SELECCIÓ NÚM. 262, DESEMBRE DEL 2016

“Selecció de Nadal”

2 La Fleur de Rocheyron 2011, AOC Saint-Émilion
2 O Luar do Sil Godello sobre Lías 2015, DO Valdeorras
2 Codorníu Reina María Cristina Blanc de Noirs Brut Reserva, DO Cava

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

Les dates nadalenques es mereixen una selecció molt especial i, com cada any, no pot faltar un vi perfecte per a cada plat i celebració. En aquesta ocasió, oferim als nostres socis un fantàstic negre de Bordeaux: La Fleur de Rocheyron, el segon vi de Château Rocheyron, el Grand Cru de Saint-Émilion propietat de Peter Sisseck i Silvio Denz. Per continuar hem seleccionat el blanc de Pago de los Capellanes a la DO Valdeorras, un monovarietal de godello de producció molt limitada que la família Rodero vol convertir en un referent a la zona. I per acabar, de les caves Codorníu hem seleccionat un dels primers blanc de noirs 100% pinot noir elaborats a la Denominació d’Origen Cava. Sis ampolles que costen 144,70€, i que oferim al magnífic preu de 99,95€ per als socis d'”El Club”. Molt bones Festes!

CHÂTEAU ROCHEYRON. AOC SAINT-ÉMILION

Després de vinificar a Bordeus, el 1990 el danès Peter Sisseck aterrà a Ribera del Duero per començar el projecte d’Hacienda Monasterio. El 1995 elaborà la primera anyada de Pingus i amb ella es catapultà a l'estrellat mundial del vi. Arrelà a Ribera del Duero, i els estudis profunds de sòls i de la varietat tinto fino no el van allunyar de Bordeus, que visita freqüentment. És, per això, que quan el 2010 el seu amic Silvio Denz (Château Faugères, Château Lafaurie-Peyraguey i Clos D'Agon, entre d’altres) li proposà adquirir a mitges una vinya de 7,4 hectàrees a l'excepcional plateau calcari de SaintÉmilion no ho va dubtar. Amb el Grand Cru de Château Rocheyron, on es cultiva merlot (70%) i cabernet franc (30%), el seu somni bordelès es va fer realitat.

La Fleur de Rocheyron 2011 ha estat elaborat exclusivament amb merlot procedent de vinyes joves de menys de 15 anys amb uns rendiments de 28 hl/ha. El raïm va fer una maceració prefermentativa en fred durant 48 hores i una fermentació en dipòsits de ciment de petita capacitat a 25ºC on va romandre durant 20 dies amb l'objectiu de mantenir la frescor aromàtica del raïm. La criança va ser de 18 mesos en bótes, un 20% noves. La verema del merlot va tenir lloc entre el 24 i el 26 de setembre del 2011, una anyada que es caracteritzà per una primavera que va ser particularment càlida i seca, amb una floració precoç i ràpida. Les temperatures de juliol, agost i fins a mitjans de setembre van tenir els valors habituals de la temporada. El verol començà molt aviat i fou lent per la seva carència hídrica fins que arribà la pluja la segona setmana de juliol, un fet que va permetre una acceleració de la coloració de les baies. Les precipitacions a finals d’agost, principis de setembre, i el posterior anticicló afavorí la maduració completa de les varietats (merlot i cabernet franc). La tardor va ser molt bona, càlida i sense precipitacions que, juntament amb les característiques de la primavera i un estiu poc habitual, van distingir l’anyada 2011.

La Fleur de Rocheyron 2011 té un preciós color granat molt intens, brillant i suggeridor. El nas és fragant i perfumat. Hi apareixen aromes de fruites negres madures com les móres i els nabius. Un punt d’herbes aromàtiques dóna frescor al conjunt i s’hi suma un agradable matís de tabac. A la boca és fresc amb una textura aèria i definida. El vi llisca per la llengua deliciosament, deixant aromes concentrades de suc de fruites negres i vermelles. Té un final persistent i molt plaent. Un vi de guarda que es pot començar a gaudir des d’ara. Acompanyar amb peces de carn vermella, com un filet de vedella amb foie i salsa al porto, així com carn d’ibèric. Molt interessant amb formatges curats d’ovella. Servir entre 16 i 18ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel. (6416/0)

Per en Peter Sisseck: “La Fleur de Rocheyron 2011 és la clàssica expressió del merlot madur en sòls calcaris”.

PAGO DE LOS CAPELLANES - O LUAR DO SIL. DO VALDEORRAS

El 1996, Paco Rodero i la seva esposa Conchi Villa feien la primera verema de Pago de los Capellanes a Pedrosa de Duero, al cor de Ribera del Duero. Van començar cuidant la vinya familiar, un pago que havia estat propietat dels capellans del poble segles enrere. A partir d’aquesta vinya de tempranillo i després de 20 anys d’una rigorosa i escrupolosa feina, han aconseguit situar el seu celler entre els de referència a Ribera del Duero, exhaurint les ampolles collita rere de collita. Amb la incorporació al celler dels fills Estefanía i Javier, comença un nou projecte carregat d’il·lusió a Galícia. La seva primera verema va ser la 2014, amb una elaboració molt limitada que va significar l’estrena de l’equip del celler en terreny de blancs i l’inici del seu treball basat en la godello, varietat autòctona que a Valdeorras mostra tota la seva expressió. Amb la seva segona collita, la 2015, s’han aplicat els coneixements que, com a tot treball artesanal, s’han adquirit de la primera experiència. El celler compta amb unes 15 hectàrees de godello repartides en més de 100 parcel·les, en vinyes sobre diferents sòls, granítics i pissarrosos, situades al poble de Seadur, a la part alta de la vall del Sil.

