials, com ara dipòsits d’acer inoxidable de petites capacitats, foudres, botes de 600 litres i formigó.
Des de l’any 2019, Viña Meín i Emilio Rojo formen part del grup Alma Carraovejas amb Pedro Ruíz Aragoneses al capdavant. En aquesta nova etapa, Laura Montero n’és la directora tècnica i l’encarregada de l’elaboració d’O Pequeno Meín (la seva recent incorporació), Viña Meín Blanco i Viña Meín Tinto, a més del vi de parcel·la d’Emilio Rojo.

Viña Meín O Pequeno Meín 2019 està elaborat amb treixadura, godello, albariño i torrontés de diferents parcel·les que se situen al llarg de la vall de l’Avia, caracteritzada pels seus terrenys abruptes i en la qual cada minifundi té la seva personalitat. Quan arriba al celler, el vi fermenta per separat segons les zones i les varietats. Cada part d’O Pequeno es va elaborar en petits dipòsits d’acer inoxidable, de roure o de formigó, depenent de les característiques del raïm. L’assemblatge es va dur a terme al final de l’elaboració. Es va embotellar a l’octubre del 2020, després d’uns 10 mesos de criança en contacte amb les seves mares.

L’anyada 2019 va començar amb un temps sec i fred, amb fins i tot algunes nevades. No obstant això, a finals de gener, l’any va començar a acumular precipitacions abundants fins a la primavera. Un maig bastant sec va evitar forts atacs de fongs a la vinya. L’estiu va ser calorós i sec, i les altes temperatures i l’escassetat de pluja a l’agost van facilitar un bon estat sanitari de les vinyes. La verema va començar el 9 de setembre i va acabar el 3 d’octubre. Es van realitzar diverses passades a cada vinya, separant varietat i parcel·la, perquè cada raïm estigués en el seu punt just de maduració.

Viña Meín O Pequeno Meín 2019 té un color groc palla pàl·lid. El nas és net, seductor i intens, amb indicis de fruites blanques com la poma, la pera i alguns cítrics, així com notes d’herbes, fonoll i subtils records de flors blanques. Evoca un fragant passeig de primavera amb uns incipients botons florals a punt de florir. La boca és sedosa, fresca i llarga. Amb un bon volum, amplitud i precisió. Subtils records finals cítrics i de flors. La copa ideal per acompanyar peix, marisc, arrossos i tota mena de formatges de pasta tova. Servir entre 10 i 11ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05). Un bon Ribeiro per a gaudir durant els pròxims 4 anys.

O Pequeno és Ribeiro, vall de l’Avia, terres de sábrego, varietats autòctones, tot el terrer de Meín per a un gaudi immediat”, afirma Laura Montero, directora tècnica del celler.

EL JARDÍN DE LUCÍA. DO RÍAS BAIXAS
El Jardín de Lucía és el vi especial d'Eulogio Pomares (Bodegas Zárate) amb Uvas Felices.
El projecte va començar el 2009 i està elaborat a partir d'una selecció d'albariño de diferents viticultors plantat fa més de 20 anys a Val do Salnés; subzona coneguda pel seu clima càlid i humit i pels seus sòls poc profunds i sorrencs, ideals per al cultiu d'aquesta varietat.
La verema es realitza a mà i els raïms es transporten en petites caixes de 16 kg. Els millors raïms se seleccionen després d’un rigorós control de qualitat. Els raïms fermenten en dipòsits d’acer inoxidable per preservar les aromes primàries pròpies de la varietat i per desenvolupar tot el seu potencial i mineralitat després d’uns anys en ampolla.

El Jardín de Lucía 2020 es va veremar entre el 3 i el 8 de setembre. Després de la fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, es va realitzar una criança de 4 mesos en contacte amb les seves mares fines. Es van embotellar –el març del 2021– 26.600 ampolles i 50 magnums.

