SELECCIÓ NÚM. 318, NOVEMBRE DEL 2021

SELECCIÓ NÚM. 318, NOVEMBRE DEL 2021
“Bordeaux Rouge vs Bourgogne Blanc”

Jean Philippe Janoueix Demoiselle La Confession 2016
Château Grand Village Rouge 2018
Domaine de l'Aurage 2018
Joseph Drouhin Mâcon-Bussières Les Clos 2019
Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2018
Les Héritiers du Comte Lafon Viré-Clessé 2019

Preu especial socis d’“El Club”: 121,95€

 

Aquest mes de novembre us proposem una selecció formada per algunes de les zones més prestigioses de França: tres vins negres de Bordeaux i tres blancs de Bourgogne.
Els tres vins negres, elaborats principalment amb les varietats merlot i cabernet franc, provenen de Château Grand Village –propietat de la família Guinaudeau (Château Lafleur a Pomerol)–; Domaine de l’Aurage, que pertany a la família Mitjavile (Tertre Roteboeuf); i Demoiselle La Confession de Jean Philippe Janoueix.
Els tres blancs, elaborats amb la varietat chardonnay, representen la diversitat de les diferents zones de la Bourgogne. Des de Chablis, al nord, una cuvée especial de Billaud-Simon i al sud un aromàtic Mâcon de Joseph Drouhin –una de les grans maisons de Bourgogne– i un seductor Viré-Clessé de Comtes Lafon.
Una selecció que costa 152,75 euros i que els nostres socis poden adquirir al preu de 121,95 euros.

JEAN PHILIPPE JANOUEIX. BORDEAUX
El talentós Jean Philippe Janoueix és propietari de diverses vinyes a Pomerol, Saint-Émilion i Bordeaux Supérieur, el que suposa una singular diversitat i qualitat de raïm i vins. Entre finals del segle XIX i la Segona Guerra Mundial, la família Janoueix, com moltes altres de la regió rural de Corrèze, va donar a conèixer el vi de Bordeaux fora de les fronteres franceses. Jean Janoueix va entrar en el negoci el 1867 i Joseph Janoueix, un dels seus quatre fills, el va ajudar a desenvolupar l'empresa i ràpidament va veure els avantatges de comptar amb una finca pròpia. El 1930 va adquirir Château Haut-Sarpe a Saint-Émilion i, el 1932, es va casar amb Marie-Antoinette Estrade, també de Corrèze i filla d'un comerciant de vins. El fill de tots dos, Jean-François, és el pare de Jean Philippe Janoueix, actual propietari. Jean François va anar adquirint propietats fins al 1981. Però és l'any 1994 el que marca el punt d'inici de Jean-Philippe Janoueix com a jove elaborador amb la creació de Château de Chambrun en una petita superfície d’1,7 hectàrees a Lalande de Pomerol. Ràpidament, Chambrun es va convertir en una referència de la denominació. Actualment, el celler compta amb Château Croix-Mouton i Château Le Conseiller a Bordeaux Supérieur on conreen principalment merlot sobre sòls argil·lo-llimosos. A Saint-Georges Saint Émilion té els cellers Cap d'Or i Cap Saint George amb sòls argil·localcaris. A Saint-Émilion Grand Cru compta amb Château Haut Pontet i Château La Confession. I, per últim, les seves propietats a Pomerol: Sacré Coeur i Château La Croix Sant Georges.

Jean Philippe Janoueix Demoiselle La Confession 2016 està elaborat exclusivament amb merlot de ceps amb una mitjana de 30 anys que ocupen 70 hectàrees, plantats sobre sòls d'argila i pedra calcària. Els raïms es van veremar entre el 28 i el 30 de setembre del 2016. La vinificació es va dur a terme en dipòsits de formigó i acer inoxidable. Va realitzar una criança posterior en contacte amb les mares durant 4 mesos. Producció de 30.000 ampolles.

