SELECCIÓ Nº. 309, FEBRER DEL 2021

"ILLES"

Sa Forana 2018, VT Menorca
Ophiusa 2018, Formentera
Artífice Tinto 2017, DO Ycoden-Daute-Isora
Barbeito 5 Years Malvasia Reserve (0,5 L), Madeira D.O.P.
Te Mata Sauvignon Blanc Estate Vineyards 2019, New Zealand

Preu especial socis d'“El Club”: 89,95€

 

Dediquem el club de febrer a sis fantàstiques illes tant del Vell com del Nou Món. De la mar Mediterrània proposem tres magnífics vins negres de les Illes Balears: de Mallorca, el projecte de 4Kilos juntament amb la fundació Amadip Esment; de Menorca, el gran vi de la família Solano Molins a Sant Climent; i de Formentera, el segon vi de Cap de Barbaria, un dels pocs cellers existents a l’illa. De les Illes Canàries –on es cultiven vinyes des del segle XVI– el jove Borja Pérez capitaneja dos fantàstics projectes amb l’afany de recuperar varietats i vinyes oblidades. Madeira és un altre dels ports històrics i amb una major tradició en el comerç de vi i és on Barbeito va començar a embotellar parcel·les seleccionades i partides excepcionals i de producció molt limitada. I, finalment, des de Hakwes Bay –a l’illa nord de Nova Zelanda–, un dels vins més emblemàtics de Te Mata, un dels cellers familiars més antics de l’illa, fundat el 1896.
Una magnífica selecció que costa 101,25€ i que l’oferim als socis d’“El Club” al fantàstic preu de 89,95€

4KILOS VINÍCOLA I AMADIP ESMENT. VT MALLORCA
Gallinas y Focas és una col·laboració entre Amadip Esment i 4Kilos Vinícola amb un llarg recorregut, ja que la seva primera anyada va ser el 2009.
La fundació Amadip Esment és una entitat que treballa per la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats per a les persones amb discapacitat intel·lectual que necessiten suport, així com per a les seves famílies.
4Kilos està format per l’intrèpid tàndem Francesc Grimalt i Sergio Caballero. Grimalt és enòleg i l’antic soci i tècnic del celler Ànima Negra a Mallorca i és conegut per haver rescatat la varietat callet al territori balear. Caballero és músic, soci fundador i codirector de festival SÓNAR, del qual també n’és el responsable de la imatge. El primer vi que van fer junts, 4Kilos 2006, es va llançar el setembre del 2006 al garatge d’un amic. Allà comptaven amb un refrigerador de llet, unes poques botes i 4 milions de pessetes –d’aquí el nom de 4Kilos al quual fa referència la  companyia–. El 2007, juntament amb la societat agrària balear Apol·lònia Viticultors, van reconvertir un estable d’ovelles de Felanitx en un petit celler, en el qual van elaborar la següent collita de 4Kilos i 12 Volts 2007.
Les vinyes es troben en diferents municipis al sud i al nord de Mallorca i estan plantades majoritàriament sobre sòls de call vermell, nom popular que reben els sòls francoargilosos amb abundant òxid fèrric. Conreen callet, cabernet sauvignon, fogoneu francès, merlot, monastrell i syrah i també compren raïm a viticultors de la zona.
Segons l’anyada i el raïm amb el que compten fan la fermentació alcohòlica i malolàctica en roure o en acer inoxidable i també valoren la durada de les criances, el tipus de roure, la capacitat de les botes i la seva edat. Aquest concepte de treballar també es reflecteix a les il·lustracions de la seva etiqueta. A cada collita col·laboren amb un artista diferent amb la intenció d’apropar també l’art al món del vi.
Tornant al solidari projecte de Gallinas y Focas, el nom va sorgir d’una pluja d’idees dels membres de l’associació que ho van tenir clar, atès que les gallines són divertides i les foques aplaudeixen. Així ho van reflectir també en el dibuix que il·lustra l’etiqueta del vi, que canvia amb cada anyada. De fet, els membres de Amadip Esment han participat en tot el procés de l’elaboració del vi, també en la verema i en el trepitjat del raïm.

