SELECCIÓ Nº. 283, NOVEMBRE DEL 2018

“Rioja vs Ribera”

1 Sierra Cantabria Crianza 2015 (DOCa Rioja)
1 Ostatu Selección 2014 (DOCa Rioja)
1 Compañía de Vinos Telmo Rodríguez LZ 2017 (DOCa Rioja)
1 Compañía de Vinos Telmo Rodríguez Gazur 2017 (DO Ribera del Duero)
1 Finca Villacreces 2015 (DO Ribera del Duero)
1 Vizcarra 2015 (Magnum) (DO Ribera del Duero)

Preu especial socis d'“El Club”: 88,95 €

La selecció d'aquest mes "enfronta" tres vins de Rioja i tres vins de Ribera del Duero, dues denominacions d'origen on el raïm tempranillo (també anomenat tinto fino i tinta del país) és la varietat estrella. Amb sòls argil·localcaris, les diferències entre les dues regions radiquen en el clima i en què són dos rius diferents -l'Ebre i el Duero- els que marquen el camí. Rioja es caracteritza per un clima continental temperat amb hiverns suaus i tardors no massa caloroses, un fet que dóna vins afruitats i amb matisos. Ribera del Duero és de clima continental més rigorós i semiàrid, amb hiverns i estius extrems i llargs, i amb poques precipitacions, una característica que dóna lloc a vins més concentrats i amb més cos. Sis ampolles, una de les quals magnum, per brindar a la tardor.

SIERRA CANTABRIA. DOCa RIOJA
La família Eguren es dedica al cultiu de la vinya des de 1870, encara que va ser el 1957 quan Guillermo Eguren va fundar el celler Sierra Cantabria a San Vicente de la Sonsierra -entre el riu Ebre i la serra de la que pren el nom- per fer el pas de viticultor a elaborador. Els germans Miguel, director del celler, i Marcos, enòleg, són la quarta generació que porta les regnes, al costat del seu pare Guillermo, i Eduardo Eguren, ja de la cinquena generació.

El paisatge vinícola de Sierra Cantabria -amb 100 ha entre Sant Vicente de la Sonsierra, Laguardia i Labastida- s'estén en terrasses que es despleguen des de la Sierra fins al riu Ebre, amb una bona exposició solar sud/sud-oest. Els sòls, de composició argil·localcària, pobres en matèria orgànica, nutrients i sals minerals, són molt apropiats per al conreu de la vinya. D'altra banda, l'abundància de còdols, restes d'al·luvió i grava, els proporcionen un drenatge òptim de l'aigua. Al subsòl hi ha roca esquerdada que facilita a les arrels la recerca d'aportacions complementaries. Per la seva situació, les vinyes també gaudeixen d'un microclima únic de caràcter mediterrani-continental amb un interval tèrmic entre el dia i la nit que augmenta la síntesi de polifenols (responsables en els negres del color, de l'astringència, del cos i de l'estructura).

La principal varietat plantada a la finca és la tempranillo, juntament amb petites quantitats de garnatxa, viura, graciano, malvasia riojana i tempranillo peludo amb edats compreses entre els 35 i els 70 anys. Les densitats de plantació varien de 3.000 a 4.600 ceps/ha i els rendiments van dels 22 als 47 hl/ha. El celler també s'abasteix de raïm de viticultors que assessora. 
La família Eguren aplica la viticultura biodinàmica a les seves vinyes. Es respecten els ritmes de la natura i els cicles lunars, es fa una gestió eficient de la vinya amb recursos propis, es potencia la vida del sòl mantenint el mantell vegetal i fomentant la presència de microorganismes... A més, utilitzen el seu propi compost (basat en fem d'ovella) i segueixen el protocol nutricional Méthode Cousinie, dels francesos Jean Pierre i Brice Cousinie que visiten les vinyes en diferents cicles vegetatius agafant mostres de llimbs, baies i sòls per analitzar la necessitat de nutrients. D'aquesta manera, es preparen els tractaments de fertilització de l'hivern per a cada tipus de sòl i tractaments foliars per a un òptim cicle vegetatiu. Sierra Cantabria, Viñedos Sierra Cantabria, Señorío de San Vicente i Viñedos de Páganos constitueixen els seus projectes a Rioja, a Toro compten amb Teso La Monja. Actualment, exporten a prop de 50 països dels cinc continents, amb els Estats Units, Japó, Alemanya i Suïssa com a principals mercats.

