SELECCIÓ NÚM. 302, JULIOL DEL 2020

"ALEMANYA, ÀUSTRIA, ALSÀCIA"

Dr. H. Thanisch Riesling Trocken 2018
Weingut Heinrichshof Riesling Trocken Komel Römische Kappelle 2019 
Schlosskellerei Gobelsburg Grüner Veltliner Löss 2019
Weingut Bründlmayer Riesling Terrassen 2019
Marcel Deiss Gewurztraminer 2016
Marc Kreydenweiss Kritt Pinot Blanc 2018

Preu especial socis d'“El Club”: 85,45

 

Alemanya, Àustria i Alsàcia són els inspiradors de la magnífica selecció del mes de juliol. Sis elaboradors de reconegut prestigi internacional per explorar algunes de les varietats històriques de les seves zones que, per les diferències climàtiques i de terrer, estan poc presents a les vinyes d'Espanya. Sis blancs que segueixen l'ecologia i la biodinàmica, elaborats amb riesling, pinot blanc, grüner veltliner o l'exuberant gewurztraminer, perfectes per acompanyar la cuina d'estiu.

Thanisch, situada a la vora del riu Mosel, és un celler històric de la regió fundat el 1650 i ara dirigit per Sofia Thanisch, l’11a generació de la família, que des de fa quatre està liderada per dones. El seu Riesling Trocken és ja tot un clàssic que neix sobre sòls pissarrosos i inclou un disseny Art Nouveau de l'any 1901 a l'etiqueta. Gràcies als sòls de la regió, els riesling de Weingut Heinrichshof destaquen per la seva elegància i caràcter mineral. Peter i Ulrich Griebeler es van fer càrrec de les vinyes familiars el 2014 i les van expandir fins a les 7 hectàrees actuals.

La grüner veltiner és la varietat que més ha donat a conèixer els vins austríacs entre aficionats i sommeliers, encara que la riesling (de cultiu minoritari) ha trobat també la seva màxima expressió en zones com Kamptal. Gobelsburg i Brundlmayer són dos dels cellers de referència de la regió. Del primer, dirigit per monjos fins al 1995, us oferim la seva grüner veltliner inicial, un deliciós blanc molt versàtil. De Brundlmayer, vam incloure la seva Riesling Terrassen, un blanc fresc i delicat elaborat per un dels enòlegs estrella de la regió, Willi Bründlmayer.

A Alsàcia, Marcel Deiss prové d'una família de viticultors que fa més de 300 anys que està arrelada a la regió. La seva filosofia és la de deixar que el terrer expressi el seu màxim potencial, utilitzant tècniques com les de la coplantació. Hem escollit el seu fragant i delicat gewurztraminer, ideal amb plats especiats. També d'Alsàcia, el celler Marc Kreydenweiss, amb Antoine Kreydenweiss al capdavant, aplica una filosofia aferrada al terrer i segueix els preceptes de la biodinàmica que va iniciar el seu pare Marc el 1989.

Una magnífica selecció que costa 95,20€ i que oferim a l'increïble preu de 85,45€ per als nostres socis.

Dr. H. THANISCH. MOSEL (ALEMANYA)
Situada a la vora del riu Mosel, la família Thanisch no ha deixat de conrear vinya des del 1636. Amb parcel·les en algunes de les vinyes més mítiques com Berncasteler Doctor, va adquirir un gran prestigi durant el segle XIX, en gran part gràcies a la figura del doctor Hugo Thanisch, que va difondre la seva fama més enllà de les fronteres. Després de la seva mort prematura amb només 42 anys, la seva vídua Katharina Thanisch es va fer càrrec del celler, iniciant així una tradició que encara continua en l'actualitat, ja que al llarg de quatre generacions han estat dones les que han agafat les regnes del celler. Actualment, el dirigeix l’11a generació de la família, amb Sofia Thanisch al capdavant.

El Domaine compta amb 16 hectàrees de vinya, inclosos els famosos Bernkasteler Badstube i Berncasteler Doctor. Aquest últim s'estén al llarg de 3,2 hectàrees, just al costat de la ciutat de Bernkastel. Amb orientació sud-oest i un pendent d'entre 60 i 65 graus, els ceps –amb una edat mitjana de 60 anys– reben la llum del sol durant tot el dia i, fins i tot, durant les estacions més fredes.

Les vinificacions tenen lloc en un celler que compta amb més de 100 anys. Anteriorment comptaven amb un altre, construït el 1884 i amb una capacitat per a 80 botes, que avui en dia només s'utilitza com a sala de degustació. La criança es porta a terme en clàssics foudres usats (alguns amb més de 40 anys) de 1.000 litres i continuen la seva criança en ampolla. Els vins inicials es crien individualment en dipòsits d'acer inoxidable.