Jean Philippe Janoueix Demoiselle La Confession 2016 té un color granat límpid i brillant d'intensitat mitjana. Al nas desplega delicades aromes de fruites vermelles fresques com la cirera i la grosella sobre un fons de notes especiades, balsàmiques i un toc de regalèssia. La boca té una entrada àgil i molt agradable, amb uns tanins suaus que van omplint el paladar i porten deliciosos records de fruites vermelles. Acaba amb un final sàpid i saborós. Un vi negre elegant i equilibrat, per prendre ara o en els pròxims 5 anys, ideal per acompanyar una taula d'embotits, xai rostit i garrí al forn. Servir entre 14 i 16 ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6449/0).

CHÂTEAU GRAND VILLAGE. BORDEAUX
Fundat el 1650 per Jacques Verdery, un avantpassat llunyà de Jacques Guinaudeau, Château Grand Village és el bressol d'aquesta família de viticultors, lligada a aquest lloc des del segle XVII i que també són propietaris de Château Lafleur a Pomerol. La finca està situada a Mouillac, una part del cantó de Fronsac, i cobreix 50 hectàrees de terra. La superfície es divideix entre 20 hectàrees de vinya ubicades a altiplans i suaus pendents, i 30 hectàrees de boscos i prats. Els ceps es treballen amb l'equip de Lafleur seguint la seva mateixa filosofia i dedicació. Per tant, Château Grand Village es beneficia d'un estil de conducció excepcional per a un Bordeaux i, durant l'última dècada, l'equip ha aconseguit un Grand Village sense artificis, harmoniós i rodó.

Château Grand Village Rouge 2018 està elaborat amb un 78% de merlot veremat del 24 al 28 de setembre i un 22% de bouchet (sinònim de cabernet franc, anomenada així especialment a Libournais), veremat el 5 i 6 d'octubre (la proporció varia segons l'anyada, entre un 75-85% de merlot i un 15-25% de bouchet). Les dues varietats procedeixen de 14 hectàrees de sòls argil·localcaris. La verema es va realitzar manualment amb doble selecció a la vinya i una última al celler. Es va vinificar en dipòsits d'acer inoxidable i formigó amb una suau maceració (de 15 a 25 dies) i extracció mitjana de tanins per a una posterior criança de 12 mesos en botes (el 30% en botes noves, el 40% en botes d'un vi i un altre 30% en botes de dos vins).
Després d'un hivern humit i sobretot molt suau el 2018, els sòls van facilitar la brostada primerenca seguida d'un creixement ràpid de les vinyes. La primavera va ser plujosa i va obligar a vigilar més la vinya per aconseguir un estat sanitari satisfactori. A l'estiu, la sequera amb temperatures suaus, que es va registrar a partir de mitjans de juliol, va ser molt beneficiosa per a la vinya. A mitjans d'agost, el verol va ser homogeni i el mes de setembre, amb un clima més temperat, va permetre una maduració lenta i segura.

Château Grand Village Rouge 2018 té un bonic i intens color robí. Al nas és fragant i expressiu, amb aromes de fruites vermelles i negres madures com la grosella i la pruna, notes de figues seques i un subtil record floral. A la boca és fluid i embolcallant, amb uns tanins suaus i vellutats que acaricien el paladar. Al final apareixen delicades notes de fruites vermelles com la cirera i de flors com la violeta. Un fantàstic vi negre per gaudir ara o en els pròxims 10 anys. Company ideal de taules d'embotits, carns vermelles a la brasa, magret d'ànec amb salsa de fruits vermells i formatges de pasta dura de vaca i ovella. Servir entre 14 i 16 ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6449/0).

