SELECCIÓ Nº. 282, OCTUBRE 2018

SELECCIÓ Nº. 282, OCTUBRE DEL 2018

“Priorat”

1 Les Cousins Sagesse 2011 (DOQ Priorat)
1 Mas Alta Els Pics 2016 (DOQ Priorat)
1 Cecilio Negre 2016 (DOQ Priorat)
1 Clos Figueras Serras del Priorat 2017 (DOQ Priorat)
1 Gotes del Priorat 2016 (DOQ Priorat)
1 Terres de Vidalba No t’ho diré 2017 (DOQ Priorat)

Preu especial socis d’”El Club”: 85,95 €

Després d’anys d’abandonament, a principis dels 80 s’iniciava el renaixement del Priorat. Es van recuperar moltes vinyes de la zona i es va apostar per elaborar amb criteris d’alta qualitat vins que fins aquell moment es destinaven a la venda a granel i a barrejar-los per millorar vins d’altres zones. L’aventura va tenir un final feliç i, des d’aleshores, el Priorat és una de les zones vitivinícoles més destacades del món. La selecció d’El Club d’octubre es compon de sis grans vins que neixen d’aquest territori ja molt conegut: costers i terrasses en sòls de llicorella  i elaboradors apassionats. Una selecció única per gaudir del paisatge del Priorat a la copa.

LES COUSINS MARC & ADRIÀ. DOQ PRIORAT

En Marc i l'Adrià Pérez són dos cosins de la mateixa edat que han viscut i compartit des de petits l'ambient i el treball de vinya i celler. Han treballat colze a colze i han viatjat a diverses regions vitivinícoles del món, havent estat França un dels països que més els ha marcat i influenciat, sobretot Bordeaux i Côtes-du-Rhône. Actualment, lideren el projecte Cims de Porrera que va crear Josep Lluís Pérez (fundador també de Mas Martinet, pare de l'Adrià i oncle d'en Marc) el 1996 i que també va dirigir Sara Pérez. Ells continuen amb la filosofia heretada de la família i la tradició del poble de Porrera. No obstant això, és l'any 2007 amb Les Cousins quan troben una manera d'expressar-se sense lligams i sense seguir referències establertes. Amb aquest projecte s'expressen des de zero i intenten que els seus vins contribueixin a crear un moment especial per a qui els begui.

Josep Lluís Pérez i Montse Ovejero, encara que fa anys que van delegar Mas Martinet i Cims de Porrera en els seus fills, mai han deixat de treballar, de seguir investigant i d'assessorar nombrosos cellers. Tots dos es continuen dedicant a l'educació i el vi, les seves dues passions, i des de fa anys es dediquen a educar la tercera generació de la seva família a través de tallers, investigacions i experiències personals. L'objectiu és que el raïm es pugui expressar de la forma més pura possible ("amb criança, però sense disfresses"). D'aquesta manera, avui dia, ja hi ha tres generacions que treballen de manera conjunta al Sagesse ("Savoir douter est la moitié de la sagesse", és a dir "saber dubtar és la meitat de la saviesa), un nom que expressa l'aprenentatge que s'ha seguit per arribar a crear-lo.

Les Cousins Sagesse 2011 és un assemblatge de 70% garnatxa vella i 30% carinyena jove que es verema a mà en caixes de 12 kg. Abans d’entrar al celler, el raïm passa per una taula de selecció, es desrapa per separat i acaba en tines d’acer inoxidable on comença la fermentació. La carinyena, un cop premsada, es passa a bótes de roure francès (noves i usades) de 225 L. La garnatxa, un cop premsada, també passa a bótes de roure francès de 400 L (totes usades). Després de 18 mesos de criança, es fa l’assemblatge i s’embotella.

Les Cousins Sagesse 2011 té un color granat profund i molt net. Al nas revela un intens perfum de móres negres fresques i groselles amb un record d’herbes de bosc mediterrani. A la boca recorre el paladar amb una textura de tanins sedosos que l’embolcallen. Una bona frescor equilibra el conjunt i desperta al paladar al final del pas per la boca, realçant les aromes de fruites negres i deixant un record persistent de regalèssia negra. Ideal per acompanyar un tàrtar de vedella, carns rostides o a la brasa, xai al forn i formatges de cabra curats. Per gaudir ara o en els propers 5 anys entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

"Sagesse avui més que mai dóna sentit al que s'amaga darrere de cadascuna de les frases de l'etiqueta i del propòsit d'aquest vi: un vi més íntim, un camí de recerca, reflexió, de compartir per aprendre... Per a moments compartits amb persones que ens fan millors", expliquen en Marc i l'Adrià Pérez. Per a tots dos, la collita 2011 "va ser el principi d'un viatge" que encara continua.