El celler també ha fet una forta inversió en tecnologia per a determinar un adequat cultiu i el moment òptim de verema per als vins especials. A la vinya, se segueix la filosofia de la viticultura ecològica, evitant l'ús de pesticides, herbicides (es planten herbes especials per eliminar les que perjudiquen els ceps), insecticides (amb l'ús de feromones en el seu lloc), fertilitzants químics o maquinària pesant.

Dr. H. Thanisch Riesling Trocken 2018 està elaborat amb riesling que creix a les vinyes distribuïdes sobre terrasses amb sòls de pissarra de, principalment, Bernkastel-Kues, a la romàntica vall de Mosel. Els raïms es van veremar i seleccionar manualment per a una posterior fermentació i criança en petits dipòsits d'acer inoxidable. La seva etiqueta és un dibuix Art Nouveau del 1901 que representa la vinya i la ciutat de Bernkastel.

Dr. H. Thanisch Riesling Trocken 2018 té un bonic color groc palla, net i brillant a la copa, amb reflexos lleugerament daurats. Al nas és intens, amb aromes cítrics de pell de llima i de llimona, poma vermella i pera, així com un delicat perfum de flor de taronger i una singular nota especiada. La boca és cremosa, fresca i plena, amb una bona direccionalitat i una deliciosa fragància que evoca aromes cítrics –com la llimona i la llima– i exòtics, com la pinya no molt madura. El final és elegant i profund, amb intensos records de fruita fresca i notes lleugerament salines. És un vi blanc ideal per servir amb aperitius, peix cru, sushi, plats especiats i peixos amb salses lleugeres. Per gaudir des d'ara i en els propers quatre anys –servit entre 10 i 12ºC– a la Copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (6449/15) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (446/15).

WEINGUT HEINRICHSHOF. ZELTIGEN (ALEMANYA)
Peter i Ulrich Griebeler, l’11a generació de la família, van prendre les regnes del celler el 2014. Durant la seva formació com a viticultor i enòleg, Peter Griebeler va treballar, entre d'altres, sota les directrius del famós celler Fritz Haag (situat al cor de Miteelmosel i amb referències des de l'any 1605), així com en diversos cellers d'Alemanya i fora del país. El seu germà Ulrich, també amb estudis en viticultura i enologia que el van portar a treballar a Müller-Catoir (celler pioner a Alemanya en l'elaboració de vins amb criances reductives), va aconseguir el certificat de tècnic i va treballar a Hofstätter. Tots dos han ampliat les vinyes del celler familiar de 3 a 7 hectàrees, que es troben a Sonnehuhr, Schlossberg i Himmelreich, totes dins de Zeltingen. La riesling és la varietat més plantada, suposant les 4/5 parts del cultiu, encara que també compten amb pinot blanc (l'última varietat que han incorporat), pinot noir i sauvignon blanc. Per norma general, els seus vins realitzen una fermentació en fred i es crien part en Fuders –tradicionals botes de fusta de roure de 1.000 L– i acer inoxidable, i romanen amb les seves mares durant un temps prolongat.

Weingut Heinrichshof Riesling Trocken Komel Kappelle 2019 està elaborat amb riesling de Zeltingen, en una vinya plantada en vessant sobre sòls de pissarra i orientació sud. Els raïms es van veremar a mà i, posteriorment, la fermentació es va realitzar –en fred– en els tradicionals Fuders. Després de la fermentació, els vins es van trasbalsar i van romandre amb les seves mares durant tota la criança.

L'anyada 2019 va tenir una producció menor, però amb unes grans expectatives, ja que augurava vins més afruitats, minerals i àcids, en definitiva, en paraules del celler “vins més Mosel que els del 2018”. L'estiu va ser una altra vegada sec i calorós, amb temperatures extremadament altes que van conduir a una reducció substancial de la collita. La tardor va ser, de nou, més fresca i la verema tardana va produir un estil de riesling més lleuger i vibrant.

Weingut Heinrichshof Riesling Trocken Komel Kappelle 2019 té un color groc palla, molt brillant i límpid. Al nas és molt intens, amb aromes madurs de pell de llimona, taronja i kumquat, acompanyades per notes de pera i pinya. El conjunt aromàtic és seductor i madur, donant pas a una boca molt intensa i directa, amb una excel·lent frescor acompanyada amb notes lleugerament ensucrades. Deliciosos records de pell confitada de llimona, fruita de pinyol com la nectarina, així com la pinya i la poma vermella. Un blanc ideal per l’aperitiu, amb peixos grassos a la brasa com un rèmol, arrossos de marisc i tota mena de formatges de pasta tova com el Brie o el Camembert. Per gaudir des d'ara i en els propers cinc anys –servit entre 10 i 12ºC– a la Copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (6449/15) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (446/15).