El Jardín de Lucía 2020 és la dotzena anyada del fantàstic albariño que elabora Eulogio Pomares per a Uvas Felices. Té un bonic color daurat molt pàl·lid i brillant. Al nas és fragant i seductor, amb intenses notes florals que recorden el gessamí i la pell del préssec combinades amb notes cítriques de pell de llimona fresca i fonoll, un lleuger toc de pebre blanc i un seductor record final salí. A la boca és voluminós, amb una textura sedosa que embolcalla el paladar i un final vibrant que el fa molt fresc i equilibrat. Recomanem servir entre 9 i 11ºC acompanyant grans peixos, arrossos cremosos, marisc, sushi i sashimi a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

BODEGA A TAPADA. DO VALDEORRAS
El projecte del celler A Tapada va arrencar el 1985, quan els germans Guitián van plantar vinya en una finca familiar, situada al municipi de Rubiá de Valdeorras. Aquesta vinya es va plantar a partir d’un clon molt antic i prefil·loxèric, amb una densitat de plantació de 3.100 ceps per hectàrea amb una producció mitjana d’uns 8.000 kg per hectàrea. La propietat ocupa 12 hectàrees, de les quals 10 es destinen al cultiu de la godello, mentre que a les 2 hectàrees restants es localitza el celler, que es va construir el 1995, i un bosc de castanyers centenaris.
La vinya està inclinada cap al sud i creix sobre sòls que procedeixen de pissarres ordovíciques (550 milions d’anys). La finca d’A Tapada es troba a la part més oriental de la comarca de Valdeorras, en un terreny situat al peu de les Peñas Marías, la qual cosa li assegura una òptima exposició al sol i protecció davant els freds del nord. La vinya es troba a una altitud d’uns 500 metres amb una temperatura mitjana anual de 12ºC, uns 95 dies de pluja a l’any, amb períodes secs d’abril a maig i estius també secs i assolellats, assegurant 2.800 hores de sol anuals.
El celler, construït a principis dels anys 90, únicament s’utilitza per a l’elaboració del raïm produït a A Tapada. La verema es realitza en caixes petites (20 kg) i el procés d’elaboració intenta utilitzar el mínim possible les operacions mecàniques. El procés comença amb un suau desrapat i trepitjat del raïm, per seguir amb una maceració prefermentativa en fred i un lleuger premsat, passar per un desfangat estàtic del most a baixa temperatura i s’acaba amb una fermentació alcohòlica també a baixa temperatura. La major part dels vins fermenten en acer inoxidable, mentre que una petita part ho fa en botes de roure francès i americà, així com un nombre molt escàs en fusta d’acàcia. L’enòleg Pepe Hidalgo amb la col·laboració de l’enòloga Anna Martín són els responsables de l’elaboració.

Guitián Godello Fermentado en Barrica 2019 està elaborat amb godello. Després de la verema i l’arribada al celler, els raïms es van desrapar i esprémer. La fermentació alcohòlica es va dur a terme en botes noves de 225 litres (50% roure americà, 50% roure francès de gra fi) i es va criar sobre les seves mares en botes durant 6 mesos amb remogut setmanal. Després del filtrat, el vi es va embotellar i ha tingut una criança en ampolla de més de 6 mesos.

A l’anyada del 2019, l’hivern va tenir bons nivells de pluviometria, però amb temperatures més altes del que era habitual, el que va suposar una brotada anticipada de la vinya, encara que la bona mostra de raïms augurava una collita important. La primavera va començar plujosa i va acabar amb un clima més sec, sempre amb temperatures més altes que de costum. La vinya es va desenvolupar adequadament i va tenir un bon quallat dels raïms. El mes de juny va ser molt fred i amb precipitacions importants, que van fer témer un atac de míldiu com va passar en l’anyada anterior. Per sort, en els següents mesos i fins a la verema, hi va haver un temps sec i càlid.

Guitián Godello Fermentado en Barrica 2019 té un delicat i bonic color groc palla amb reflexos lleugerament daurats. Al nas és subtil, delicat i profund, amb el perfum d’espècies, torrats i fruita seca acompanyats de fruites cítriques que recorden la pell de llimona juntament amb un record intens de regalèssia. La boca és llarga, àmplia i agradable, amb una bona potència i intensitat acompanyada amb una frescor vibrant de principi a fi. Al final apareix una suggeridora aroma de nou moscada, nectarina i torrats. El godello ideal per acompanyar peixos fumats, marisc, caldereta i formatges lleugerament fumats. Per gaudir ara o deixar oblidat al seu celler particular durant els pròxims 7 anys. Recomanem servir a la copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (449/15).