Gallinas y Focas 2018 està elaborat amb manto negro de cultiu ecològic certificat, que s’ha cultivat seguint una viticultura racional (cobertura vegetal autòctona per potenciar la microbiologia del sòl i atorgar competència hídrica a la tardor) i amb la mínima intervenció. Són vinyes de més de 40 anys situades en terrenys de call vermell. Després d’una selecció manual del raïm, el 70% de la vinificació es va realitzar en foudres de 4.000 litres i el 30% en botes de 500 litres. La criança total es va allargar durant 24 mesos: 12 mesos en botes de 500 litres de roure francès Allier, 6 mesos més en foudres de 4.000 litres de roure francès i uns últims 6 mesos en ampolla.
El 2018 es va registrar una primavera i un estiu càlids amb una pluviometria de 110 l/m2. Els mesos de juliol i agost també van ser càlids i secs, mentre que al setembre es van registrar pluges lleugeres que no van afectar a la maduració del raïm. A la tardor hi van haver precipitacions abundants que van contribuir a mantenir les reserves hídriques. La producció d’aquesta anyada 2018 ha estat de 24.700 ampolles i 300 magnums.

Gallinas y Focas 2018 té un bonic i lleuger color granat molt brillant. Al nas apareixen seductores aromes de fruites vermelles com les groselles, els gerds i les cireres que destaquen sobre un fons d’intenses notes balsàmiques i d’herbes mediterrànies com el romaní, el llorer i un punt de ginebró acompanyat d’una nota floral de violeta. A la boca és àgil i eteri, com un suc de groselles amb una textura sedosa que embolcalla el paladar i una bona estructura formada per uns tanins fosos amb el conjunt i una bona frescor. Delicioses i persistents notes finals de gerd, regalèssia vermella i un punt de fonoll. Un vi negre plaent i vivaç perfecte per acompanyar tot tipus de menjars, des d’una taula d’embotits, carns a la brasa, aus guisades amb salsa, arrossos o formatges d’ovella i cabra. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Gallinas y Focas 2018 és un vi mediterrani, fresc, elegant i equilibrat”, afirmen des d’Amadip Esment.

SA FORANA. VT MENORCA
La família Solano Molins té presència a Menorca des dels anys setanta. L’any 2000 va decidir comprar uns terrenys a Sant Climent (Maó) i, el 2003, va plantar 2,5 hectàrees de vinya a la finca Cugullonet Nou amb les varietats cabernet sauvignon, ull de llebre, merlot, syrah i la varietat blanca chardonnay en un sòl caracteritzat per ser calcari i molt pedregós.
Aquest va ser l’inici de la família en el món del vi que es va plasmar també amb la creació del Celler Solano el 2008, fet que els va permetre elaborar vi a la pròpia finca. En els posteriors anys 2012 i 2020 van ampliar la seva vinya, plantant 0,5 hectàrees més de chardonnay i de premsal blanc, respectivament. La seva petita producció, d’unes 12.000 ampolles a l’any, està molt controlada. 

Sa Forana 2018 és un assemblatge amb les varietats de la finca, en el qual hi predomina la cabernet sauvignon i la merlot, plantades sobre sòls calcaris i molt pedregosos i veremats manualment. Després del desrapat i la maceració en fred, es va realitzar una fermentació en dipòsits d’acer inoxidable de cada varietat per separat. Es va criar en botes de roure americà.

Sa Forana 2018 té un color granat molt profund i brillant. Al nas desplega unes delicades notes de fruites vermelles i negres que recorden els nabius, les groselles i els gerds, que es conjuguen amb tocs d’herbes aromàtiques com el romaní i el llorer sec i un punt especiat de pebre rosa i violetes. A la boca té volum i pes, amb una textura que embolcalla el paladar formada per uns tanins sedosos que acaricien la llengua. Una bona frescor equilibra el conjunt i realça les aromes finals de mores d’ esbarzer, regalèssia vermella i una nota de fonoll. Bona guarda. Un vi negre corpulent i elegant perfecte per acompanyar plats de carns vermelles guisades o a la brasa, xai al forn o formatges curats d’ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys, servit entre 16 i 18ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

Sa Forana 2018 és la tradició dels nostres vins artesanals amb el gust de la pedra, el mar i el vent de Menorca”, afirmen al celler.