MAS ALTA. DOQ PRIORAT

Fa gairebé 20 anys naixia un dels projectes vitícoles més apassionants del Priorat: dues famílies belgues, els Lambrecht i els Vanhoutte, fundaven amb l’ajuda de l’enòleg francès Michel Tardieu, Mas Alta a la Vilella Alta. Avui dia és la parella d’enòlegs francesos Bixente –qui s’encarrega de l’enologia i la viticultura– i Diane Oçafrain –centrada en l’administració, comunicació i vendes–, els encarregats de dirigir-la, encara que Mas Alta compta amb l’assessorament de Michel Tardieu, revolucionari enòleg del Rhône, i Philippe Cambie, tota una referència a Châteauneuf-du-Pape.

La Vilella Alta està situada a 350 metres sobre el nivell del mar, davant de la Serra del Montsant (amb uns 1.000 metres d’alçada) i està envoltada per les Serra de Prades i la de Llaveria. Hi ha diversos factors que incideixen en la maduració del raïm com l’orografia accidentada, l’altitud, els pendents i l’orientació. La regió es caracteritza per una temperatura mitjana de 14ºC i precipitacions que es mouen entre els 300 i els 500 mm anuals, alternant anys amb més pluja amb altres de sequera. Els sòls, poc profunds, són principalment de llicorella. Aquest sòl facilita la penetració de l’aigua i afavoreix el creixement del sistema radicular de la vinya que cerca humitat a la profunditat de la terra.

Les seves 36 hectàrees de vinya es reparteixen en gairebé 20 finques que es conreen en ecològic. Treballen el terreny amb mules per mantenir amb vida els costers de carinyena vella i, anualment, inclouen noves tècniques en la cura de la vinya. Els vins s’elaboren amb raïm propi complementat amb el dels viticultors de la zona, alguns dels quals amb ceps centenaris.

La vinificació i fermentació dels vins de Mas Alta només varia pel que fa a la procedència dels raïms, la durada i el tipus de criança. La base és garnatxa i carinyena amb un petit percentatge de syrah, i la verema manual acostuma a ser tardana i amb una rigorosa selecció gotim i gotim. Un cop al celler, es porta a terme una segona selecció gra a gra, i es refrigera per iniciar la maceració en fred. Les fermentacions, amb una durada que va dels 30 als 40 dies, es duen a terme en dipòsits de formigó alimentari de forma lenta i en fred, i la criança en bótes de fusta de segon i tercer any que, segons el vi, s’allarga entre 14 i 18 mesos.

Els Pics 2016 és un assemblatge de 45% garnatxa negra, 25% carinyena, 10% merlot, 10% syrah i 10% cabernet sauvignon de vinyes joves (entre 8 i 15 anys), plantades sobre sòls de llicorella i argil·localcaris, en costers orientats al sud-oest (35%), al sud-est (20%) i altiplans (45%). Les vinyes es troben entre 50 i 350 metres d’altitud. És un vi negre amb una criança de 10 mesos, 5 en dipòsits de ciment i 5 en bótes de roure francès d’entre 2 i 5 anys.

Els Pics 2016 té un color robí molt brillant i límpid. Al nas revela aromes de fruites vermelles i negres fresques, gerds, groselles i nabius amb una punta refrescant d’herbes aromàtiques gairebé infusionades que recorden a la farigola i un punt d’eucaliptus. A la boca és net i amb una entrada sedosa i amb volum, com una onada de fruita que va creixent a mesura que gira pel paladar. Suculent i rodó, hi persisteixen les aromes de fruita negra i deixen un final molt agradable i llarg. Excel·lent acompanyant una fusta d’embotits, arrossos de muntanya, carns a la brasa o formatges d’ovella o vaca de pasta tova. Consumir des d’ara i durant els propers 5 anys. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

CELLER CECILIO. DOQ PRIORAT

Situat a Gratallops, al cor del Priorat, Celler Cecilio va ser el primer que es va inscriure en el Consell Regulador de la DO, creat l’any 1954, tot i que ja es dedicava a l’elaboració de vi des del 1942. El seu fundador va ser Cecilio Vicent –pare de l’actual propietari, August Vicent– que, després de recuperar totes les finques pròpies, es va unir a la Cooperativa Vinícola de Gratallops. Va decidir abandonar-la perquè els estatuts no permetien que un soci retirés vi si no era per a consum propi. Va crear un petit celler a les antigues quadres, va estudiar enologia i va començar a elaborar el seu vi. Això va ser fa 75 anys i així continuen avui dia amb instal·lacions remodelades.