WEINGUT SCHLOSS GOBELSBURG. KAMPTAL (ÀUSTRIA)
Situat a Kamptal, regió austríaca que reuneix 4.000 hectàrees de vinyes, el celler Weingut Schloss Gobelsburg compta amb 80 hectàrees en propietat. Es tracta d'un dels cellers més antics del Danubi austríac, fundat el 1171. La finca, que comprèn un castell cistercenc i va ser dirigida per monjos fins al 1995, es troba molt a prop de la ciutat de Langenlois, i compta amb 80 hectàrees de vinyes que envolten el castell.

Des del febrer del 1996, Michael Moosbrugger es va responsabilitzar de la direcció i la vinificació amb ajuda del prestigiós enòleg Willi Bründlmayer. Amb títols com a Winemaker of the year per la revista Falstaff el 1996, Michael Moosbrugger va aconseguir que el celler estigués als anys 2009, 2010, 2011, 2013 i 2014 en el Top 100 de Winery of the Year.

Gobelsburg divideix la seva gamma de vins segons la varieat, el sòl i les condicions climàtiques: grüner veltliner (en els sòls calcaris de loess), riesling (a les terrasses pedregoses d'Heiligenstein i Gaisberg) i varietats negres (que els monjos van portar a la seva visita a Bourgogne, d’on és originària l'ordre religiosa). La verema es realitza a mà i els raïms es transporten en petites caixes per premsar al celler i fermentar en tines d'acer inoxidable, amb camises de refrigeració, o en tines de roure, depenent de la varietat de raïm i l'estil de vi. Dins del seu concepte de celler dinàmic, Moosbrugger utilitza botes amb rodes per transportar els vins d'una part del celler a una altra sense haver de trasbalsar-los. Al caràcter dels sòls i la forma de vinificar, se suma el toc que atorga als vins l'ús de botes fabricades amb fusta de roure de Manhartsberg (al nord de Langenlois).

Gobelsburg, que elabora vins de vinyes úniques de diferents pobles i denominacions regionals, és membre de l'associació Österreichische Traditionsweingüter, que està treballant en un projecte de classificació de vinyes per a l'àrea de Danubi.

Schlosskellerei Gobelsburg Grüner Veltliner Löss 2019 està elaborat amb grüner veltliner de vinyes d'entre 3 i 30 anys, que es van veremar a l'octubre i es van embotellar al gener. S'ha criat en dipòsits d'acer inoxidable. L'etiqueta d'aquest vi representa un dibuix clàssic de la vall del Danubi amb les suaus formes de les muntanyes al voltant de la ciutat de Langenlois. El nom de el vi –Loess– es refereix a un sòl sorrenc que va arribar a la regió portat pel vent fa 10.000 anys des de les regions alpines. Aquest sòl és el que atorga a la grüner veltliner la seva clàssica estructura i elegància.

Schlosskellerei Gobelsburg Grüner Veltliner Löss 2019 té un color groc lleuger amb reflexos verdosos, brillant i límpid. Al nas té un deliciós perfum de poma golden fresca, acompanyat per records de pell de llima, flors blanques, pinya i mel. A la boca, l'entrada és untuosa i glicèrica, amb un bon volum i una sensació realment refrescant. Al final, apareixen notes cítriques, de poma i herba fresca. Un blanc versàtil que podrà acompanyar tota mena de peix, carns blanques acompanyades amb salses cítriques i vegetals com els espàrrecs. Per gaudir des d'ara i en els propers cinc anys –servit entre 10 i 12ºC– a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel o la copa Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

WEINGUT BRÜNDLMAYER. KAMPTAL (ÀUSTRIA)
De llarga tradició, la història de Bründlmayer es remunta a l’any 1581. Amb els anys, aquest celler situat a Langenlois, a uns 70 km a nord-oest de Viena, s'ha convertit en un dels majors i més prestigiosos d'Àustria. Compta amb 70 hectàrees de vinyes en terrasses repartides entre 9 finques amb orientació sud i una altitud compresa entre els 200 i els 350 metres. Willi Bründlmayer, propietari del celler i enòleg de prestigi internacional, li dona una enorme importància a l'ecologia en el cultiu, de manera que només utilitza fertilitzants orgànics i recursos naturals. De fet, segueix el programa austríac d'agricultura sostenible des del 2015 i les seves pràctiques de viticultura estan certificades per Lacon.