CAP DE BARBARIA. FORMENTERA
Cap de Barbaria, a Formentera, és un dels cellers més confidencials de les Balears. Les vinyes-jardí de la propietat juntament amb les d’altres pagesos de l’illa –amb els quals treballen braç a braç– arriben a la singular producció de 12.000 ampolles. El celler va començar a vinificar l’any 2000 i, des dels seus inicis, va optar per dues varietats autòctones, la monastrell i la fogoneu, assemblades amb dues clàssiques atlàntiques, la cabernet sauvignon i la merlot. La seva primera anyada va ser la del 2005.
El sòl en el qual creixen aquestes varietats té notables diferències segons la parcel·la: passa de molt sorrenc a la zona de la merlot a molt pedregós a la zona de la cabernet. En aquesta última, la pedra calcària confereix unes característiques molt particulars a la planta, essent necessària la selecció del raïm en el propi cep. El celler compta amb prop de 4 hectàrees de vinya distribuïdes a Cap de Barbaria, Sant Ferran i Cala Saona. Es verema a mà, de forma clàssica i per separat, excepte la monastrell i la fogoneu que tenen un cicle vegetatiu similar.

Ophiusa 2018 és un assemblatge de cabernet sauvignon, merlot, monastrell i fogoneu marcades per un microclima que les hi aporta notes iodades. Es va elaborar per primera vegada el 2011 i és el vi d’accés més ràpid del celler. La maceració es va reduir i quan pràcticament va acabar la fermentació es van separar de les pells i es van premsar amb la intenció de mantenir les aromes primàries, ja que té una criança més curta que, per exemple, Cap de Barbaria (un altre vi del celler que s’elabora amb les mateixes varietats). Es va criar en bota de roure entre 6 i 10 mesos, tot i que una part del vi no va passar per fusta i va envellir en dipòsit d’acer inoxidable. El seu nom ret homenatge al primer que va rebre l’illa. La van nomenar els grecs i el seu significat és terra de rèptils.

Ophiusa 2018 té un color robí molt seductor, límpid i brillant. Al nas té el perfum de les fruites de baia com les cireres, els gerds i les mores amb un rerefons de notes balsàmiques que recorden l’eucaliptus i un punt especiat i de fusta lleugerament torrada. A la boca és eteri i voluminós, amb una estructura formada per uns tanins polits que apareixen a la fi de la boca juntament amb uns persistents records de groselles, regalèssia negra i romaní. Un vi negre plaent i versàtil perfecte per acompanyar des d’una taula d’embotits, verdures o carns vermelles a la brasa fins a formatges curats de vaca i ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) .

Així el descriuen al celler: “Ophiusa és l’essència de Formentera a cada glop”.