Anyada 2015
L'any va començar amb un hivern lluminós i precipitacions de neu importants, superiors a la mitjana, tot i que amb temperatures acords a la zona. A mitjans de març hi va haver un lleuger augment de temperatura de manera que, entre finals de març i primers d'abril, va tenir lloc la brostada. A partir del 5 d'abril va començar un període de temperatures suaus i lleugeres pluges esporàdiques que van propiciar una brostada ràpida i un bon creixement. Maig va arrencar amb una pujada important de temperatures fins a arribar als 30-33ºC a mitjans de mes. L'absència de pluges va provocar un ràpid creixement de la vegetació. Això sí, a partir de mitjans de maig van baixar les temperatures. Aquest mes va ser extremadament sec i sobre el 28 i 29 van aparèixer les primeres flors. Juny va començar amb aquestes primeres flors a les zones més primerenques i va registrar una pujada de temperatures que van arribar fins als 23-26ºC de màxima. La segona setmana del mes, ja acabada la floració, va aparèixer la pluja amb tempestes fins a recollir 80l/m2. El 13 de juny va tenir lloc una tempesta de calamarsa principalment a la zona de El Bosque, al Vizcarral, a la part alta de la Concova, i a Trasugueras. El mes va acabar amb altes temperatures (rondant els 40ºC). Juliol va arribar molt calorós, tot i que a les nits van baixar les temperatures fins als 14-16ºC amb l'excepció del 17 al 20, quan les nits van ser més càlides i les temperatures no van baixar dels 20-22ºC. El 21 de juliol es van succeir diverses tempestes i van caure uns 17 litres a San Vicente de la Sonsierra i 22 a Páganos. Agost va començar també molt calorós i sec fins que el 12 d'agost hi va haver algunes tempestes que van registrar 12 litres. El verol es va iniciar amb rapidesa la primera setmana d'aquest mes, caracteritzat per les altes temperatures i els matins frescos. El 30 i 31 d'agost es van succeir diverses tempestes fins a registrar 38 litres. El mes de setembre va començar ennuvolat, amb temperatures suaus i absència total de pluges, accelerant la maduració que pràcticament va ser completa a mitjans de setembre amb un avançament d’entre tres setmanes i un mes respecte a un any normal. La verema va tenir lloc l'última setmana de setembre amb un raïm molt sa, una graduació lleugerament superior als anys anteriors, un bon equilibri d'acidesa i una bona maduresa fenòlica.    

Sierra Cantabria Crianza 2015 s'elabora amb tempranillo de vinyes pròpies situades a San Vicente de la Sonsierra i Labastida amb un rendiment de 35 hl/ha. La verema -del 15 al 25 de setembre de 2015- va ser manual amb selecció dels raïms a la vinya i a la taula de selecció al celler. Vinificació tradicional desrapant totalment els raïms. Fermentació controlada entre 26 i 28ºC amb llevats autòctons seleccionats també de les vinyes pròpies. Maceració amb les pells durant 15 dies, amb dos remuntats diaris al principi i un remuntat lleuger durant els 10 últims dies. Criança de 14 mesos en bótes bordeleses de roure francès i americà amb tràfecs regulars cada 6 mesos.

Sierra Cantabria Crianza 2015 té un color robí profund i brillant. Al nas desprèn un perfum de fruites vermelles i negres fresques acompanyat d’una subtil nota d’herbes aromàtiques i d’espècies com el pebre rosa. A la boca té una entrada franca amb una textura sedosa que embolcalla el paladar i una frescor que equilibra el conjunt. És suculent i rodó amb persistents aromes al final del paladar que recorden un suc de gerds i groselles. Serà l’acompanyant ideal d’aus de caça, llonza de porc amb salsa o fins i tot un estofat de peix com el marmitako. Per començar a gaudir des d’ara i en els propers 4 anys, servit entre 14 i 16ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) entre 14 i 16ºC.