La seva millor vinya és la Zöbinger Heiligenstein, amb sòls de granit i pissarra rocosa amb 250 milions d'anys, on neix una riesling d'intensitat sorprenent i gran evolució. Juntament amb la riesling, la varietat més important del celler és la grüner veltliner, la més plantada del país amb més d'un 30% de la superfície de la vinya. També compta amb chardonnay, moscatell, pinot noir, cabernet franc i merlot.

Focalitzat a treure el màxim potencial de cada vinya, alguns ceps segueixen el sistema de conducció de lyra, una tècnica que va recomanar al celler  Gobelsburg. Aquesta consisteix en podar els sarments perquè els braços de la vinya s'estenguin en dues ramificacions cap al sol, un sistema que duplica la llum que rep el cep i, per tant, millora la qualitat del raïm, permet una millor ventilació dels raïms i redueix el risc de patir míldiu.

Veremen de setembre a desembre, seleccionant el raïm de forma manual i, depenent de la varietat, els vins romanen entre 3 i 18 mesos en bota o acer inoxidable.

Igual que Gobelsburg, Bründlmayer també forma part de l'associació Österreichische Traditionsweingüter.

Weingut Bründlmayer Riesling Terrassen 2019 s'elabora amb un assemblatge de rieslings que procedeixen de diferents vinyes situades sobre terrasses (entre 260 i 380 metres). Les més elevades es troben sobre sòls pedregosos que ofereixen vins afruitats amb matisos minerals i un bon potencial d'envelliment. Les vinyes en terrasses a menor altura creixen en part sobre sòls de loess fèrtils que ofereixen vins de maduració més primerenca, molt expressius en la seva joventut. La unió de tots dos ofereix vins fins i amb estructura. Es va criar en dipòsits d'acer inoxidable. Veremen de setembre a desembre, seleccionant el raïm de forma manual i, depenent de la varietat, els vins romanen entre 3 i 18 mesos en bota o acer inoxidable.

Weingut Bründlmayer Riesling Terrassen 2019 té un delicat color groc palla, brillant i límpid. Al nas és molt fresc amb notes intenses de cítrics com la llimona i la llima, així com de poma verda, herba fresca acabada de tallar i un subtil record fumat. A la boca és elèctric des del primer glop, untuós, ampli i sàpid, amb notes cítriques, de poma verda i una lleugera sensació salina final. Ideal amb tota mena de peix gras, plats picants i especiats i tota classe d'arrossos de peix. Per gaudir des d'ara i en els propers dos anys –servit fresc– entre 9 i 11ºC a la Copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (6449/15) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (446/15).

DOMAINE MARCEL DEISS. ALSÀCIA
Situat a Bergheim, una petita ciutat al cor d'Alsàcia, Domaine Marcel Deiss té 26 hectàrees en propietat amb vinyes en vessant que s'estenen al llarg de 20 km. Jean-Michel Deiss, propietari i enòleg, va néixer en una família de viticultors arrelats a la regió des del 1744. El seu desig sempre havia estat el d'elaborar grans vins de guarda que respectessin el terrer d'Alsàcia. Això significava tenir cura de la geologia, les tècniques d'explotació, la microfauna, la flora i confiar en els mètodes tradicionals. I així treballa les seves vinyes de Saint-Hippolyte, Mittelwihr-Bebleheim, Bennwihr-Sigolsheim i Ribeauvillé Fault, on conrea gewurztraminer, riesling i pinot blanc. La riquesa dels sòls es demostra a Bergheim on hi ha fins a 11 tipus amb orígens geològics diferents.

Marcel Deiss es tracta d'una excepció en el panorama d'Alsàcia, ja que són els grans defensors de la coplantació, és a dir, promouen la plantació aleatòria de diferents varietats de raïm en una mateixa parcel·la. Coplantar és sinònim d'una gran família, unida, que es comunica, i aconsegueix que el comportament de grup superi l'individual, sobreposant l'expressió del terrer al de les varietats de raïm.

Al seu celler s'elaboren tres tipus diferents de vi: els procedents d'una sola població o lloc que són els únics que s'elabora amb una mateixa varietat, més afruitats; els que procedeixen de parcel·les que ell considera Premier Cru i els certificats com Grand Cru per l'AOC; i els vins de verema tardana (Vendange Tardive i Sélection de Grains Nobles).