DOMAINE DE L’AURAGE. CASTILLON-CÔTES DE BORDEAUX
Adquirit el 2007 per Louis Mitjavile i la seva dona Caroline –propietaris de Tertre Roteboeuf a Saint-Émilion i Roc de Cambes a Côtes de Bourg–, L'Aurage és la tercera propietat a Bordeaux de la família Mitjavile, que va començar a elaborar vi a la dècada dels setanta. S'estén sobre 20 hectàrees a la denominació Côtes-de-Castillon, dins de la zona de Sant Genès de Castillon, limitant amb Sant-Émilion i amb el mateix tipus de sòl (argilós i de pedra calcària). Després de treballar com a consultor en propietats de Bordeaux, Languedoc, Espanya, Argentina i els EUA., Louis Mitjavile, fill de François Mitjavile, volia elaborar el seu propi vi posant en pràctica la saviesa del llegat familiar i va trobar el seu lloc a L'Aurage, que va adquirir després d'una àmplia recerca. Allà conrea principalment merlot i una petita part de cabernet franc, amb una edat mitjana de 20 anys i una densitat de plantació de 6.000 ceps per hectàrea. Anteriorment anomenat Château Cadet, la seva primera anyada es va llançar el 2007 ja amb el nom d’Aurage. El saber fer de la família es reconeix fàcilment: alta maduresa de la verema, criança en botes noves de roure i una sola cuvée en tota la propietat. La parella va haver de reconvertir alguns dels edificis de la propietat en cellers per a la criança en botes i així treballar en òptimes condicions.

Domaine de l'Aurage 2018 està elaborat amb un 95% de merlot i un 5% de cabernet franc de vinyes plantades sobre sòls argil·localcaris, situats al límit de la denominació de Saint-Émilion. Va tenir una criança d'uns 20 mesos en bota roure francès.
L'any 2018 va ser l'any de tots els rècords. La primavera va ser molt plujosa, el que va augmentar la pressió del míldiu, però també va permetre que els ceps poguessin passar un estiu sense patir massa, en estar la terra amarada d'aigua. I és que l'estiu va ser sec, calorós i assolellat. Frenada per la sequera estival, la maduració va ser tardana i, finalment, es va veremar a l'octubre. Els raïms, petits i concentrats, van donar lloc a un vi de gran densitat.

Domaine de l'Aurage 2018 té un profund i intens color granat. Al nas és complex i captivador, amb un ventall d'aromes que van des de les fruites negres com les prunes i el cassis, passant per notes de cacau i cafè, i lleugers records torrats i especiats. A la boca és ampli, profund i ric en matisos. Els tanins –rodons i molt ben integrats– li aporten estructura i cos. Al final apareixen uns deliciosos records de prunes, figues seques i espècies. Un vi negre persistent, sucós i elegant per gaudir ara i durant la pròxima dècada, acompanyant arrossos de muntanya, xai a la brasa o al forn, carns guisades i tota mena de formatges d'ovella i de cabra. Servir entre 15 i 17 ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6449/0).

Domaine de l'Aurage 2018 és un vi ric, tonificat i opulent en un any excepcional”, el defineixen des del celler.

JOSEPH DROUHIN. BEAUNE
Ambaixadora de Bourgogne i de la pinot noir, la Maison Joseph Drouhin va néixer per dedicar-se al comerç de vins i aviat es va convertir en una de les grans cases elaboradores. Actualment, continuen treballant sense perdre de vista la història, el terroir i l'equilibri entre tots dos. El 1880, un jove Joseph Drouhin de 22 anys es va traslladar des del seu Chablis natal a Beaune, va adquirir els drets d'una casa comercial fundada el 1756 i li va donar el seu nom com a négociant. Des del 2003, la Maison està gestionada pels quatre fills de Robert Drouhin, quarta generació de la família: Laurent Drouhin és l'ambaixador de la marca i director del mercat dels EUA; Frédéric Drouhin és el president executiu; Philippe Drouhin és l'encarregat de les vinyes; i Véronique Drouhin és l'enòloga. Elaboren a gairebé 90 denominacions d'origen diferents repartides en 80 hectàrees, la majoria d'elles cultivades seguint els preceptes biodinàmics.
La Maison Joseph Drouhin ofereix una fantàstica panoràmica de la complexitat de Bourgogne. Fa més de 20 anys que practiquen la viticultura biodinàmica, respectant els depredadors naturals, aplicant infusions i llaurant amb cavalls. Philippe i Véronique supervisen diàriament l'evolució del vi i visiten les vinyes per a comprovar que tot segueix el seu curs segons els preceptes biodinàmics. Drouhin compta amb diferents caves emplaçades en emblemàtics edificis de Beaune. La més coneguda és el celler dels Ducs de Bourgogne, una enorme volta de pedra que forma part d'un edifici construït al segle XV i que avui acull el Museu del Vi de Bourgogne. A la Rue d'Enfer, al centre històric de Beaune, es troba la Maison Diénat, la casa mare de Drouhin a la Côte d'Or. Al costat de la Basílica de Beaune, a la Collégiale Notre-Dame, els Drouhin tenen exposada una premsa manual del segle XVI, relíquia que utilitzen, excepcionalment, per a l'elaboració de Beaune 1er Cru Clos des Mouches. La vinificació es realitza aprofitant els llevats de la mateixa vinya i amb enfonsaments del barret suaus, una idea que Robert Drouhin ja defensava durant la dècada dels vuitanta per a no alterar la naturalesa aromàtica de la pinot noir. La criança dels vins es realitza en botes de roure francès.