Sierra Cantabria Crianza 2015 és el classicisme afruitat de la tempranillo de la Sonsierra. Afruitat i aromàtic, elegant i fresc, de taní dolç, vellutat, que es mostra complex i equilibrat", afirma Marcos Eguren, enòleg i copropietari de Sierra Cantabria.

BODEGAS OSTATU. DOCa RIOJA
Durant generacions, els membres de la família Sáenz de Samaniego s'han dedicat a la viticultura. De fet, hi ha evidències de la seva relació amb les vinyes des del segle XVI, quan els seus avantpassats van utilitzar un celler situada al barri de Matarredo, amb calats subterranis excavats a la roca. A principi dels 70 van ser Doroteo i María Asunción, els pares de l'actual generació, els que van decidir comercialitzar els seus propis vins. Per a això, van construir un nou celler -l'actual- annex a l'edifici senyorial datat del segle XVIII com fonda-posada (en basc "Ostatu") al camí entre Laguardia i Vitoria, que fins l'any 2009 va exercir de casa familiar.

Els seus vins són el fidel reflex de les vinyes, de la influència del microclima de la Rioja Alavesa i dels sòls de la zona. El fil conductor del celler és cuidar i formar part del paisatge, posant en pràctica una viticultura ecològica i sostenible.

Des de fa diversos anys, Ostatu divideix els seus vins en dues famílies. La primera es diu “Vinos Sensatos” i aglutina els vins joves (blanc, negre i rosat), un Criança, un Reserva i un Gran Reserva, que reflecteixen el caràcter de la vinya de Samaniego. La segona inclou els vins denominats "Singulares" (Lore, Selección, Laderas i Gloria de Ostatu), que mostren la personalitat de les parcel·les més especials on la particularitat de cada anyada és la clau. Són els seus vins de terrer.

Ostatu Selección 2014 és un assemblatge de 95% tempranillo i 5% graciano de vinyes a la zona de Montecillo, a una altitud mitjana de 580 metres i amb vinyes de més de 50 anys plantades amb una densitat de 3.000 ceps/ha. Creixen sobre sòls argil·localcaris i pedregosa amb subsòl de diverses capes de roca blanca, pobres i en pendents orientades al sud. S'hi afegeix un clima mediterrani amb influència atlàntica i temperatures mitjanes de 12,7ºC. Verema manual en caixes de 15 kg entre el 15 i el 18 d'octubre. A la vinya se seleccionen els millors raïms i al celler passen per un suau desrapat per no danyar el gra per després passar per una lleugera maceració prefermentativa en fred, i fermentació alcohòlica en tina de roure de reduïda capacitat durant 16 dies a una temperatura màxima de 27º. Es fan remuntats suaus diverses vegades al dia depenent de l'evolució de la densitat de fermentació, així com remoguts puntuals. El 70% del vi ha fet la fermentació malolàctica en bótes de roure francès noves. Criança de 14 mesos en bóta nova i d'un vi.

Ostatu Selección 2014 té un intens color cirera picota amb reflexos porpra. Al nas és una simfonia d’aromes de fruites vermelles i negres amb un rerefons d’espècies dolces i un toc balsàmic. A la boca entra com una onada de fruita intensa reforçada per una bona frescor que el fa llaminer i que incita a prendre una segona copa. Viu i expressiu, té un record final de fruites de bosc amb una subtil nota de vainilla. El company ideal de carns vermelles a la brasa o estofades i de cabrit al forn. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys, entre 16 i 18ºC, a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Ostatu Selección 2014 és el reflex fidel del caràcter de Samaniego on la influència del clima atlàntic se sent amb major incidència, donant un vi fresc, afruitat i amb una important personalitat", diu Iñigo Sáenz de Samaniego, enòleg i propietari del celler.

