SELECCIÓ Nº. 307, DESEMBRE DEL 2020

NADAL 

2 Alonso del Yerro 2015
2 Pazo Señorans Albariño 2019
2 Torelló 225 Brut Nature 2016

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

 

La selecció de desembre és un homenatge a tres zones vitivinícoles de referència, amb tres dels seus millors elaboradors: de Ribera del Duero, el vi insígnia d’Alonso del Yerro; de les Rías Baixas, l’esplèndid albariño de Pazo Señorans; i de Corpinnat, l’escumós de Torelló que enguany ha rebut més reconeixements. Una magnífica selecció per acompanyar els grans plats d’aquestes festes de tres cellers familiars arrelats al territori, valorada en 115,20€ i que oferim als socis d’El Club al preu especial de 99,95€.

ALONSO DEL YERRO. DO RIBERA DEL DUERO
Viñedos Alonso del Yerro és el somni fet realitat del matrimoni format per la Maria del Yerro i el Javier Alonso. Des del principi, el 2002, el seu objectiu ha estat el d'elaborar un vi diferent a la Ribera del Duero.
Després de deixar Madrid, van adquirir 26 hectàrees de tempranillo, es van instal·lar a la Finca Santa Marta a Roa (Burgos) i van començar a treballar. Conscients de la necessitat de formar un gran equip de professionals, es van posar en contacte amb Stéphane Derenoncourt –consultor de diversos châteaux a Bordeus com Château Pavie-Macquin, Château Cànon-la-Gaffelière, La Mondotte, Domaine de l'A o Château Smith Haut Lafitte, així com a Napa Valley, Turquia, Xina i Índia– perquè els assessorés en tot el referent a la vinya i l'elaboració. Li van presentar el projecte a Saint-Émilion i va decidir embarcar-se en el projecte. El matrimoni va contactar amb Claude Bourguignon, un expert microbiòleg de sòls, que durant 4 anys va estar analitzant el terrer de la vinya. Es van detectar textures argil·localcàries i dominades per l'argila i la grava.
La propietat, amb vinya plantada el 1989, es divideix en 4 parcel·les: Viña Montserrat, Quinto de Pedro, Santa Marta i Pago de los Mayores. Les finques estan ubicades en vessants i altiplans amb diferents orientacions, amb altituds que oscil·len entre els 800 i els 840 metres respecte del nivell de la mar. La vinya està conduïda en espatllera amb densitats de 2.850 ceps/ha i els rendiments que s'obtenen són de 30 hl/ha.
Durant la verema, el raïm es pre-selecciona a la vinya i gràcies a la realització de tasts setmanals del raïm a partir del mes de setembre, es decideix el moment òptim de la collita. La verema es realitza en petites caixes de 12 kg i un cop al celler, el raïm passa per dues taules de selecció i, posteriorment, als dipòsits de maceració per gravetat.
El celler disposa de dipòsits d'acer inoxidable de 100 hl, on els vins maduren entre 25 i 30 dies. Un cop ha realitzat la fermentació, el vi passa a botes noves de roure francès per realitzar la fermentació malolàctica. Es cria en contacte amb les seves mares, amb bâtonnage i microoxigenació durant els primers mesos.
A més d’estar presents a Ribera del Duero, el 2007, el matrimoni va adquirir la Finca Miguel a Morales de Toro (Zamora), de gairebé 9 hectàrees de vinya, amb ceps de tinta de toro plantats entre 1930 i 1938. La vinya es troba a una altitud mitjana de 700 metres sobre el nivell del mar, a partir de la qual elaboren  el seu vi Paydos.

Alonso del Yerro 2015 és el vi més emblemàtic del celler, elaborat amb una selecció de tempranillo de les vinyes de la finca Santa Marta amb sòls calcaris, d'argila vermella i superfícies de graves arenoses. Les vinyes es troben a més de 800 metres d'altitud i gaudeixen d'un clima contrastat d'influència continental. L'anyada 2015 es va caracteritzar per un cicle vegetatiu curt amb una maduració accelerada per a un mes de juliol càlid i sec, i un setembre amb nits menys fresques que habitualment. La verema va tenir lloc del 2 a l'11 d'octubre, a la qual va seguir una vinificació lenta i suau, i una maceració de 21 a 26 dies. Es va criar durant un any en botes de roure francès (10% noves).