Joseph Drouhin Mâcon-Bussières Les Clos 2019 està elaborat amb chardonnay de vinyes situades al sud de Bourgogne, a Bussières, prop de Pouilly-Fuissé. Els sòls són d'argila i pedra calcària de l'era del Juràssic, molt favorables per al cultiu d’aquesta varietat, plantada amb una densitat de 7.000 ceps per hectàrea. Per a respectar al màxim la fruita, no s'utilitzen llevats ni enzims artificials i el premsat és molt lent. Una part del vi es va criar en botes de roure de 500 litres i una altra, en dipòsits d'acer inoxidable un total de 8 mesos. Durant tot aquest procés de criança, les decisions enològiques es van prenent després d'una acurada degustació i les dades de les anàlisis tècniques.

Joseph Drouhin Mâcon-Bussières Les Clos 2019 té un bonic color groc llimona límpid i brillant. Al nas apareixen intenses aromes de fruites blanques i carnoses com la poma madura i l'albercoc sobre un fons especiat i floral amb un lleuger toc fumat. A la boca és ampli i sedós, amb una agradable sensació untuosa que es desplega pel paladar i deixa deliciosos records de préssec i vainilla amb un final llarg i harmoniós. Per gaudir ara i en els pròxims 7 anys. El company ideal d'arrossos de mar, marisc a la planxa, carns blanques i formatges semicurats de vaca i ovella. Servir entre 10 i 12 ºC a la Copa Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Joseph Drouhin Mâcon-Bussières Les Clos 2019 mostra una puresa sorprenent”, afirma Véronique Boss-Drouhin.

DOMAINE BILLAUD-SIMON. CHABLIS
El 1815, quan van acabar les guerres napoleòniques, Charles Louis Noël Billaud va tornar a Chablis, va plantar les seves primeres vinyes a les propietats de la seva família i va fundar Domaine Billaud-Simon. A la dècada de 1930, aquestes vinyes es van ampliar amb el matrimoni entre el seu descendent Jean Billaud i Renée Simon. El 1954, Jean va realitzar el primer embotellat a la propietat i, amb el pas dels anys, el celler ha anat evolucionant fins al punt de convertir-se en un dels Domaines històrics de Bourgogne. A la dècada dels vuitanta, va iniciar la seva modernització amb la renovació de les velles tines de fusta de 650 litres i el 1991 es van instal·lar els nous dipòsits d'acer inoxidable termorregulats. A l'estiu del 2014, el celler va passar a mans de la casa Faiveley que, el 2015 i després de la compra, va nomenar gerent a Olivier Bailly. La intenció dels nous propietaris és, des del primer dia, la de mantenir el seu magnífic patrimoni de parcel·les format per vinyes velles, situades en els millors sòls de Chablis i amb una excel·lent exposició. De les seves 17 hectàrees en propietat, 10 són en 1er Cru i Grand Cru. Els Grands Crus es troben sobre el sòl de la franja geològica de Kimmeridgian, formada fa 155 milions d'anys, i compost per sediments, algues i petxines. Sobre aquest sòl, sens dubte, la chardonnay és la reina, amb una tipicitat i una distinció úniques a la zona. Els 1ers Crus estan sobre sòls de pedra calcària anomenada Portlandian. I els Chablis en sòls de sorra, argila i marga. La viticultura és orgànica i eliminen els tractaments químics per preservar al màxim l'expressió del lloc i la fruita. Billaud-Simon és un dels cellers de referència de Chablis pels seus blancs purs, elegants i precisos.

Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2018 està elaborat amb 100% chardonnay de ceps amb una mitjana d’edat de 28 anys, que creixen sobre sòls Kimméridgien. El raïm es va veremar a mà per, després, premsar-lo amb premsa pneumàtica. Els mosts es van decantar a baixa temperatura durant la nit abans de vinificar en tines d'acer inoxidable. Tant la fermentació alcohòlica com la malolàctica es van dur a terme de forma espontània. Es va criar durant 12 mesos amb un breu període en botes de roure francès d'aproximadament el 20% de la cuvée.

Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2018 té un bonic i pàl·lid color groc amb brillants reflexos verdosos. Al nas és expressiu, amb suggeridores aromes cítriques de llima i llimona, delicades notes de flors blanques, així com un lleuger toc herbaci i de pedra foguera. A la boca té una entrada àgil i flueix pel paladar amb frescor i una textura sedosa plena de records de notes cítriques i salines que acaben amb un deliciós final persistent i sàpid. Un excel·lent vi blanc per gaudir amb ostres, salmó fumat amb fonoll i formatges cremosos. Per prendre ara o en els pròxims 10 anys. Servir entre 10 i 12 ºC a la Copa Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

LES HÉRITIERS DU COMTE LAFON. MILLY-LAMARTINE
Dominique Lafon és un prestigiós personatge de Meursault, on se situa el seu celler familiar, amb uns orígens que es remunten al 1894. Va ser un dels primers en apostar pel potencial dels vins de Mâcon –a la part sud de la Bourgogne–, en una època on els vins de la regió eren gairebé desconeguts en el mercat internacional. El 1999 va decidir emprendre una nova aventura fundant el celler Les Héritiers du Comte Lafon. Actualment, disposa de 26 hectàrees repartides als pobles de Milly-Lamartine i Bussières, la seva ampliació als pobles d’Uchizy i Chardonnay, i les antigues vinyes de Château Clessé, a Viré-Clessé. Més recentment s'ha aventurat amb parcel·les situades a Saint-Véran i Pouilly-Fuissé. Totes les vinyes es treballen amb una viticultura respectuosa amb l'entorn, ecològica i seguint els principis de la biodinàmica des del 2003. Amb l'objectiu d'elaborar essent fidel a l'estil propi de Mâcon, fermenta el most en dipòsits d'acer inoxidable i posteriorment realitza criances en grans foudres, botes o fins i tot demi-muids de 600 litres per tal de minimitzar l'aportació de la fusta al vi. Un fantàstic representant dels vins del sud de la Bourgogne.

Les Héritiers du Comte Lafon Viré-Clessé 2019 està elaborat amb chardonnay procedent de 6 hectàrees situades al poble de Viré. Els ceps, de baix rendiment, estan orientats a l'est i tenen una edat mitjana de 60 a 80 anys. Estan plantats sobre sòls d'argila i pedra calcària. Els raïms es van premsar sencers i van fermentar en foudres i demi-muids de roure, abans d'una criança de 10 mesos amb les seves mares.

Les Héritiers du Comte Lafon Viré-Clessé 2019 té un cridaner color groc llimona amb delicats reflexos daurats. Al nas desplega un gran ventall de complexes aromes que van des de les fruites carnoses com el préssec, a les fruites blanques com la pera madura, notes especiades com la vainilla i un lleuger toc de codony. A la boca és suau, elegant i, al llarg del seu ampli recorregut està acompanyat per notes afruitades i especiades que persisteixen al paladar i conviden a prendre una altra copa. Un fantàstic vi blanc, molt equilibrat i rodó, ideal per gaudir ara i en els pròxims 10 anys. Perfecte per a plats de peix especiats, carns blanques al forn i formatges semicurats de vaca i ovella. Servir entre 10 i 12ºC a la Copa Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).