COMPAÑÍA DE VINOS TELMO RODRÍGUEZ. DOCa RIOJA i DO RIBERA DEL DUERO
El 1994, Pablo Eguzkiza i Telmo Rodríguez van decidir elaborar un vi de garnatxa de velles vinyes a Navarra. Es deia Alma i va ser el vi que va marcar les línies mestres del projecte, que s'han mantingut fins ara. La seva filosofia es basa en la recuperació de vinyes oblidades i el treball amb varietats autòctones de zones originals, quan en aquell moment, el 1994, la tendència era treballar amb cabernet sauvignon i merlot. Al llarg d'aquests 24 anys sumen 355 petites parcel·les, unes 80 hectàrees i 43 varietats de raïm autòctones.

El 1998, després de decidir elaborar un vi de poble, tornen a Rioja, trien Lanziego per la seva varietat de paisatges i el seu contrast de climes i allà creen Bodega Lanzaga. Actualment compten amb diverses vinyes que sumen un total de 15 hectàrees entre les parcel·les Las Beatas, Tabuérniga, El Velado i La Estrada.

També el 1998 van elaborar el seu primer vi a Ribera del Duero i es van enamorar de la varietat tinto fino. Una de les seves prioritats a la zona és la de reivindicar la diversitat de sòls, d'aquí que hagin plantat vinya a Sotillo de la Ribera, Rosa, Fuentelisendo, Fuentemolinos i Pardilla. Van consolidar la seva vinya el 2016, després de 18 anys treballant i 20 hectàrees. Aquell any també van comprar una casa de l'any 1730 a Sotillo de la Ribera, per crear el que seria el seu celler.

A més de a Rioja i Ribera del Duero, Compañía de Vinos Telmo Rodríguez està present a Alacant, Cigales, Málaga, Rueda, Toro i Valdeorras.

Telmo Rodríguez LZ 2017 s'elabora amb un assemblatge de tempranillo, graciano i garnatxa de vinyes situades a Lanciego de Álava, a la Rioja Alavesa. Es tracta de raïm certificat com a ecològic de vinyes conduïdes en vas, situades a una alçada d'entre 500 i 700 metres. Allí hi ha dos tipus de sòls, tots dos d'origen continental de l'era terciària. Uns són plans, pedregosos, calcaris i de textura llimosa, i els altres es troben en vessants sobre margues i són poc pedregosos, calcaris i de textura franca fina.

Telmo Rodríguez LZ 2017 té un color grana molt bonic amb reflexos violacis. Al nas revela intenses notes de fruita vermella al punt just de maduració conjugades amb elegants notes florals i una punta de nata. A la boca és aeri i voluminós, envaeix el paladar amb una morfologia globosa composada de tanins rodons i polits que acaricien la llengua. Final net, plaent i persistent que recorda les fruites de baia com les groselles. Ideal per acompanyar un arròs de muntanya o, ara que és tardor, un remenat de bolets com els rossinyols, els camagrocs o els rovellons. Per gaudir des d’ara en la seva joventut o durant els propers 3 anys servit entre 14 i 16ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0).

Per Telmo Rodríguez, "LZ 2017 és el reflex d'un poble a través d'un vi que manté l'essència del poble de Lanciego".

Telmo Rodríguez Gazur 2017 és un assemblatge de tinto fino i petits percentatges de navarro, valenciano i albillo mayor de 22 hectàrees de vinya certificades com a ecològiques, podades en vas. Les vinyes estan a Sotillo de la Ribera, Roa, Fuentecén, Fuentemolinos i Pardilla, a una altitud d'entre 800 i més de 900 metres, amb sòls molt vells i pedregosos, així que representa una extensa barreja de sòls, pobles i latituds.