Les seves vinyes ocupen 10 hectàrees –5 ha de garnatxa, 3 ha de carinyena i 2 ha de syrah–plantades en costers amb sòls pedregosos de pissarra, la coneguda llicorella que, tot i que implica produccions reduïdes, a canvi dóna personalitat i caràcter als vins. Els Espills és una finca recuperada després de la fil·loxera i les seves vinyes, totes de més de 65 anys, es poden en vas. Les arrels d’aquests ceps –4.500 de garnatxa negra i 1.600 de carinyena que sumen 3 ha– arriben als 8 metres de profunditat. La Plana es compon de 6 bancals replantats durant la dècada dels 80 amb 3.400 ceps –50% de garnatxa negra i 50% de garnatxa blanca– que ocupen poc menys d’1 ha. Mas d’En Corral és l’única finca que no està a Gratallops sinó al Lloar, el poble veí. Són 3 ha amb 2.000 ceps de garnatxa blanca, 2.300 de garnatxa negra i 1.100 de carinyena, la majoria plantades a la dècada dels 90. La finca La Sort és la més propera a Poboleda, només 0,5 ha on l’any 2000 es van plantar 1.700 ceps de garnatxa negra. Finalment, L’Aubada estava plena d’oliveres i es va transformar l’any 2004, quan es van plantar 3.100 ceps que, el 2006, es van empeltar per obtenir 1.200 ceps de garnatxa negra i 1.900 de syrah.

Cecilio Negre 2016 es va elaborar amb un 60% de garnatxa, un 20% de carinyena i un 20% de syrah de vinyes d’entre 18 i 35 anys plantades en vas i emparrat. La vinificació es dugué a terme en dipòsits d’acer inoxidable amb un control de temperatura que no superà els 25ºC. Només es va treballar amb llevats autòctons i la maceració i fermentació es va allargar durant uns 23 dies. Fermentació malolàctica i repòs de sis mesos abans de clarificar i embotellar el vi.

Cecilio Negre 2016 és d’un bonic color granat opac i brillant. Al nas revela intenses notes florals i de multitud d’herbes aromàtiques que es conjuguen amb delicades notes de fruita madura negra i vermella, així com de regalèssia. A la boca és melós i expressiu, té un bon volum i recorre al paladar amb una textura setinada i suau. Bona persistència final amb notes suculentes de suc de grosella i un toc final de caramel. Deliciós acompanyant aus guisades o caça menor, així com arrossos de muntanya i formatges curats d’ovella. Per gaudir des d’ara i durant els propers 4 anys, servit entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Cecilio Negre 2016 representa la força de la nostra terra”, afirma l’actual propietari August Vicent.

CLOS FIGUERAS. DOQ PRIORAT

Clos Figueras va néixer de la mà de Christopher Cannan, fundador de la companyia d’exportació de vins Europvin i testimoni directe de la recuperació del prestigi del Priorat gràcies al grup liderat per René Barbier i Álvaro Palacios. Cannan ja havia descobert el potencial de la zona el 1983 quan va tastar una ampolla de la verema 1974 de Scala Dei. Poc després va conèixer al propietari del celler, Manuel Peyra, i va començar a exportar els seus vins a diversos països inclosos EUA i Japó. El 1988, Christopher va conèixer a Álvaro Palacios a la Wine Experience de Nova York i van quedar per sopar a Logroño on el jove bodeguer li va explicar el seu projecte del Priorat, la primera anyada del qual va néixer el 1989. Álvaro Palacios li va presentar en René Barbier de Clos Mogador i unes setmanes més tard René va anar a Bordeus per presentar-li algunes mostres. Tot i que el vi era excel·lent, a Cannan li va semblar car per ser un producte desconegut, però dos anys després els va presentar a Robert Parker en un dels tastos de Bordeus que tenien lloc a l’oficina de Europvin. Parker no va trigar a escriure la seva crítica a The Wine Advocate amb una puntuació excepcional i, des d’aleshores, Europvin ha estat exportant els vins de Clos Mogador al juntament amb d’altres del Priorat, a països d’Amèrica del Nord i Àsia.