ARTÍFICE. DO YCODEN-DAUTE-ISORA
Artífice neix per a retre homenatge a tots els agricultors que han fet del camp la seva forma de vida i que han mantingut la tradició vitivinícola a les Illes Canàries. L’objectiu de Borja Pérez és valoritzar el raïm que forma part de la DO Ycoden-Daute-Isora. Elabora vins amb varietats pròpies d’algunes de les finques amb més personalitat de Santa Cruz de Tenerife, juntament amb algunes parcel·les que ell mateix treballa. Amb la idea que el vi neix en el camp, a Artífice es porta a terme una viticultura raonada, amb un treball d’assessorament dels viticultors i la mínima intervenció dels vins al celler (sense enzims, ni llevats comercials, ni correccions). Es busca potenciar el caràcter de cada varietat i elaborar vins honestos.
A més d’Artífice, aquest jove i emprenedor viticultor també compta a la zona nord-oest de l’illa de Tenerife amb el seu projecte Ignios Orígenes, que va néixer amb l’objectiu d’elaborar vins monovarietals de parcel·la com ara marmajuelo, listán negro, vijariego negro i bavoso negro.
Borja Pérez és un dels elaboradors que més està treballant per donar a conèixer els grans i desconeguts vins canaris. Supervisa tots els processos, des de la feina al camp fins a la venda de l’ampolla de vi, per la qual cosa té una visió completa del que suposa elaborar vins a l’arxipèlag. Per a ell, la clau per elaborar vins de qualitat és prioritzar els esforços en el camp per extreure al màxim la personalitat de les varietats, sense maquillatges i sense intentar semblar-se als vins de les zones més prestigioses. Tot això no implica el rebuig total de la tecnologia, sinó més bé el seu ús quan sigui necessari, però no de forma predominant, ni per modificar l’estil del vi. Un argument que té una raó exponencial a les Canàries, on els ceps són supervivents de la fil·loxera i es compta amb varietats autòctones, úniques, a més de sòls i climes molt diferents.
La Denominació d’Origen Ycoden-Daute-Isora compta amb gairebé 300 hectàrees de vinya i una temperatura mitjana de 19ºC. La seva viticultura es beneficia dels vents alisis i la proximitat de l’oceà Atlàntic. Les vinyes creixen sobre sòls de cendra i roca volcàniques en parcel·les que van dels 50 als 1.400 metres d’altitud.

Artífice Tinto 2017 està elaborat amb listán negro de 9 parcel·les diferents, fermentades part en formigó i part en acer inoxidable i també criades per separat. Un 20% es va criar en formigó i la resta en foudres de segon i tercer any. A causa de la sequera del 2017, el raïm en aquesta anyada va tenir una grandària menor a l’habitual, el que es tradueix en més concentració fins i tot després d’avançar la verema tres setmanes a totes les parcel·les per evitar la sobremaduració. S’han elaborat 12.3000 ampolles i 300 magnum.
La 2017 va ser una de les anyades més seques de les últimes dècades amb una pluviometria que va registrar 250 mm, quan l’habitual està entre 600 i 700 mm. També hi va haver una massa d’aire calent que procedia del continent africà que va afectar a les vinyes durant la segona quinzena de març. Això va provocar un despertar sobtat en els ceps, que va avançar el cicle de 15 a 20 dies. Encara que va ser un any molt sec, va ser una anyada amb absència de malalties i un perfecte estat del raïm. La precocitat del cicle, però, va provocar un avançament de la verema que en alguns casos va fregar els 30 dies. Es va veremar del 5 d’agost al 23 de setembre.

Artífice Tinto 2017 té un delicat color vermell teula molt límpid i brillant. Al nas és elegant i perfumat amb notes de fruites més vermelles que negres que recorden els gerds i les groselles i que es conjuguen amb notes balsàmiques de llorer i fonoll sec, així com subtils notes de violeta i regalèssia vermella. A la boca és fresc i intens, amb una textura etèria i uns tanins que només apareixen a la fi del paladar juntament amb una agradable nota amarga. El final de boca és llarg amb unes intenses notes de nabius i mores d’esbarzer, nou moscada i una punta terrosa. Un vi negre exòtic, deliciós i molt seductor, perfecte per acompanyar una taula d’embotits fumats, canelons de rostit, aus a la brasa i tot tipus de formatges. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit entre 14 i 16ºC a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).           

Artífice Tinto 2017 és la suma de listán negro de les diferents zones de la comarca treballades amb el mateix objectiu. Un village que reuneix les diferents zones, terres i alçades, representades en una varietat“, afirma Borja Pérez.

BARBEITO. MADEIRA D.O.P
Influenciada per l’Atlàntic, a Madeira es va començar a conrear raïm, concretament malvasia, al segle XV de la mà del Príncep Don Enrique El Navegant (o Enrique de Portugal). Després d’aquesta primera varietat, es van introduir la tinta negra, la sercial, la verdelho, la boal, la malvasia, la terrantez i la bastardo i, des del segle XVII, el vi s’ha convertit en una de les principals indústries de l’illa. 