Marcel Deiss Gewurztraminer 2016 s'elabora exclusivament amb gewurztraminer plantat sobre sòls calcaris de Bergheim, un vessant pobra de granit a Saint Hippolyte. S'elabora seguint els preceptes més antics de la tradició vinícola de la regió, que es basa en tres principis: el respecte pel subsòl i el seu origen geològic, la creació i el manteniment de la ventilació de terra mitjançant l'arada i el control de la vinya. Després de la verema, es va premsar de forma perllongada el raïm sencer per seguir amb una fermentació amb llevats autòctons. El vi es va criar amb les seves mares durant un any i es va embotellar després d'una lleugera filtració.

Marcel Deiss Gewurztraminer 2016 té un preciós color groc, límpid i molt brillant amb reflexos lleugerament daurats. Al nas és molt intens i fragant, amb el perfum de les flors blanques i les roses, notes cítriques de pell de llimona i taronja juntament amb multitud de fruites carnoses com el préssec madur sota una lleugera nota especiada de canyella. La boca és grossa, grassa i embolcalla totalment el paladar amb un perfecte equilibri entre acidesa i frescor. No és absolutament sec, però la seva dolçor el fa tendre i molt llarg. Una delicada ampolla amb aromes de flors com la rosa i espècies com el gingebre que acompanyarà perfectament la cuina asiàtica i especiada, carns blanques rostides, arrossos lleugers i formatges com el Munster o el Livarot. Per gaudir des d'ara i en els propers set anys –servit entre 11 i 13ºC– a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (446/15) o la copa Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

MARC KREYDENWEISS. ALSÀCIA
La família Kreydenweiss es va establir a Alsàcia fa més de 300 anys. Des del 2007, la 13a generació amb Antoine Kreydenweiss al capdavant continua amb una viticultura aferrada al terrer i seguint els preceptes de la biodinàmica que va iniciar el seu pare Marc el 1989. Una mica retirat del cercle turístic, Domaine es troba a la vila d’Andlau , una zona coneguda com el Piemont des Vosges que, a pocs metres de distància, ofereix una diversitat única de terrers i tres impressionants Grands Crus (Kastelberg, Wiebelsberg i Moenchberg).

Les vinyes –situades en un radi de 10 km al voltant d’Andlau, i també a les ciutats veïnes d’Eichhoffen, Mittelbergheim i Barr– tenen una exposició aquest i sud-est, i estan plantades en pendents o petits turons. Compta amb 13,5 hectàrees, entre les quals destaquen els tres Grands Crus, i es caracteritzen per un mosaic de sòls compost per sauló rosa, pissarra negra, pissarra blau, margues i pedra calcària. L'elaboració dels vins es basa en els mètodes naturals (agricultura biodinàmica per Biodyvin i Demeter), respectant el seu equilibri.

Marc Kreydenweiss Kritt Pinot Blanc 2018 s'elabora amb pinot blanc i un petit percentatge de pinot auxerrois. Situades a la ciutat de Eichhoffen  la sortida de la vall d'Andlau, ambdues varietats es beneficien d'un sòl ferruginós, un terrer molt pedregós amb còdols i molt complex, que es compon essencialment de dipòsits de quars i solifluxió (formació de colades de fang). L'etiqueta, que canvia anualment, és de l'artista Julie Salmon. Es van embotellar 30.000 ampolles de 75 cl i 1.200 magnums.

El 2018, després d'una primavera primerenca i plujosa, es va gaudir d'un estiu càlid i sec. Totes les condicions van ser favorables per al desenvolupament òptim de la planta i la seva floració. La calor i la sequera de l'estiu, a més, van eliminar el risc del desenvolupament de malalties. La verema va començar el 25 d'agost en condicions abrasadores durant 5 setmanes intensives sense interrupció. En termes de qualitat i quantitat, el celler defineix l'anyada 2018 com una excepcional collita, amb un fruit saludable, també gràcies a la feina feta a la vinya durant tot l'any.

Marc Kreydenweiss Kritt Pinot Blanc 2018 té un lleuger color groc palla, límpid i molt brillant. Al nas és fresc i subtil, amb notes cítriques de pell de llimona i taronja, un lleuger toc verd i refrescant que recorda a la menta juntament amb un deliciós perfum de flors i fruites carnoses com l'albercoc. La boca és fresca, amb un recorregut voluminós i un final lleugerament amarg i sàpid. Suggeridor perfum final de fruites madures, pell de cítrics, anís i un record refrescant d'herba. És ideal per acompanyar tota mena de cremes fredes d'estiu com una vichyssoise, amanides, carns blanques, arrossos lleugers i formatges lleugerament curats. Per gaudir des d'ara i en els propers cinc anys –servit entre 13 i 15ºC– a la Copa Viognier de la sèrie Vinum de Riedel o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (446/15).