La relació professional amb René Barbier no va acabar aquí. El 1997, aquest li va brindar a Cannan i la seva dona l’oportunitat d’adquirir una vinya abandonada al nord de Gratallops anomenada Les Figueres. No van trigar a tancar el tracte i es van quedar amb les 10 hectàrees. Mentre en René Barbier i el seu equip s’ocupava de la vinya, Christopher Cannan va viatjar al Rhône per adquirir ceps, sobretot de garnatxa negra, a més de syrah, monastrell, cabernet sauvignon i viognier. Dos anys després, va resultar que la suposada cabernet també era viognier i, tot i que el proveïdor va enviar 2000 vinyes correctes, aquesta viognier va tenir tan bon resultat que ara forma part d’un vi blanc sec elaborat també amb garnatxa blanca i chenin blanc. A principis de l’any 2000, Clos Figueras va ampliar les seves vinyes amb l’adquisició de parcel·les adjacents plantades amb velles garnatxes i carinyenes. El 2002 es va comprar el celler actual, una granja a Gratallops que es va reformar. A l’actualitat compten amb 18 hectàrees pròpies i 135 oliveres de la varietat arbequina amb les què s’elabora l’oli Clos Figueres (DOP Oli d’Oliva Siurana). Anne-Josephine Cannan, la filla de la parella fundadora, és qui a poc a poc està agafant el testimoni del celler, una jove enòloga i sommelier implicada en el projecte des del 2002. Christopher i Anne Cannan són els responsables dels assemblatges finals amb el assessorament d’Alain Graillot, enòleg de gran prestigi pels seus vins Crozes-Hermitage del nord de la Vall del Rhône.

Serras del Priorat 2017 és un assemblatge de 55% de garnatxa, 20% de carinyena, 15% de syrah i 10% de cabernet sauvignon. Totes les vinyes, amb una edat de 10 anys, es van veremar manualment en caixes de 20 kg. Després de la taula de selecció, passen per la premsa vertical i fermenten en dipòsits de 2.500 litres a temperatura controlada, amb enfonsament del barret diari i maceració i fermentació alcohòlica durant dues setmanes. Un negre amb set mesos de criança en bótes de roure francès de 300 a 500 L de segon any, que passa per un lleuger filtrat abans de l’embotellat.

Serras del Priorat 2017 té un bonic color robí profund i brillant. Al nas és una simfonia de fruites del bosc vermelles i negres que recorden els gerds, les móres, les groselles madures, amb un lleuger perfum de violeta i una punta d’ametlla amarga. A la boca té una textura aèria i suculenta, com un suc de fruites acabat d’esprémer amb una bona frescor que et convida a seguir gaudint. Records finals de groselles i una nota de regalèssia vermella. Ideal per compartir amb un dinar a base de carns fredes, botifarra o bull blanc, plats lleugers, carns blanques a la brasa i formatges de cabra cremosos. Per començar a gaudir des d’ara i fins al 2020, entre 14 i 16ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) i en la copa Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

Serras del Priorat 2017 és un vi per descobrir el Priorat”, confirma el gerent del celler, Miquel Compte.

PORTAL DEL PRIORAT. DOQ PRIORAT

L’arquitecte Alfredo Arribas va començar la seva tasca al Priorat el 2001 amb la finca Clos del Portal, situada entre Bellmunt, el Molar i el Lloar. Allà va recuperar bancals i costers abandonats, va treballar amb diverses varietats i clons, i va perfilar models de viticultura orgànica, a més de construir un edifici avantguardista totalment integrat en el paisatge. En total són 40 hectàrees –15 de vinyes– que gaudeixen d’un clima privilegiat i que van del riu Siurana fins a la serra del Montsant. Les vinyes estan plantades amb densitats superiors a 6.000 plantes/ha i registren una producció d’entre 1 i 1,5 kg per cep. Encara que hi predominen la garnatxa i la carinyena, també hi ha syrah, cabernets i altres varietats experimentals. Estan plantades en costers tradicionals, directament al vessant, ja que Arribas vol que la vinya es relacioni amb el seu entorn. Els vins Gotes neixen d’una selecció de vinyes pròpies i busquen la frescor, així que són de les que tenen una menor exposició solar, a vessants alts, amb bona ventilació i amb sòls equilibrats. Amb l’enologia a càrrec de Joan Asens, antic enòleg d’Álvaro Palacios, la intervenció durant tot el procés d’elaboració és mínima.

