SELECCIÓ Nº. 275, FEBRER DEL 2018

SELECCIÓ Nº. 275, FEBRER DEL 2018
“Free Style”

Preu especial socios de “El Club”: 86,95€

Aquest mes El Club reuneix sis ampolles de sis vignerons nacionals i estrangers que surten de la norma per la seva singularitat a l’hora d’elaborar vi. Varietats autòctones, criances en àmfora, produccions limitades, parcel·les diminutes… Autèntiques ampolles boutique, amb estil propi, que posem a l’abast dels nostres socis per 86,95€, quan el seu preu habitual és de 97,45€.   

NAVAZOS-NIEPOORT. CÁDIZ

A finals del 2005, Equipo Navazos, format per amants i coneixedors dels vins generosos d’Andalusia, va començar a seleccionar i embotellar alguns vins que destacaven per la seva complexitat i finor, i que sorgien de “soleras” y bótes individuals que estaven reposant oblidades durant anys a cellers de Sanlúcar de Barrameda, Montilla i El Puerto de Santa María.

El primer va ser un amontillado natural vell que portava 20 anys sense comercialitzar-se. El van embotellar de forma privada sota la marca La Bota de Amontillado Navazos, fent referència al relat “The cask of amontillado” que Edgar A. Poe va publicar el 1846. Van néixer les sèries molt limitades, en aquest cas 600 ampolles, per gaudir-les sobretot amb els amics. Precisament, arran de la insistència d’alguns d’ells, Equipo Navazos va decidir embotellar petites quantitats per al públic general, encara que sempre dintre dels límits artesanals. Naixien les successives edicions de La Bota de Amontillado “Navazos”, La Bota de Fino “Macharnudo Alto”, La Bota de Palo Cortado “Bota Punta”, La Bota de Manzanilla, etc.

A més de la seva etiqueta “La Bota”, Equipo Navazos treballa conjuntament amb altres productors i enòlegs de fora d’Andalusia. És el cas de Niepoort-Navazos, que elabora en col·laboració amb el celler portuguès que dirigeix Dirk Niepoort, enòleg revolucionar al Douro pels seus grans vins blancs i negres que l’han convertit en un referent de Portugal.

Navazos-Niepoort 2015 no és ni un fino ni una manzanilla, és la recuperació d’una tradició que es remunta al segle XVIII quan els vins de Jerez per al consum local no es fortificaven, És la setena anyada d’un vi que s’elabora seguint els criteris dels vinaters del Bajo Guadalquivir de fa més de 200 anys: exclusivament palomino fino d’una vinya històrica d’“albariza”, fermentació en bóta amb llevats autòctons, 12 mesos de criança sota “velo de flor” a graduació natural i, per suposat, cap addició d’alcohol.

Per la collita del 2015 fou necessària una elaboració molt acurada que afavorís els llevats de flor, ja que com més baix és el contingut d’alcohol en el vi pateixen un major risc. Aquesta criança es va allargar gairebé un any, però sense arribar a la intensitat d’anyades anteriors, de forma que el resulta és un vi amb un caràcter biològic més subtil.

Navazos-Niepoort 2015 és d’un color daurat brillant i profund. Al nas és fragant i seductor i recorda lleugerament a un fino o una manzanilla, amb notes cítriques com de pell seca de llimona, així com lleus matisos de fruits secs com les nous o les avellanes torrades. A la boca té una textura setinada amb bon greix que el fa irresistiblement untuós, rodó i amb molts aromes de fruits secs. Final molt llarg i persistent. Ideal per acompanyar un aperitiu a base d’embotit ibèric, així com carns blanques guisades. Per gaudir ara, durant la seva Joventut, o per als més atrevits, gaudir de la seva evolució després de guardar-lo 10 anys al celler particular. Servir entre 6 i 8ºC a la copa Chianti/Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Així ho defineix Jesús Barquín i Eduardo Ojeda d’Equipo Navazos: “De la terra calcària a la copa, passant per la flor. Mai, en temps recents, la tradició i el futur es van fondre amb tanta autenticitat en una ampolla de vi andalús com amb Navazos-Niepoort 2015”.

CELLER DEL ROURE. VALÈNCIA

Celler del Roure neix el 1996 a Moixent (València) com un petit celler familiar amb voluntat de créixer i aprendre dels seus avantpassats, recuperant antigues varietats de la zona, com la mandó, gairebé desapareguda, o la monestrell, així com antics mètodes d’elaboració.