El celler Barbeito va ser fundat per Mário Barbeito el 1946 amb la idea d’elaborar grans vins de Madeira i embotellar algunes partides excepcionals en quantitats molt limitades, també com a forma de diferenciar-se de les tres exportadores de vi que ja existien. Va adquirir vinyes abandonades i va apostar per emmagatzemar-los amb el pressentiment que el seu envelliment només els milloraria. La seva filla Manuela, a la dècada dels setanta, va començar a treure a el mercat aquestes antigues i prestigioses anyades de relíquia i, el 1985, va prendre les regnes del celler.
L’objectiu de Ricardo va ser sempre l’autèntica Madeira, elaborant vins Canteiro –mètode tradicional que consisteix a desenvolupar una criança oxidativa a temperatures elevades que s’aconsegueixen de forma natural– amb períodes addicionals d’envelliment, sense caramel afegit ni desacidificació. Barbeito adquireix la tinta negra d’Estreito de Camara de Lobos, a la costa sud de l’illa, i de São Vicente, a la costa nord. El raïm de sercial procedeixen principalment de Jardim da Serra i Sâo Jorge, mentre que la verdelho es compra a Prazares, Raposeira i Sâo Vicente. La varietat boal es conrea a Prazeres, Estreito da Claheta, Campanário i São Vicente, mentre que la malvasia ve de São Jorge.
En disposar de tres caves diferents, amb les seves diferències climàtiques i exposicions al sol, Barbeito elabora una gran varietat de vins envellits seguint el mètode Canteiro. Les caves C i D estan situades a Cãmara de Lobos, però la primera dona vins suaus amb menys acidesa i color i necessiten un temps de criança més llarg. En canvi, en la segona, construïda en els anys 40, en tenir un sostre de zinc s’incrementa la calor, sobretot a l’estiu, el que origina grans concentracions en aquesta època de l’any que, amb les baixes temperatures de l’hivern, s’equilibren. La cava E es troba en el mateix celler, construïda el 2008. Es caracteritza pel seu gran espai amb diferents temperatures. En aquest cas, el sostre és de zinc i ciment, amb el qual s’obtenen diferents perfils de vins segons la situació i l’exposició de les botes.

Després de tot el procés d’elaboració i repòs, Barbeito treballa tres gammes de vi: els Single Harvest (monovarietals d’anyada, criats segons el mètode Canteiro), Single Cask (de botes seleccionades per qualitat) i Frasqueira (les grans relíquies, amb una criança que supera els 20 anys).

Barbeito 5 Years Malvasia Reserve (0,5 L) és una barreja de vins de malvasia, que procedeix de diverses vinyes d’Arco de Sâo Jorge. Els raïms es van premsar en premsa pneumàtica i la seva fermentació es va interrompre amb l’addició d’alcohol vínic al 96%. Es va criar en botes de roure francès durant més de 5 anys seguint el mètode Canteiro. Aquest mètode s’utilitza per als Madeira d’alta qualitat i consisteix en envellir el vi sense utilitzar calor artificial. El vi va romandre en botes que es van col·locar en prestatges de fusta anomenats canteiros que es troben en els punts més alts del celler, que és on fa més calor. Per a la barreja es van seleccionar vins del seu celler que han estat un any reposant a una temperatura estable. Aquest vi va ser naturalment criat en botes, filtrat i embotellat en estat pur. 

Barbeito 5 Years Malvasia Reserve (0,5 L) té un bonic color rogenc molt delicat i brillant. Al nas apareixen exquisits aromes d’albercoc flamejat, pell de taronja confitada, ametlla blanca crua i un toc de flors blanques i caramel. A la boca és seductor, amb una dolçor que embolcalla el paladar i l’atorga una sensació untuosa i densa, equilibrada per una bona frescor. A la fi de boca persisteixen intensos records d’espècies com la canyella i l’anís estrellat, un punt de taronja amarga i orellanes d’albercoc. Un vi dolç molt harmònic i agradable perfecte com a copa de sobretaula o acompanyant postres de fruita seca, xocolata o cafè, o per als més atrevits, amb formatges blaus. Per gaudir des d’ara i en els propers 10 anys servit entre 10 i 12ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Malvasia Reserve és l’equilibri perfecte entre dolçor i acidesa”, afirmen des de Barbeito”