Alonso del Yerro 2015 té un intens color robí profund i molt brillant. Al nas destaquen les aromes de fruites vermelles i negres en el seu punt just de maduració: nabius, gerds i maduixes, acompanyades per notes lleugerament torrades i puntes làctiques i balsàmiques de nata, llorer sec, eucaliptus i pebre negre. A la boca té un bon volum i pes, amb una textura que entapissa la llengua al seu pas, formada per uns tanins rodons i carnosos que es fan presents al final del paladar. El final de la boca ve marcat per intenses notes de groselles, regalèssia vermella i una punta especiada de clau. Un vi negre corpulent i elegant, company perfecte de la gastronomia de tardor, bolets, arrossos de muntanya, carns intenses com el cabrit, el garrí o el civet al forn i formatges curats de vaca o ovella. Per gaudir des d'ara i en els pròxims 7 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Alonso del Yerro és un vi de raïm propi, fidel al seu terrer. En la seva versió 2015, d'anyada madura i precoç, és un vi ple, intens amb un taní suau i arrodonit. El temps en ampolla li ha anat molt bé i comença a desenvolupar les seves aromes terciàries d'humus i cacau amb una mica de tòfona traient el cap. És ple, reconfortant. És un vi càlid i amable de llum tènue, sofà i manta”, el descriu la Maria del Yerro.

PAZO SEÑORANS. DO RÍAS BAIXAS
Pazo Señorans, tota una referència de Rías Baixas, és propietat de la família Mareque-Bueno. A la fi dels setanta, la Marisol Bueno i el seu marit Javier Mareque van descobrir una propietat situada a Meis (Pontevedra), en ple Val do Salnés, de la qual ràpidament es van enamorar. Entre les seves 12 hectàrees hi havia una vinya, una plantació de kiwi i una magnífica casa pairal del segle XVI en ruïnes, Pazo Señorans, que dona nom al celler.
El gran potencial i qualitat de l’albariño, llavors una varietat només reconeguda en l’àmbit local, els va animar a emprendre aquest projecte familiar, en el qual també està ja involucrada la segona generació.
La varietat albariño es caracteritza per donar un bon nivell d'acidesa i grau de forma natural, així com un pH baix, un extracte elevat i bons aromes. Marisol sabia que aquesta varietat, noble, podia donar grans vins i amb aquesta fe va participar activament en el Consell Regulador, convertint-se en la primera presidenta de la Denominació d'Origen, del 1986 al 2007.
L’albariño que forma part d'aquesta selecció és el seu vi més emblemàtic, un reflex de la filosofia del celler que, des dels seus inicis, ha buscat incansablement l'expressió d'aquesta varietat. Encara que avui dia comença a ser habitual trobar altres propostes i no només els albariños joves d’èxit, Pazo Señorans va ser un dels pocs cellers, un pioner, a l’hora d’apostar pels grans blancs de Galícia afinats en ampolla. El seu incansable treball l'ha portat a elaborar vins profunds que han reivindicat propostes madures i sorprenents, juntament amb els albariños habituals.
Actualment, les vinyes ocupen una extensió aproximada de 50 hectàrees, 22 d'elles en propietat i les altres 30 de viticultors fixos, situades en un radi de 5 km del celler i properes al mar.
Aquestes 30 hectàrees dels viticultors les componen aproximadament 350 petites parcel·les, que s'han anat escollint al llarg d'aquests anys. Són vinyes que es controlen des del celler, pertanyents a 100 famílies de la zona.
Els sòls són principalment de xabre –resultant de la descomposició de la roca granítica i amb gran capacitat de drenatge–, així com a pobres, àcids, sorrencs i prims. Aquestes característiques casen a la perfecció amb la climatologia de la zona amb una pluviometria mitjana anual que acostuma a situar-se entre 1.400 a 1.600 litres/m2/any –el 2019 va ser de 1.855 litres/m2–, de manera que la planta difícilment pateix per la manca d'aigua i, en els mesos d'estiu, generalment secs, la busca en les capes inferiors.
El celler elabora els vins Pazo Señorans, Pazo Señorans Colección, Pazo Señorans Selección de Añada, Tras Los Muros i Novembro.

Pazo Señorans Albariño 2019 s'elabora amb albariño de Val do Salnés (Rias Baixas). La verema, que va tenir lloc a mitjans de setembre, es va realitzar de forma manual en petites caixes de 18 a 20 kg. El desrapat va ser lent i es va deixar macerant amb les pells a la premsa a baixa temperatura, a la qual va seguir una fermentació alcohòlica a temperatura controlada (18ºC) durant 15 dies en acer inoxidable. Un cop finalitzada, el va seguir una criança en contacte amb les seves mares durant més de 5 mesos també en inoxidable. El vi va reposar en ampolla un mínim de 4 mesos més per acabar d'afinar-se.

Pazo Señorans Albariño 2019 té un bonic color groc palla molt net. Al nas és intens i perfumat, amb aromes que recorden les fruites cítriques com la llimona juntament amb notes de flors i fruites blanques com l'albercoc i un elegant record final salí i de pedra mullada. A la boca té una delicada entrada amb una textura sedosa que inunda tot el paladar i que ve seguida d'una frescor vibrant que et convida a prendre un segon glop. A la fi de la boca persisteixen suggeridores notes de fonoll fresc, pell de llimona verda i una punta de caramel de llimona. Un blanc deliciós i complex perfecte per acompanyar menjars a base de peix blanc a la brasa, marisc, plats especiats de la cuina asiàtica o formatges de cabra. Per gaudir des d'ara i en els pròxims 5 anys servit, entre 8 i 12ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

“Busquem vins honestos, que ofereixin a la boca el que prometen al nas”, afirmen des del celler.