Actualment, cultiven 42 ha de vinya en propietat i 36 ha en arrendament o contracte a llarg termini. Els sòls són majoritàriament pobres en matèria orgànica i les parcel·les presenten diverses textures, continguts de calcària activa i diferències microclimàtiques. La monestrell és la protagonista en la seva col·lecció de vins “clàssics” (Maduresa i Les Alcusses), criats en bótes i fudres de roure francès. Els vins coneguts com “antics” (Safrà, Parotet, Vermell i el blanc Cullerot) s’elaboren amb varietats tradicionals minoritàries (mandó, arcos, garnatxa tintorera, verdill, pedro ximénez, etc.) i una criança que es porta a terme en tines de fang soterrades a la “bodega fonda”, una galeria subterrània excavada fa més de 200 anys que alberga 97 tines de capacitats compreses entre els 600 i els 2.800 litres.

El celler es troba en una vella edificació a la que es van instal·lar dipòsits d’acer inoxidable de diverses mides. També disposen de dipòsits de formigó armat i d’unes 300 bótes de roure majoritàriament francès que es renoven cada tres o quatre anys.  

Celler del Roure Safrà 2016 és un assemblatge de 80% mandó, 10% garnatxa tintorera i 10% monestrell que creixen sobre sòls franco-arenosos a vinyes situades a uns 600 metres sobre el nivell del mar. La verema es va portar a terme manualment en caixes de 15 kg i el raïm va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable i en antics cups de pedra amb un 30% del raïms sencers en ambdós casos. Fermentació amb llevats indígenes i fermentació malolàctica en tines amb treball de mares. La criança va ser de 6 mesos en tines de fang de 2.800 litres. Embotellat el maig del 2017, la producció és de 20.000 ampolles.

Celler del Roure Safrà 2016 és de color granat profund molt brillant. Al nas recorda a les groselles negres i les móres amb un fons de romaní i llorer, i un punt d’espècies com el pebre negre i la regalèssia. A la boca té una textura sedosa i plaent, amb uns tanins polits que llisquen per la llengua. Al final, reapareixen les aromes de fruites negres i vermelles amb un punt final de caramel torrat que el fa persistent. Ideal per acompanyar carns de porc rostides, costelles de xai a la brasa o paella. Servir una mica fred, entre 10 i 14ºC a la copa Chianti/Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15). Per gaudir ara o guardar fins 5 anys al teu celler personal.

Així explica Pablo Calatayud, enòleg i propietaro de Celler del Roure, l’origen d’aquest vi: “Safrà va néixer el 2015 tractant de definir millor les nostres parcel·les i els nostres vins antics. Safrà és un mandó, però un mandó diferent al mandó de Parotet. Més fluid i sobretot més viu, amb sensacions electritzants, amb més ànima de blanc. Donant-li moltes voltes al cultiu i a l’elaboració mentre la vinya anava adquirint més saviesa (uns 20 anys), hem trobat per fi el perfil de vi que anàvem buscant, que ens agrada molt i que dóna sentit a la nostra gran aposta per aquesta varietat injustament oblidada i menyspreada. Hem après que la mandó és una varietat que permet una verema lleugerament avançada que intensifica els caràcters que busquem i que s’expressa millor si la vinifiquem en cups, amb una part de raïms sencers, maceracions prolongades, però a baixes temperatures i molt suaus. Les tines de fang de la nostra “bodega fonda” són el final feliç d’aquesta història, Aquests vins de mandó es crien meravellosament bé allà. La imatge és també una altra libèl·lula, però aquesta vegada tenyida d’aquest color entre groc i taronja que tenen algunes coses bones per menjar o per realçar els menjars com és el cas del safrà”. 

SICUS CELLER. PENEDÈS

El Massís de Bonastre és un clar exemple del paisatge mediterrani. Es tracta d’una extensa zona de muntanya que s’interposa entre les planes de l’Alt Camp i el Baix Penedès amb el mar a prop. El nucli urbà de Bonastre és el punt més alt de la vall (170 metres sobre el nivell del mar) i està envoltat de vinyes, oliveres i les muntanyes del massís, que retenen la frescor. És aquí on es troben les diferents finques de Sicus, que cultiva el jove Eduard Pié. Per a ell, el més important és expressar el terrer, per això practica una viticultura sostenible i que afavoreix la biodiversitat d’animals i plantes. No fa servir herbicides ni insecticides. I, dins del seu esforç per garantir la màxima expressió del raïm, assegurant aromes i gustos, utilitza recipients porosos com les àmfores d’argila per a microoxigenar el vi.