TE MATA ESTATE. NEW ZEALAND
A Hawke’s Bay, a un magnífic paratge al nord-oest de l’illa nord, a la banda de la mar i amb un clima mediterrani, es troba Te Mata Estate, un dels cellers familiars més antics de Nova Zelanda. La primera vinya va ser plantada el 1892 per Bernard Chambers –pertanyent a una família d’immigrants irlandesos que es van instal·lar a l’illa en 1854– i el celler es va establir el 1896. Actualment, compta amb 150 hectàrees de vinya pròpia dins d’una extensió de 240 hectàrees. A la dècada dels setanta, aquestes velles vinyes van ser adquirides per les famílies Buck i Borris, i l’antic celler de Chambers va ser ampliat i modernitzat.
Hawkes Bay es caracteritza per un clima marítim càlid i sec combinat amb planes de grava, pendents i terrasses. Les vinyes de Te Mata estan separades en tres localitzacions: Havelock Hills (les primeres vinyes protegides legalment a Nova Zelanda), Triangle i Woodthorpe.
Els sòls a l’est són majoritàriament franc-sorrencs sobre una base de gres i cap a l’oest, franc-sorrencs sobre una fina capa d’argila i de sílice. La forma distintiva dels turons es deu a la seva relativa joventut, geològicament parlant. En el punt de trobada de dues plaques tectòniques, la pedra maresa ha anat cap amunt i després s’ha desgastat relativament ràpid, deixant un paisatge de pendents costeruts i suaus i terrasses ideals per al cultiu de la vinya.
Els edificis del celler són una prova del compromís amb els materials locals, la innovació i l’estil realitzat en aquesta propietat històrica durant els últims dos segles. Els estables –construïts en la dècada de 1870 i convertits en celler per la família Chambers en la dècada del 1890– són avui el centre de la vinificació del celler. Construït amb maons fets a mà, excavat en argila local i fusta autòctona, aquest edifici ofereix un espai fresc d’emmagatzematge, així com una sala de fermentació de vi blanc. En la dècada del 1930 es va afegir una sala de barriques de primer any amb sostre Matai (pi negre). El 1980 se li va demanar a l’arquitecte Ian Athfield que ampliés els edificis del celler existents amb l’objectiu de crear un complex vinícola modern que reflectís el caràcter del paisatge. Especialitzat en arquitectura de disseny modernista, Athfield Architects va crear una sèrie d’edificis per reflectir l’herència Art Déco de Hawke’s Bay i l’herència Art Nouveau de la granja Chambers original.
El 1987 es van agregar instal·lacions per al personal i el laboratori enològic, així com nous espais d’oficines i un centre de visitants. El 1991, aquests edificis es van complementar amb una sala de fermentació de vi negre i, el 1994, es va construir un magatzem d’embalatge i etiquetatge.

Te Mata Sauvignon Blanc Estate Vineyards 2019 està elaborat amb sauvignon blanc de vinyes pròpies que es van veremar entre el 8 i el 21 de març de 2019 a Bridge Pa Triangle i Havelock Hills. Al celler, el raïm es va refredar, es va premsar suaument i el most va reposar també en fred abans de la fermentació en dipòsits d’acer inoxidable.

Te Mata Sauvignon Blanc Estate Vineyards 2019 té un bonic color daurat molt pàl·lid i brillant. Al nas apareixen notes cítriques com la llimona i l’aranja que es combinen amb l’aroma de les fruites blanques madures, tocs d’herbes aromàtiques com el fonoll fresc i un deliciós perfum de flors blanques. A la boca té una entrada fresca i vivaç, amb una textura sedosa equilibrada per una bona frescor. El final de boca està marcat per intenses notes de llima, menta i albercoc. Un deliciós vi blanc per acompanyar tot tipus de peix i marisc cru o a la brasa, arrossos, carns fredes i formatges cremosos de cabra. Per gaudir des d’ara i en els propers 3 anys servit entre 9 i 11ºC a la Copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (6449/15) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).