Telmo Rodríguez Gazur 2017 és d’un preciós color porpra. Al nas revela un perfum de fruites vermelles fresques com els gerds, amb un delicat punt floral i una subtil nota de xocolata blanca. A la boca és una explosió de fruita vermella fresca, amb una textura sedosa formada de tanins molt refinats que embolcallen el paladar. Jove i vibrant, deixa un record final floral que recorda la rosa i les groselles. El vi ideal per acompanyar des de carns fredes com un carpaccio, fins arrossos cremosos o de mar i muntanya i estofats d’au i formatges de cabra de pasta tova. Per començar a gaudir des d’ara i fins el 2021 servit lleugerament fresc, entre 12 i 14ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Telmo Rodríguez Gazur 2017 "és el projecte més fresc del tinto fino barrejat de cinc pobles de Ribera del Duero" afirma Telmo Rodríguez.

BODEGAS FINCA VILLACRECES. DO RIBERA DEL DUERO

Les primeres dades bibliogràfiques sobre l'existència de Finca Villacreces es relacionen amb el seu primer poblador, el frare franciscà Pedro de Villacreces, de qui adopta el nom. Ell i un grup de clergues es van establir en aquell erm per dedicar-se a l'oració i al cultiu de la terra. Comptaven ja amb una petita vinya per a consum propi i el dels monestirs propers. Durant diversos segles, Villacreces va ser centre de retir per eremites franciscans. Amb l'arribada de la desamortització de Mendizábal, el 1836, les terres van passar a mans privades, en concret, al marquesat de Teodosio Alonso-Pesquera. El II Marqués de Alonso Pesquera va ser qui les va vendre a principis del segle XX a la família Cuadrado, qui la va utilitzar com a zona d'esbarjo i per allotjar convidats il·lustres. Un d'ells, Peter Sisseck va utilitzar el celler i part de la vinya per elaborar el seu Flor de Pingus.

El 2004, després d'una llarga recerca per tota la Ribera del Duero, Gonzalo i Lalo Antón, que ja comptaven amb celler a Rioja (Izadi) i a Toro (Vetus), van conèixer a la família Cuadrado. Pedro Cuadrado els va deixar entreveure el seu interès per anar desvinculant-se del negoci vinícola i buscar un relleu per a la finca, oportunitat que van aprofitar per adquirir una de les finques més espectaculars de Ribera del Duero. Després de la remodelació del celler i un meticulós treball de recuperació de la vinya, Villacreces es va tornar a inaugurar el 2007.

La finca ocupa 110 hectàrees, 64 de les quals de vinya, assentades sobre un meandre del Duero. Aquesta vinya es divideix en 15 parcel·les de les varietats tinto fino, cabernet sauvignon i merlot, que s'entremesclen amb una pineda centenària. Els sòls van d'extremadament sorrencs a prop dels pins, a molt pedregosos allà on predominen els còdols procedents de la deposició al·luvial del Duero. La pobresa del terreny garanteix, de forma natural, baixos rendiments que ronden els 4.000 kg/hectàrea. Finca Villacreces se situa a 700 metres d'altitud sobre el nivell del mar i té un clima extrem, amb grans oscil·lacions tèrmiques, hiverns llargs i estius secs amb baixa pluviometria. No obstant això, el bosc que envolta la finca li brinda un microclima especial que protegeix la vinya del clima més agressiu. La vinya, conreada segons criteris de viticultura integrada, s'autoregula fins a limitar la producció a menys de 2 quilos per cep. El celler està al centre de la finca per preservar el seu entorn natural, alhora que garantir un control exhaustiu en el procés d'elaboració dels vins, que comença amb la recepció del raïm en una taula de doble selecció. Primer en gotim, de forma manual i, posteriorment, gra a gra, amb un sistema anomenat Mistral que separa les baies depenent de la seva qualitat amb un ventilador d'aire. Cada parcel·la s'elabora per separat, de manera que Villacreces disposa de diferents tipus de dipòsit per a la seva elaboració: des tines de roure francès a dipòsits d'acer inoxidable o de ciment.