A l’anyada 2015, O Luar do Sil Godello sobre Lías 2015 ha estat elaborat amb godello procedent de dues parcel·les amb sòls de granit situades a l’espectacular paisatge de muntanya d’Os Codos de Larouco. La verema es va fer manualment a mitjans de setembre en caixes de 15 kg. Un cop el raïm desrapat, va fer una maceració en fred per sota els 8ºC i, després de la fermentació, es conserven les mares fines durant sis mesos per guanyar untuositat, volum i potència aromàtica mitjançant un bâttonage suau. Finalment es clarifica de manera natural.

O Luar do Sil Godello sobre Lías 2015 és de color daurat intens i brillant. El nas va alliberant aromes salines, seguit de flors blanques molt delicades, com el lliri. Té una entrada a la boca molt sedosa i plena. El vi llisca pel paladar amb un bon greix. Deliciós record final de fruits secs. És viu, lleuger i fresc. Al final de la boca deixa una sensació vibrant que convida a prendre una segona copa i deixa un record persistent de mantega fosa i flors blanques. A taula serà l’acompanyant ideal d’ostres així com de carns i peixos amb salses blanques, com el llenguado a la meunière. Servir entre 6 i 8ºC a la copa Riesling de la sèrie Grape de Riedel o la Chianti de la sèrie Vinum. (6404/15 – 6416/15)

CODORNÍU. DO CAVA

Amb vinyes en propietat documentades des del 1551, Codorníu pot presumir de tenir més de 450 anys d’història vitivinícola. Aquests cinc segles d’existència han estat marcats per fites que han consolidat el celler com un referent al cava. Un d’aquests moments clau fou el 1872, quan Josep Raventós Fatjó, després d’anys d’experiments, es convertí en un dels pioners en l’elaboració de cava, un vi blanc escumós que aviat competiria amb el champagne.
Després de la seva mort el 1885, el seu fill Manuel Raventós, seguint les passes del seu pare, va dedicar el celler exclusivament a l’elaboració de cava.
Malgrat que van ser anys molt durs per la plaga de la fil·loxera que va malmetre totes les vinyes, va encarregar a l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch construir un gran celler a Sant Sadurní d’Anoia, que amb el pas del temps ha arribat a ser conegut com la Catedral del Cava. Actualment a més de al Penedès, Codorníu té les extenses vinyes i celler a Raimat, a la DO Costers del Segre, i cellers al Priorat, a la Conca de Barberà, l’Aragó, Rioja, Ribera del Duero, Argentina i Califòrnia.

Codorníu Reina María Cristina Blanc de Noirs Brut Reserva 2013 va néixer per retre homenatge a la Reina Regent Maria Cristina, qui va concedir el títol de “Proveïdor de la Reial Casa” a Codorníu el 1897. El 2010 es va rellançar com el primer cava blanc de noirs elaborat exclusivament amb la varietat negra pinot noir. El raïm prové de vinyes pròpies de Codorníu, que disposa de les vinyes més antigues i extenses d'aquesta varietat a Espanya, que cultiva des de fa 25 anys. La pinot noir és una varietat difícil de conrear per la seva delicadesa que exigeix cura i atenció durant tot el cicle: s’ha d’evitar que el raïm pateixi estrès hídric o una excessiva exposició al sol. Per aquesta raó Codorníu va triar la Conca de Barberà, que amb un clima continental suau que afavoreix una òptima concentració de la fruita, un major cos i intensitat aromàtica, és una zona idònia per al seu cultiu

Codorníu Reina María Cristina Blanc de Noirs Brut Reserva 2013 és de color or amb un reflex ambre lleuger, molt bonic. El nas és molt fragant i complex, una simfonia de delicades fruites exòtiques. Més tard apareixen notes cítriques i làctiques. L’entrada a la boca és cisellada i franca, la bombolla no és agressiva i està ben integrada. Té un bon recorregut desvelant les seves aromes progressivament. Equilibrat i amb un harmònic punt dolç, té un final fresc i agradable amb un record floral persistent. El cava idoni tant per l’aperitiu acompanyant plats de pernil o formatges cremosos, o també la rebosteria com el pastís de crema de llimona i merenga. Servir entre 6 i 8ºC a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel. (6416/48) Per gaudir ara i durant els pròxims 2 anys.

Per a Bruno Colomer, cap d’enologia del celler: “Una copa de Codorníu Reina María Cristina Blanc de Noirs Brut Reserva 2013 descobreix un color pàl·lid amb pinzellades metal·litzades que ens recorda que està elaborat amb raïm negre. Sorprèn per les aromes de fruita vermella madura, de cirera. I en boca gaudim d’un cava molt sedós amb sensació d’amplitud”.