COMPAÑÍA DE VINOS TELMO RODRÍGUEZ. DO VALDEORRAS
El 1994 Telmo Rodríguez i Pablo Eguzkiza van decidir elaborar un vi de garnatxa de velles vinyes a Navarra. Es deia Alma i va marcar les línies mestres del projecte Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, que s’han mantingut fins ara. La seva filosofia es basa en la recuperació de vinyes oblidades i el treball amb varietats autòctones de zones originals. Al llarg de més de 25 anys sumen 355 petites parcel·les, unes 80 hectàrees i 43 varietats de raïm autòctones.
El 2001 van començar el seu treball a Galícia sota la tutela dels viticultors locals que havien estat treballant i podant els ceps rebels de la zona durant generacions. La fil·loxera va arruïnar algunes de les vinyes originals i algunes de les parcel·les que van estar abandonades durant més d’un segle van ser les que els hi van brindar l’oportunitat de replantar vinyes antigues. En aquesta regió la co-plantació és fonamental i van conrear diverses varietats, entre els quals destaquen la merenzao, la souson, la treixadura, la godello tinta, a brancellao, la doña blanca o la palomino. Un total de 28 hectàrees, 8 d’elles ecològiques certificades i 20 que s’estan convertint en ecològiques. A Valdeorras, sens dubte, Telmo Rodríguez és conscient que són hereus d’una viticultura heroica amb pendents extremadament abruptes i vinyes impossibles que requereixen un gran esforç i treball.
Després de la gelada del 2017 i el míldiu del 2018, l’anyada 2019 va tenir una bona sanitat vegetal i bons rendiments en les vinyes a excepció dels afectats pels episodis de pedra a l’estiu. La brotada va ser tardana, però la verema es va avançar respecte a l’anyada 2018, ja que va començar el 6 de setembre. En resum, va ser una anyada de bona qualitat de raïm, amb bona maduració i bon equilibri entre grau alcohòlic i acidesa. En aquesta selecció s’inclouen els següents vins d’aquesta anyada.

Cía. Telmo Rodríguez Gaba do Xil Godello 2019 està elaborat amb godello dels pobles de Larouco i Santa Cruz –a Valdeorras– que creixen sobre sòls vermellosos, argilosos i pissarres entre 400 i 500 metres d’altitud. Un assemblatge de raïm propi i de proveïdors de viticultura tradicional que es va veremar manualment en caixes. Després de la fermentació, amb llevats autòctons en dipòsits d’acer inoxidable, va acabar la seva criança en el mateix dipòsit en contacte amb les seves mares durant 4 mesos.

Cía. Telmo Rodríguez Gaba do Xil Godello 2019 té un bonic color groc pàl·lid amb reflexos metàl·lics. El nas és molt evident i intens, amb un perfil que recorda a la fruita carnosa i de pinyol (préssec de vinya i albercoc), fins i tot tropical com el mango, acompanyat d’un refrescant record herbaci com de menta i herba acabada de tallar. La boca és plena, glicèrica i molt àmplia, t’omple el paladar des del primer glop. Fragant i delicat, amb un record final de caramel de llimona i una percepció lleugerament amarga. Un bon blanc d’aperitiu que també acompanyarà a la perfecció tota mena de marisc, arrossos, carns blanques i formatges de vaca. Recomanem gaudir-lo entre 10 i 11ºC a la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05). Per beure ara o en els pròxims 4 anys.

Cía. Telmo Rodríguez Gaba do Xil 2019 està elaborat amb mencía dels pobles de Larouco i Santa Cruz a Valdeorras que creixen sobre sòls vermellosos, argilosos i pissarres entre 400 i 500 metres d’altitud. La verema va ser manual en caixes i es va criar en dipòsits d’acer inoxidable durant 12 mesos.

Cía. Telmo Rodríguez Gaba do Xil 2019 té un bonic color granat amb reflexos violacis i mitja intensitat. Al nas té un perfum evocador que recorda la cirera burlat amb un toc de cítrics taronges (aranja rosa i taronja sanguina), anís estrellat i piruleta vermella. La boca és sedosa i fragant, amb notes de flors com la rosa acompanyada de fruites com les prunes, les cireres i fins i tot els nabius. Fresc, sàpid i amb una deliciosa trama on els tanins es troben totalment fosos amb el vi, donant-li finor i classe. Llarg i deliciós perfum que perdura a la boca. Ideal acompanyant tot tipus de carns magres, de porc, pollastre i fins i tot algun gran crustaci. Gaudir –entre 15 i 16ºC– a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07), durant els propers 6 anys.

