SELECCIÓ Nº. 263, GENER DEL 2017

"Descobrint Can Grau Vell"

2 Alcor 2011, DO Catalunya
2 Tramp 2014, DO Catalunya
2 Quike 2015, DO Catalunya

Preu especial socis d’"El Club": 79,95€

La selecció del mes de gener està dedicada a un dels projectes més minúsculs de Catalunya. Als peus de la muntanya de Montserrat en una petita vall, al poble d'Hostalets de Pierola, Jordi Castellví conrea 3 hectàrees des de l'any 2000.
Els tres vins del celler per partida doble: Alcor 2011, el seu vi més emblemàtic, i Tramp 2014, amb menor criança però igual caràcter. I un rosat extraordinàriament original, Quike 2015, un dels pocs que es cria en bóta.
Una selecció que costa 88,00€ i que l'oferim als socis d'"El Club" al preu preferent de 79,95€.

CAN GRAU VELL. DO CATALUNYA.

Can Grau Vell és el projecte personal de Jordi Castellví, propietari dels restaurants barcelonins Agut i Cafè de l'Acadèmia. L'any 2000 compra una finca de somni al terme municipal d'Hostalets de Pierola, a 2 km al nord-est del Bruc, i el 2002 prepara uns bancals i comença a plantar vinya, recuperant així l'activitat vitivinícola tradicional de la propietat.
La finca, amb el celler ubicat a la mateixa masia, està envoltada de bosc i situada a una altitud de 350-450 metres sobre el nivell del mar. Disposa de 3 hectàrees de vinya amb una densitat de plantació de 6.500 ceps/ha. La parcel·la està dividida en tres zones: la part superior es caracteritza per una distribució en terrasses amb dos tipus de sòl, una part de pissarra i l'altra d'argila rogenca; la zona mitja té un terreny pedregós; i la part baixa una textura més fina i amb menys proporció de pedres. Les varietats plantades són syrah (amb un 40% de la superfície), garnatxa (35%), monestrell (10%), marselan (10%) i cabernet sauvignon (5%). El projecte, en el seu inici, va comptar amb la direcció tècnica de la família Pérez Ovejero, propietària de Mas Martinet al Priorat.

Alcor 2011 és un assemblatge de 42% syrah, 36% garnatxa, 14% monestrell, 5% de marselan i 3% cabernet sauvignon. El most va fermentar en bótes de roure obertes de 500L, amb remoguts manuals. La maceració es va allargar durant dues setmanes. Un cop acabada la fermentació alcohòlica va tenir lloc la fermentació malolàctica en bótes, on el vi va romandre durant 19 mesos fins a acabar la criança. Totes les bótes són de roure francès de gra fi, un 25% noves i el 75% restant de segon i tercer vi. El vi es va filtrar suaument abans de l’embotellat. La producció per l'anyada 2011 va ser de 4.420 ampolles i 125 magnum.

Alcor 2011 és de color granat intens. El nas és fragant i elegant, amb aromes de fruita vermella en compota, xocolata negra i cafè mòlt. S’hi percep un punt especiat de canyella i vainilla. En boca té una entrada neta i plena i un recorregut embolcallant amb una textura suau formada de capes de tanins vellutats i molt agradables. Al paladar s'accentuen les notes de cafè i xocolata negra intensa. El final és persistent i deixa un agradable record de fruites vermelles. Perfecte per acompanyar plats amb salsa un punt picants, com el curri de pollastre, així com carns a la brasa. Servir entre 15 i 17ºC en Copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

"No sé per què, però sempre coincideix la meva predilecció per les anyades senars del nostre vi Alcor. Però la veritat és que aquesta 2011 em té el cor robat", explica Jordi Castellví sobre l’Alcor 2011.

Tramp 2014 és un assemblatge de 45% syrah, 35% garnatxa, 15% monestrell i 5% de marselan. Després d'una collita manual en caixes de 10 kg., el raïm es van refredar i es van desrapar. El most va fermentar a temperatura controlada en dipòsit i va realitzar la fermentació malolàctica en bótes. Es va criar en foudres de roure francès de 1.000L i bótes de roure francès de segon vi de 300L durant 10 mesos. La segona setmana de gener de 2016 es van embotellar un total de 6.984 ampolles i 455 magnum.

Tramp 2014 és d'un bonic color cirera picota molt brillant. El nas és exuberant, hi predominen les notes de fruites vermelles fresques com els gerds, les móres i els nabius. Es combinen amb una gamma d'aromes més torrades, com la fruita seca (ametlles i avellanes torrades) així com les panses. A la boca té una bona estructura tànnica i aromes delicioses de fruits vermells suculents i saborosos i amb un final persistent. Perfecte per acompanyar plats a base de carn blanca, pollastre a la brasa o conill rostit. Servir entre 14 i 15ºC a la Copa Syrah de la sèrie Grape de Riedel (6404/30).

Segons Jordi Castellví, Tramp 2014 "és fruit d'una anyada complicada climatològicament, que ens va fer prendre la decisió de no elaborar el nostre primer vi, Alcor, de manera que vam abocar tot l’esforç en el nostre vi més amable i directe".

Quike 2015 és un rosat fruit de l'assemblatge de les varietats garnatxa (90%) i marselan (10%), fermentat amb llevats autòctons. El vi es va elaborar mitjançant la tècnica de sagnat, sense pressió i gairebé sense contacte amb les pells per obtenir el desitjat to pàl·lid. Va començar la fermentació a baixa temperatura en dipòsits i la va acabar en bóta de 300L de roure francès de segon vi. Es va criar a les mateixes bótes durant 5 mesos amb dos bâtonnage setmanals durant els primers dos mesos. L'1 de juliol de 2016 es van embotellar 1.360 ampolles i 100 magnum.

De preciós color salmó pàl·lid i molt brillant, Quike 2015 és complex i subtil al nas, amb aromes molt fresques d'herbes mediterrànies mentolades i notes florals de clavell. Amb el temps apareixen aromes d'espècies dolces com l'anís i de fruits vermells com la cirera. A la boca el vi és amable i àgil, es manté lineal, vibrant i fresc des de l'entrada, amb un punt de dolçor i un final aromàtic que recorda la farigola. Perfecte per iniciar un dinar amb entrants o aperitius a base de salmó fumat, gambes o formatges blancs cremosos. Servir entre 8 i 10ºC en Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Per a en Jordi Castellví, "Quike 2015 és un vi resultat de la il·lusió d'un viticultor que només elabora negres de criança, perquè només té raïm negre a la seva plantació... i que somia amb poder elaborar un bon blanc. Aquesta és la quarta anyada de Quike".