A la veïna DO Montsant, Arribas elabora els vins Trossos, a partir d’una selecció de vinyes velles –d’entre 40 i 100 anys d’edat– al sud de la DO. El seu altre projecte és Vins Nus, els seus vins d’alçada, atès que les vinyes es troben entre 600 i 800 metres, a Cornudella de Montsant.

Gotes del Priorat 2016 és un assemblatge de garnatxa, carinyena i syrah de vinyes d’entre 20 i 40 anys que creixen sobre sòls de pissarra i argila vermella. Estan plantades a una altitud d’entre 280 i 370 metres i es conreen seguint els preceptes de l’agricultura orgànica. El raïm es va veremar entre la segona quinzena de setembre i la primera setmana d’octubre, i va fermentar amb una mica de rapa, en dipòsits d’acer inoxidable una mitjana de 20 dies amb lleugers enfonsaments del barret. Un negre amb una criança de 10 mesos en foudres i bótes de roure francès de dos o més vins.

Gotes del Priorat 2016 és d’un preciós color robí pàl·lid i molt net. Al nas té un delicat perfum de fruitetes vermelles fresques, com les cireres i els gerds amb un rerefons d’herbes aromàtiques que recorden al romaní fresc i al llorer. A la boca és com una carícia, el vi recorre el paladar amb molta frescor i una textura sedosa i etèria, deixant records de groselles i un punt de caramel de fira. Bon acompanyant d’embotits com el pernil de gla, la llonganissa o el bisbe negre, així com arrossos i carns vermelles a la brasa. Gaudir des d’ara i en els propers 3 anys. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum Extreme (6414/60).

TERRES DE VIDALBA. DOQ PRIORAT

Terres de Vidalba va néixer de la mà de dos òptics, Josep Ramon Nebot i Júlia Vilà, que tenien una il·lusió: crear un celler. Malgrat tot el que suposava, ja que no venien del món del vi i tampoc tenien cap tipus de vinculació familiar amb ell, van assumir el repte. Per a ells, el Priorat és història, natura, paisatge, llicorella i amor per la vinya i es van disposar a crear un celler que respectés aquests paràmetres. Durant mesos van visitar la part més al nord de la comarca buscant una finca que els agradés i que estigués apartada de les zones amb més activitat vinícola del Priorat. Van trobar la vinya perfecte a prop de Poboleda, al Barranc de la Bruixa. Es tractava d’una finca agrícola, d’unes 11 hectàrees, amb avellaners, ametllers i alguna vinya que el bosc estava ocupant. Tenia una bona orientació est-sud-est i una alçada d’entre 430 i 480 metres. Es van dur a terme treballs en els bancals i es van plantar les vinyes apostant per una forta presència de varietats autòctones: garnatxa negra, carinyena i garnatxa blanca, a més de syrah. Des d’aquell moment, practiquen una viticultura molt respectuosa amb el medi ambient.

Al petit celler també situat a Poboleda vinifiquen en dipòsits d’acer i en bótes obertes segons la varietat i la parcel·la, després d’haver fet una selecció a la vinya. La criança té lloc en bótes de roure francès (un 20% de bóta nova) segons la varietat, el tipus de vi que es busca i la bóta. S’embotellen sense clarificar ni filtrar.

La seva primera anyada va ser la del 2003 que no va veure la llum fins a finals del 2005. Es tractava de Tocs al qual es van sumar Vidalba i No t’ho diré més endavant.

 No t’ho diré 2017 és 100% garnatxa blanca. Els raïms sense rapa passen a una maceració prefermentativa en dipòsit d’acer inoxidable durant 16 hores a temperatura controlada. La fermentació també es porta a terme en dipòsit d’acer amb una temperatura controlada d’entre 12 i 15ºC durant els següents 25-28 dies. Suau remuntat diari durant gairebé 3 mesos.

No t’ho diré 2017 té un delicat color daurat molt pàl·lid i brillant. Al nas té perfum de flors blanques combinades amb fruites cítriques que recorden la pell de llimona i un toc de poma verda. A la boca és molt suculent, llisca pel paladar amb una textura untuosa que es veu equilibrada per una bona frescor. El final és persistent i deixa records de notes minerals i de fruites de pinyol blanques amb una punta amarga que et convida continuar gaudint. El vi ideal per acompanyar un dinar de principi a fi a base de peixos fumats, conserves, pop a la brasa o formatges de cabra. Per gaudir ara i durant els propers 2 anys servit entre 6 i 8ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).