DOMINIO DO BIBEI. DO RIBEIRA SACRA
Dominio do Bibei va néixer l’any 2000 liderat per María i Javier Domínguez amb la idea de reflectir la tradició vinícola i la força del paisatge de la zona. Van presentar la seva primera anyada l’any 2002. La Ribeira Sacra engloba tota la part nord de la província d’Ourense, el sud de la província de Lugo i s’estén per les dues ribes del riu Sil. El nom de “sacra” prové de “sácrata”, per les ermites i monestirs que es van fundar a la regió a partir del segle XV.
En el paisatge es mantenen els bancals, de manera que està ple de murs que segueixen les corbes de nivell. Per potenciar aquest paisatge i ser integrador, el celler està fragmentat en diferents edificis que es distribueixen en un fort pendent de manera esglaonada. Així es va aconseguir utilitzar la gravetat com a sistema de producció del vi i, en enterrar les edificacions, també s’ha pogut mantenir una temperatura constant i òptima per a la seva criança. La unió dels diferents edificis s’aconsegueix a través d’una escala lineal exterior excavada, que simula els esglaons que formen les terrasses de les vinyes.
En algunes zones abunden les sorres i els esquistos, a més d’alguns minerals. En altres, però, predominen les argiles i les pissarres. Les cotes oscil·len entre els 200 i els 700 metres amb diferents exposicions, la qual cosa resulta ideal per a varietats negres i blanques i les diferents edats de les seves vinyes (des de joves a centenàries). El clima atlàntic té marcats contrastos entre estacions amb una mitjana anual de precipitacions de 700 mm concentrades a l’hivern i a la primavera. De manera que l’estiu i la tardor són més secs i amb major amplitud tèrmica entre el dia i la nit. Setembre, el mes de la verema, sempre resulta impredictible.
Des del 1995, Dominio do Bibei va anar adquirint propietats a la zona fins a reunir unes 30 hectàrees de vinya. Les varietats negres que conreen són mencía (principalment), brancellao, mouratón, souson, caiño i gran negro o vella da caxata. Pel que fa a les blanques, se centren en la godello, l’albariño i la dona branca. Són amants dels vins de baixa graduació, poca fusta i una extracció equilibrada. Veremen a mà i de manera selectiva en petites caixes, després fan una selecció manual de raïms i, quan acaba la fermentació, utilitzen bota vella. En funció de les varietats i les parcel·les, un cop embotellats, els vins tenen una criança mitjana de 18 mesos al celler.

Dominio do Bibei Lalama 2017 està elaborat amb un 90% de mencía i un 10% repartit entre brancellao, mouratón, souson i garnatxa tintorera de vinyes amb edats compreses entre els 22 i els 100 anys en diferents tipus de sòl (pissarra, argila i granit). Plantades entre els 300 i els 700 metres d’altitud, tenen una producció d’1 a 1,5 kg per cep. La verema va començar el 21 d’agost per a la mencía i va acabar el 13 de setembre amb les varietats souson i brancellao. Es van seleccionar manualment raïm a raïm a la vinya i al celler per a un posterior desrapat. Va fermentar amb llevats indígenes en dipòsits troncocònics de fusta de 25, 35 i 45 hl i es va criar durant 12 mesos en botes franceses de diversos usos, 10 mesos més en troncocònics de roure francès de 45 hl i una criança en ampolla durant més de 16 mesos .

L’anyada 2017 va estar marcada per gelades i tempestes catastròfiques. La gelada tardana de la matinada del 27 d’abril va suposar una temperatura de -6ºC durant nou hores seguides. L’hivern va ser extremadament càlid, fet que va avançar la brotada. Al febrer es van assolir temperatures de 22ºC, cosa totalment inusual. Mai abans s’havia començat a veremar a la vall de Bibei a l’agost. Va ser una verema molt ràpida (només un mes) quan l’habitual són dos mesos. Es va haver de passar diverses vegades per les mateixes parcel·les per tal de veremar cada raïm en el seu estat òptim de maduració.

Dominio do Bibei Lalama 2017 té un bonic color cirera intens amb uns brillants reflexos robí. Al nas és fragant i sucós, amb records de fruites vermelles i negres crocants com les maduixes, les prunes i els nabius acompanyades amb notes mentolades i lleugerament torrades. A la boca el taní està present des del principi donant-li pes, estructura i longitud al conjunt. Al final apareixen notes intenses de fruites negres sucoses, records torrats i un fresc caràcter atlàntic de record gairebé salí. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07), acompanyant embotits, carns vermelles i arrossos cremosos de bolets.