Tots els sòls es mantenen sense llaurar per ajudar l’aparició d’herbes que espongin el terra i afavoreixen la vida subterrània de cucs i formigues. Això redueix el vigor de la planta i, a la vegada, aconsegueix raïms més concentrats.

A Sicus Celler, es treballa majoritàriament amb les varietats autòctones del Massís –xarel·lo, xarel·lo vermell, monastrell, sumoi i malvasia de Sitges– seleccionant les que s’adapten millor a cada zona. 

Sicus Sumoi Àmfora 2015 s’elabora amb sumoi de vinyes de 70 anys plantades a 190 m d’alçada a la finca El Roldonar. Les vinyes, amb cobertura vegetal continua durant 5 anys, tenen una forta influencia marítima i creixen sobre sòls franco-argil·losos baixos en matèria orgànica. La verema és manual i, després de la maceració i el premsat, la fermentació alcohòlica i la criança (de cinc mesos) es porta a terme a la mateixa àmfora de fang. El vi es va embotellar el maig del 2016 amb una producció de 1.200 ampolles.

El sumoi és una varietat autòctona catalana que es va convertir en una de les més esteses fins que es va arrencar massivament a partir del 1970 per l’entrada de varietats foranes i la demanda de varietats blanques pel cava.

Sicus Sumoi Àmfora 2015 té un seductor color granat amb reflexos vermells teula. Al nas és molt intens amb molta fruita vermella i negra i un punt d’herbes aromàtiques com la farigola, així com espècies dolces com la regalèssia vermella. A la boca és captivador i molt refrescant gràcies a un pizzicato que acarona la llengua i desperta el paladar intensificant les aromes de gerds i groselles. Per a comprovar l’evolució d’aquesta varietat del Penedès, es recomana guardar al celler particular fins l’hivern del 2021. Gaudir una mica fresc, acompanyant-lo amb carns fredes com el rosbif o un arròs mariner o de muntanya. Servir entre 10 i 14ºC a la copa Chianti/Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

PAŞAELI. TURQUIA

Paşaeli és un celler familiar fundat per Seyit Karagözoğlu a Kaynaklar –a l’oest de Turquia– amb l’ajuda d’Andrea Paoletti, el reconegut i prestigiós consultor vitivinícola que ha dedicat tota la seva vida als vins de la Toscana. Elaboren vi des de l’any 2000. La vinya està situada a una hora en cotxe de l’antiga Troia i també al nord del Mount Ida, un parc nacional amb centenars de deus naturals, així com una vegetació única. Les vinyes se situen entre els 250 i els 650 metres d’alçada, i els sòls són d’arenosos a argilosos, tot i que que també hi ha moltes pedres, el que suposa una mostra de l’activitat volcànica que va haver-hi al territori temps enrere. Les vinyes estan plantades en pendent i compten amb un bon drenatge. El temps és el típic de l’Egeu, amb estiu càlids però que, per l’alçada, es compensa amb un efecte fred nocturn, sobretot a finals d’agost i principis de setembre. Les baies tendeixen a estar sobremadures a mitjans de setembre. 

Paşaeli Karasakiz “6N” Merlot 2015 està elaborat en un 85% amb la varietat autòctona karasakız i un 15% de merlot d’una vinya a 500 metres d’alçada. Fermenta només amb els seus llevats autòctons i la criança la porta a terme en bótes de roure francès i americà durant 6 mesos. La varietat karasakız té una pell molt fina i li dóna al vi un color molt suau i, per tant, un cos de lleuger a mitjà. El seu característic color també es dóna per les tres setmanes en contacte amb les pells i per la petita aportació de merlot.

Paşaeli Karasakiz “6N” Merlot 2015 té un preciós color robí molt brillant i límpid. Al nas es caracteritza per un perfum dolç de fruites vermelles del bosc com les groselles i els gerds, i un punt intens de caramel torrat. A la boca té una textura perfilada i neta amb tanins sedosos que el fan aeri i suculent amb una bona frescor i un punt final gairebé dolç. Servir, sense por, una mica fresc, entre 10 i 14ºC, a la copa Red Wine de la sèrie Degustazione (489/0), acompanyant un sortit d’embotits o formatges d’ovella, així com plats a base de carns vermelles i blanques a la brasa o amb salses cremoses. Gaudir des d’ara i fins el 2020 aproximadament.