TORELLÓ. CORPINNAT
Els escumosos i vins de Torelló (Corpinnat i DO Penedès) neixen a partir de les vinyes de la finca de Can Martí, propietat de la família des de l'any 1395, que compta amb 135 hectàrees cultivades en ecològic a Gelida (Alt Penedès).
Actualment en Paco i en Toni de la Rosa Torelló –la 23a generació d'aquesta família de viticultors– dirigeixen el celler seguint la tradició i el llegat familiars que es basa en vinyes pròpies, viticultura ecològica, verema manual, vinificació a la propietat i llargues criances, entre d’altres.
A Can Martí es conreen principalment les tres varietats històriques dels escumosos del Penedès (macabeu, xarel·lo i parellada), així com chardonnay, malvasia i muscat i les varietats negres garnatxa, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot i syrah. La masia familiar és la seu del celler i sota la casa es troben les històriques caves subterrànies on descansen més d'un milió d'ampolles.
Des de mitjans del 2019, els escumosos de Torelló formen part de la marca Corpinnat juntament amb altres 9 cellers que s'han desvinculat de la DO Cava. El seu objectiu és “posicionar els grans vins escumosos que s'elaboren al cor del Penedès entre els millors del món”. Per això, els requisits per formar-ne part són molt estrictes: han d'estar adscrits al territori del Penedès, han de ser vins 100% ecològics collits manualment i respectant les varietats autòctones, la vinificació ha de tenir lloc en la propietat, les criances han de ser sempre superiors als 18 mesos, han de buscar una viticultura sostenible des de la vinya fins al celler, i s'ha de complir amb el Reglament Intern de l'Ús de la Marca, cosa que es comprova amb auditories periòdiques.

Torelló 225 Brut Nature 2016 és un assemblatge format per un 51% xarel·lo, un 32% macabeu i un 17% parellada de la finca Can Martí, de vinyes pròpies cultivades en ecològic. Els raïms es van veremar a mà i es van transportar ràpidament en caixes de 25 kg o en petits remolcs. Cada varietat es va premsar suaument i per separat, i de cadascuna es va aprofitar el most flor (primera premsada). Aquestes premses compten amb la tecnologia Inertys que protegeix el most de l'oxidació durant aquesta fase. Després de la primera fermentació en tancs d'acer inoxidable, el vi va passar per bota de roure francès Allier de 225 litres, d'aquí el nom d'aquest Corpinnat (Torelló 225). Criança de més de 36 mesos en ampolla amb un poignettage (agitació de l'ampolla) anual perquè els llevats tornin a barrejar-se amb el vi i guanyi en complexitat i textura. Es va aclarir manualment en pupitres i es va degollar sense addició de sucres.
A la seva anyada 2012, ha estat reconegut com a “Millor Vi” per la Guia de Vins de Catalunya 2021, per davant de 1.359 vins de 238 cellers de tot Catalunya tastats a cegues. També ha rebut el premi de “Millor escumós” i el de “Millor vi de cupatge tradicional”.
L'anyada 2016 va estar marcada per la sequera, amb una primavera i un inici d'estiu molt secs, que únicament va registrar una tempesta de 25 litres/m2 –molt ben rebuda– durant la tercera setmana de juliol. Aquesta manca de pluges va suposar una menor producció, però un excel·lent estat sanitari del raïm. La verema va tenir lloc de l'11 d'agost al 13 de setembre.

Torelló 225 Brut Nature 2016 té un subtil color daurat, molt límpid i brillant amb una bombolla fina i de despreniment ràpid i constant. Al nas és fragant i delicat, amb notes de flors i fruites blanques com l'albercoc, d'avellanes i ametlles torrades i un delicat record de molla de pa. A la boca té una textura voluminosa amb una bombolla explosiva i cremosa que envaeix tot el paladar. Una bona frescor fa el conjunt harmònic i agradable amb una sensació melosa i rodona a la fi de boca, on apareixen deliciosos aromes de poma cuita i pa torrat. Un Corpinnat elegant i versàtil perfecte per acompanyar un dinar de principi a fi, des d'un aperitiu fins a carns i peixos amb salses lleugeres, marisc, arrossos i formatges cremosos. Per gaudir des d'ara i en els pròxims 5 anys servit, entre 6 i 8ºC, a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28) o a la copa Champagne de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

"El 225 és un escumós Corpinnat elaborat amb un vi base ecològic, criat en bota de 225 litres, amb una absoluta precisió. De bombolla fina i cremosa, amb notes fumades i de llarga criança. Sàpid i potent", afirma en Toni de la Rosa Torelló.