Finca Villacreces 2015 és un assemblatge de 86% tempranillo, 10% cabernet sauvignon i 4% merlot procedents d'una selecció de les parcel·les amb menor rendiment de la finca de 64 hectàrees, situada a Quintanilla de Onésimo. Les vinyes creixen en espatllera i cordó royat i estan plantades amb una densitat de 2.200 plantes/ha sobre sòls de grava amb sorra i alguna zona argilosa amb orientació nord-sud. Les vinyes se situen a 710 metres sobre el nivell del mar i gaudeixen d'un clima continental amb lleugera influència atlàntica. Viticultura ecològica. La verema, que va tenir lloc la segona i tercera setmana d'octubre, es fa manualment en caixes de 15 kg amb una doble selecció en taula (gotim i gra). Desrapat i fermentació alcohòlica en dipòsit d'acer inoxidable i fermentació malolàctica en tina de fusta i bóta de roure francès. Criança de 14 mesos en bóta de roure francès de gra fi (Darnajou i Taransaud) noves.

Finca Villacreces 2015 és d’un suggeridor color granat profund. Al nas es mostra delicat amb notes de fruita negra madura que es combina amb un record de caramel de fira i de regalèssia. A la boca té una bona estructura, és sàpid i suculent com un suc de groselles. Final persistent marcat per aromes més balsàmiques com l’eucaliptus i un lleuger punt fumat. El vi ideal per acompanyar carns i peixos blaus a la brasa així com formatges d’ovella suaus. Per gaudir des d’ara i en els propers 3 anys entre 14 i 16ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0).

Finca Villacreces 2015 és la màxima expressió de la Milla de Oro de Ribera del Duero, un vi que respecta la tipicitat de la zona i de la tinta fina, cosa que es tradueix en complexitat i elegància ", afirmen des del celler.

BODEGAS VIZCARRA. DO RIBERA DEL DUERO
Als anys 80, José Manuel Vizcarra Aguado va ser un dels pioners en realitzar plantacions de vinya quan ningú apostava per la zona de Ribera del Duero. El 1991, el seu fill, Juan Carlos Vizcarra, actual propietari i enòleg, va seguir els seus passos i va començar a elaborar vins joves i, posteriorment, de guarda. Les 50 hectàrees de tinto fino del celler es troben al cor de la Ribera del Duero, plantades en formació de vas i espatllera. Se li sumen 1,5 ha de garnatxa, 1 ha de merlot i algunes vinyes d'altres varietats. Actualment, Juan Carlos Vizcarra està investigant microvinificacions de raïms que procedeixen de velles parcel·les i fermentacions en bótes obertes per obtenir vins encara millors. Va ser el 2007 quan van inaugurar les noves instal·lacions en que es duu a terme tot el procés d'elaboració i criança (encubat, premsat, remuntat i trasbalsos) que es realitzen per gravetat amb la intenció d'evitar bombes i respectar al màxim el producte final. 

Vizcarra 2015 (Magnum) s'elabora amb tinto fino de vinyes amb més de 25 anys que es veremen manualment en caixes de 15 kg. Selecció en doble taula (gotim i gra), desrapat abans de la fermentació (17 dies) amb tres remuntats diaris a una temperatura de 28ºC. Fermentació malolàctica en bóta de roure americà i criança de 15 mesos en bótes de roure americà i francès.

Vizcarra 2015 (Magnum) té un color robí profund i límpid. Al nas revela contundents aromes de fruites negres com les móres i els nabius embolcallats pel perfum lleugerament torrat que li atorga el seu pas per bóta. A la boca recorre el paladar amb una textura setinada de tanins, encara joves, que permetran que envelleixi bé en ampolla. Deliciosos records de fruites negres i espècies dolces, com la canyella, i un punt floral. Perfecte per acompanyar un àpat amb carns vermelles com el magret d’ànec o l’ossobuco, així com formatges de vaca secs. Per començar a gaudir a partir de l’any que ve i en els propers 8 anys. Servir entre 16 i 18ºC a la copa Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0) o a la Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (449/0).

"L'estructura i elegància de Vizcarra 2015 (Magnum) fan d'ell un vi per beure ara i per guardar", comenta Juan Carlos Vizcarra, propietari i enòleg de Bodegas Vizcarra.