Paşaeli Karasakiz “6N” Merlot 2015 té deliciosos aromes d’una cirera dolça, nabius i figa seca. El distintiu nas passa al paladar, afegint-li un matís especiat i un llarg final”, explica Seyit Karagozoglu, el propietari del celler.

DOMAINE ROMANEAUX-DESTEZET. IGP ARDÈCHE, FRANÇA

Hervé Souhaut va crear Domaine Romaneux-Destezet el 1993. Allà treballa 5 hectàrees de vinyes velles i antigues, d’entre 50 i 100 anys d’edat, ubicades a la riba dreta de la Vall del Rhône just davant dels turons de l’Hermitage. Aquesta regió es àmplia i mundialment coneguda com una de les millors àrees per elaborar vi, gràcies en part a la seva alçada, l’antiguitat de les vinyes, les exposicions sud i sud-est, i el clima càlid del delta del riu Doux.

Domaine Romaneaux La Souteronne 2016 és 100% gamay de vinyes d’entre 60 i 80 anys situades a la vall de Doux, concretament als municipis d’Arlebosc, Empurany i Colombier le Vieux a una alçada de 430 metres. El sòl es granític i el tipus de poda és la de cordon royat i gobelet. El vi s’elabora amb una llarga maceració a baixa temperatura sense desrapar el raïm i una criança en contacte amb les mares durant 8 mesos en bótes de roure de segon vi. S’embotella sense filtrar i el sofre afegit és menor a 25mg/l. Amb una producció de 25hl/ha, s’elaboren unes 3.000 ampolles anuals.

Domaine Romaneaux La Souteronne 2016 és d’un bonic color granat molt brillant. Al nas sembla una simfonia de fruites vermelles madures i d’herbes aromàtiques juntament amb un intens perfum de violeta. A la boca té una textura sedosa amb uns tanins aeris i rodons que rellisquen pel paladar, atorgant-li cos i volum al conjunt. Un conjunt dominat per les notes de fruites vermelles madures amb una càrrega important d’herbes aromàtiques seques. Un vi per gaudir amb carns vermelles rostides, saltejat de bolets de temporada o embotits amb greix com el bull blanc, així com formatge d’ovella curats. Servir entre 14 i 16ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o tastar a la copa Pinot Noir/Nebbiolo de la sèrie Restaurant de Riedel (446/7). Gaudir des d’ara i fins el 2020.

DOMAINE ANDRÉE. LOIRE. IGP PAYS DU VAL DE LOIRE, FRANÇA

Stèphane Erissé és un dels vignerons més singulars de la Vall del Loire. Fa gairebé 10 anys va abandonar la seva feina en el món de la construcció per dedicar-se a la vinya i va treballar amb la família Foucault fins que va començar el seu projecte personal. Amb una mica més de 3 hectàrees de vinya a Saint-Cyr-Le-Bourg i Saint Georges-sur-Layon, a l’oest de Saumur, Erissé treballa amb groulleau, cabernet franc i chenin. Els ceps estan plantats majoritàriament a la riba dreta del riu i els sòls en els que treballa són d’argila carbonífera, granit i quars en el cas de les varietats negres, i d’argila i quars en el cas de les blanques.

Les veremes són manuals en caixes, amb selecció posterior al celler. Els blans es premsen en petites premses verticals i les maceracions dels negres s’allarguen al voltant de 4 setmanes sense remuntats. La fermentació de les varietats blanques es realitza a les bótes i amb una criança de 18 mesos. Els vins negres també es crien durant aquest temps en bóta. Tots els vins s’embotellen sense filtrar ni clarificar.

Domaine Andrée L’Envolée 2016 és un vi de culte elaborat amb groulleau noir i un petit percentatge de groulleau gris. Quan Stéphane Erissé decideix que el raïm està preparat per a veremar-se, es recull a mà. Després els raïms es traslladen al celler on, després de la selecció, es fermenta en bóta. Hi ha una intervenció mínima per seguir la feina que s’ha portat a terme a la vinya, motiu pel qual no s’afegeixen llevats cultivats ni sofre fins al moment de l’embotellat.